HABERLER>GÜNCEL
21 Haziran 2022 Salı - 12:11

Büyükşehir'den iki gözde sokak hakkında önemli açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bazı yayın organlarında yer alan Alsancak’taki Gül Sokak’ın adının Kolombiya, Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi'nin adının ise Brezilya Sokak olarak değiştirileceğine yönelik iddiaların da, tepkiler üzerine karardan geri adım atıldığı yönündeki haber ve yorumların da gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Büyükşehir den iki gözde sokak hakkında önemli açıklama

Belediyeden yapılan açıklamada halk arasında Gül Sokak olarak bilinen 1382 Sokak ile Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi isimlerinin korunduğu ifade edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Alsancak’ta bulunan Gül Sokak’ın bir kısmına Kolombiya, Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi’nin devamına ise Brezilya adı verileceği yönündeki haberlerin kamuoyuna yansımasının ardından konuya ilişkin yapılan gerçek dışı yorum ve değerlendirmeler üzerine bir açıklama yapılması gerekliliği doğmuştur. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 14 Mart 2022 tarihinde aldığı karar, İçişleri Bakanlığı’nın Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliği doğrultusunda, “bir sokak ve cadde bir başka cadde ile kesişiyorsa sınırının burada bitirilerek geri kalan bölümünün farklı bir isimle tanımlanması gerekmektedir” hükmüne dayanılarak onaylanmıştır. 

Buna göre 1382 Sokağı ve Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi'ni de Cumhuriyet Bulvarı böldüğü için yönetmelik uyarınca adres karmaşası yaşanmaması adına söz konusu sokak ve caddenin deniz tarafında kalan küçük bölümleri yeniden isimlendirilmiştir.

Alınan meclis kararı ile mevcut cadde ve sokak isimleri ana gövdede korunmuş, bütünsellikten kopuk bölümleri yeniden isimlendirilerek yönetmeliğe uygun hale getirilmiştir. 

Gül Sokak olarak bilinen 1382 Sokak'ta bir değişiklik yok
Kültür Mahallesi’nde halk arasında Gül Sokak olarak bilinen sokak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Adres Bilgi Sistemleri'nde ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce aktif olarak kullanılan Mekansal Adres Kayıt Sisteminde (MAKS) 1382 Sokak olarak kayıtlıdır. 1382 Sokak’ın Cumhuriyet Bulvarı ile deniz tarafındaki Atatürk Caddesi arasında kalan yani Kordon Orduevi'nin yanındaki 62 metre uzunluğundaki kısmı yönetmeliğe uygun hale getirilmek üzere İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce yeniden isimlendirilerek “Kolombiya Sokak” olarak değiştirilmiştir. Halk dilinde Gül Sokak olarak bilinen resmi adı ile 1382 Sokak şeklindeki isminde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. 

Talep Büyükelçi'den geldi
12 Ocak 2022 tarihinde Kolombiya Büyükelçisi Julio Anibal Riano Velandia İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaretinde İzmir’de bir sokağa Kolombiya Sokağı adı verilmesi önerisini sunmuştur. Öneri meclisin onayına sunulmuş ve olumlu karşılanmıştır.  

Kolombiya ve İzmir arasındaki olumlu diplomatik ilişkilerin bir göstergesi niteliğinde son olarak 14 Mayıs 2022 tarihinde “Kolombiya Kahve Festivali” düzenlenmiş, büyük ilgi gören festival kapsamında Kolombiyalı sanatçıların yaptığı mural çalışması da İzmirlilerle buluşmuştur. 

,Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi'nin adı da değişmiyor
Yine Kültür Mahallesi’nde bulunan 985 metre uzunluğundaki Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi’nin Cumhuriyet Bulvarı ve Talatpaşa Bulvarı’ndan başlayıp Mimar Sinan Caddesi’ne kadar olan 921 metrelik ana gövdesinde herhangi bir isim değişikliği söz konusu değildir. Cadde’nin Cumhuriyet Bulvarı’nı kestiği deniz tarafında kalan Kordon Orduevi'nin yanındaki 64 metrelik kısmı yönetmeliğe göre İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce yeniden isimlendirilerek Brezilya Sokak olarak tanımlanmıştır.

Brezilya'da da Türkiye Sokağı var
Brezilya Büyükelçisi Carlos Martins Ceglia, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e 19 Ocak 2022'de “İzmir’de bir sokağa Brezilya adı verilmesini” talep etmiş,  Sao Paulo’da şehrin en prestijli mahallelerinden birinde “Rua Turquia” (Türkiye Sokağı) olduğunu belirtmiştir. Brezilya’nın Türkiye’deki misyonları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki sağlam ilişkiler çerçevesinde bahse konu talep, Başkan Tunç Soyer tarafından olumlu değerlendirilerek meclis onayına sunulmuştur. 

Ayrıca Brezilya Başkonsolosu Regina Maria Cordeiro Dunlop Mart ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret etmiş, Brezilya ve Türkiye arasındaki dostluğun sembolü ve aynı zamanda Brezilya’nın bağımsızlığının 200. yılı anısına İzmir Sanat'ın bahçesine “Jacaranda” fidanı dikilmiştir. 

Fransa’nın Türkiye’deki diplomatik erkânından alınan, İzmir’de bir sokağa Fransa ismi verilmesi talebi de meclisin onayından geçmiştir. 1. Kordon’daki Fransa Konsolosluğu binasına yakın 1380 Sokak'ın ismi Fransa Sokak olarak belirlenmiştir. 

Dışişleri Bakanlığı'nın onayı bekleniyor
Söz konusu üç sokağın isimlendirmesi ile ilgili olarak meclis kararı İzmir Valiliği'nin onayının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı'nın olumlu kararı beklenmektedir. 

Kentler ve ülkeler karşılıklı iyi niyet ilişkileri çerçevesinde kamuoylarında bilinirliklerinin artırılması, dostluğun ve diyaloğun geliştirilmesi adına ülke ve kent isimlerini kendi cadde ve sokaklarına verebilmektedir.

Nitekim Brezilya'nın Sao Paulo kentinde Türkiye Sokağı isimli sokak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de İzmir Parkı mevcuttur. İzmir’de de, aralarında İtalya Sokağı, Meksika Sokağı ve Pakistan Bulvarı gibi çok sayıda ülke ismi taşıyan cadde, sokak ve bulvar adı bulunmaktadır. 

Hata da yok geri dönüş de
Yanlış bilgi ve yorumları kaynak kabul eden bazı yayın organlarınca “hatadan geri dönüldü” şeklinde yapılan haberler de aynı şekilde gerçekleri yansıtmamaktadır. Ne Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi’nin ne de Gül Sokak’ın adı değiştirilmemektedir. Bu yönde bir düşünce ve tasarruf da söz konusu değildir. 

 
Arda Kural yeniden setlerde
 
Dikkat: O ilçede 12 saatlik kesinti!
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sabahattin gür 21 Haziran 2022 Salı 19:31

Doğru karar verimiş

Yorumu oyla      2      3  
aktroller 21 Haziran 2022 Salı 17:53

boş konuşmayın,burası izmir,gidip başka yerde otlanın,Gül sokağın alt kısmını değiştirmek istemişler,tepki gelince vazgeçmişler,demokrasi böyle işte,sizin aşina olmadığınız.

Yorumu oyla      2      3  
Boş işler, boş yorumlar 21 Haziran 2022 Salı 17:26

En önemli sokak Gül Sokak mı? Mesela ne gibi önemi var da "en" önemlisi oluyor? Bu tip isimler bir çok şehirde vardır. Örneğin Ankara'da SİMON Bolivar Bulvarı ,MAHAT Magandi Caddesi, CAN F. Kenedi Caddesi gibi sokak-cadde-bulvar isimleri vardır.

Yorumu oyla      2      4  
citizen 21 Haziran 2022 Salı 16:34

Kardeşim koskoca ülkelerin ismini uyuşturucu satıcıları ile bağdaştırmak nasıl bir cehalet!

Yorumu oyla      5      4  
vatandas 21 Haziran 2022 Salı 15:04

ergun tasdemirel salakca konusma ne buyukelciliği buyukelcilik olan yerlere ulke isimleri mi verilir aptal ya

Yorumu oyla      7      5  
21 Haziran 2022 Salı 14:39

yoruma bak, nezaketen açılan elçiliğe istinaden bu isim değişikliği yapılabilirmiş!?! en önemli sokağına yapmazsın bu isim değişikliğini. İptal olmuş iyi olmuş. Daha önemli işler varken saçmalıklarla uğraşmayın

Yorumu oyla      7      8  
elif 21 Haziran 2022 Salı 14:26

Tunç beyin işleri

Yorumu oyla      5      5  
Ergun Tasdemirel 21 Haziran 2022 Salı 14:03

Bu isim verme konusu,detayli olarak ogrenilebilir.Tahminen,sehrimizde acilan bu ulkere ait elcilikler nedeniyle,nezaketen bu islem yapilmaktadir.Haksiz ve yersiz elestiriye gerek yok.

Yorumu oyla      7      9  
altan koralttan 21 Haziran 2022 Salı 12:58

yakın dostları hdp'ye kontenjan açmışlardır..oradan isim beklerler...

Yorumu oyla      5      13  
21 Haziran 2022 Salı 12:56

Bu Kolombiya ve Brezilya ısrarı nedir? Ayrıca 1382 Sokağa Gül Sokak, diğer numaralı sokaklara da İzmir veya Ege ile özdeşleşen başka isimler verebilirdiniz.

Yorumu oyla      8      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tesadüfün böylesi... Yoldan geçiyordu hayat kurtardı!
İstanbul'un Maltepe ilçesinde kara yolunda yaşanan tesadüf hayat kurtardı. ...
İzmir'de yakalanmışlardı... FETÖ'cüler itirafçı oldu!
İzmir merkezli 7 ilde, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Türk Silahlı ...
10 HDP'li vekilin dosyası Meclis'te
HDP'li 10 milletvekiline ait 11 dokunulmazlık dosyası Meclis'e geldi.
 
Düğünleri mahşere kaldı!
İzmir'de Damla Soykorkmaz (29), beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü ...
İzmir Sinema Ofisi'nden bir ilk... Sinemacı adayları sektörle buluşacak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ...
Yine geri döndü... Bora Hoca'nın beşinci zaferi!
İzmir Atatürk Lisesi’ndeki sınıfların TÜGVA organizasyonları için tahsis ...
 
Irak'ın kuzeyinde 5 terörist etkisiz hale getirildi
Irak'ın kuzeyinde başarıyla devam eden Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde ...
Küresel piyasalarda 'yumuşak iniş' umudu
Küresel piyasalarda, devam eden resesyon endişelerine karşın ekonomilerde ...
Dev operasyon: 205 adrese baskın!
Diyarbakır merkezli 10 ilde şafak vakti sokak satıcılarına karşı Türkiye'nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva