HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Haziran 2022 Salı - 19:07

Büyükşehir'den geçti... Tuvaletlere yüzde 100 zam!

Haziran ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde kent genelindeki tuvalet ücretlerine getirilen zam yer aldı. 2019 yılından beri 1 TL olarak uygulanan ücret tarifesi 'ekonomik maliyetler' gerekçesi ile 2 TL'ye çıkarıldı. Meclis ayrıca yine koku sorunu ile ilgili tartışmalar yaşanırken, MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin Büyükşehir'e konu hakkında yapılabilecek çözüm önerini sundu.

Büyükşehir den geçti... Tuvaletlere yüzde 100 zam!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

TUVALET FİYATLARINA YÜZDE 100'LÜK ARTIŞ
Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar sonrası birçok kalemde fiyat artışına giden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de şehir genelinde kullanımda olan umumi tuvalet ve bebek bakım alanı ücretlerinde fiyat artışına gitme kararı aldı. 2019 yılından bu yada 1 TL olarak kullanılan alanlarda yüzde 100'lük bir artış kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde; Plan ve Bütçe – Tüketiciyi Koruma – Aile ve Çocuk – Toplumsal Cinsiyet Eşitliği – Engelsiz İzmir – Sosyal Hizmetler Komisyonları'nın oy birliği ile gelen kararla tuvalet kullanım bedeli 2 TL'ye yükseldi.

EŞREFPAŞA HASTANESİ BÜYÜYOR
Meclis gündeminde ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Eşrefpaşa Hastanesi'nin büyüme çalışmalarının başlayabilmesi için kritik plan değişikliği önerisi meclisten geçti.

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'nde bulunan 4 adet parsel ve çevresini kapsayan alanda, yürürlükteki imar planında "Hastane (Belediye Hastane Alanı)" ve "Hastane (İBŞB Hastanesi Gelişme Alanı)" plan kararlarında kalan alanın imar hatlarının yeniden düzenlenmesi ve plan notu eklenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin İmar ve Bayındırlık – Çevre ve Sağlık Komisyonları'nda görüşülmüştü. Komisyonlardan oy birliği ile gelen madde meclis üyelerinin de onayına sunulurken, meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Yapılan değişiklik ile hastane alanında büyüme gerçekleşmesi bekleniyor.

ŞAHİN: MHP OLARAK HER TÜRLÜ KATKIYI VERMEYE HAZIRIZ
Gündem dışı konuşmalarda söz alarak koku sorunu hakkında konuşan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, "Son günlerde İzmir’de en çok konuşulan konu koku problemidir. Yıllardır yeterli altyapı yatırımı gerçekleşmemesi neticesinde bu noktaya geldik. Koku problemiyle ilgili gerek İZSU genel kurullarında gerekse meclis birleşimlerinde defalarca görüşlerimizi dile getirdik fakat biz söyledik yine biz dinledik... Maalesef İBB yönetiminin bir kulağından girip öbür kulağından çıktı. Fakat koku burnumuzdan giriyor, ciğerlerimizin en ücra hücrelerine dek nüfuz edip orada kalıyor. Değerli arkadaşlar, koku problemini de tek mecrada ele almak sorunun çözümüne yönelik bizi bazı yanılsamalara itebilir. bu yüzden körfezin kokusunu ayrı, dere yataklarının kokusunu ayrı, mazgallardan gelen kokuları ayrı ele almalıyız. Her üç bölümün koku probleminin de altında yatan ortak sebep birleşik sistemdir. Ancak buna ilave olarak körfez kokusu dere yatakları vasıtasıyla körfeze taşınan pislikler, arıtma sistemlerinin yetersizliği, dere yataklarına döşeli pis su hatlarının eski ve yeterli çapta olmaması sebepleriyle beraber ele alınmalıdır. Birleşik sistem sebebiyle yoğun yağışlarda pis su kollektörleri işlevini kaybetmektedir. Yine birleşik sistem sebebiyle dere yataklarında konumlandırılmış pis su hatları, nüfus artışına paralel olarak yetersiz kalmakta ve dere yataklarına pis su sızdırmaktadır. Doğal olarak bu pis su akıntıları dere yataklarıyla doğrudan körfeze ulaşmaktadır. Diğer koku kaynağı derelerin ta kendisidir. dere yatakları vasıtasıyla körfeze taşınan pissu ve atıklar yaz aylarında debinin düşmesi ve fiziksel etkenlerle bulundukları bölgede çökelmekte ve çevreye koku yaymaktadır. İzmir genelinde en ücra sokaklarda dahi kapı pencere açmayı engelleyen konunun kaynağı yağmur suyu mazgallarıdır. Çünkü bu mazgallar doğrudan pis su kanallarına bağlı olup, pis su hatlarında oluşan gaz ve kokuları sokaklara ileten birer şebeke halini almıştır. Bugün verdiğimiz önerge ile birleşik sistem ayırılana kadar yağmur suyu mazgallarının kanalizasyon hatlarına bağlantı noktalarına “s” yerleştirilmesinin filtre çözümüne oranla daha gerçekçi ve yararlı olduğunu düşünüyoruz. Yapılan filtreler sadece kanalizasyon bacalarına uygulanmaktadır. Oysa biraz önce belirttiğimiz gibi kokunun asıl yayılma notaları yağmur suyu mazgallarıdır" dedi.

MHP grubu olarak sorunun çözümüne yönelik önerilerini sunan Şahin, "Arıtma tesislerinin tamamlanmayan eksiz fazlarının bir an önce tamamlanması, dere yataklarının yaz gelmeden bakım ve temizliklerinin yapılması, dere yataklarına döşenmiş pis su kanallarının boru çaplarının yeniden hesaplanarak, gerekli tadilatların yapılması, dere yataklarındaki pis su hatlarının elden geçirilerek, deprem ya da diğer sebeplerle patlak, bozuk yada deforme olanların acilen yenilenmesi, yağmur suyu mazgallarının yaz öncesi yaprak ot vb. organik maddelerden arındırılması, üniversiteler ile görüşülerek iç körfezin bilimsel yöntemlere dayalı olarak su sirkülasyonunun sağlanması, çalışmalarıyla koku probleminin önemli ölçüde çözüleceği kanaatini taşıyoruz. MHP grubu olarak bu konuda katkı koymaya hazırız" ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: TEKNİK EKİPLERİMİZ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLECEK
Şahin'in ardından söz alan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "İzmir'in sorunları ile ilgili önemli şeyler söylüyorsunuz tabi... Önergenizin içinde bu kıymetli görüşlerde vardı. Dün verdiğiniz önergeler, yazı işleri müdürlüğümüz tarafından kayda geçirilmiştir. Her biri teknik ekiplerimiz tarafından değerlendirilecektir. Hiçbir görüş başka bir şekilde gözardı edilmemiştir" diye konuştu.

KÖKKILINÇ: BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
Koku sorunu hakkında konuşan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Geçen haftalardan beri koku konusu en üst makamlardna altlara doğru gündeme getiriliyor. İBB 3 yıldan bu yana 387 milyonluk İZSU yatırımı yaptı. 85 milyon TL daha para harcayarak 132 kilometrelik yağmur suyu çalışmalarını sürdürüyor. 2 bin 500 kilometre dere temizliği gerçekleştirdi. İzmir''den Ağrı'nın bin 600 kilometre olduğunu düşünürseniz bu çalışmaların ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. İzmir arıtma tesisi konusunda Türkiye'de lider durumda. Bu konuya İBB hiçbir şey yapamıyor gibi algı oluşturmak doğru değil. Tüm kurumların işbirliği ile yol alması gerekiyor. Koku sorunu çevre ile ilgili Türkiye'nin her yerinde yaşanıyor. Yakın zamanda Şehir Hastanesi atıklarının Bayraklı'da izinsiz boşaltıldığı yönünde görüntüler yer aldı. Önce kendi kendimizi temizleyeceğiz sonra algı operasyonundan vazgeçerek birlikte çalışacağız" açıklamasında bulundu.

AYDIN: KANUNDA TANIMLANMAMIŞ YETKİYİ KULLANILAMAZ
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise "Zaman zaman bu mecliste, meclisin çalışmaları hakkında tartışmalar yaşıyoruz... Belediyeler katı başkanlık sistemleri ile yönetilen yerel yönetim biçimidir. Belediyelerin yürütme konusundaki yetkisi büyük oranda Başkana ve belediyeye verilmektedir. Bu şehrin birçok noktasında eksiklik ve talep olabilir. Belediye meclisi belediyeyi yöneten değil denetleyen bir alandır. Meclisin bir komisyon kurarak bir araştırma yapması düzenlenmemiştir. Hiçbir kurum kanunda tanımlanmamış bir yetkiyi kullanamaz" dedi.

MISIRLI: LİDERİZ DENİLİYOR AMA...
AK Parti sıralarından söz alan Fikret Mısırlı ise, "33 yıldır kanayan bir yara... İzmir'in bir mülkünü gasp etmişler. Biz İBB meclis üyeleri olarak başkanın sorumluluğu, geçmişte tamamen İzmir'e mal olmuş çok önemli bir konu hakkında öneri verdik. Bizim gönlümüz varsa zaten bu olur. Ancak başkanımızı açıklamaları çelişkili haberlere dönüşülüyorsa bunu sormamız lazım. Nilay Hanım'ın söylediği sözlerde de sayın başkan aday olursa 1 yılda sorunu çözeceğim demişti... 300 logar kapağı alacağım diye ihaleye çıkıyor ancak ihale iptal oluyor. İZSU bu kadar arıtma tesisim var diyor ancak ihaleyi bile yapamıyor" diye konuştu.

 
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Kaftancıoğlu açıklaması
 
Yolda çekilen şınava sınır dışı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
murat 15 Haziran 2022 Çarşamba 09:59

Balıkesir Toplu Taşıma Merkezindeki tuvaletlerde bedava ve temiz. Ama otobüs biletleri özellikle öğrenci biletleri kısacık mesafelerde bile izmirin iki katı.

Yorumu oyla      2      3  
menderesli 15 Haziran 2022 Çarşamba 09:11

Özuslunun elle tutulur bir söz söylediği icraatı varmı acaba merak ediyorum?

Yorumu oyla      3      3  
Ücretsiz Olmalı 15 Haziran 2022 Çarşamba 08:48

tuvaletlerin ücretsiz olması gereken yerde daha da zam yapılması şaşırtıcı dünyayı dolaşan sayın başkan mesela Londra Trafalgar meydanında tuvaletler ücretli mi? değil ücretsiz. Şimdi Konya yı örnek verecektim ama yanlış anlaşılır diye vermedim. Aynı şekilde Konya Mevlana meydanında tuvaletler ücretsizdir ve tertimizdir. Gerçek sosyal belediyecilik budur. Suluboya festivali kahve festivali yerine en temel ihtiyaç olan tuvaletler ücretsiz ve tertemiz olsa emin olun çok daha halka dokunan bir uygulama olur.

Yorumu oyla      2      3  
ST 14 Haziran 2022 Salı 20:01

Bir lira olan tuvalet yoktu ki, çoğu 2-2,5 lira idi.

Yorumu oyla      4      3  
bak biz bilmiyorduk! 14 Haziran 2022 Salı 19:48

birleşik sistem varmış da koku ondan oluyormuş. Gerçekten mi? Müthiş bir tespit. Peki bu sistemi tamamen ayrılmasının maliyeti nedir diye kimse niye sormuyor? cidden bu işin maliyeti nedir? Kaç milyar? Geçmişte yapılan hatalı projelendirmenin maliyeti şu an nedir?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UKOME o caddede tek yön kararından döndü!
Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Mithatpaşa Caddesi’nin bir kısmındaki tek ...
60 bin ton atık çıktı... Manda Çayı artık temiz akacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kent merkezinden körfeze ...
İzmir'in gençlik kampları kapılarını açıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in gençlere müjdelediği projelerden ...
 
Bölgenin en büyük Kurban Pazarı’nda hummalı çalışma
Bölgenin en büyük Kurban Pazarı için Torbalı Belediyesi hummalı çalışmalarını ...
Dengesiz kur, Büyükşehir'i vurdu... 1 kuruşluk artışın yansıması 7 milyon!
Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, son 3 yılda ...
Bayraklı’da kurban satış yerleri kurası çekildi
Bayraklı Belediyesi, Doğançay’daki kurban satış yerlerini bu yıl da kura ...
 
Konaklı kadınlar piknikte buluştu
Konak Belediyesi’nin semt ve spor merkezlerinde kurslara katılan kadınlar ...
İzmir'in müzik festivali tam gaz devam!
2. Uluslararası İzmir Film ve Müzik Festivali’nin Ulusal Yarışma bölümünde ...
İZDENİZ'den körfez seferlerine 'milli' düzenleme
İzmir'de 1 Şubat 2009 yılından sonra oynanacak ilk A Milli Futbol Takımı ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva