HABERLER>GÜNCEL
4 Kasım 2021 Perşembe - 12:01

Büyükşehir’den demir-çelik şirketlerine: Cüruf tesisi çalışmalarını hızlandırın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi demir çelik şirketlerine yazı göndererek Aliağa Şehitkemal Mahallesi’ndeki yapımı planlanan cüruf depolama ve geri kazanım tesisi çalışmalarının hızlandırılmasını istedi. 

Büyükşehir’den demir-çelik şirketlerine: Cüruf tesisi çalışmalarını hızlandırın!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından İzmir'in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Şehitkemal Mahallesi'ndeki Akçekise Mevkiinde “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” yapımı için çevresel etki değerlendirme süreci başlatılmıştı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapım süreci devam eden tesisle ilgili Aliağa’daki demir çelik şirketleri ÇEBİTAŞ Demir Çelik, SİDEMİR Demir Çelik ve Ege Çelik Endüstri’ye yazı yolladı. 

Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran’ın imzası ile gönderilen yazıda Foça ilçesi Kozbeyli köyü sınırları içerisinde kalan cüruf depolama tesisinin neredeyse tam doluluğa ulaşmış olduğu belirtilerek Aliağa’daki Şehit Kemal Mahallesi’ndeki çalışmaların ivedilikle başlaması istendi. 

‘OLUMSUZLUK YAŞANMAMASI İÇİN’
Büyükşehir’in yazısında şu ifadelere yer verildi: 

"Demir-Çelik işletmelerinde, işlenen hurdanin içeriğine göre değişmekle birlikte her bir ton sivi çelik üretiminden yaklaşık 100-120 kg cüruf çıktığı değerlendirildiğinde, ortalama çelik üretim kapasitesinin %10 değerinde bir cüruf miktarının ortaya çıktığı görülmektedir 2008 yılında gerçekleşen mevzuat değişikliği ile demir çelik uretiminden kaynaklanan curuf "tenlikeli atık" niteliğindeki baca tozundan ayrı olarak toplanmaya başlamıştır. Bu güne kadar Aliağa ile Foça ilçesi Kozbeyli köyü sınırları dahilinde kalan alanda depolanmakta olan işlenmemiş cürufla, "Curuf Depolama ve Cüruf Geri Kazanım Alanı" olarak belirlenen alanın kapasitesinin neredeyse tam doluluğa ulaşmış olması, kayda değer geri kazanım faaliyetlerinin yürütülmüyor olması, demir-çelik üretim kapasitelerinde gerçekleşen ve gerçekleştirilmesi planlanan kapasite artışları ve sahanın yarattığı çevresel sorunların artışı birlikte değerlendirildiği de, cüruf için yeni depolama alanlarının hayat geçirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle Başkanlığımızca Aliağa ilçesi Şehitkemal Mah. sınırları içerinde kalan "Rezerv Cüruf Depolama ve Cüruf Geri Kazanım Alanı" olarak belirlenmiş olan alanın aktif hale getirilmesi yönünde çalışmalara başlanmıştır

Bu mevcut depolama alanlarının tamamen dolması ve/veya dolma aşamasına gelmiş olması, çevresel etkilerinin önemli hale gelmesiyle birlikte sahanın kapatılarak rehabilitasyon çalışmalarının başlatılması gerektiğinden, üretim iş akışlarınızda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için üretiminizden kaynaklanacak cürufların bertarafının/geri kazanımının faal hale getirilecek Rezerv Cüruf Depolama ve Cüruf Geri Kazanım Alanında gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılmasının büyük önem arz ettiği hususunda bilgi ve gereğini rica ederim."

HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hızlandırılmasını istediği cüruf depolama tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında “Halkın Katılım Toplantısı” bölge halkının tepkilerinden dolayı yapılamamıştı. Yöre halkı köylerinin etkileneceğini belirterek projeyi istemediklerini dile getirdi. İzmir Valiliği'nden gelen yetkililer ise toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.

BÜYÜKŞEHİR FOÇA’DAKİ TESİSİ KAPATMIŞTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Foça’nın Ilıpınar, Kozbeyli ve Yeniköy mahalleleri arasındaki cüruf depolama tesisini geçtiğimiz günlerde kapatmıştı. Kapatma gerekçeleri arasında cüruf depolama tesisinin, sunduğu bilgi ve belgelerin aksine geri dönüşüm değil bertaraf amaçlı depolama yaptığı, işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı, çevre ve insan sağlığı açısından sakıncalı olması yer alıyor.

 
500 liralık nafaka için öldürüldü
 
Kaçakçılık operasyonlarında 17 şüpheli yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
500 liralık nafaka için öldürüldü
Gaziantep'te bir kadın ile boşanma aşamasındaki eşi arasında 500 liralık ...
İzmir'in haftalık trafik raporu: Sürücülere ceza yağdı!
İzmir'de, geçen hafta yapılan trafik denetimlerinde 18 bin 261 sürücüye idari para cezası kesildi.
DEÜ'den E-Devlet'te yeni hizmet
Dokuz Eylül Üniversitesi Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama ...
 
Yedi yaşındaki Arif Urla'yı ağlattı... Melek oldu!
Urla’nın tanınmış ailelerinden Kıpkıp’lar’ın acı günü…  İşadamı Koral ...
Foça için sevindiren karar... İngiliz Burnu'nda yapılaşma olmayacak
Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava sonucunda mahkeme, Foça ilçesi ...
Motosiklet, emniyet şeridindeki otomobile çarptı!
Bursa- İstanbul-İzmir Otoyolu'nda emniyet şeridinde park halinde bulunan ...
 
Korku filmi gibi... Evleri 1 haftada 5 kez yandı!
Kastamonu'da yaşayan bir ailenin evinde bir haftada 5 kez yangın çıktı. ...
Paris Anlaşması 10 Kasım'da yürürlüğe girecek
Paris Anlaşması'nın yürürlük tarihi 10 Kasım olarak belirlendi. Konuya ...
İzmir açıklarında 59 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Seferihisar ve Dikili ilçeleri açıklarında, Yunanistan unsurlarınca ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva