HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Mart 2023 Çarşamba - 18:21

Büyükşehir’den Başkan İduğ’a ret!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un Bornova ilçesi, Kemalpaşa ve Gürpınar Mahalleleri, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’na yaptığı plan değişikliğine yaptığı itirazı oybirliği ile reddetti. Ayrıca İZULAŞ’ın 300 milyonluk sermaye artışına da onay verildi.

Büyükşehir’den Başkan İduğ’a ret!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mart ayı olağan meclis ikinci oturumu gerçekleştirildi. Kültürpark içerisinde bulunan Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 1’inci Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı. Birimlerden ve meclis üyelerinden gelen gündem önerileri ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen önergeler meclis üyelerine sunuldu. 

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 6 Şubat 2023 tarihinden yaşanan depremden etkilenen kentlerde itkisel üretim yapan üreticilerin hasarlarını bir nebze de olsa hafifletebilmek, üreticilerin faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla zeytin ve meyve fidanı gönderilmesi önerisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’na gönderildi. 

İZULAŞ’IN SERMAYE ARTIŞNA ONAY
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakleri arasında yer alan İZULAŞ A.Ş’nin sermaye artırımı talebi ise Plan ve Bütçe  ile  Şirketler komisyonlarından geçti. Geçen gündem maddesine göre İZULAŞ A.Ş’nin sermayesinin 300 milyon arttırılması kararı doğrultusundan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin payına düşen (%89,80'ne tekabül eden) 269 milyon 400 bin TL’lik kısmı karşılanacak. 

İDUĞ’UN İTİRAZINA RED
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan Bornova ilçesi, Kemalpaşa ve Gürpınar Mahalleleri, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve İlavesi Değişikliğine hak sahipleri tarafından yapılan itirazlar da İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda karara bağlandı. Kemalpaşa Mahallesi sınırları içerisinde kalan 4 parselin sahipleri tarafından yapılan itirazlar komisyon tarafından reddedildi. Bu parsellerin ortakları arasında Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un da olması dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre planlar askıya süresindeyken Başkan İduğ bu bölgedeki bir parselden hisse payı satın almış.

MHP’Lİ ŞAHİN’DEN ‘DİRENÇLİ KENT’ SORULARI
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Söylediğimiz şeylerin zaten yaptığınız şeyler olduğunu söylüyorsunuz ama durum öyle değil” diyerek dirençli kent mesaisiyle ilgili sorular yöneltti. MHP’li Şahin, “Bugüne kadar kaç riskli bina ve alan tespiti yaptınız? Gaziemir Aktepe-Emrez dönüşüm alanının planları 12 yıldır neden yapıldı? Riskli bina tespiti için apartmanlardan oy birliği kararı isteniyor ama ilgili yönetmelikte 10 kattan binalar için 1 malik müracatı yeterli... Neden oy birliği talebinde bulunuyorsunuz? Kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlandı mı? Deprem master planının hazırlandığı tarih nedir, en son güncellediği tarih nedir? 30 ilçeden bina envanteri tamamlanan ilçeler hangileridir? 30 ilçenin tamamlanması için öngörülen süre nedir? İZBETON kooperatiflerin işi bitirmemesi durumunda nasıl bir önlem almayı planlıyor?” diye sordu

AK PARTİLİ BOZTEPE MAVİŞEHİR VE BOSTANLI’NIN TAŞINMA İDDİALARINI GÜNDEME GETİRDİ
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise, ‘Mavişehir ve Bostanlı bölgesinin Yamanlar’a taşınacağı’ iddiaları üzerine söz alarak “Karşıyaka’da o bölgede büyük paniğe yol açtı. Bu açıklama iş bilmezlikten başka hiçbir şey değil. O bölgede sitelerde yaşayan insanların whatsapp gruplarında nasıl korktuklarını ve isyan ettiklerini biliyoruz. Daha sonra da o açıklamayı bir toplantıyla değil özel gruplarda düzeltti. Bu konuda Sayın Belediye Başkanının bir açıklama yapması gerekiyor” dedi. Boztepe ayrıca kooperatif modeliyle ilgili de açıklamalarda bulundu. AK Partili Meclis Üyesi, “Son mecliste yine Sayın Başkan Tunç Soyer maliyetlerle ilgili ‘Biz yüzde 1’le çalışıyoruz’ gibi bir açıklama yaptı. Öyle yüzde 1’le çalışma diye birşey yok. İş şöyle işliyor, biz önce bir araziyi Büyükşehir’in bir şirketine veriyoruz. Bu şirket de burayı herhangi bir ihale yapmadan bir kooperatife veriliyor, kooperatif de herhangi bir müteahhite veriyor. Bu zincirde zarar yine kooperatif üyesi olan vatandaş görecek. Bayındırlık birim fiyatları artı %10 artış ile ihale ediyor kooperatif ve yapılan her hakediş her ay yapılan hakediş O ay içinde iğneden ipliğe gelen zamlar da o hakediş'e ilave ediliyor bu da her hakedişin%50 kar demektir bu astronomik fiyatlar da kooperatif üyelerine yansıyacak Yani bu işte En büyük zararı kooperatife üye olan vatandaşlarımız hemşehrilerimiz görecek” ifadelerini kullandı

CHP’Lİ AYDIN’DAN GELEN ELEŞTİRİLERE YANIT
Eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, şunları söyledi:
Sayın Boztepe Karşıyaka’nın derdiyle bu kadar dertleniyormuş, kendisini 2024 yerel seçimlerinde Karşıyaka meclis üyesi adaylığına bekliyorum. Sayın Başkan’ın bu açıklamayı Karşıyaka Meclisi’nde yaptığını da hatırlatmak isterim. ‘1 milyon olan şey bence 4 milyon olur’ gibi bir şey diyor. Biz burada sizin tahminlerinizle ilgilenmiyoruz. Burada tahminler üzerinden bir tartışma yapılacaksa bunun bir anlamı olmaz. Karşıyaka Belediye Başkanı da bu belediyeyi yönetenler de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticileri de CHP Grubu da işbilmezlik tanımının içerisine girmezler. İkincisi, Sayın Şahin gerçekten merak ediyorum, konuşma metninizi kim yazıyorsa beni irtibatlandırın. ‘Hangi ilçede kaç bina envanteri tamamlandı?’ diyorsunuz. Ya burada Başkan 3 kere söyledi, sosyal medyada söyledi, basın açıklamalarında söyledi. Bayraklı’da 32 bina tamamlandı, Bornova’da 62 bina devam ediyor Bunu yetersiz bulabilirsiniz ama bu konuda ‘Bilgim yok’ diyorsanız... Siz bu meclisin en devamlı üyelerinden birisiniz. Başkan bir şey söyleyeceğim... ‘Bizim verdiğimiz önerge ne oldu?’ diyorsunuz sizin de oyunuzla komisyona hava edildi. Bunu biliyorsunuz. Siz gönderdiniz komisyona, hepimiz birlikte gönderdik. ‘Benim önergem ne oldu?’ derseniz ben de size ‘Bu mecliste yok musunuz?’ derim. ‘Asli görevini yerine getiremeyen İZBETON nasıl bitirecek bize bilgi versin’... Eleştiri haktır ve bizi de geliştirir. Ama var olan bir şeyi yokmuş gibi anlatırsanız burada olmaz. Elbette ki muhalefet meclis üyesi ve grup başkanvekili sıfatıyla elbette ki Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerini yetersiz, yavaş ya da eksik bulabilir. Ama ‘bunlar yok, bana bilgi verin’ demek anlamsız. Şunu anlatmaya çalışıyorum. Biz birbirimizle konuşabilen insanlarız. Takip etmesine saygı duyuyorum ama ‘nerede’ diye bir soru var mı? Söyleyeyim, komisyonda... Neden komisyonda? Bu meclis oy birliğiyle havale ettiği için komisyonda... ‘6306 sayılı yasada 1 kişi, siz neden oy birliği istiyorsunuz? Sizin derdiniz riskli binaları tespit etmek değil. Derdimiz ne bizim o zaman? 6306 sayılı yasa bunu düzenlemiş, bizim burada yapmaya çalıştığımız şey yasada düzenlenmeyen bir şey olduğu için o binanın ortak alanında yapılacak incelemeyi ancak o ortak alanı kullanma hakkına sahip kat maliklerinin kararıyla yapabiliriz. Yoksa gidip insanların evlerine giremezsiniz. Yasak yok! Büyükşehir Belediyesi insanların evine girip kafasına göre inceleme yapamaz ki... Mülkiyet hakkı diye özel hayatın gizliliği diye bir şey var. Bu bilgi eksikliğinden hareketle ‘Sizin amacınız riskli bina tespit etmek değil’ diye bir itham yapılmaz. Ne o zaman bizim amacımız?



AK PARTİLİ YILDIZ’DAN ‘YETKİNİZ VAR’ ÇIKIŞI!
AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız ise söz alarak, “Evet Karşıyaka Belediye Başkanının kullandığı ifadeyi tehlikeli buluyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi sıfatıyla İzmir’in bir kentinin sorununu söylüyoruz. Eğer siz binlerce insanın yaşadığı, İzmir’de gayrimenkul bakımından en yüksek bölge için bu ifadeyi kullandığınız zaman önce korku saçıyorsunuz sonra da oranın değeriyle oynuyorsunuz. İnşaat tekniği bakımından doğru inşa ettiğinizde depreme dayanıklılık sağlandığını da biliyoruz. Biz bunu ortaya koyuyoruz. Ayrıca ‘Metni kim yazıyor?’ ifadesini çok şık bulmuyorum. Kooperatiflerle ilgili meseleye gelelim. Asıl özeti şudur, kooperatif meselesinde sıkıntılı bir süreç var. Oy birliğiyle verdiğimiz yetkiyi kötü kullanarak, ihalesiz yöntemlerle yerleri teslim ediyoruz. Sorumluluk hala Büyükşehir’in üzerinde duruyor. Bir de bu kooperatife bizim kurumsal kimliğimize güvenerek üye olan vatandaşlarımız var, mağdur olma riskleri devam ediyor. Verdiğimiz inşaat oranlarını inandırıcı olmayanlar olabilir ama oraya giden herkes çok rahat görebilir. Kooperatif sürecinin belediyemize maddi ve manevi yükümlülükleri olacaktır. Maddi olarak bu binalar tamamlanmayacaktır, manevi olarak da kooperatiflere üye olan vatandaşlarımız üye olacaktır. Yaptığımız bu çalışmaların sonuçları ne olacak? Tespit edilen binalarla ilgili hangi işlemler yapılacak? Kendine bir alan açtı, nasıl bir yol haritası var? Eğer binalara vize hayaliniz varsa 4 yıldır imar barışından ilçe belediyenize başvuranların güçlendirme yapıp yapmadığını kontrol ettiniz mi? Herhangi bir işlem yaptınız mı? Belediyelerin her türlü yetkisi var. Nasıl şimdi yetkiniz olmayan alanda odalarla anlaşma yapıp binalarda tetkik yapıyorsanız, bunu da yapabilirsiniz. Ama bunlara yapmayacaksınız ama işinize gelince yasa diyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ AYDIN: ANCAK BU KADAR ÇARPITMA OLABİLİR
Yıldız’ın ardından bir kez daha söz alan CHP’li Aydın ise, Yıldız’ın sözlerinde çarpıtma olduğunu ifade ederek “Burada herkes kendisine söylenen söze cevap vermeye eğildir. Bir cümlenin içerisinde ancak bu kadar çarpıtma olabilir. Söylenen söz belli, verdiğim cevap belli. Burada benim üslubumla ilgili tartışmayı yapacak arkadaşların önce kendi üsluplarıyla ilgili değerlendirme yapması gerekir” dedi.

CHP’Lİ KÖKKILINÇ: ÖRNEK BİR MODEL, İŞ İNSANLARI BİLE ÇOK İLGİ DUYUYOR
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, “Kooperatif modeli çok örnek bir model ve hukuki anlamda bir sıkıntı yok. Kooperatif yasası çok açık, 9.maddede bu durum belirtiliyor. Bugün İzmir’in ünlü iş insanları bile bu modele çok ilgi duyuyorlar. Bu söylemleri doğru bulmuyorum. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu yetkiyi oy birliği verdik, o şirketler de ihale yasasına uygun olarak istedikleri kooperatiflere devredebilirler. Ayrıca imar barışının örtülü olarak savunuluyor gibi anladım. İmar barışı deyince Rize’de nehrin üzerine inşa edilmiş binalar geliyor gözümün önüne. 2 kata tescil edilmiş bir binanın üzerine 1 kat daha çıkılınca onun hiç bir şekilde...” açıklamasında bulundu.



ÖZUSLU: DEPREM HANGİ GÜN OLACAK DİYE BİR ANLAŞMAMIZ YOK Kİ…
Son olarak söz alan Başkanvekili Özuslu oturumu ise şunları söyledi:
Karşıyaka’da 2 toplantıya ben de katıldım. Mavişehir’de... Orada da başkanımız vatandaşın eleştirilere gereken cevapları verdi. Bağlamından çıkartılmış bir şekilde bir manşet... Sayın Başkan zaten ‘Ben asla böyle bir söz söylemedim’ dedi. İzmir’in yapı stokuna ilişkin ‘Kral çıplak’ dediğimiz zaman yanlış bir şey söylemiyoruz. ‘İzmir’i dirençli bir kent haline getireceğiz’ dediğimiz zaman ‘Buna ihtiyaç var’ da demiş oluyoruz. Mikrobölgeleme, aktif fay çalışmaları yapıyoruz, odalarla iş birliği yaparak binaların dirençliliğini araştırıyoruz. Bayraklı’da 33 bin binada yaptık, Bornova’da 62 bin konutta devam edecek. Ama bu arada Başkanımız 30 ilçede vatandaşlar talep ettikleri takdirde ücretsiz dayanıklılık ölçen işlemlerin yapılabileceğini de söyledi. Deprem bizim bir gerçeğimiz. Sayın Başkan bununla yatıp bununla kalkıyor. Deprem hangi gün olacak diye bir anlaşmamız yok ki... Prof. Dr. Naci Görür söyleyip duruyor, İzmir’deki aktif faylarla ilgili öngörülerini söylüyor. ‘Buna hazır olacak mıyız olmayacak mıyız?’ mesele bu. Bu hazırlık ancak yerel idare ve merkezi idarenin büyük bir iş birliğiyle yapılabilecek bir şey. Herkesin bir sorumluluğu var, kimse bu sorumluluktan kaçamaz. 

 
Eski Bakan Çelebi İktisat Kongresi’nde konuştu: İnsan Hakları ve Eşitlik Bakanlığı çağrısı!
 
Araştırmacı Yazar Ağırdır: Umudumu yaşamak istiyorum!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selami 16 Mart 2023 Perşembe 19:50

Yeterince yer toplanmiyorsa itiraz edilir o tayfa iyice yer toplar sonra imar planı yapılır ama az yer toplanirsa itirazci olurlar belediye den imar acilen alınması bakanlık kontrolü lu itiraz kapalı olarak yapılması bunların işlerini bozar bunlar siyaset yapacaklarına mal mülk yapıyor siyaset zenginlik basamağı hizmet değil servet edinmek için basamak

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi kongre start aldı… Soyer’den mesaj: Yeni bir Türkiye kuruluyor!
100’üncü yılında yeniden düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'nin açılış ...
18 ülkeden 114 firma... Endüstrinin devleri İzmir'de!
Makine ve üretim sektörlerini bir araya getiren IMATECH - Endüstriyel ...
Başkan Gümrükçü gençlerle buluştu: Atatürk kuşağı görev başında!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Kahramanmaraş depreminden etkilenen ...
 
Çarpıcı rapor... Bayraklı'daki evlerin yüzde 70'i çürük!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Bayraklı'da test ...
Büyükşehir yeni tarım ürünleri üretiyor!
Büyükşehir Belediyesi, Aydın Çiftçi Merkezi’ndeki dikim faaliyetlerine ...
Tarihi Kongre gençlerle başladı... 'Direksiyonu devralmak istiyoruz!'
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında “Gençlik Forumu” yapıldı. ...
 
Başkan Sandal’dan AK Partili Nasır’a belgeli yanıt: TOKİ, rezerv alanda arsa sattı!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, AK Parti İzmir Milletvekili Necip ...
Başkan Sandal’dan 'konteyner kent' mesajı: Valilik'ten ek süre istedik!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bayraklı konteyner kentteki tahliye ...
Tarihi kongreye 5 köklü sponsor!
15-21 Mart 2023 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva