HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Mart 2023 Çarşamba - 13:33

Büyükşehir'de TİS krizi... İZENERJİ'de greve geri sayım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’de çalışan on bin işçi ve ailesini ilgilendiren kritik TİS görüşmesinde işveren kanadından yeni bir zam teklifi gelmedi. Oturumda bazı maddeler üzerinde anlaşma sağlandı.

Büyükşehir de TİS krizi... İZENERJİ de greve geri sayım!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ Şirketi’nde örgütlü Genel İş Sendikası ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde onuncu gerçekleşti.

İzmir Büyükşehir Belediye bünyesindeki temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane, huzurevleri ile güvenlik gibi 20 birimde görevli 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler arasındaki görüşmelerinde taraflar yeniden bir araya geldi.

Görüşme öncesi Basmane Kültürpark önünde bir araya gelen Büyükşehir işçileri İZENERJİ Genel Müdürlüğü’nün önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında slogan atan işçiler ‘insanca yaşama yetecek bir ücret’ ve ‘eşit işe eşit ücret’ taleplerini dile getirdiler. Görüşme boyunca işçiler İZENERJİ önünde bekleyişlerini sürdürdü.

Oturumda kalan 19 maddenin 15 maddesi masaya yatırılırken 5 madde üzerinde anlaşma sağlanabildi. Anlaşma sağlanan maddeler arasında hastalık yardımı, gıda kartı, resmi tatil günlerinde çalışma ücretleri, güvenlikçilerin çalışma koşulları ve rapor teşviği yer alıyor. Yapılan anlaşmaya göre gıda kartı yardımı aylık 400 TL'den 1200 TL'ye çıkarıldı.

Hastalık yardımı içerisinde “40 yaş üstü kadın işçilere yılda bir kez olmak üzere mamografi ve simir testi yaptırılır” maddesi de kabul edilmiş oldu.

YENİ TEKLİF YOK
Oturum sonrası yapılan açıklamaya göre işveren tarafından masaya yeni bir zam teklifi getirilmedi. SODEMSEN son olarak İZENERJİ işçileri için ilk 6 ay için yüzde zam önerisinde bulunmuş bu teklif sendika tarafından geri çevrilmişti. 

‘ÜCRET EŞİTLİĞİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’
İşçilere açıklama yapan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız “Taban ücretimize yeni bir zam teklifi gelmedi. Zam oranı hala yüzde 40’tır. Biz taban ücretlerimize yüzde 100 ve 3 enflasyon farkı istedik. Sabah tüm kitleyi herkes gördü. Kimse bizim sabrımızı sınamasın. Yarın buralarda on binlerde oluruz. Gelim bu toplu sözleşmeyi masada bitirelim. 55 günümüz kaldı. İZENERJİ işçilerinin koşullarının en iyi noktaya getirelim, birlikte TİS halayı çekelim dedik. Biz buradaki kalan 14 maddenin işçinin lehine bitmesi için hep birlikte mücadele verdik, vermeye devam edeceğiz.  İşe almadaki yöntem, eşit işe eşit ücretin sağlanması, 3 enflasyon farkı bizim kırmızı çizgimizdir.” dedi.

KRİTİK 14 MADDE MASADA
75 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi taslağı üzerinden yapılan oturumlarda çoğunluğu parasal maddelerden oluşan 14 madde hala masada bekliyor.

Öte yandan arabulucunun uyuşmazlık tutanağının taraflara ulaşmasının ardından 60 günlük grev süreci başladı. Bu süreçte anlaşma sağlanamazsa sendika grev kararını hayata geçirecek. 

İZENERJİ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.

Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.

Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL’ye yükseltilirken iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltildi.

Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi.

 
Erdoğan tarih verdi... Asgari ücrete zam geliyor!
 
Ağıralioğlu: Pozisyonum yük olmaya başlamıştı!
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat 31 Mart 2023 Cuma 00:29

Allah taşoren bünyesinde çalışan arkadaşlara sabır versin utanın yazıklar olsun hepiniz torpil le alindiniz 3 aydır maaş alamayan insanlar sizin gotunuzu topluyor

Yorumu oyla      2      3  
Zekine 30 Mart 2023 Perşembe 20:46

Ekonomisti secin ülkeyi yonetigi gibi belediyeyi yonedir kiralar 10 milyara dayandi

Yorumu oyla      2      3  
Murat 30 Mart 2023 Perşembe 13:37

Bu olaylar hep sendikaların gösterişi.2 yılda bir aidat paralarını alabilmek için işciyi gaza getiriyorlar.Son gün masada işi bitiriyorlar. Sözleşmeye asgari ücret farkı yansıtılır maddesi koyamadıktan sonra bu sene 3-4 fazla alınsa bile seneye yine maaşlar asgari ücrete seviyesine denk gelecek. Çoğu yerde grev hakkı yok olanda ekonomik şartlar gereği sonuna kadar kovalasın...

Yorumu oyla      3      3  
hakan 30 Mart 2023 Perşembe 11:01

izenerji grev karsıyaka belediyesi iş bırakma urla belediye baskanı fetö, menders ve menemen belediye baskanları yolsuzluk işte chpli izmir alın ortada hala konusursunuz

Yorumu oyla      2      6  
murat 30 Mart 2023 Perşembe 09:46

Bu zamanda iyi zam teklif edilmiş, beğenmeyen istifa etsin biz iş arayanlar olarak çalışmaya hazırız.

Yorumu oyla      6      11  
murat 30 Mart 2023 Perşembe 09:07

sürekli aynı görüntüleri ve tiyatroyu izliyoruz.greve gidilmezz.belediye yönetimi ve disk in şube yönetimi el sıkışırlar.greve son 2 gün kala temsilciler gelir işçilere belediye yönetimi ile anlaştık derler işçilerde beklentilerin çok altında bir ücret alır.olan yine işçi kardeşime olur.

Yorumu oyla      9      3  
İzmirli 29 Mart 2023 Çarşamba 21:29

Soyer yönetemiyor

Yorumu oyla      2      6  
Sendikalı 29 Mart 2023 Çarşamba 21:09

Işçiler öncellikle haklarını arayacaktır,hak verilmez alınır,bir kurumda hizmet edenlerin ücretleri ayarlanır gününde ödenmesi gerekir elbette ki,günün koşullarına göre zamlar yapılması gerekir,ama bu gün büyük şehir belediyesinde bu ödemelerden önce olmadık hiçbir işe yaramayan etkinliklere yer veriliyor daha sonra sosyal medyada olan başarılı görünümleri alanda hiç yoktur,tam seçim zamanı bu tür olumsuzluklar parti için hiçte iyi olmaz artık yerel seçimlerde geliyor seneye sandıkta herkes tepkisini verecektir demokrasi gereği bırakın showları iş yapın yaptırın işçinin hakkını veriniz...

Yorumu oyla      3      3  
Berk Asır 29 Mart 2023 Çarşamba 20:19

Kırmızı çizgileri var!! Hizmet hariç , kaldı ki özel sektöre göre çok daha iyi şartlarda çalışıp iş beğenmediğinizi de tüm İzmir biliyorken , ürettiğiniz ve paraya çevrilen gelir sağlayan bir şey var mı ?

Yorumu oyla      4      5  
Huseyin 29 Mart 2023 Çarşamba 17:32

Sendikalar odalar dernekler hiç bir zaman işçinin emekçinin yanında olmadı aidat alıp yan yatarlar

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sivas ve Erzincan derneklerinden Çerçioğlu’na nezaket ziyareti
Ege Bölgesi Sivas Dernekleri Federasyonu yöneticileri Başkan Çerçioğlu'nu ziyaret ettiler.
Bergama'dan her gün 800 kişiye sıcak yemek!
Bu yıl iftar sofraları Aşevinden giden yemekler ile evlerde kuruluyor, ...
Büyükşehir'den kar teyakkuzu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kentin yüksek kesimlerinde etkili ...
 
Bayraklı'da kadınlardan deprem bölgesine destek
Bayraklı Belediyesi, dikiş-nakış kursiyerleri aracılığıyla depremzedelere ...
Çalıkuşu Semt Merkezi yolda!
Karabağlar'da, özellikle kadınların evlerinden çıkarak toplumsal yaşama ...
Büyükşehir'de grev çanları... 8 saatlik zirvede teklife ret!
7 bin İZELMAN işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin bugünkü görüşmelerinde ...
 
Büyükşehir’de TİS masası: Sendikadan yüzde 40’a ret!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüklerinde görevli ...
Başkan Oran’dan ‘sanayi sitesi’ uyarısı: Bilgimiz ve dahlimiz yoktur!
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü ile birlikte sosyal ...
Nazilli Ziraat Odası'ndan Başkan Çerçioğlu’na ziyaret!
Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva