HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Kasım 2022 Çarşamba - 19:33

Büyükşehir’de ‘takas’ gerilimi… AK Parti’den Büyükşehir’e ‘tefeci’ benzetmesi!

Kasım ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partili isimler ‘tahsis’ konusu üzerinden karşı karşıya geldi. Konak Belediyesi’nin hizmet binasının yapılması için İzmir Büyükşehir Belediye’ye 3 taşınmazını devretmesine AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ‘Büyükşehir tefeci gibi davranıyor’ ifadelerini kullanırken, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise ‘alan memnun veren memnun, size ne oluyor’ diyerek yanıt verdi.

Büyükşehir’de ‘takas’ gerilimi… AK Parti’den Büyükşehir’e ‘tefeci’ benzetmesi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ  - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclisinin 2’nci oturumu gerçekleştirildi. Belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Kritik gündem maddelerinin olduğu meclis oturumuna CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ve CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç’ın katılmaması dikkat çekti. Grup Sözcüsü Kökkılınç’ın yokluğunda ise CHP Grubuna Gamze Gül Çamur Grup Sözcülüğü yaptı.

DEVİR TARTIŞMALARI BÜYÜKŞEHİR’E TAŞINDI
Konak Belediyesi’nin 30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem sonrası hasar alan ve yıkılarak yeniden yapılması için İzmir Büyükşehir Belediye ile anlaşma sağladığı hizmet binası için Büyükşehir Belediyesi’ne 3 adet Katlı Otopark Binası ve Alanyalı Konak’ı ve bir adet pazaryeri alanının devredilmesi önerisi tartışmalara neden oldu. Konak Beldiye Meclisi’nde de tartışmalara neden olan ilgili gündem maddesi Büyükşehir Meclisi’nde de AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getirdi.

YILDIZ: İKİ TAHSİSE KARŞI DEĞİLİZ ANCAK…
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Konak Belediyemizin 3 adet gayrimenkulünüzün, yine Konak Belediyemizin depremde hasar gören ve yapılması gereken binamız için 3 taşınmazın devri ile ilgili bir konu. Bu desteği Konak Belediyesi'ne ait olan gayrimenkuller üzerinde olmasından ziyade merkez ilçe olmamızdan kaynaklı büyükşehir belediyemiz tarafından yapılmasını tercih ederdik. Bu 3 gayrimenkulden 2 tanesinin devredilmesinde biz de kabulüz. Bunlardan biri Alanyalı Konağı. Buranın devri ile ilgili destekliyoruz. Diğer devir ise 1992 yılında Konak Belediyesi olarak yapılmış ve Göztepe'de herkesin bildiği katlı otopark. Burası zaten tartışmalı bir yer. Sayıştay raporlarına yansımış. Bunun da devredebileceğini düşünüyoruz. Ancak buradaki bedellerin zaten belediye hizmet binasının maliyetini karşılaşacağını, üzerine ekstra ücret çıkarsa da karşılaşabilirdi. Örneğin Denizli'de 2018’de yapılan yardım gibi, Sinop'ta ilçe belediyesine 12 milyonluk yardım gibi Konak'a neden yardım yapmıyoruz? Göztepe’deki otoparkı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 16 milyon milyonluk alanı devrediyoruz. Bizim istediğimiz, Konak’ın çok fazla gayrimenkulü yok. 7 bin 200 metrekare 3 emsalli alanın devrine karşıyız. Burası Konak’ta kalsın. İleride o bölge halkına hizmet edebilecek bir alan. Göztepe’deki alan zaten giderleri karşılar. Hiçbirini almasanız bile İzmir'in günlük gündüz nüfusunu kaldıran ilçe olarak hizmet binası yapılabilirdi. Biz Konak olarak Büyükşehir'in ne ağabeyliğini görüyoruz ne hizmetini görüyoruz. Biz Cumhur İttifakı olarak dedik ki aradaki farkı getirin oy birliği yapalım. Konak, Sinop’un Denizli’nin ilçesinden daha mı az değerli? Biz bu eleştirileri Konak’ta yaptığımızda sayın başkanımızdan teşekkür beklerdik. Bugün bu önerge komisyonlara geri gider ve pazaryeri alanı ilçemizde kalırsa kalkıp o zaman teşekkür edeceğim” dedi.

BATUR: HİÇ OLMAZSA ÇÖZÜM ÜRETİLDİ
AK Partili Yıldız’ın eleştirileri sonrası söz alan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi arasında bir uzlaşı ile  orada olan problemin çözülmesi için 2 taraf bir araya geldi. Konak Belediyesi'nin bütçesinden tek kuruş çıkmadan, İzmir’e yakışır, İzmir'in kalbi Konak’a yakışır bir hizmet binasının yapımı için belediye başkanımız ile konuşmuştuk ve uzlaşı sağlandı. Sayın Yıldız’ın söylediği gibi Yemişçizade konağı zaten 25 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis ettiğimiz bir alan. Göztepe’deki otopark ile ilgili zaten bir sıkıntımız yok. Hiç olmazsa çözüm üretilmiş oldu. Sıkıntılı bir gayrimenkulün ayrılması sağlandı. Tepecik pazaryeri ile ilgili emsal deniliyor. Sayın başkanımızın bize ifadesi o bölgeye, o parsele belediyenin ihtiyacını giderek zabıta binası ve güvenlik ile ilgi binanın yapılması noktasında. Burası imara açılmayacak. Şu anda meclis kararına ilave edilmiş. Yani buraya mevcut durumundan başka bir şey yapılırsa durum geriye dönecek. Maksat belli. Bazı siyasiler de bu konuda  demeç verdiler. Büyükşehir Konak’ın mallarına çöküyormuş. Çökme işlerini biz bilmeyiz. Biz uzlaşı içinde başkanımız ile anlaştık ve başkanımız burasını istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak’a yardım yapmıyor denildi… 1’nci Kadriye’de devam eden sosyal tesisimizde ihale bedelinin yüzde 70’ini alıyoruz Büyükeşhir’den. Gültepe Spor tesislerinde aldık. İleriye dönük yeni başlayacağım 2 proje var. Biri kadın sığınma evi ve diğeri cem evi. Karşılıklı iki taraf anlaşmış uzlaşmış. Belediye bütçesinden bu şartlarda bu sıkıntıda tek kuruş çıkmadan problemli yerine çözümü sağlanmış ve hizmet binansa kavunmuş olacağız. Ben teşekkür bekliyordum hala bekliyorum. Biz yaptığımız işlerden eminiz” diye konuştu.

HIZAL'DAN 'TEFECİ' BENZETMESİ
AK Parti sıralarından söz alan Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise Büyükşehir’in asli görevlerini yapmadığını söyleyerek “Konak ve Büyükşehir arasındaki mesele gibi algılanması rahatsızlık verici. Belediye başkanımızın ifadelerini dikkatle dinledim. İki taraf anlaştı ve sonuca vardılar dedi. Elimde 2023 yılı mali bütçesi var. 26 milyar TL. Önümüzdeki günlerde görüşeceğiz.Yakın zamanda Konak Belediyesi'nin bütçesi geçti yaklaşık 1,4 milyar TL.  Diyebilirsiniz ki Konak Belediyesi bir kamu kurumu, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bir kamu kurumu ve birinden alıp diğerine vereceğiz. Burada meseleye ilkesel yaklaşmak lazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi asli görevleri olan birçok konuyu görmezden gelip elinin tersiyle iterken, Konak Belediyesi için elzem olan hizmet binası için yapacağı desteği bir takım gayrimenkuller karşısında yapması anormal. Zor durumu düşmüş bir iş insanının mallarına çöken bir tefeci anlayışı ile yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerine yaptığı proje bazlı destekleri var. Karabağlar’a 11 milyon, Konak Belediyesi’ne 5 milyon 149 bin TL. Durum bu kadar netken, bir tarafta 26 milyar bütçesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, diğer tarafından 1,5 milyar tl yakın bütçeye sahip ilçe belediyesinin hizmet binası yapımında aralarında gayrimenkul takası konuşuluyor. İzmir'in kalbi konusundaki tartışmalara girmemek lazım. Ancak ben Konak Belediyesi’ne bir açıklama yapmak istiyorum. Aynı İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi ile 3 yıl önce Özkanlar Pazaryeri için protokol yaptı.  Bir pazar yerini yapmayan, yapamayan, o arsayı üstüne alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak’ta hizmet binası karşılığında bir gayrimenkulün takasını istiyor. Bu ne kadar doğru bir yaklaşım. 26 milyarlık bütçeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi nereye kullanacak? Ardahan’a kullanacak, Denizli’nin bilmem ne ilçesine kullanılacak… Neden? PR daha iyi çünkü. Sayın başkan bütçemizden bir kuruş harcamadan bu yatırımı yapıyoruz diyor. Envanterinden bir gayrimenkul çıkıyor bundan daha kıymetli bir şey olabilir mi? Konak Belediyesi bundan 3,5 yıl önce İzmir'in en borçsuz belediyesiydi. Geldiğimiz noktada 3 milyonluk yatırımı yapamayacak hale geldi. Bununla alakalı İller Bankası’ndan çıkmış bir kredi var ve kullanılmıyor. Kredimiz onaylanmıyor denilen siyasi anlayışa sormak lazım. Kasıtlı olarak kullanmayarak siyasi söylem yaratma peşinde misiniz ? Kullanmayın diye bir talimat mı geldi?” dedi.

BATUR: ALAN MEMNUN VEREN MEMNUN
Eleştiriler sonrası yeniden söz alan Başkan Abdül Batur, “Konak Belediyesi'ne bu kadar sahip çıkılması beni gururlandırdı. Konak Belediyesine bu kadar sahip çıkan grup sözcüleri oldu sürece sırtımız yere gelmez. Krediyi kullanmadı deniliyor. Bizim krediyi alış tarihimiz. 22.06.2021... Bu süre içinde baknalıkta izin verilen tarih 30.03.2022... Mart ayından bu yana olan ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyorlar sanırım. 30 yıl sonra inşaat sektöründe bayındırlık bakanlığı mart ayından sonra 2 defa fiyat artışına gitti. Sanırım inşaat sektörünü takip etmiyorlar. Kredi çıktı ancak bu özel bankalardan alınacak.  İller Bankası sadece sizin aldığınız krediye kefil oluyor. Krediye ulaşan kimse yok. Özel sektör de ulaşamıyor. Bile bile faizi yüksek olan krediyi kullanacağım ve burada bize verilen hakkı kullanamayacağım… Belediyeciliği biz biliriz, o konuda bize akıl vermeye kalkmayın. Nasıl kullanılacağını biliriz. Kredi de kullanırız zamanı geldiğinde. Mühim olan hizmeti yerine getirmektir. Bu kadar atışlar olmasına rağmen belediyeler ayakta duruyorsa tebrik etmeniz el üstünde tutmanız lazım. Konak Belediyesi kendi ayakları üstünde duran, herkesle uyum üstünde çalışıyor. Büyükşehir belediyemiz ile uyumlu çalışıyoruz bin kere istese bin kere veririz. Hep Büyükşehir Belediye Başkanımız mı verecek? Alan memnun veren memnun. Size ne oluyor?” ifadelerini kullandı.

Tartışmalar sonrası oylamasına geçilen ilgili gündem maddesi AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oylarına karşın CHP ve İYİ Parti’nin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

KAVURMA TESİSİNE DESTEK GERGİNLİK YARATTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ardahan’da yapacağı Ardahan Mezbahası Kavurma Bölümü Tadilatı çalışmaları için 1 milyon 300 bin TL nakdi destek yapacak olması meclis gündeminde tartışmalara neden oldu. Tesis için AK Partili isimler yardımı eleştirirken, CHP’li üyeler ise ‘Başka bir tarım mümkün’ sloganı üzerinden sosyal belediyeciliği savunarak yardıma destek verdi.

BOZTEPE:  BURADA YAPAMADIĞINIZI ARDAHAN’DAN YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ
Gündem maddesi ile ilgili söz alan  AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Abdül Batur Başkanı çok severim. En son kelimesi bizi incitti. Alan-veren razı gibi bir cümleyi başkanımıza yakıştıramadım. O zaman bu meclisin bir anlamı yok.  Gündem maddesi ile ilgili de… Biz bu mecliste bir çok kardeş ilçemize ve belediyemize desteklerimiz oldu. 4 yıla yaklaşan başka bir tarım mümkün sloganı ile yola çıkıldı. Biz Ardahan’a ot yollayacağız oradan bize kavurma gelecek. Bizim ve kentin aklıyla dalga geçilir gibi açıklamalar yapıldı. Biz ne kadar saman yolladık ne kadar kavurma geldi bilemiyoruz. Sadece sosyal medyada yapılan paylaşımları gördük. İzmir’in suyu kıt, büyükbaş hayvanlarla sorunu çözeceğiz dediler. Kim bu fikri verdi anlamış değilim.  Süt kuzusu projesi çok büyük projeydi. Bugün baktığımızda proje artık yok denilebilecek seviyeye düştü. İzmir’de 100 yıla yakın çok iyi yürüyen kooperatifçiliği de ayaklar altına alındığını Tire Süt’ün ne hale düştüğünü çok iyi biliyoruz. Seferihisar’da başkanımızın başkanlık döneminde mezbaha açtık ve ancak 6 ay yürütebildik.Şimdi burada yapamadığımız Ardahan’da yapmaya çalışıyoruz” dedi.

SÖZÜPEK: BUNDAN GURUR DUYULMASI LAZIM
Boztepe’ye yanıt veren CHP’li  Bülent Sözüpek, “Biz 'başka bir tarım mümkün' derken ne demek istediğimizin önce bir anlaşılması azlım. Kooperatifleşmenin bu kadar önemli olduğu, küçük üreticinin desteklendiği, küçük hayvancılığa yapılan yardımlar zaten gösteriyor. Tarımın hangi hale geldiğini zaten biliyoruz. Bununla ilgili başkanımız bir çalışma yürütür. Ardahan’da yaptığımız mezbahanın tamamlanması için geçen sene yardım göndermiştik. Bu ülkede maliyetler her geçen gün artıyor. Maliyetler attığı için 1 milyon 300 bin TL’lik bir yardım daha yapıyoruz. Bu fabrikanın faaliyete geçmesi, Ardahan gibi göç vermiş bir kente sosyal belediyecilik yapan bir belediye olarak bir katkı sağlayabilirsek bu meclisin bundan gurur duyması lazım” diye konuştu.

HIZAL: BİZ VERDİK DEMEKLE OLMAZ
Son olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Başka bir tarım mümkün sloganıyla Sayın Soyer bir tarım faaliyeti yapıyor. Sayın Kocaoğlu da bir takım faaliyetlerde bulunurde elbette ki... İzmir Büyükşehir Belediyesi tarımı da destekleyici faaliyetler içinde olacaktır, bir şey yapmayın demiyoruz. Hatta yanlış ve eksik yapıyorsunuz diyoruz. Burada bir samimiyet sorunu var. Başka bir tarım diyerek Ardahan Belediyesi ne 1,3 milyon tl gönderen ve bunun reklamını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi. Tarım politikalarını eleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sayıştay raporunda yer alanı söyleyeyim. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 37 bin zeytin ağacından haberdar mı? Bundan bin ton zeytinyağı üretiliyor. Zeytine ödenen kooperatiflerden hatta üst birliklerden alınarak zeytine ödenen paraları da biliyoruz. Böyle mi tarım desteklenecek? Siz daha sizin mülkiyetinizde olan 37 bin adet zeytin ağacından haberdar değilsiniz. Kim kullanıyor ne yapılıyor bundan haberdar değilsiniz. Ama buradan Ardahan’a 1,3 milyon para gönderiyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir tefeci anlayışıyla hareket ediyor. Biz verdik demekle bu olmaz Sayın Başkan. Siz üzüleceksiniz, sizi uyarıyorum” dedi.

EGE MAHALLESİ’NDEKİ İPOTEK SORUNU ÇÖZÜLDÜ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Ege Mahallesi’nde yaşanan kentsel dönüşüm süreci ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yazılı önerge verdi. Bölgede ipotekli olan alanlar ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çalışma yapılması önerisinde bulunan önergede sonrası yapılan çalışma ile ise komisyon kararını verdi.

Kuruçay Mahallesinde yer alan başta 1371 ada olmak üzere çevredeki ada ve parsellerde kentsel dönüşüm çalışmasının 2. etabında kalan yerler üzerinde geçmiş yıllardan gelen Belediye ipoteklerinin kaldırılması için dava açılmış ve birçok vatandaşın yaşadığı ve mülk sahibi olduğu bu yerlerle ilgili mahkemece davalı vatandaşların İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne anapara ve yasal faiziyle birlikte 10 bin TL ve 30 bin TL arasında bedel ödenmesine karar verilmişti. İçinde hak sahibi vatandaşların başta bu bedelleri ödeme durumlarının olmaması, ödeme yapan varsa da çok eski bir işlem olması ya da mülkiyetin el değiştirmesinden kaynaklı olarak ödeme evraklarını ibraz edemediklerinden dolayı bu alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi tapu devirleri yapılamadığı için ilerleyemediğinden yapılması planlanan bu kentsel dönüşümün devamı ve vatandaşların daha insani şartlardaki yaşam standartlarına ulaşması için bahsi geçen alacaklardan feragat edilmesi için  bir karar alındı.  Hukuk, Plan ve Bütçe, Kentsel Dönüşüm Komisyonlarınca Davacı İzmir Büyükşehir Belediyesince Davalılar aleyhinde yürütülen ve rapor ekindeki listede yer alan davalardan feragat edilmesine, feragat sebebiyle tarafların birbirlerinden karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmemelerine, bahsi geçen dava konusu ipoteklerin karşılıksız olarak terkinine ve bu hususta tapuda gerekli iş ve işlemlerin ivedi olarak yapılmasına karar verdi. Komisyonlar tarafından meclis gündemine gönderilen ilgili önerge ise tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi.

Son olarak MHP Grup Başkan Vekili Salahattin Şahin şunları söyledi:

Sayın Başkanım, Sayın Meclis; Değerli Arkadaşlar şüphesiz ki değişmez gündemimiz depremle ilgili acı hatıralarımız 30 Ekim günü tekrar canlandı. Maalesef 117 canımızı kaybettiğimiz 2020 yılından bugüne tam 2 yıl geçti. 2 yıllık süreç içerisinde deprem sayısız sarsıntıyla sürekli kendini hatırlattı. Özellikle 4 Kasım gecesi 03:29 ‘ da tüm İzmir korkuyla yataklarından kalktı. Uzmanların söylediğine göre İzmir 17 fay hattı üzerinde konumlanmış durumda, bunlardan 5 tanesi büyük depremler üretebilecek potansiyele sahip. Buca depremine sebep olan kırık tuzla fayının uç kısmında yer alıyor. Yani bu sarsıntılarla beraber büyük deprem yaratabilecek 5 adet fay’da gerilim giderek artıyor. Karamsar bir tablo çizmek istemem ama, yine uzmanların öngörülerine göre İzmir de 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem her an olabilir. Daha öncede ifade ettiğim gibi deprem öldürmez çürük binalar öldürür. Deprem olduktan sonra ağlamanın, sızlamanın hiçbir faydası yok. Ne yapacaksak deprem öncesi yapmamız lazım. Bunun da tek yolu kentsel dönüşüm. Sayın Başkanım, Sayın Meclis dönüşümü gerçekleştirebileceğimiz 3 tane yöntem var; 1- 5393 sayılı Kanunun 73. Maddesi 2- 6306 Sayılı Kanun 3- İmar planıyla dönüşüm. Vatandaşın bireysel olarak kendi binasını yıkıp yenilemesini bu kapsamda değerlendirmiyoruz. Çünkü kentsel dönüşümde ki temel hedef dayanıksız bina stoğunu yenilemek olsa da, aynı zaman da nüfus artışına paralel olarak artan sosyal donatı, yol, altyapı, yeşil alan ihtiyaçlarını da plan içerisinde karşılamaktır. İBB bu yöntemlerden 5393 Sayılı Kanunun 73. Maddesine göre dönüşümü benimsemiş ve 6 adet kentsel dönüşüm bölgesini Meclisimizde onaylayarak Ankara’nın onayına sunmuştur. Resmi Gazete de onaylanarak yürürlüğe giren bu 6 Bölgede yaklaşık 35.000 konutun dönüşümü hedeflenmiştir. Peki bu güne kadar dönüştürebildiğiniz konut sayısı kaç? Ben söyleyeyim 960, yani %3 bile değil soruyorum size depreme böyle mi hazırlanacağız? Bu ay bütçemizi görüşeceğiz. Bütçeden kentsel dönüşüme pay ayırmıyorsunuz. Kat karşılığı inşaat yöntemiyle iş görmeye çalışıyorsunuz. Her fırsatta Merkezi hükümetin İzmir’e yatırım yapmadığını, İBB’ ye kaynak aktarmadığını söylüyorsunuz. 5393 Sayılı Kanunun 73. Maddesine göre, Milli emlak Müdürlüğü ve diğer Kamu Kurumları sağlık ve eğitim tesisleri hariç uhtelerinde bulunan gayrimenkulleri Belediye emlak beyan değeri üzerinden İBB’ye devreder hükmü bulunmaktadır. Örneğin, Aktepe Emrez’ de milli emlak Müdürlüğü 80 dönüm gayrimenkulünü 12 milyon gibi cüzi bir bedelle İBB’ ye devretmiştir. 80 dönümlük bu alan yaklaşık 1200 konutluk rezerv alanıdır. Bunu %50 ile verseniz 600 konut yapar ortalama Bir buçuk milyondan 1 milyar tl elde edersizin. Bu sadece Aktepe Emrez için bir örnekleme. Bölgenin tamamı 10.000 konut kapasitelidir. Bunun da %12’ lik kısmı merkezi hükümet size nerdeyse bedava diyebileceğimiz 12 milyon tl’ ye devretti. Alın size kaynak. Peki bu kaynağın karşılığında Aktepe Emrez’ e siz ne yaptınız? 10 Yıldır henüz daha bütüncül imar planlarını yapmadınız. Yapmak istemiyorsunuz, çünkü bölge halkından gizlediğiniz rant ortaya çıkacak diye korkuyorsunuz. Kendi mülkiyetinize geçen yere 3 emsal 15 kat imar verip, vatandaşın yerini bir buçuk emsal 2 kat üzerinden gasp etmeye çalışıyorsunuz. Üç buçuk yıldır söylüyorum neden bütüncül imar planlarını yapmıyorsunuz, sorduğumuz sorulara neden cevap vermiyorsunuz? Kooperatif ve İzbeton arasında ki protokolü neden gizliyorsunuz? 5393 ile başladığınız kentsel dönüşümü 50m2 kaçak yapılan tuvalet üzerinden kanuna karşı hile yoluyla nasıl 6306‘ ya çevirdiniz? Madem bomboş alanda 6306’yı uygulayacaksınız 5393’ e göre 12 milyona aldığınız 1200 konutluk 80 dönüm rezerv alanını milli emlağa iade edin. Sayın Başkanım, Sayın Meclis çok iyi biliyorum ki bu konuda ölü taklidi yapmaya devam edeceksiniz henüz %5 i geçmeyen uzlaşı oranınızla ve %3 ü bulmayan 1. Etapta yaptığınız çalışmaların ışığında Aktepe Emrez bölgesinde dönüşümün bu hızla ancak 30 yılda gerçekleşeceğini ön görmek çokta zor değil. Sadece durum tespiti yapmak ve gördüğümüz aksaklıkları dile getirmek amacıyla yaptığımız bu değerlendirmeler sonucunda, sizin kentsel dönüşüme bakış açınızın değişmediğini görüyoruz. Bu konu da İBB kendi isteğiyle kaldıramayacağı bir yükün altına girmiş ve boğulmak üzeredir. Fakat burada sıkıntıyı İzmirli Hemşerilerimiz yaşamaktadır. Bayraklı bölgesinde merkezi hükümet tarafından yapılan binlerce konut etap etap hak sahiplerine teslim edilirken Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesi de hayata geçirilmiştir. Bu nokta da İBB’ nin üzerine düşen, asli görevi planlama faaliyetlerine hız vermesidir. Umarım bütçede planlama faaliyetleri için yeterli kaynak ayrılır. Böylece bir an önce bahsettiğim plan ile dönüşümün önü açılır ki 5393 Sayılı Kanunun 73. Maddesi buna cevaz vermektedir. Kentsel dönüşüm alanı içinde olmasına rağmen altyapı katılım paylarına iştirak etmek koşuluyla plan bütünlüğü içerisinde dönüşüm imkanı mümkündür. Bu yöntem kentsel dönüşüm konusunda başarısız politikalar izleyen İBB’ ye can simidi niteliğindedir. İzmirli hemşerilerimizin depremle her gün yüz yüze geldiği bir gerçekliktir, ama kaderi değildir. Sayın Başkanım, Sayın Meclis bizim önerilerimizi dikkate almanız ve dönüşüm konusunda İzmir’ i hak ettiği noktaya taşımanızı İzmir halkı adına sizden talep ediyorum. Nasıl ki her fırsatta 20 yıldır Ülkeyi siz yönetiyorsunuz söylemiyle bu Meclisin konusu olmayan ifadeleri dile getiriyorsanız, bizde bu meclisin konusu olan ve İzmir’ in kanayan yarasını 20 yıldır neden tedavi etmiyorsunuz sorusunu yineliyoruz. Son olarak bir teşekkür etme ihtiyacı hissettim. Bayraklı Belediye Başkanımız Sayın Serdar Sandal geçtiğimiz günlerde Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerini içeren 60 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm imar planlarını Kamu oyuyla paylaştı. Kendisine ve ekibine başarılar diliyorum darısı Aktepe Emrez’ in başına diyelim. Yine Narlıdere içinde yürütülen kentsel dönüşüm sürecine katkılarından dolayı Çevre Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum, Belediye Başkanımız Sayın Ali Engin ve Narlıdere’ ye uzun yıllar hizmet eden Konak Belediye Başkanımız Mimar Sayın Abdül Batur’a da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

 
Tek başına umut yolculuğu!
 
Başkan Soyer: İzmirli kadınlara çok iş düşüyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Objektif Yorum 17 Kasım 2022 Perşembe 10:49

Gördüğüm kadarıyla AKP Meclis üyeleri her hangi bir problem çözüldüğü zaman bunun artısının CHP'ye yazacağını bildiklerinden her koşulda kemik muhalefet yapıyorlar. Ama unutmayın İzmirli kör ve sağır değildir. Saygılarımla.

Yorumu oyla      3      3  
Fıkralarla Türkiye 16 Kasım 2022 Çarşamba 20:23

Vahap Özaltay Meydanı'ndaki TCDD'nin duvarı yıkılıp, yol genişletildi diye belediye TCDD'ye kira ödüyor. Bu durumun adı ne oluyor?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gümrükçü ve CHP Çiğli'den Ankara çıkarması... Lider'e ziyaret!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP Çiğli İlçe teşkilatı ve kent ...
Yerel yönetimlerde iş sağlığı ve güvenliği ele alınacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ...
Başkan Sandal'dan vatandaşlara uyarı: Tek bir tuğlanızı bile satmayın!
Mahalle gezilerini sürdüren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Fuat ...
 
İZSU'dan Karaburun mesaisi... Altyapısı güçleniyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Başkan Soyer’in tüm ...
Çeşme’de 'Balığa Gel' etkinlikleri başladı
Çeşme Belediyesi, Dokuz Eylül Rotary Kulübü işbirliğinde, 14-21 Kasım ...
Rezerv alana yeni otobüs hattı!
30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından belirlenen ve geçtiğimiz günlerde ...
 
'Güneştekin’in Anlatımıyla Yaşar Kemal’in göç dili' söyleşisi yarın
“Güneştekin’in Anlatımıyla Yaşar Kemal’in göç dili” söyleşisi yarın Kültürpark ...
Karşıyaka'da örnek uygulama... Çöpler yeraltına!
Karşıyaka Belediyesi’nin çevre ve görüntü kirliliğinin önüne geçmek, kötü ...
Yakında kapılarını açıyor... Buca'yı geleceğe taşıyacak!
Buca Belediyesi Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Merkezi çok yakın zamanda kapılarını açıyor.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva