HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 20:17

Büyükşehir'de 'plan değişikliği' gerilimi... Soyer EXPO için net konuştu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs ayı olağan meclisinin ilk oturumu yoğun tartışmalara neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından  EXPO 2026 için Yeşildere'de, Bayraklı Belediyesi tarafından ise kentsel dönüşüm çalışmaları amacıyla Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahalleleri için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerileri mecliste AK Parti ve CHP'yi karşı karşıya getirdi

Büyükşehir de  plan değişikliği  gerilimi... Soyer EXPO için net konuştu!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclisinin ilk oturumunu gerçekleştirdi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde 2026 yılında İzmir'de düzenlenmesi planlanan Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO organizasyonu için Yeşildere'de yapılacak plan değişiklikleri tartışmaları yer aldı.

KOMİSYONLARDAN 'OY ÇOKLUĞU' KARARI
İzmir Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları sonrası 2026 yılında İzmir'in ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO (Botanik EXPO) organizasyonunun Yeşildere’de gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Kentte muhalefet ve yerel yönetimi karşı karşıya getiren proje hakkında bir çok tartışma yaşanırken, bölgenin dönüşümü için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi hazırlanması için çalışmalara başlanmıştı. İlgili gündem maddeleri Büyükşehir Belediyesi tarafından komisyonlara sevk edilirken, maddeler ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu çalışmasını tamamladı.

Görüşmelerini tamamlayan İmar ve Bayındırlık Komiyonu'nda plan değişikliği önerileri AK Parti ve MHP'nin 'ret', CHP ve İYİ Parti'nin ise 'kabul' oyu sonrası oy çokluğuyla kabul edilmişti. Komisyonlarda alınan karar sonrası ise meclis gündemine gelen ilgili gündem maddesi Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nı karşı karşıya getirdi.

BOZTEPE: EXPO'NUN O ALANDA YETİŞTİREBİLECEĞİN DÜŞÜNMÜYORUZ
Gündem maddesi ile ilgili söz alan ve alan ile ilgili bilgilendirmenin yetersiz olduğunu vurgulayan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Siz burada büyük bir heyecanla EXPO'yu anlattınız ancak komisyonlara gidince orada heyecanımızı kaybettik. Büyük bir alan, bu alanda yapılacak olan planın aslında özüne grup olarak karşı değiliz. Ancak buradaki yapılaşmalar ile ilgili sıkıntılar var. Kamulaştırmalar ile ilgili büyük sıkıntılar var. 2026'da yapılacak olan EXPO'nun o alanda yetiştirebileceğini düşünmüyoruz. İzmir'in bir çok yerinde gördüğümüz bir yolu bile açamayan İBB bu kadar kısa sürede kamulaştırmayı nasıl yapacak diye bize bilgi vermedi. Yine aynı alanda 2 yedek alan olduğu söylendi ancak bizim grubumuzun haberi yok. Bize herhangi bir bilgi verilmedi" ifadelerini kullandı.

YILDIZ: NE KADAR HAKLI YERDEN BAKTIĞIMIZ GÖZÜKÜYOR
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise ilave kamulaştırma kararlarının alınması gerekeceğini vurgularken, "Bu tarz uluslararası etkinleri AK Parti ve MHP olarak destekliyoruz. Ancak yerler ve gelinen noktalar üzerinden bir takım kaygılarımız ve çekincelerimiz var. Grubumuzun en temelde baktığı durum, komisyonlara gönderilmesi ve daha detaylı çalışmanın yapılması. EXPO belli olduğunda bir açıklamanız vardı ve Pınarbaşı'nda bir alanda olacağını söylemiştiniz. Yeşildere benim iyi bildiğim bir alan. 2000 yılında planları bitmiş bir yer. Halihazırda 2 mahallemiz 5 bin ailenin yaşadığı ve insanların çok mağdur olduğu bölge. Bu konu komisyonlara havale olduğunda, imar komisyonu toplantısına bizzat katıldım. Böyle önemli bir konunun bir gündem maddesi içinde tartışılmadan konuşulmasını doğru bulmuyoruz. Çekincelerimizi ortaya koyduğumuzda ne kadar haklı yerden baktığımız gözüküyor. Biz burada bir plan yapmıyor, plan değişikliği yapıyoruz. Mevcut planladığımız kamulaştırma alanları dışında mevcut zayiatlar bile sağlansa imar alanları yine yeterli değil. Kamulaştırma kararı almadığımız alana ilave kamulaştırma kararı almamız gerekiyor. Yeşildereyi kurtarmak istiyorsak toptan bir planlamaya ihtiyaç vardır. Bu kadar önemsediğiniz alanda maddeler halinde bütün eksiklikleri sayabiliriz. Teknik açıdan çok detaylı çalışmalar gerekiyor. Gelin tekrar komisyonlara gönderelim" diye konuştu.

KÖKKILINÇ: 400-500 MİLYON TL CİVARINDA KAMULAŞTIRMALAR TAMAMLANABİLECEK
Söz alarak eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "EXPO 2026 İzmir için çok önemli bir fırsat. Bu organizasyon sizin  olağanüstü çabalarınızla İzmir'e kazandırıldı. İzmir bu imkandan en kısa ve maksimum seviyede yararlanmalı. 4 milyon 700 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor İzmir'e. Burada İBB'nin pek çok birimi bir arada çalıştı.Bu birdenbire olmuş bir şey değil. Maksat 2026 yılına en hızlı ulaşabilmek. Yeşildere günde 200 bin aracın geçtiği bir yol. Zaten burası kente kazandırılması gereken bir alan. Burasının kamulaştırmaları yapılacak. İncelemelere göre 400-500 milyon TL civarında kamulaştırmalar tamamlanabilecek. Yargıya taşınacak kamulaştırma da yargı hükmü hem vatandaş hem belediyemiz açısından uygun anlaşmalar sağlayacak bir sonuç doğuracak. Yani rahat bir şekilde 2026'ya kadar kazandırabileceğimiz bir alan" dedi.

HIZAL: GÜZELBAHÇE'DE, BAYINDIR'DA BU  EXPO YAPILABİLİR Mİ?
AK Parti adına söz alan ve eleştirilerini dile getiren Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Bayındır'daki çiçek festivaline dikkat çekerken, "Nilay Hanım'ın yaptığı açıklama doyurucu bir açıklama değil. Biz AK Parti olarak EXPO'ya elbette ki karşı değiliz. Yeşildere'deki alanın dönüştürülmesine de karşı değiliz. Bu bölgenin sizin bir meclis toplantısında İzmir'e müjde veriyorum diyerek alanda EXPO çalışmaları yapılacak diyerek, 1 hafta 10 gün içinde karşımıza plan değişikliğinin çıkmasına karşıyız. Gerçekçi olmak lazım ve bir şeyi yapmak için yapıyormuş gibi yapmamak lazım. Bunla ilgili birçok daire başkanlığının çalışma yaptığı söyleniyor. Ancak ben bir meclis üyesi ve komisyon üyesi olarak bilmiyorum. Bu kamulaştırma bedellerinin ne kadar olduğu, ne kadar süreceği gibi konularda teknik bilgileri bilmiyoruz. Biz bunları ortak komisyonlarda bürokratlar ile uzun uzadıya konuştuk. Ancak bunu İmar Komisyonu'nda 2 defa 10 dakikalık görüşmelerle görüştük ve karar çıktı. 500 milyonluk kamulaştırma bedellerinden bahsediliyor. Bu bedeller İBB'nin yaşadığı durumda ciddi bedeller. 22 yıldır Bayındır'da düzenlenen Çiçek Festivaline İBB destek verirken, 23'ncüsü düzenlenen festivale İBB destek veremedi maddi sıkıntılar nedeniyle. Sayın Genel Sekreter Miami'ye gitmiş ve stant fiyatları ile ilgili araştırma yapmış ancak İBB Bayındır'da destek olamamış. Sonra çıkıp EXPO yapacağız diyorsunuz. Bu bana inandırıcı gelmiyor. Pınarbaşı'ndan neden vazgeçildi? Güzelbahçe'de, Bayındır'da bu EXPO yapılabilir mi? Bütün bunları tartışmadan, konuşmadan sadece bir şehrin İBB Başkanı müjde verdi diye oldu bittiye getirerek hızlı bir karar almak hem bölge halkına hem İzmirliye haksızlık olur" dedi.

ÖNAL: YETİŞTİRİLMEMESİ KONUSUNDA BİR GAYRET VAR!
CHP sıralarından söz alan İrfan Önal ise, "Burada yürütmeyi ilgilendiren durum ile ilgili şunu niye yaptın bunu niye yaptın diyorlar. Geçmişte araştırma yapılmış ve alanlar değerlendirilmiş. Bunlar 1 aydır gündemimizde, 1 aydan önce de bununla ilgili açıklamalar yapıldığını belirtmiştiniz. Büyükşehir Belediyesi, düz bir alanda çalışma yapabilecekken, elini taşın altına koyup 350-400 milyon TL arasında bir kamulaştırma yaparak 50 yıllık sorunu çözmek istiyor. 20 yıl önce alan ile ilgili emsal arttırılarak dönüşümün sağlanacağı söylendi ancak 20 yıldır adım atılamadı. Buralar ile ilgili kiralama satış gibi konulardaki çözüm önerilerimiz var. Oranın çevre değişimi vatandaşların zararına değil yararına olacak. Fuar alanı olarak EXPO'dan sonra da yeşil alan olarak herkesin kullanacağı bir yer olacak. Biz düz bir yerde yapmamızın temel nedeni EXPO ile ilgili bir iş yaparken şehre kalıcı bir eser olsun diye mücadele veriyoruz. Konuşmalardan görüyoruz ki yetiştirilmemesi konusunda bir gayret var. İyi niyetli bir çalışmaya yetişmeyecek, olmayacak gibi söylemler olursa demek ki böyle bir düşünceniz ya da niyetiniz var demektir" ifadelerin kullandı.

AYDIN: İBB'NİN EKONOMİK VE TEKNİK GÜCÜ VARDIR
Eleştiriler hakkında söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "3'üncü yılımızı bitirdik ve yine benzer bir siyaset ile karşı karşıyayız. Biz bir şeyi istiyoruz 'ama' deniliyor. Bu evet demek yerine hayır demenin farklı bir söylemi. Yine aynı yöntem 'komisyona havale edelim' deniliyor. Birkaç defa komisyonlara havale edilip geçen konulara da 'çok zaman geçti' dediler. İzmir'in yararına olacak bir projeye hayır demenin mahçubiyeti nedeniyle bir neden sunmaya çalışıyorlar. Yıllardır çözülemeyen alan için vizyon ortaya koyduk. Bu kaç aydır çalışılan konu. Biz burada bir plan değişikliğini konuşuyoruz. 1/25000'lik plana aykırıymış… Plandaki tanım belli. Komisyonda konuşmamış ancak bürokrat açıklama yapmış.. Konuşulmayan konuya biz nasıl karar verdik? İBB'nin kentin dönüşümü ile ilgili yaptığı en temel projelere hayır diyenler bu hayırlar ile ilgili sözde teknik gerekçeler dile getirdi. Bunların hiçbirinin teknik olmadığı açık. 3 yıldır hayır dediklerinin hepsi ortada çıkarıp getireceğim. İzmir'in yararına olana evet deriz sözlerinin ne kadar boş olduğunu görecekler. Yeşildere projesi İzmir halkının yararınadır. İBB'nin ekonomik ve teknik gücü vardır" dedi.

SOYER: ZORLUK VARSA HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ
İddialar ve eleştiriler hakkında söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapılan projenin önemine dikkat çekerken, "Bana sorsanız belediyecilikte anladığın en iyi şey ne diye. Ben belediyecilikten önce EXPO'yu öğrendim. İzmir'in EXPO'yu alması için çok çaba sarf ettim. Hatta en çok çaba sarf ettiğim şey EXPO'dur. Tabii ki bir çok yer bulunabilir. EXPO'nun bir şehirde yapılabilmesinin en büyük nedeni kentin kalkınması için kaldıraç olarak kullanılıp kullanılmadığıdır. Çok başarısız EXPO gördük. Dünya paralar harcandı ancak EXPO sonrası o alan yok olur. Örneğin Sevilla'daki EXPO alanı. EXPO'ların yapılmasının sebebi yapıldığı dönem içinde gelecek turist sayısından ibaret değildir. Asıl önemli olan kente nasıl katma değer katacağınızdır. Başarılı EXPO böyle bir şeydir. Biz adaylık kampanyasında söylemiştik. Yeşildere bu şehrin en acınası noktasıdır. Kentin en önemli alterlerinden biridir. En çok iyileştirilmesi gereken alanların başında gelir. Biz de elimizi taşın altına sokmaya karar verdik. Daha önce Pınarbaşı'nı düşünmüştük. Hukuki engeller vardı, bunlar aşılabilirdi ancak Yeşildere'deki kente katacak katma değer çok daha fazla olacak. EXPO'ya ev sahipliği yapmamızı uygun gören kuruluş burada yapılmasını da uygun gördü. Süre az evet, çok çalışmamız lazım.Bu bir İzmir meselesi. Zorluk varsa hep birlikte aşacağız. Destek olacaksınız birlikte aşacağız. Bizim sizden talebimiz budur. İzmir için bu konuda herkes hemfikir ise, bunu hep birlikte yapacağız. Bizim için Yeşildere; EXPO bittikten sonra Kültürpark kadar yeşil alanı şehre kazandırmış olacağız. Bunun değeri 300-500 milyonlarla ölçülmez. 50 yıllık kangren burası. Elimize bu hakkı da almışız ve bize düşen bunu yapmak. Bizim aşamayacağımız hiçbir engel yok" ifadelerini kullandı.

BAYINDIR KABUL ETMEDİ, URLA KABUL ETTİ
Bayındır'daki Çiçek Festivali ile ilgili eleştirilere yanıt veren Soyer, "Aynı anda Enginar Festivali vardı. İki belediye de bize başvuru yaptılar. Stant konusunda talepleri 2,5-3  milyon TL tutarlardaydı. Biz de daha ekonomik standlar var bunları size verebiliriz dedik. Bayındır kabul etmedi ancak Urla Belediyesi kabul etti.  İBB'de ekstradan 3 milyon TL tutar vermekten  kurtuldu. Güzel bir festival oldu ancak bize de yer ayrılmadı. Olsun canları sağolsun. Burada ne kriz var ne başka bir şey. Biz bunu israf etmek olarak gördük sadece. İBB olarak doğru projelere doğru yatırım yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ŞAHİN'DEN SORU ÖNERGESİ, SOYER'DEN SİTEM
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin gündem dışı konuşmalarda söz alarak Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm çalışmaları için verdiği soru önergesini kürsüden okudu. Şahin'in sözleri sonrası ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer söz alarak Şahin'e sitem etti. Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet edilmesinden ötürü sitemlerini dile getiren Soyer, "Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak gibi suçlamalar ile beni Cumhuriyet Baş Savcılığına şikayet ettiniz. Bir kere teessüf ediyorum. Bizim mecliste her şeyi konuşma imkanımız var ancak siz bunu tercih ettiniz. Meclisin vicdanına havale ediyorum" dedi.

KENDİ PARASİ İLE GELMEK İSTEYENLER…
Srebrenitsa anması için de yeni bir açıklama yapan Soyer, "Srebrenitsa ziyareti için bir karar almıştık ve bunun için tüm meclis üyelerine sorduk. Nasıl gidelim diye. Arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu cevap vermemiş. Cevap veren arkadaşlarımızın çoğunluğu küçük bir heyet ile gidilmesi iradesini beyan etmiş. Eğer kabul ederseniz Benle birlikte AB Komisyonu başkanımız ve her siyasi partiden 1 arkadaşımız bu ziyareti gerçekleştirelim. Bunun dışında meclis üyelerinden kendi harcamalarını karşılamak isteyen varsa onlar da heyetimize katılabilirler" diye konuştu.

 
AB, Ukrayna'nın üyeliği için ilk görüşünü açıklayacak
 
Erdoğan: Alım gücünü biraz daha artıracağız
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
fl 10 Mayıs 2022 Salı 10:54

40 yıl önce yıkılan tabakhanelerin olduğu yerlere 40 yıldır çivi çakılmadı. İnsanlar emlak vergilerini ödedi. Ne istimlak edildi ne de bir imar çalışması yapıldı. Artık çözüm bekleniyor. İzmir in en önemli arteri ancak mezbelelik içinde

Yorumu oyla      3      3  
İstemezük! 9 Mayıs 2022 Pazartesi 20:56

500 değil, 1 milyar da harcansa EXPO Yeşildere'de yapılmalıdır. Bölge de dönüşmüş olur. Bu rezilliğin maddi karşılığı yoktur. Destek yerine engel olmayı tercih edenler de sandık zamanı yine hüsrana uğrayacaklardır.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan zimmet iddiası çıkışı: Bizim alnımız açık!
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın kendisi ve bazı çalışanlar ...
Engelliler Haftası’nda 'Buluşma' etkinlikleri
“Herkes Farklı Herkes Eşit” sloganıyla engelsiz bir kent için çalışan ...
Kemalpaşa'da ahde vefa!
Kemalpaşa Belediyesi meclis toplantısında önceki başkanlardan Mehmet Ali ...
 
Işıl Öztürk Bulut'a Menemende görev
İzmir Basınının deneyimli isimlerinden, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ...
Urla’da Enginar Festivali bereketi
Bu yıl 8.si gerçekleşen Uluslararası Urla Enginar Festivali üç günlük ...
Selçuk'ta siyaset okulunun ilk oturumu gerçekleşti
Başka Bir Siyaset Okulu Açık Oturum Serilerinin ilki, Prof. Dr. Fikret ...
 
İngiltere Büyükelçisi’nden Başkan Soyer'e ziyaret
İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Çiğli Belediyesi'nin istihdama desteği sürüyor
Çiğli Belediyesi, iş arayan vatandaşların kariyer planlama süreçlerini ...
Güzelbahçe’de Üç Fidan krizi!
Güzelbahçe Meclisi’nden CHP’li ve AK Partili meclis üyelerinin oybirliği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva