HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Mayıs 2023 Perşembe - 15:45

Büyükşehir, Balçova arsa mağdurları için kolları sıvadı… Plan ve Halk Konut formülü masada!

Balçova arsa mağdurlarına ait alanlarla ilgili yeni bir imar planı çalışması başlattıklarını bilgisini veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, halk konut formülünü devreye sokarak hak sahiplerine anahtar teslimi konut vereceklerini dile getirdi.

Büyükşehir, Balçova arsa mağdurları için kolları sıvadı… Plan ve Halk Konut formülü masada!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Balçova arsa mağdurları ile ilgili yaptıkları son çalışmalar hakkında basın toplantısı yaptı. Egemenlik Evi’ndeki basın toplantısına Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Balçova arsa mağdurlarının avukatı Mustafa Kemal Turan katıldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında yaptığı planlama çalışması zayiat oranının yüzde 76 olması ve hak sahiplerinin bu zayiat oranına onay vermemesi nedeniyle hayata geçirilememişti.

Büyükşehir Belediyesi’nin bölge için yeni bir çalışması başlattı. Planlama alanı sınırları içerisinde kalan jeolojik alanlarla ilgili yeni bir etüt çalışması yapıldı. Yeni etüt çalışması ile birlikte sakıncalı alan 15,8 hektardan 3,8 hektara indi. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yazılan taleple birlikte planlama alanı sınırları içerisinde kalan 3,7 hektarlık alanın orman statüsü de kaldırıldı. Yeni planlama çalışması ile birlikte zayiat oranının yüzde 76’ten yüzde 45’e düşürüldüğü belirtildi. Planlama çalışması ile birlikte 196 bin metrekarelik kısıtlayıcı alan 38 bin metrekareye indi.

‘ÇÖZÜM NOKTASINA ULAŞTIK’
Toplantıda ilk olarak konuşan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “İzmir açısından çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir toplantı için buradayız. Arsa mağdurlarının çözümü noktasında son viraja geldik. 2019’da yola çıkarken 2024’e kadar gereken çalışma neyse yapacağız dedik. Burası plansız bir alan değil, 2011 yılında planlandı ama uygulanabilirliği düşüktü. Orman sınırları içerisinde kalan parseller vardır. Jeolojik etütleri yapmaya başladık büyükşehir belediyemiz ile. Bakanlığın birçok kurumuna görüş sorduk. 2 ay önce ormandan olumlu cevap geldi yeni orman sınırları oluşturuldu. Çevre ve şehircilik bakanlığından da geldi. 2019’dan bugüne kadar bölgeyle ilgili bütün çalışmaları yaptık. İnsanlar 50 yıldır mağdur ama bu sorunlardan dolayı çözüm noktasına ulaşamamıştık. Umuyorum kısa süre sonra arsa mağdurlarıyla ilgili sorun çözülmüş olacak. Bunun müjdesini çok yakında başkanımla vermiş olacağız” dedi.

3 KURUMUN GÖRÜŞÜ KALDI
Yeni imar planının çalışmalarının yakın zamanda tamamlanacağını ifade eden Soyer “Burada çok uzun bir zaman uzun bir meseleden bahsediyoruz. Belediye 50 yıl önce arsa satışı yapmış, kamunun mağdur ettiği insanlarla ilgili çözüm üretmemiz gerekiyor. Bunu yok saymamız mümkün değildi. Bugün geldiğimiz nokta 50 yıldır sorunu kilitleyen şeylerle ilgili çözüm üretmeyi başardık. 3 kurumun daha görüşü kaldı. 37 kurumdan aldık. Engel olan hususlar ortadan kalkmış oldu. Bundan sonra hızlı bir şekilde imar planı ile ilgili çözümü ortaya koyabileceğiz. Biz bu vatandaşlarımıza bir imar hakkı veriyor olmayacağız sadece. Konutlarının anahtarlarını vereceğiz. Oradaki en küçük mülkiyet hakkı sahibini bile anahtarı teslim ederek ev sahibi yapacağız. Belediye marifetiyle olacak bu. Böylece oradaki hiçbir hak sahibini borçlandırmamış olacağız. Kısacası burada çok önemli bir müjdeyi paylaşmış oluyoruz. Belediye olarak elimizi taşın altına koyarak imalatların gerçekleşmesini belediye şirketlerimizle yapacağız. Sadece imar hakkı değil konutlarının anahtarını da teslim edeceğiz. 4 sene öncesinde verdiğimiz sözün müjdesini paylaşmanın mutluluğu içindeyim” diye konuştu.

HALK KONUT FORMÜLÜ ÖNERİSİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Halk Konut’ modeli sayesinde konutların yapımını tamamlayacaklarını dile getiren Soyer, “Halk Konut adıyla başlattığımız bir model var. Kentsel dönüşümde Türkiye’ye de bir gün örnek olacağını düşünüyoruz. Burada belediye şirketini bir müteahhit gibi yüzde 1 kar marjıyla imalata sokuyoruz. Ticari gaye gütmüyoruz. Bizim ticari bir kar peşinde koşmuyor oluşumuz hak sahiplerinin hakkına kavuşmasını mümkün kılacak. En küçük mülkiyet sahibi vatandaş bile bir konut sahibi olacak. Örnekköy’de de vatandaşların haklarını koruyabilmek için belediye şirketimizi devreye soktuk, imalatı başlattık. Çok da hızlı ilerliyor ve güzel bir şey çıkacak ortaya. 50 senelik bir mağduriyet söz konusu ve tamamen kamunun yarattığı. Çok şükür vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek bir çözümü ortaya koymuş olacağız” dedi.

SİZ ONLARA BAKMAYIN
AK Partili Kaya’nın bölgenin riskli alan ilan edilerek planlama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçeceğini yönündeki açıklamaları da sorulan Soyer, “Siz onlara bakmayın. Vatandaşı mağdur edecek bir şey yapamaz devlet, öyle bir devlet olmaz. Bizim getirdiğimiz çözüm hazinenin hak kaybına yol açacak bir şey olmaz. Kamunun hakkını da koruruz ama biz 50 yıllık mağduriyeti giderecek bir şey ortaya koyuyorsak kamunun hiçbir kurumu da buna hayır diyemez. Devlet uygulama üzerinden yürür, biz mevzuat çerçevesinde 40 kurumun 37’sinin olumlu görüşünü almışız. Planlamayı yapacak altyapı oluşmuş durumda. Biz sadece sizin imar hakkınızı teslim ediyor olmayacağız. Evinizi de yapıp anahtarınızı teslime diyor olacağız. Hiçbir iktidar karşı çıkamaz. Biz bunu kamunun hakkını koruyarak yapıyoruz” yanıtını verdi.

SÜREÇ HAKKINDA
1969 yılında yaklaşık 5 bin kişi, yapılacağı söylenen sosyal konutlar için İzmir'in Balçova ilçesinde bulunan hazine arazilerini parasını ödeyerek satın almış, o dönem bürokraside yaşanan sorunlardan kaynaklı sadece bin 200 kişiye tapusu verilmemişti. 12 Eylül 1980 darbesinin yarattığı belirsizlikle tapusunu alamayan yaklaşık 3 bin 800 hak sahibinin de tapu sorunu çözülememişti.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, geçtiğimiz günlerde Balçova arsa mağdurlarının sorunlarının çözümü için harekete geçtiklerini söyledi. AK Partili Kaya, bölgenin riskli alan ilan edilerek planlama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçeceğini belirtti.

 
Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi’nde son gün 31 Mayıs
 
Seçim nedeniyle bir gün öne çekilmişti... Semt pazarları gününde kurulacak!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seval Sisalan 2 Temmuz 2023 Pazar 13:29

Sayın Tunç Soyer:1969 _1975 yılları arasında belediyelerin büyük paraya ihtiyaçları olduğu için ,bu arazileri halka medya aracılığıyla,müstakil ev hayali söylemleriyle, ballandırdılar, 6 yıl boyunca bizlere sattılar.Bizlerde halk olarak,sizlere güvendik almış bulunduk.Ben 3000 TL peşin ödedim (Eşim 2 sandıktan para borçlanarak) .Yıllarca avutulduk,horlandık,yıllar geçti.1997 yılında telf la bir kısmımız çağırıldı.Tapularınızı veriyoruz dediler.Tapu masrafın şu kadar yatır gel tapunu al ve 39 metrekare terk aldık senden,bir daha terk alınmıyacak dediler.O an yine büyük para sayılır,arsa parasının 22 katı 65250 tl hemen nereden bulabilirsin ve istesen kim verebilir sana bu parayı.Kolumdaki kalın burma bileziğimi belediyenin karşısındaki kuyumcudan anında bozdurdum ve parayı ödeyip tapumu almış oldum.Aldımda ne oldu? 26 yıl yine oyalama ,umut dağıtma,çeşitli engeller, taktiklerle geçti ve her yılda artan vergilerini aksatmadan ödedim.Hata bizde malı almadan parayı verdik ve yıllarca sizlere güvendik oy verdik ve sizler tarafındanda yıllarca mağduriyet yaşadık ve hala daha olumlu bir şey duyamıyoruz.Toplu konuta bize sordumuzmu?Bizler müstakil ev vaadlerine kanarak aldık,emirvaki bizleri her şekle soktunuz.Yok %76 daha terk,yok %45 e indirildi ,yok 18 madde,yok askıda ekmek gibi,halk konut anahtar vermeler gibi masallarlamı geçecek ömrümüz,zaten yarımıza yakını göremeden öldü gittiler.Yerel seçimler yaklaştı diye bu çeşit mutluluklar artık bizleri sevindirmiyor.Seçimlere kadar anahtar verilebiliniyorduda, 4 yıldır niye rafta beklettiniz.Üstelik söz vermiştiniz .Seçim biterse yine rafta yerini alacak gibi gözüküyor.Bizlerde sizlere olan güven duygusu bırakmadınız.Lütfen vicdanlı olun gerçek hakkımızı verin ,yada arsalarımıza imar verin.Gerisine karışmayın. Herkez kendi başını çaresine bakar.Göstermelik lafta vicdanen hakkımızı düşünüyor görünmenizede gerek yok.Bu arsalar bizlere kaça maloldu hesağlayabilirsiniz.Bu günkü saltanatınız her birimize çok pahalıya mal olmuştur.Hakkaniyetle çözüm olmasını bekliyoruz.İşin en acıklı yanı,bizlere teşekkür edeceğinize,bizim sizlere yalvarmamızı bekliyor, pozisyonları yaratmanız çok üzücüdür.Yapmak istemiyorsanız ayni eski belediye başkanlarından bile daha beter vaadler vermeye ,ve olumsuzluklar yaratmaya da gerek kalmaz.Bizlerde sizler gibi sevinçten havalara zıplamak istiyoruz.Sevindirmeyide biliyor olmalısınız. Bıktık,Yorulduk,Zaman kalmadı Üzgünüz..Saygılarımla..

Yorumu oyla      2      3  
Zeki 26 Mayıs 2023 Cuma 12:25

Tunç Soyer hangi arsalardan bahsediyor acaba kentsel dönüşüm bilmem ne bizim arsalarımızın kentsel dönüşümle hiçbir alakası yok bu şekilde söylemler yapıp bizi kandırmayı düşünüyorsanız Kusura bakmayın Bu saatten sonra arsalarımızı kimseye yedirmeyiz benim arsanın üzerine yapacağın kaç kat olacaktı ben bir daire alacağım gerisi kimin olacak Ondan sonra efendim vatandaşın faydasındaymış O bir daireyi Biz her türlü alırdık zaten mantıklı bir şeyler konuşun da size inanalım artık halk konut kim oluyor nedir sermayesi ne referansları Ne vereceksiniz ne üdüğü belirsiz firmalara bekle 50 yıl daha

Yorumu oyla      3      4  
A?şe 26 Mayıs 2023 Cuma 12:14

Konuya O kadar yabancısınız ki kentsel dönüşümden bahsediyorsunuz bizim arsalarımızın kentsel dönüşümle hiçbir ilgisi yok tertemiz kusursuz üzerinde hiçbir işgal olmayan yıkılacak dökülecek olmayan arsalarımız Siz kalkmış kentsel dönüşümden bir daire vermekten bahsediyorsunuz 50 yıl beklemenin kanuna uymanın ödülü bu mu siz imara açın gerisini bize bırakın halk konut sizin olsun bu saatten sonra yıllardır vergisini ödediğim zamanında parasını ödeyerek aldığım arsanın yapımını ben hallederim Bir konut ne demek sadaka mı veriyorsunuz

Yorumu oyla      3      4  
Huseyin 25 Mayıs 2023 Perşembe 17:42

Her seçim aynı yalan soyer bıkmadınız dedelerimizin atalarımızın haklarını yediniz İzmire büyük ihanet ettiniz inciralti mağdurları ve balcova mağdurları olarak oyumuz AKP ye artık biz yokuz enayi değiliz sizin zihniyetinize ortak olamayız oraları bizim tapulu malımız artık yeter diyoruz sizeoy yok diyoruz ilkdefa AKP ye oy atacağız

Yorumu oyla      3      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi’nde son gün 31 Mayıs
Her yıl iki taksit halinde ödenen Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi’nin ...
İzmirli kadınlara 312 bin sebze fidesi
İzmir'de yerli ve milli tohumları tanıtmak, kadınların ev ekonomisine ...
Başkan Soyer: Algı operasyonlarına asla inanmayın
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, son günlerde kamuoyunda ...
 
'Mübadele Öyküleri' Foça ve Bornova’da
Ege’nin her iki yakasında derin izler bırakan nüfus mübadelesinin 100. ...
Erdoğan’a yanıt verdi, iddialı konuştu: Pazartesiden sonra İzmir’de ‘U’ları görmeye başlayacağız!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, rakibi Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ...
İZDENİZ’de TİS bayramı... Soyer'den mesaj: İzmir gibi bir Türkiye için 28 Mayıs fırsat!
İZDENİZ imza töreninde konuşan Başkan Tunç Soyer 28 Mayıs tarihindeki ...
 
Selçuklu üreticiler imeceyle yollarına kavuştu
Selçuk Belediyesi üreticiler için arazi yollarını düzenlemeye devam ediyor.
Başkan Pehlivan müjdeyi verdi... Tarihi Çarşıya modern dokunuş!
Menemen Belediyesi, Tarihi İpek Yolu’nun son istirahat durağının da içinde ...
Başkan Sandal'dan birlik mesajı: Bu gidişe ‘dur’ demeliyiz!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bayraklı’da yaşayan Ankara Haymanalılarla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva