Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Balçova arsa mağdurları ile ilgili yaptıkları son çalışmalar hakkında basın toplantısı yaptı. Egemenlik Evi’ndeki basın toplantısına Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Balçova arsa mağdurlarının avukatı Mustafa Kemal Turan katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında yaptığı planlama çalışması zayiat oranının yüzde 76 olması ve hak sahiplerinin bu zayiat oranına onay vermemesi nedeniyle hayata geçirilememişti.
Büyükşehir Belediyesi’nin bölge için yeni bir çalışması başlattı. Planlama alanı sınırları içerisinde kalan jeolojik alanlarla ilgili yeni bir etüt çalışması yapıldı. Yeni etüt çalışması ile birlikte sakıncalı alan 15,8 hektardan 3,8 hektara indi. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yazılan taleple birlikte planlama alanı sınırları içerisinde kalan 3,7 hektarlık alanın orman statüsü de kaldırıldı. Yeni planlama çalışması ile birlikte zayiat oranının yüzde 76’ten yüzde 45’e düşürüldüğü belirtildi. Planlama çalışması ile birlikte 196 bin metrekarelik kısıtlayıcı alan 38 bin metrekareye indi.
‘ÇÖZÜM NOKTASINA ULAŞTIK’
Toplantıda ilk olarak konuşan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “İzmir açısından çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir toplantı için buradayız. Arsa mağdurlarının çözümü noktasında son viraja geldik. 2019’da yola çıkarken 2024’e kadar gereken çalışma neyse yapacağız dedik. Burası plansız bir alan değil, 2011 yılında planlandı ama uygulanabilirliği düşüktü. Orman sınırları içerisinde kalan parseller vardır. Jeolojik etütleri yapmaya başladık büyükşehir belediyemiz ile. Bakanlığın birçok kurumuna görüş sorduk. 2 ay önce ormandan olumlu cevap geldi yeni orman sınırları oluşturuldu. Çevre ve şehircilik bakanlığından da geldi. 2019’dan bugüne kadar bölgeyle ilgili bütün çalışmaları yaptık. İnsanlar 50 yıldır mağdur ama bu sorunlardan dolayı çözüm noktasına ulaşamamıştık. Umuyorum kısa süre sonra arsa mağdurlarıyla ilgili sorun çözülmüş olacak. Bunun müjdesini çok yakında başkanımla vermiş olacağız” dedi.
3 KURUMUN GÖRÜŞÜ KALDI
Yeni imar planının çalışmalarının yakın zamanda tamamlanacağını ifade eden Soyer “Burada çok uzun bir zaman uzun bir meseleden bahsediyoruz. Belediye 50 yıl önce arsa satışı yapmış, kamunun mağdur ettiği insanlarla ilgili çözüm üretmemiz gerekiyor. Bunu yok saymamız mümkün değildi. Bugün geldiğimiz nokta 50 yıldır sorunu kilitleyen şeylerle ilgili çözüm üretmeyi başardık. 3 kurumun daha görüşü kaldı. 37 kurumdan aldık. Engel olan hususlar ortadan kalkmış oldu. Bundan sonra hızlı bir şekilde imar planı ile ilgili çözümü ortaya koyabileceğiz. Biz bu vatandaşlarımıza bir imar hakkı veriyor olmayacağız sadece. Konutlarının anahtarlarını vereceğiz. Oradaki en küçük mülkiyet hakkı sahibini bile anahtarı teslim ederek ev sahibi yapacağız. Belediye marifetiyle olacak bu. Böylece oradaki hiçbir hak sahibini borçlandırmamış olacağız. Kısacası burada çok önemli bir müjdeyi paylaşmış oluyoruz. Belediye olarak elimizi taşın altına koyarak imalatların gerçekleşmesini belediye şirketlerimizle yapacağız. Sadece imar hakkı değil konutlarının anahtarını da teslim edeceğiz. 4 sene öncesinde verdiğimiz sözün müjdesini paylaşmanın mutluluğu içindeyim” diye konuştu.
HALK KONUT FORMÜLÜ ÖNERİSİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Halk Konut’ modeli sayesinde konutların yapımını tamamlayacaklarını dile getiren Soyer, “Halk Konut adıyla başlattığımız bir model var. Kentsel dönüşümde Türkiye’ye de bir gün örnek olacağını düşünüyoruz. Burada belediye şirketini bir müteahhit gibi yüzde 1 kar marjıyla imalata sokuyoruz. Ticari gaye gütmüyoruz. Bizim ticari bir kar peşinde koşmuyor oluşumuz hak sahiplerinin hakkına kavuşmasını mümkün kılacak. En küçük mülkiyet sahibi vatandaş bile bir konut sahibi olacak. Örnekköy’de de vatandaşların haklarını koruyabilmek için belediye şirketimizi devreye soktuk, imalatı başlattık. Çok da hızlı ilerliyor ve güzel bir şey çıkacak ortaya. 50 senelik bir mağduriyet söz konusu ve tamamen kamunun yarattığı. Çok şükür vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek bir çözümü ortaya koymuş olacağız” dedi.
SİZ ONLARA BAKMAYIN
AK Partili Kaya’nın bölgenin riskli alan ilan edilerek planlama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçeceğini yönündeki açıklamaları da sorulan Soyer, “Siz onlara bakmayın. Vatandaşı mağdur edecek bir şey yapamaz devlet, öyle bir devlet olmaz. Bizim getirdiğimiz çözüm hazinenin hak kaybına yol açacak bir şey olmaz. Kamunun hakkını da koruruz ama biz 50 yıllık mağduriyeti giderecek bir şey ortaya koyuyorsak kamunun hiçbir kurumu da buna hayır diyemez. Devlet uygulama üzerinden yürür, biz mevzuat çerçevesinde 40 kurumun 37’sinin olumlu görüşünü almışız. Planlamayı yapacak altyapı oluşmuş durumda. Biz sadece sizin imar hakkınızı teslim ediyor olmayacağız. Evinizi de yapıp anahtarınızı teslime diyor olacağız. Hiçbir iktidar karşı çıkamaz. Biz bunu kamunun hakkını koruyarak yapıyoruz” yanıtını verdi.
SÜREÇ HAKKINDA
1969 yılında yaklaşık 5 bin kişi, yapılacağı söylenen sosyal konutlar için İzmir'in Balçova ilçesinde bulunan hazine arazilerini parasını ödeyerek satın almış, o dönem bürokraside yaşanan sorunlardan kaynaklı sadece bin 200 kişiye tapusu verilmemişti. 12 Eylül 1980 darbesinin yarattığı belirsizlikle tapusunu alamayan yaklaşık 3 bin 800 hak sahibinin de tapu sorunu çözülememişti.
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, geçtiğimiz günlerde Balçova arsa mağdurlarının sorunlarının çözümü için harekete geçtiklerini söyledi. AK Partili Kaya, bölgenin riskli alan ilan edilerek planlama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçeceğini belirtti.