HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Nisan 2022 Cuma - 19:26

Buca'da gergin meclis... Denetim raporuna muhalefet şerhi!

Buca Belediyesi Meclisi'nin nisan ayı birleşiminde 2021 yılı Denetim Komisyonu Raporu tartışmalara neden olurken, AK Parti cephesi rapora muhalefet şerhi düştü.

Buca da gergin meclis... Denetim raporuna muhalefet şerhi!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi Nisan ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Buca Belediyesi Toplantı Salonu ev sahipliği yaptı. 

Mecliste 2021 yılına ait Denetim Komisyonu Raporu tartışmaya neden oldu. Bir yıl boyunca yapılan çalışmalar hakkında eleştiriler getiren AK Parti Grubu’ndan rapora muhalefet şerhi geldi. Bunun yanı sıra gündemde divan katipliği, encümen üyeleri ve komisyon üyelerinin de seçimi yapıldı.

YAPILAN ÇALIŞMALAR EKSİK VE NORMAL DEĞİL!
Denetim Komisyonu Raporu’yla ilgili meclisin bilgilendirilmesinin ardından dilek ve temenni kısmında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Zülfiye Kula, 2021 yılında yapılması planlanan ancak tamamlanmayan projelere dair eleştirilerde bulundu. Bununla alakalı birkaç konuya değinen AK Partili Kula, “Denetim komisyonu üyesi olarak söz aldım. 13 Ocak’ta başladığımız görevimizi 31 Mart itibariyle tamamladık. 2021 yılı denetimimize baktığımızda tartışılacak çok konu var. Hepsine değinmeyeceğim ancak birkaç konuyu açacağım. Sosyal belediyecilik kavramından söz ediliyor ancak... 600 bin nüfusa sahip ilçede gördüğüm sosyal yardım başvurusu rakamı şaka gibi. Başvuru sayısı 438 kişi. 600 bin nüfuslu bir ilçede bu kadar talebin alınması normal midir? Sadece 45’ine olumlu cevap verilmiş. Bunu sorduğumuzda ekonomik yetersizlik deniyor. Bu kabul edilebilir değil. Kültüre 7 milyon harcanıyorsa sosyal yardımlaşmaya neden bütçe ayrılmıyor? Bir diğer konu ise kadın konuk evi... Bizim için çok önemli. Komisyon üyeleriyle ziyaret ettik. Kadın konuk evinin akıbeti gözler önünde... Halen inşaat halinde duruyor. Ben bir müteahhit değilim ancak başlama tarihi 2021 bitiş tarihi de 13. 02. 2022’dir. Yapılan çalışma eksik ve normal değildir. Son olarak  2019’un Şubat ayında solucan ve kompezit tesisi açılışı yapılmış. Engelli bireylerin çalışmasının olacağı belirtilmiş fakat şuan kapısına kilit vurulan bir tesisle karşı karşıyayız. Engelli vatandaşları boş bir beklentiye soktunuz... Hepsi bir yana engelli kardeşlerimiz için kurulan tesis için açıklama bekliyorum” dedi. 

ÖLÜ BİR YATIRIMA DÖNMESİN DİYE...
Bu konuya ilişkin söz alarak yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Fikret Aktaş, “Komisyon toplanarak, ilgili çalışmalarını yapmış. Değerli komisyon üyesi arkadaşım burada kendi eleştirilerini dile getiriyor ancak ifade ettiği sosyal hizmetler Müdürlüğü’ne yapılan müracaat nakdi yardım müracaatı. Bunun 45 kişisi olumlu karşılanmış. Bu bunların içerisinden seçilen değil... Yangın ve sel felaketiyle ilgili karşılanan yardım desteği talepleridir. Diğer bahsettiği ise kadın bakım evi... Evet, bir inşaat görülüyor. İhalesi yapılmış ama devam eden bir süreç var. Bitirilecek bir inşaat. Bunun üzerine konuşmanın doğru olmayacağını düşünüyorum. Solucan tesisiyle ilgili de oraya yapılan yatırımın ölü yatırıma dönüştürülmemesi için şuan hizmet vermiyor. Biz özgüvenle bu işi yaptık. Bazen idareler eksik tercihlerde bulunabilir. Ölü bir yatırıma dönmemesi için kullanıma açılmadı” ifadelerini kullandı.

OLSAYDI BİLE SORUN YAŞANACAKTI
Bu tartışmaya açıklık getirmek için söz alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, "Bizde sosyal yardımlarda nakdi yardım yapılıyordu... Biz bunu ayni olarak değiştirdik. Buca Kart var. O şekilde karşılıyoruz. Mutfakta ocaklar yansın, asgari yaşamları karşılasın diye... Bunlar yangın, sel gibi felaketlerde maddi olarak ulaştırılmış yardımlardır. Solucan gübre tesisiyle ilgili ise; burasının kurulmasına ilişkin daha önceki dönemde protokol imzalandı. Engelli derneğiyle imzalar gerçekleştirdi. Bu dernek Avrupa’dan fon sağlayacaktı ancak tamamlayamadılar. Ancak baktığımızda özellikle zihinsel engelli vatandaşlarımız orada sorun da yaşayabilirdi, çünkü makine çalışması vs. olacaktı. Bunun çocuklarımız için güvenli olabileceğini düşünmüyorum. Zaten onlar için yeni kuracağımız engelli merkezinde çalışmalar yapacağız. Orası olsaydı bile bence güvenlik açısından sorun yaşanabilirdi” şeklinde konuştu.

DENETİM RAPORUNA MUHALEFET ŞERH KOYDU
AK Partili Meclis Üyesi Ziya Aksu söz alarak açıklanan Denetim Komisyonu Raporu’na AK Parti Grubu olarak muhalefet şerhi koyduklarını ifade etti. Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, Buca Belediyesi’nin ihaleleri çoğunda aynı firmalar ve şahıslarla yaptığını söyleyerek “Beşli çeteden bahsediliyor ya, Buca’nın da beşli çetesi var” ifadelerini kullandı. Buca’da şeffaf olmayan bir belediyecilik anlayışı olduğunu söyleyen Gündoğdu sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün ihaleleri alan aynı firmalar, aynı şahıslar. Bir de gözlemlerimize dayanarak hep tek teklif veren firmalara ihale veriliyor. 6 milyonluk ihale yapıyorsunuz, tek teklif verene veriyorsunuz, 2. - 3. teklif yapana verdiğinizi görmedik. Burada şeffaf olmayan, doğru yönetilemeyen belediyeciliği görüyoruz. Bütçe fazlalığı var. Çünkü icraat yok. 29 tane ihalenin durumu bu... Çöp araçlarını kendimiz almalıyız diye dedik. Aldık ve bütçeye ne kadar fayda sağladığını gördük. Kiralama bedeli olarak 42 milyon gibi bir ödeme yapmışız. Çöp ihalesi yapıldı, araçlar 2021’in Nisan ayında teslim edildi. O zaman 4 aylık araç kiralama bedeli 55 milyon...”  

KAMUOYUNU YANILTIYORSUNUZ!
Başkan Kılıç, Gündoğdu’nun kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini dile getirerek bu miktarın 2020 yılından kalan borçları da kapsadığını sadece 2021 yılına ait olmadığını söyledi ve şu eleştirileri yaptı:

“Kamuoyunu yanıltmayın. Denetim raporunu doğru düzgün anlatın. Niye yalan söylüyorsun. 42 milyon değil. Yalan söylüyorsun. Eski dönemin parası anlamıyor musun sen bunu? 2021 yılında araçlar için toplamda 55 milyon 647 bin 147 lira para ödenmiş. Ancak 2020’den de devam eden borçların toplanması!”

MUHALEFET SÖYLEMLERİ YÜKSEK BİLGİLERİNDEN DEĞİL, ÇARESİZLİKTEN!
Bu tartışmalar sürerken söz alan Bağımsız Partili Meclis Üyesi Bülent Uygur, AK Partili Meclis Üyeleri’ne ateş püskürttü. Uygur konuşmasında şunları söyledi:

“Buca Belediyesi’nde muhalefet görevi yapan AK Parti Meclis Üyesi arkadaşlarımın muhalefet yapmak için muhalefet söylemleri, kargaları güldürecek komplo teorileri yüksek bilgilerinin değil; çaresizliklerinin delilidir. Denetleme Komisyonu’nda görev almış biri olarak bu komisyonun görevi; belgelerin ve ihalelerin usulüne göre yapılıp yapılmadığıdır. Yoksa yapılanlara ‘bunu neden yaptınız?’ diye bir hakları yoktur. İncelendiğinde görülmüştür ki Buca Belediyesi; 2021 yılı gelir ve giderleriyle bunlara ilişkin hesap kayıt işlemlerine vs. ilişkin birçok şeyin mevzuata uygun olarak düzenlendiği görülmüştür. Buna değil de sayıştay raporuna bakmalarını isterim. Borç batağında olduğunu söyledikleri Buca Belediyesi’nin son incelenen raporu belki de İzmir’in en sorumsuz sayıştay raporudur. Erhan Kılıç satış yetkisi alsa bile hangi malını satmıştır açıklasınlar. Satış için ihale yapıldı ancak çok altında fiyat verildiği için satış gerçekleşmedi. Gerçekleşse bile piyasa değerinin çok üstünde satılacaktır. Buca Belediyesi Bucalı vatandaşların malını yandaşlara parsellemeyen zihniyetle yönetilmektedir. Yönetimi eleştiren AK Parti Meclis Üyesi arkadaşların kalbini kırmak istemem ama Buca’yı yönetememekle suçlayan bu arkadaşları; mensubu bulunduğu siyasi partilerinin belediyelerinin sayıştay raporlarına bir bakalım. Ancak bakmadan önce bir hatırlatma yapmak istiyorum. İzmir’de metro yapıldı kilometresi 50 milyon liraya geldi, aynı metro İstanbul’da kilometresi 140 milyon liraya geldi. Kilometre başına 90 milyon lira daha pahalı yapıldı. İzmir Belediyesi atık su arıtma tesisleri yaptı, hepsi neredeyse 3 milyon Dolar... AK Partili belediyeye tıpa tıp benzeyen tesis yapıldı, o 9 milyon Dolar... Kuran-ı Kerim üzerinden bile katakulli yapan AK Parti belediyesi var. Satın alırken yüzde 1 KDV ödemesi gerekirken yüzde 18 ödemişler...”

BURADAKİ 13 KİŞİYE APAÇIK HAKARETTİR!
Uygur’un sözünü keserek tepki gösteren AK Partili meclis üyeleri ile aralarında yaşanan sıcak gerilim sonrasında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil; Uygur’un söylediklerinin apaçık hakaret olduğunu dile getirerek “Bu mecliste bizi sayıştay raporu ilgilendirmiyor. Beni şuan sinirlendiren şey şu; Bülent Bey yaptığı konuşmanın başını tekrar okusun. AK Partili meclis üyelerine her daim, bulunduğu her platformda aşağılayıcı, kırıcı, onur zedeleyici cümleleri yine tekrar etti. Asla üslubumu bozup cevap vermeyeceğim. Bunun yolu hukuktadır. Bu söyledikleri buradaki 13 kişiye apaçık hakarettir. Gereken hukuki yollara da başvuracağız. Konuşmasının ilk başında, eğitimimiz, algımız, zekamızla ilgili söylediklerini geri çekmesini rica ediyoruz, onu kınıyoruz” dedi.

YERİ, ZAMANI GELİNCE HER ŞEYİ ORTAYA DÖKERİM
Sevil’in ardından söz alan AK Partili İzzet Pilgir, Uygur’un sözlerine yanıt vererek “Bülent Bey AK Parti Grubu’na çok ağır ithamlarda bulundu. Diyor ki çok güzel arıtma tesisi yaptık... Ey Bülent Bey, Sayın Tunç Soyer körfezde yüzüyor mu şuan? Çok güzel bir metro yaptıysanız Üçyol – Üçkuyular Metrosu’nu 10 yılda bitirdiniz! Kalkmışsınız bize ahlak dersi veriyorsunuz. Buca’yı 13 yıldır yönetiyorsunuz, seçimlerden geçeli de 3 yıl geçti. Ne yaptınız? Buca’ya bir yol mu yaptınız, temel mi attınız? Kaldırımı bile siyasi görüş üzerine bir tarafını yapıp bir tarafını yapmadınız. Bir de kalkmışsınız bize siyasi ahlak dersi veriyorsunuz. Bir de diyorsunuz ki biz satış yetkisi aldık ama satamadık. O öyle değil... Şartlarınız istediğiniz gibi değil diye satmak istemediniz. Ben neyin ne olduğunu o kadar iyi biliyorum ki, yeri zamanı gelince hepsini dökerim. Bu kadar kalkıp da biz şöyle yönettik böyle yönettik diyemezsiniz. AK Parti çöp ihalesiyle ilgili soru önergesi vermeseydi şuan Buca sokaklarında Buca Belediyesi’ne ait araçlar olur muydu? Lütfen, bizim derdimiz Buca” şeklinde konuştu.

DİVAN KATİPLERİ BELLİ OLDU
Mecliste ayrıca Divan Katipliği seçimi gerçekleştirildi. Divan Katiplerinin belirlendiği seçimde, katiplik için AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu; Abdurrahim Ertaş’ı önerirken yedek üye için ise Mehmet Adıyaman’ı önerdi. CHP Grubu ise aday çıkarmadı. 

Meclis salonunda gerçekleştirilen gizli oylama ile seçim tamamlanırken, Divan Katipliği görevine Abdurrahim Ertaş 32 oy aldı. Yedek üyelerde ise Mehmet Adıyaman 31 oy aldı. Kullanılan 1 oy geçersiz sayılırken 4 oy da boş çıktı.

ENCÜMEN ÜYELERİ BELİRLENDİ
Mecliste ayrıca Encümen Üyelerinin seçimi de gerçekleştirildi. 1 yıllığına belirlenecek olan Encümen Üyeleri için Cumhuriyet Halk Partisi, Özkan Yorulmazbaş, Ersin Eroğlu, Ali Yıldız’ı aday gösterdi. AK Parti Grubu ise aday çıkarmadı. Oylamada Özkan Yorulmazbaş 23 oy alırken diğer iki üye ise 32 oy aldı. 4 oy ise boş çıktı.

KOMİSYON SEÇİMLERİ BELLİ OLDU
Komisyonlarda görev alacak isimler ise netleşti.

Bayındırlık ve İmar Komisyonu
CHP’den İlhan Dal, Levent Çizmeli, Burcu Er Durmaz, AK Parti’den Mehmet Adıyaman, Mustafa Solmaz

Plan ve Bütçe Komisyonu 
CHP’den Züleyha Bingöl, Haydar Karakoyun, Fikret Aktaş, AK Parti’den Hüseyin Paşaoğlu, Zülfiye Kula

Hukuk Komisyonu
CHP’den Taner Kazanoğlu, Uğur Aydın, Hüseyin Duyan, AK Parti’den Burçin Kevser Sevil, İzzet Pilgir

Çevre ve Sağlık Komisyonu
CHP’den Ali Yıldız, Filiz Meraklı, Doğan Sarıkaya, AK Parti’den İzzet Pilgir, İsa Nezir

Esnaf Komisyonu
CHP’den Fikret Aktaş, Züleyha Bingöl, Ersin Eroğlu, AK Parti’den Mustafa İnce, Memduh Kaymaz

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu
CHP’den Uğur Aydın, Doğan Sarıkaya, Hüseyin Duran, AK Parti’den İbrahim Şengöz, Abdurrahim Ertaş

Sosyal Hizmetler, Yaşlılar ve Engelliler Komisyonu
CHP’den Gündüz Koçak, Züleyha Bingöl, Uğur Aydın, AK Parti’den Ekrem Gündoğdu, İbrahim Şengöz

Kültür, Sanat, Spor Komisyonu
CHP’den Ersin Eroğlu, Merve Doğan, Ali Yıldız, AK Parti’den Ekrem Gündoğdu, Mustafa İnce

Tarım Komisyonu
CHP’den Gündüz Koçak,Merve Doğan, Züleyha Bingöl, AK Parti’den İbrahim Şengöz, Mustafa İnce

Doğal Afetler ve İklim Değişiklikleri Komisyonu
CHP’den Burcu Er Durmaz, Gündüz Koçak, Levent Çizmeli, AK Parti’den İbrahim Şengöz, Abdurrahim Ertaş

Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu
CHP’den Doğan Sarıkaya, Hüseyin Duyan, Ersin Eroğlu, AK Parti’den İbrahim Şengöz, Abdurrahim Ertaş

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu
CHP’den Merve Doğan, Züleyha Bingöl, Levent Çizmeli, AK Parti’den Züleyha Kula, İbrahim Şengöz

Kent Tarihi ve Turizmi Komisyonu
CHP’den Özkan Yorulmazbaş, Merve Doğan, Ali Yıldız, AK Parti’den Züleyha Kula, İbrahim Şengöz

Çocuk ve Gençlik Komisyonu
CHP’den Uğur Aydın, Merve Doğan, Hüseyin Duyan, AK Parti’den İbrahim Şengöz, Abdurrahim Ertaş

Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu
CHP’den Merve Doğan, Gündüz Koçak, Züleyha Bingöl, AK Parti’den İbrahim Şengöz

 
Erdoğan Putin ile telefonda görüştü
 
Başkan Sandal 'Teknik bir hata' dedi... AK Parti grubu meclisi terk etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova’da kadınlar şiddete karşı tek yürek oldu
Balçova Belediyesi ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu arasında, ...
Başkan Batur’dan operasyon yorumu: Fırsat vermeyiz!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur belediyede görevli zabıta personeline ...
Başkan Soyer’den İspanya’ya 'Terra Madre' daveti
İspanya Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Héctor Castañeda ve İzmir ...
 
Bergama’da camilere Ramazan temizliği
Her bir cami, Bergama Belediyesi tarafından özel oluşturulan ekipler ile ...
Bergama'da öğrencilerden geri dönüşüm tesisine ziyaret
Bergama Belediyesi tarafından kaynağında toplanan ambalaj atıklarının ...
Çiğli’de katılımcı şehir planlaması çalışmaları başlıyor
Çiğli Belediyesi, Almanya Kassel Üniversitesi ile Mersin Üniversitesi ...
 
CHP Lideri'nden İzmir Bahçesi’ne ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Hatay EXPO 2021’de kurduğu İzmir Bahçesi ...
Atıklar sanat eserine dönüştü
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Rotary 2440. Bölge işbirliğiyle düzenlenen ...
Menemen'de farkındalık etkinliği: Yanınızdayız!
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva