HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Temmuz 2021 Cuma - 19:49

Bornova'da 'İZBAŞ' gerginliği: Millet ittifakında fikir ayrılığı!

Bornova Belediyesi mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazlar ile ilgili İZBAŞ’a intifa hakkının verilmesini öngören önerge, 'komisyonlara gönderilen' ve 'gündeme gelen' ifadeler arasında farklılık olduğu iddiası ile AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyeleri arasında tartışmaya neden oldu. Yargı restinin de çekildiği ilgili maddenin görüşülmesi sırasında ayrıca Millet İttifakı'nda da fikir ayrılığı yaşandı.

Bornova da  İZBAŞ  gerginliği: Millet ittifakında fikir ayrılığı!

EGEDESONSÖZ - Bornova Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclisi’nin ilk oturumu gerçekleştirildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un yokluğunda Meclise Belediye Başkan Vekili Hüseyin Ünal başkanlık yaptı.

Oturumda gündeme gelen ve Bornova Belediyesi mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazlar ile ilgili İZBAŞ’a intifa hakkının verilmesini öngören önerge, komisyonlara gönderilen ve gündeme gelen ifadeler arasında farklılık olduğu gerekçesiyle mecliste tartışmalara neden oldu.

MADDENİN DÜZELTTİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ
İlgili önerge üzerine söz alan AK Partili Meclis üyesi Sait Tatlı, “Komisyonlardan geldiği şekliyle oylansın denilmiş ama geçen aya baktığımızda bu madde komisyonlara havale edilirken yanlışlık yapılmış. 5 yıl süreyle tekrar verilmesiyle ilgili önerge diyor. Ama komisyonlarda karşımıza gelen maddede mecliste görüşülmeyen komisyonlara havale edilmeyen konular var. Fakat biz komisyonlara gittiğimizde karşımıza gelen maddeyle ilgili İZBAŞ’a verilecek olan Pınarbaşı’ndaki yer ile birlikte 788 bin liralık bir bedel gözüküyor. Bununla birlikte komisyonlara havale edilmeyen ve mecliste de görüşülmeyen Sırrı Aydoğan Kültür Merkezi’nin verilmesi, Aziz Kocaoğlu Stadyumu’nun kullanım bedeli düşürüldükten sonra iadesi ve Aysel Bayraktar binasının kullanılan bedeli düşürüldükten sonra iadesi gibi ifadeler var. Özellikle komisyonda bunu ifade ettik. Belediyenin ilgili kanun maddeleri şunu söyler. Belediye meclisi komisyonlara herhangi bir kararı gönderdiği zaman sadece o karar ile ilgili görüş belirtir komisyonlar. Bu maddenin içinde sermaye artırımı, sermaye azaltımı var. Aynı madde içerisinde 788 bin liralık bir bedelin yanında birde kullanılmayan 400 bin liralık sermaye var. Komisyonlara havale edilen bedel şimdi baktığımızda 1 milyon 200 veya 300 bin liralık rakam isteniyor. Biz bunu özellikle komisyonlardaki arkadaşlara belirttik. Dedik ki; komisyonun böyle karar alma yetkisi yoktur, karar alma yetkisini meclise gönderelim. Karar mercii meclistir. Meclis görüşür ya da dediğiniz şekilde iade ederiz. Böyle olursa ilgili kanuna muhalefet etmiş oluruz dedik ama yine de arkadaşlar dediklerini yaptılar. Biz de şerhimizi belirttik. Yine aynı maddenin biz düzelttirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

HUKUKİ BİR ENGEL DEĞİL!
Tatlı’ya yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Ercan Kahya, “Bizde bu arkadaşlara ısrarla anlattık onlarda anlamışlar. Madde numaraları okunarak deniliyor. Detay okunmamış. Bir eksiklik söz konusu olabilir. Sadece artış denilmiş azalış denilmemiş. Komisyonlara havale edilen meclis kararı var. Bunun içinde her şey yazıyor. Aşağısında 7292 önerge de denilmiş. Eksiklik için dikkatli oluruz. Ama hukuki bir engel değil” dedi.

AK PARTİ'DEN YARGI RESTİ
Kahya’nın ifadeleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, “Biz zaten madde numaraları ile oyluyoruz içeriye girmiyoruz demek kadar yanlış bir cümle olamaz. Biz bu işi içeriğine sonradan ekleyelim diye yapmıyoruz, zaman kazanmak için yapıyoruz. Gündem halka çeşitli yollarla aleni olarak aktarılır. Sizin bundan sonra ben maddeyi okumamıştım, o maddeyi zaten içeriğinde bunu düşünmüştüm lüksünüz yok. İlan edilen gündem maddesinde bu bilgiler yer almıyor.  Yine yasa sayıştay denetimi net ifade eder, ihtisas komisyonları belediye meclislerince görevlendirilir. Mecliste havale edilen konuları dışında bir şey görülmez denir. Falanca başkanlık oluru, alt yazı üst yazı gibi şeyler yok. Yasa açık ve net. Gündemde ilan ettiğin konu ne ise komisyon o konuda yetkilidir. Diyelim ki aksi mümkün o zaman bu gündemlere gerek yok. Başkan ilgili olurlar kabul etsin gitsin. Bu çok basit konuyken gereksiz bir şeye dönecek. Tartışmaya gerek yok, ilgili komisyonlara tekrar havale edilmeli. Ya da siz kararınızı alın, biz isim isim yoklama istiyoruz. Biz yargıya gideriz” şeklinde konuştu.

HABERDAR DEĞİLDİK DİYE BİR ŞEY YOK
Oluşturulan gündemin başkanlık olurların özeti şeklinde olduğunu ifade eden Gürsul, “Gündemde bunu hazırlarken fazla uzun olmasın diye özetleniyor. Gündemin yanında Başkanlık olurunun numarası da yazılır. O numarada gündemin tam metnini içerir. Başkanlık olurunda tam metni var. Bunlar tam dosya şeklinde grup başkan vekillerine verilir. Okuyup haberdar olurlar. Haberdar değildik diye bir şey yok. Hukuken bir yanlışlık yok. Haberdarlar ve gruplarında okur ve tartışırlar. Gereksiz yerde burada usuli bir şeyi meclis gündemine taşıyıp zaman harcıyoruz bunu çok gereksiz buluyoruz. Siz sürekli bir saldırma peşindesiniz. Bu tarzı da doğru bulmuyoruz. Burada yanlışlık yok eksiklik yok. Tüm başkanlık olurundan haberdarlar. Bize de onlara da aynı dosya geliyor."

MECLİSTE 'GEREKSİZ' TARTIŞMASI
Gürsul konuşurken AK Parti sıralarından, “Nesi gereksiz? Siz gereksiz diyorsunuz. Gereksiz olduğunu biz söylüyoruz” sesleri geldi.

Daha sonra söz alan Taştan, “Sapla saman karıştırılacaksa ve olay kişiselleştirilecekse sabaha kadar tartışırız. Burada yasa ben grup başkanvekiline ekli gündem verdim, dosya çıkarttım demez. Halka aleni şekilde neyi ilan ettiğine bakar. Bunu burada öğrendik demedik. Diyorlar ki bu bize meclis gündemi ile gelen konu değil. Bu konuyu meclise komisyona havale edin. Dedik. Ama ilan edilen gündemde bu madde yok. Bunun içinde meclis oluru vardı denilse biz de deriz ki madde başlıklarını kabul etmiyoruz. Hepsi tek tek okunsun deriz. Eksiklik olduğunu da kabul edip basit bir konu diyorlar” dedi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINI GÖRELİM
İlk defa komisyonlara havale edilen madde ile komisyonlardan gelen maddenin birbiriyle uyuşmadığını söyleyen Tatlı, “Biz ısrarla yasa ve yönetmeliği uygun olsun dedik. Bana göre hukuk müdürlüğü bir sıkıntı yok. Ama bunun banası sanası yok. Yasası var” dedi.  Kahya ise, “Meclis kararı var ya verin yürütmeyi durdurma karar görelim. Ne olacak bende merak ediyorum” diye çıkışta bulundu.

KARARDA BİR SIKINTI OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ
İYİ Partili Meclis Üyesi Kemal Sevinç, bir eksikliğin söz konusu olduğunu ifade ederek, “Belediye Meclislerin çalışma esas ve usulleri belli. Hukukçularımızın da bunu adı gibi bilmesi gerekir. Mecliste konuşmaları ne şekilde görüşülür, komisyonlara ne şekilde gelir gibi bunları iki yıldır yapıyoruz. Yapıcı şekilde de karar varıyoruz. Aman zaman oy çokluğu olsa da o kararda bir sıkıntı olmadığını görüyoruz. Dile getirilen konu da burada şahit oldum. Bir eksiklik var. Başından beridir iyi niyet eksikliği var. Bunun düzeltilmesi lazım. Bu şekilde bu karar geçmez” ifadelerini kullandı.

DOĞRU OLAN ÖNÜMÜZDEKİ AYA BIRAKMAKTIR
AK Partili Fatih Taştan ise yapılan olayın doğru bir durum olmadığını dile getirerek, “Amaç üzüm yemek, değil ise doğru olan önümüzdeki aya bırakmaktık. Eğer diyorsanız ki bu arada yoldan çıksın. Çıksın sayın başkan” dedi. Kahya ise, “Havale edilen önerge 7292. Bu bahsettiğimiz hepsini kapsıyor. Meclis de imzalamış. Şu uğraştığımız şeye bakın ya. 5 dakikalık ara verilmesini öneriyoruz” dedi. 

Yapılan tartışmaların ardından Bütçe Komisyonu’nun toplanması için oturuma 5 dakika ara verildi. İlgili rapor komisyonlardan geldiği gibi oylandı.  Oylama üzerine AK Parti grubu tepki gösterdi. İsim isim oylama ve söz isteyen AK Parti grubuna, Ünal, “Oylama gerçekleştirilmiştir” diyerek söz vermedi.

YASANIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRİN
AK Partili Taştan ise tepki göstererek, “Grup adına grup sözcüsü de, grup başkan vekili de meclis çalışma yönetmeliği açık. Söz istediği zaman oylaman önce söz vermekle mükellefsiniz. Ya da yeterlilik önergesi gelecek. Onda da lehte yada aleyhte söz isterim. Yasanın gereğini yerine getirin. Ben dipnot düşüyorum. AK Parti’nin imza föyünde imzası olan tüm arkadaşlarımız adı geçen madde ile ilgili şerh doğrultusunda hayır oyu vermiştir. Bunun dışında imzası olan tüm üyeler, salonda olsun olmasın bağlayıcıdır. Tüm üyeler evet demiştir şerhe rağmen. Hepsi bu” dedi.

 
Pehlivan'dan Menemen'e baraj müjdesi!
 
İzmir'de aşı istasyona geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pehlivan'dan Menemen'e baraj müjdesi!
Meclis oturumunda, bölgenin ciddi bir susuzluk sorunu yaşadığını belirten ...
Buca'da gündem 'cezaevi'… Başkan Kılıç'tan 'hizmet' vurgusu
İzmir'in en kalakabalık nüfusuna sahip olan Buca'da kaldırılması kesinleşen ...
Karşıyaka'da mikrofon komedyenlerde
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen; şehre rengini, ruhunu ve neşesini ...
 
Başkan Soyer’den Marble İzmir’e tam destek!
Dünya doğal taş sektörünün en önemli fuarlarından biri olan 26. Marble ...
Altınyol’da sel baskınlarını önleyecek çalışma
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2 Şubat’taki sel felaketinde sular altında ...
Torbalı Belediyesi öğrencilere rehber olacak
Türkiye’de bir milyonu aşkın öğrencinin girdiği LGS sonuçlarının açıklanmasının ...
 
Kütahya Porselen'den Bornova'da büyük yatırım
Porselen sektörünün öncü markalarından Kütahya Porselen, İzmir’in en büyük ...
Karabağlar'da Madımak karanfillerle anıldı
Sivas Madımak Oteli’nde 28 yıl önce diri diri yakılan aydınlar, Karabağlar ...
Başkan Engin, İl Yönetimi ile zirve ve iki yıl raporu
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ve Narlıdere Belediye Meclis Üyeleri, ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva