HABERLER>SAĞLIK
28 Temmuz 2022 Perşembe - 23:02

Bitki çaylarını yanlış tüketmek sağlıktan çok zarar getiriyor

Bitki çaylarının bilinçli ve dikkatli tüketilmesi gerektiği vurgulayan Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, denetimli ve ambalajlı ürünler tercih edilmesi şartıyla, bitki çaylarının sağlığa faydalı olduğunu söyledi. Sezik, bitki çayı tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti

Bitki çaylarını yanlış tüketmek sağlıktan çok zarar getiriyor

Sağlıklı olmak adına tüketilen bitki çayları, üretim ve saklama koşulları nedeniyle faydadan çok zarar verebiliyor. Bitki çaylarının özellikle kalitesi açısından dikkatle tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Açıkta satılan ürünler yerine kaliteli ve bilinen markaların poşet çayları tüketilmeli” dedi. 

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilgi, bitkisel ürünlere olan yönelimi de artırıyor. Özellikle bitki çayları, tüketicilerin hem sağlıklı olmak hem de çeşitli hastalıklardan korunmak amacıyla tercih ettiği ürünler arasında öne çıkıyor.

Bitki çaylarının bilinçli ve dikkatli tüketilmesi gerektiğinin altını çizen  Prof. Dr. Ekrem Sezik, denetimli ve ambalajlı ürünler tercih edilmesi şartıyla, bitki çaylarının sağlığa faydalı olduğunu vurguladı. Sezik, bitki çayı tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

“Gıda Kodeks’ine uygun olmalı”

Bitkilerin sağlığı koruyucu pek çok madde taşıdığının anlaşılmasıyla birlikte bitkisel ürünlere olan talebin de arttığını belirten Sezik, şu bilgileri verdi: “Son zamanlarda bilhassa, antioksidanları koruyucu olarak, soğuk algınlığında rahatlatıcı veya dışkılamayı kolaylaştırıcı amaçlarla çay içme yaygınlaşmış durumda. Diğer taraftan siyah çaya alternatif olarak içilmesi de ülkemizde bitki çaylarının tüketimini oldukça artırdı. Ancak bitkisel çayları ‘otu al, kaynat iç’ olarak düşünmemek gerekir. 

Her üründe olduğu gibi bitkisel çaylarda da ürünün kalitesi önemlidir. Bu husus da ancak hammaddenin kaliteli, üretim tesislerinin hijyenik şartlara sahip ve ürünün analiz edilerek güvenilir olduğunun gösterilmesi ile mümkündür. İçecek olarak üretilen çayların Gıda Kodeks’lerinde istenen kalitede olması gerekir.”

“Denetim ve analizleri yapılmış olmalı”

Bitkilerin ya tabiattan uygun toplama yöntemiyle veya iyi tarım uygulamalarıyla elde edildiğini ifade eden Sezik, tüm bu süreçte gerekli olan bütün denetimlerin önemli olduğunu vurguladı. Sezik, şunları söyledi: “Hasattan sonra kurutma, gerekiyorsa parçalama yapılır. Depolama için uygun ve standart şartlar sağlanmalıdır. Bitkiler, toprak, toz, kir ile böcek ve diğer hayvan kirliliklerini taşımamalıdır. 

Bitkilerin, ağır metal, pestisit, herbisit, mikrobik bulaşma miktarları sınır değerler için verilen değerlerin üstünde olmamalıdır. Bitkilerde üreyebilecek veya üremiş olan mikrofungusların ürünü olan aflatoksin, okratoksin tayinleri muhakkak yapılmalıdır. Bu maddeler hayvan deneylerinde kansere sebep olmakta ve kanser yapıcı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca radyoaktif bulaşma olup olmadığı, pirolizidin ve tropan alkaloitlerinin bulunup bulunmadığı da aranmalıdır. Bu analizler uygun değilse, tüketici çay içerken devamlı zararlı maddeleri de almış olur.”

“Açıkta satılan ürünler risk yaratıyor”

Türk halkının bitkisel ürünleri ve çayları daha çok aktar ve benzeri dükkanlardan aldığını hatırlatan Sezik, bu noktada da dikkat edilmesi gereken konular olduğunu söyledi. Sezik, şöyle konuştu: “Aktar gibi yerlerde, açıkta satılan ürünlerin sağlığa zararlı maddeler taşıyabileceği hususunu unutmamak gerekir. Bu ürünlerin kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü açıkta satılan ürünlere elde ediliş, nakil ve bekleme sırasında hangi zararlı maddelerin bulaştığını, son kullanım tarihini, yani gıda olarak kullanılmaya uygun olup olmadığını maalesef bilmiyoruz.

Aktar, baharatçı, şifalı bitkiler sarayı gibi isimler verilmiş dükkânlarda bitkiler açıkta satılmaktadır. Çuvallarda, kutularda, yatay cam dolaplarda, kavanozlarda… Yol kenarına çıkarılmış çuvallar içindeki ıhlamur, adaçayı gibi bitkilere yoldan ve geçen araçlardan bulaşanlar ihmal edilemez. Aktar dostlarım bana darılmasınlar ama ben bilinen firmaların poşet çaylarının kullanılmasını tavsiye ediyorum. Çünkü bilinen firmaların poşet çaylarında kullandıkları bitkilerin üretimlerinin sağlık şartlarına uygun olduğunu, ağır metal, herbisit, pestisit ve diğer analizlerin yapıldığını biliyorum.”

“Poşet çay güvenle kullanılabilir”

Poşet çay yapımında kullanılan kağıtların, bir muz türü olan Abaka bitkisinin yapraklarından elde edilen liflerden üretildiğini hatırlatan Sezik, sağlığa zararlı olmadığını belirtti. Sezik, “Bu madde bildiğimiz selüloz değildir. Zararlı olabilecek herhangi bir madde taşımaz. Ayrıca demleme sırasında suya herhangi bir lif veya madde vermez. Bu husus da analizlerle gösterilmiştir. Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. 

Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmelidir. Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, yeşil çayın kaliteli olanları tüketmek şartıyla sağlığa yararlı olduğunu belirtmekte yarar görüyorum” diye konuştu.

 
İzmir'de 116 düzensiz göçmen, Göç İdaresi'ne sevk edildi
 
Atık su yola taştı: Otoyolda ulaşım durdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs başladığı yere geri döndü
Coronavirüsün çıkış noktası olan Çin'in Wuhan kentinin bir bölgesinde ...
Kalbi Konya'dan geldi!
İzmir'de yaşayan Merve-Mürsel Adıyaman çiftinin 2 yaşındaki kızları Asel ...
'Maymun Çiçeği Virüsü Rehberi' yayınlandı
Maymun Çiçeği Virüsü için Sağlık Bakanlığı’ndan yol haritası. Hazırlanan ...
 
Nakil gerçekleşti... 2 yaşındaki Asel'in kalbi umutla atıyor!
Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesinde, kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gören ...
İzmir'deki vakalarda son durum: 40 kişi ölüm döşeğinde!
Son dönemlerde artan koronavirüs vakaları hakkında İzmir'deki son verileri ...
Bilim Kurulu üyesinden 'acil' aşı çağrısı: Beklemek akılcı değil!
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sonbaharda ...
 
AB'den maymun çiçeği aşısına onay!
Avrupa Birliği, maymun çiçeği virüsüne karşı Danimarkalı biyoteknoloji ...
Ezber bozan araştırma! İçilen her bir fincan kahve...
Kahve içmenin genel olarak kalp ritmini olumsuz etkilediğine inanılır. ...
712 kişide maymun çiçeği... İlk aşılamalar başladı
Hollanda'da risk grubundaki bireyler için maymun çiçeği virüsüne karşı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva