HABERLER>SAĞLIK
23 Mart 2023 Perşembe - 09:22

Bilimden istatistiklerle ilgili değerlendirme: Kovit-19’dan 200 bin ölüm iddiası!

İzmir’in ölüm istatistiklerinde yer alan rakamları Egedesonsöz’e yorumlayan DEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gül Ergör, pandemi sürecinde hava kalitesinde düzelmeler olduğunu belirterek “Solunum sistemi hastalıklarının artışı aslında Kovit-19 nedenli. Açıklanan rakamlardan daha fazla Kovit-19’a bağlı ölüm var. Yaptığımız analizlere göre Türkiye de 2020 ve 2021’de Kovit-19 ölümlerinin 200 bine yakın olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Bilimden istatistiklerle ilgili değerlendirme: Kovit-19’dan 200 bin ölüm iddiası!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Türkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz haftalarda 2020 ve 2021 yılına dair ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri’ açıklamış, rakamlarda artış dikkat çekmişti.

Raporda yer alan bilgilere göre İzmir’de 2019 yılında 27 bin 567 kişi ölürken 2020’de bu rakam 29 bin 897’e, 2021’de ise 34 bin 175’e yükselmişti. İzmir’deki ölüm hızı ise ortalamanın üstünde çıkmıştı. 2021 yılında ülke genelinde bin kişi başına 6,7 iken İzmir’de bu rakam 7,7 idi.

Raporda son 3 yıldır dünya genelini etkisi altına alan koronavirüs salgınına ait kayıtlarda yer aldı. Ülke genelinde COVID-19 kaynaklı ölüm sayısı 2020 yılında 22 bin 136 iken 2021 yılında 65 bin 198 oldu. İzmir’de ise 2020’de 271, 2021’de ise bin 788 kişi Kovit-19’dan dolayı hayata gözlerini yumdu.

İzmir’de ölüm istatistiklerinde dikkat çeken bir rakam ise solunum yoluna bağlı ölümlerdeki artış oldu. 2018’de solunum yoluna bağlı ölüm sayısı 4 bin 15 iken, 2019’da bu rakam 4 bin 555’e çıkmıştı. 2020’de ise solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm sayısı 5 bin 676 iken 2021’de ise 6 bin 128’e çıktı. Son 4 yılda yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış kaydedildiği görüldü.

ARTIŞIN NEDENİ COVID-19
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gül Ergör verileri Egedesonsöz’e değerlendirdi. Ölümlerdeki artışın Kovit-19 pandemisine bağlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ergör “Sokağa çıkma yasakları ve işyerlerinin kapanmasından kaynaklı özellikle de 2020’de ve 2021’de hava kirliliğinde düzelmeler de oldu. Çin'de bile en kirli hava kirliliğinin olduğu büyük kentler de oralarda bile hava kalitesi çok güzeldi. Türkiye'de de bütün dünyada hava kalitesinde düzelmeler oldu. Solunum yoluna bağlı ölümlerin önemli bir kısmının Kovit-19’a bağlı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

AÇIKLANANDAN DAHA FAZLA ÖLÜM
Kovit-19’un zatürreye neden olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ergör “Geç fark edildiyse Kovit-19 testi o kişilerde pozitif çıkmıyordu çünkü burundan boğazın arkasından alınan örnek artık akciğerlere indikten sonra test pozitif çıkmıyordu. Testin pozitif çıkması için akciğerlerden örnek alınması gerekiyor. O nedenle ölümlerin pek çoğu kayıtlara belki solunum sistemi hastalığı olarak geçse de Kovit-19’dan dolayı yaşamını yitirdiğini söyleyebiliriz. Çünkü pandemi sırasında solunum sistemi hastalıklarını arttıracak bir neden olamaz. Solunum sistemi hastalıklarının artışı aslında Kovit-19 nedenli. Açıklanan rakamlardan daha fazla Kovit’e bağlı ölüm var. Biz de bununla ilgili yazı hazırlığındayız. Yaptığımız analizlere göre Türkiye de 2020 ve 21 de Kovit-19 ölümlerinin 200 bine yakın olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu.

 
Başkan Engin'den bilge çınarlara ziyaret!
 
Zeytinlikler hiçe sayıldı... Ege'nin akciğerlerine dinamit!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan 'salgın' açıklaması!
Sağlık Bakanı Koca: "Deprem felaketini yaşamış illerimizin hiçbirinde ...
İzmir'de hayat kurtaran nakil!
İzmir'de karaciğer kanseri tedavisi tamamlanan bir hasta, kadavradan yapılan nakille şifa buldu.
Uzmanı uyardı: Oruç tutmak isteyen anne adayları dikkat!
Hamilelik her kadında farklı fiziksel ve hormonal etkilere neden olan ...
 
Tok tutan gıdalar... Sahurda ne yenir?
Tok tutan gıdalar... Sahurda ne yenir?
8 saatten fazla oturmak sigara kadar zararlı!
Modern çağ herkese kolaylıklar getirirken bir yandan sağlığı da olumsuz ...
Bu besinlere dikkat... İlaçlarla etkileşime geçiyor!
Yeterli ve dengeli miktarda besin almak sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazları ...
 
Uzmanı açıkladı: Burun delikleri aynı ve eşit olmaz!
Rinoplasti sonrası burun deliklerinin 2 açıdan incelendiğini belirten ...
Ramazan’da mide sorunlarına dikkat
Ramazan ayında sahurdan hemen sonra yatılmasının doğru olmadığını belirten ...
DSÖ'den kızamık ve çocuk felci uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de kızamık ve çocuk felci vakalarının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva