HABERLER>SAĞLIK
30 Haziran 2022 Perşembe - 13:18

Bilim Kurulu Üyesi'nden maymun çiçeği açıklaması: O alanlar için kritik uyarı!

Dünya’da birçok ülkede son 3 aydır görülen maymun çiçeği virüsü vakalarına bugün itibariyle Türkiye’de de rastlandı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, virüsün bulaşı ve yayılma durumuna açıklık getirerek alınması gereken tedbirlere değindi.

Bilim Kurulu Üyesi nden maymun çiçeği açıklaması: O alanlar için kritik uyarı!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Afrika’nın orta ve batı bölgelerinde tespit edilmesine rağmen Mayıs ayıyla birlikte başta Avrupa ülkeleri olmak üzere onlarca ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bugün yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de de bir vaka görüldü. Yakın fiziksel temas ile bulaşan maymun çiçeği virüsü vatandaşlarda bir süredir kaygıya yol açarken Türkiye’ye gelmesiyle birlikte Covid – 19 salgını sürecinin yaşanıp yaşanmayacağı açısından soru işaretleri oluşturdu.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, maymun çiçeğinin bulaşı durumu ve alınabilecek tedbirler hakkında uyarılarda bulundu. Şener, maymun çiçeği virüsünün etkilerinden en çok gözde hasar bırakma ihtimali üzerinde dururken bireysel önlemlerin gerekliliğine dikkat çekti.

COVİD-19 KADAR YÜKSEK RAKAMLARA NEDEN OLMAYACAK
Maymun çiçeği virüsünün Covid – 19 salgını gibi büyük etkilere yol açma riskinin düşük olduğunu belirten Şener, yüksek rakamlarla karşılaşılmayacağını belirterek, “3 aydır maymun çiçeği virüsünün yayılımıyla ilgili devam eden bir süreç var. Aslında endemik olduğu yer olan Afrika kıtası dışında diğer ülkelerde de aktivasyon söz konusu. Türkiye’de de ilk vakanın bağlantılarına bakmak lazım. Yurtdışı seyahat, temas var mı, yok mu? diye... Dışarıdan mı gelen yoksa içeride olan olgulardan tanı almış bir vaka mı ona bakmalıyız. Maymun çiçeği ile Covid-19’u kıyaslarsak o kadar yaygın ve bulaş oluşturacak bir virüs değil. Dolayısıyla o kadar yüksek rakamlara ulaşmayacaktır. Dünya genelinde 3 aydır devam eden bu tabloda bile ancak 2 bin kişide görüldü. Türkiye’de yayılma potansiyeli olan bir hastalık ama o kadar yıkıcı olmasını beklemiyorum. Çünkü temasta bulunan kişinin 21 gün izolasyonuyla ülkelerde vaka sayısı artması engellendi” ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL KORUNMA ÖNLEMLERİ ALINMALI
Virüsün nasıl bulaştığına dair açıklamalar yapan Şener, özellikle tensel ve cinsel temas gibi yakın temaslardan kaçınılması gerektiğini aktararak şunları ekledi:

“Tensel yakın temasla bulaşıyor. Yapılacaklar da belli o yüzden. Ciltte döküntü şüphesi, yakın temas, bu cinsel teması da kapsıyor. Bunlardan uzak durmak lazım. Kazara temas dediğimiz durum da söz konusu. O da spor salonu, sauna, hamam gibi yerler. Buralarda iyi dezenfekte edilmemiş havlu, çarşaf, bornoz gibi eşyalardan da bulaşı olabilir. Bu gibi yerlere kişisel eşyalarımızı götürmeliyiz. Kişisel korunma önlemleri gerekli.

KİTLESEL KARANTİNA OLMAZ
Vatandaşları bilgilendirecek şekilde uyarılarda bulunarak gündem de tutmalıyız. Bireysel karantina söz konusu. Kişi kesin vaka tanısı aldığından itibaren son 2 haftada yakın temasta bulunduğu kişilerin de karantinaya alınacak. Kitlesel karantina olmaz. Her temasta bulunduğu kişi karantinaya alınmayacak. Sadece tensel temastakiler şüpheli olarak kabul görülecek. Bu nedenle yaygınlaşma potansiyeli düşük.”

GÖZ KAYBINA SEBEP OLABİLİR!
Ciltte dökülme ve içi sıvı dolu kesecikler görüldüğü an en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi uyarısında bulunan Şener, özellikle gözde ciddi hasar bırakma potansiyelinin olduğunu belirterek “Vatandaşlarımız da kaygılanmasın. Bu henüz geniş kitleleri etkileme potansiyeli olan bir virüs değil. Bireysel korunma önlemlerini ön planda tutarak kendimizi koruyacağız. İçi sıvı dolu kesecik şeklinde ciltte kabuklanma olduğu zaman en yakın sağlık kuruluşuna gitsinler. Tedavi de yayılmayı önlemek adına yapılacakları kapsıyor. Burada özellikle göze bulaşı önem arz ediyor. Özellikle çocuk ve yaşlı hasta grubunda gözde ciddi hasar bırakabilir. Göz kaybına sebep olabiliyor. Bunu engellemek gerekiyor. Bağışıklıkla ilgili problemi olan hastalarda yaygın organ yetmezliğine gitme durumu da olabilir, burada erken tanı kurtaracaktır” şeklinde konuştu.

 
CHP İzmir’de ‘haber kaynağı’ gerilimi
 
Gümüldür mandalinası Akdeniz meyve sineğinden kurtulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp DEÜ’de konuşuldu
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ...
Korkulan oldu... İlk vaka açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit ...
İzmir'de 2 günlük eylem... Aile hekimleri iş bıraktı!
İzmir’de aile hekimleri yönetmeliğin geri çekilmesi ve çalışma koşullarının ...
 
Haftalık Covid-19 tablosu açıklandı
Türkiye'de 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635 kişinin testi pozitif çıktı, ...
DSÖ: Covid-19 vakaları 110 ülkede artıyor, salgın henüz bitmedi
DSÖ'den Covid-19 salgınına ilişkin yeni bir uyarı geldi. Örgüt 110 ülkede ...
Bilim insanlarından yeni virüs uyarısı!
Bilim insanları domuzlardan bulaşan ve MRSA olarak bilinen ölümcül süpervirüsün ...
 
İzmir'de 2 günlük eylem... Aile hekimleri iş bırakıyor!
Türk Tabipler Birliği’ne bağlı İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu bugün ...
Bakan Koca: Koronavirüs artık grip öneminde
Koronavirüs vakalarında son 2 haftada 3 kattan fazla artış olduğunu açıklayan ...
Bilim Kurulu Üyesi tarih verdi: Yeni pik ne zaman?
Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin kaldırılması sonrası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva