HABERLER>SAĞLIK
30 Haziran 2022 Perşembe - 09:46

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp DEÜ’de konuşuldu

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası GETAT Sempozyumu’nda konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, GETAT uygulamalarının eğitimli kişilerce yapılmasının önemine dikkat çekerek, “Üniversite olarak GETAT uygulamalarının geliştirilmesini arzuluyor, bu alanda bilimsel çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ise, “Tohum, biyolojik silahtır. Savaşlar artık silahla değil, tohumla kazanılacak.” diye konuştu

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp DEÜ’de konuşuldu

Geleneksel tedavi yöntemlerini bilimle buluşturan Dokuz Eylül Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETAT) tarafından düzenlenen 1. Uluslararası GETAT Sempozyumu, DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi.  Geleneksel ve tamamlayıcı tıp kavramının dünyadaki ve ülkemizdeki önemine dikkat çekilen uluslararası toplantının açılışına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Sağlık Bakanlığı GETAT Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı ile yurt içi ve yurt dışından konunun uzmanları katıldı.  1. Uluslararası GETAT Sempozyumuna çevrimçi olarak katılan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin GETAT uygulamalarının geliştirilmesine yönelik bilimsel faaliyetlerine aralıksız devam ettiğini söyledi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yetiştirdiği hekimleri ve teknolojik imkanlarıyla hastalara şifa olduğunu söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın çözümlerine de önem veren Araştırma Üniversitemiz GETAT merkeziyle, kupa-hacamat, ozon, proloterapi ve mezoterapi uygulamalarına yönelik poliklinik hizmetleri veriyor. Bunun yanı sıra üniversitemizde; ilgili mevzuat gereği sertifika gerektiren uygulamalara yönelik eğitimler de Sürekli Eğitim Merkezimizde düzenleniyor. Biz, konunun hem eğiticisi hem uygulayıcısı konumundayız” dedi.  
Eğitimi ve ehliyeti olmayan kişilerin ellerinde gerçekleştirilen GETAT uygulamalarının insan hayatını tehdit ettiğini hatırlatan Rektör Hotar, “GETAT uygulamalarının geliştirilmesi için hem bilimsel çalışmalara hem de sertifikalı sağlık çalışanı sayısının artırılmasına ihtiyaç var. Üniversite olarak tıbbı ve aromatik bitkilerden eczacılığa; onkolojiden etik kurula kadar son derece farklı alanların muhatabı olan GETAT uygulamalarının geliştirilmesini arzuluyoruz. Bizler, geçmişin mirasını geleceğe taşımaya önem veriyoruz. Araştırma üniversitemizin odak alan eşleştirmelerinde sağlık alanında üstlendiği sorumlulukların da, üniversitemizin GETAT konusundaki çalışmalarını güçlendireceğini düşünüyoruz. Sempozyumun çıktılarının gelecekteki çalışmalarımıza referans olacağını inanıyor; etkinliğe katılan mensuplarımıza, bilim insanlarına, misafirlerimize ve sempozyumun düzenlenmesinde büyük emek veren Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Figen Coşkun’a teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.  

SAVAŞLAR TOHUMLA KAZANILACAK
DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz’un moderatörlüğünü üstlendiği Dünyada ve Ülkemizde GETAT panelinde Anadolu’nun şifalı bitkilerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, ülkemizin bu alandaki zenginliğine ve geçmişten gelen bilgisine dikkat çekti. Saraçoğlu, “GETAT’ın çok iyi işler yapacağına inanıyorum. Türkiye’de bu işler henüz yeni yeni hayata geçiriliyor. Doğa bir sanattır, dengedir ve düzendir. Dünyadaki bütün ülkelerin geleneksel tıpla ilgili kitapları varken ben de Anadolu’nun şifalı sırlarını halkımızdan rica ettim, dedenizden, ninenizden duyduğunuz ne varsa kitap haline dönüştüreceğiz dedim. Biz bu kültürümüzden yıllarca mahrum kaldık” dedi. Yabancıların seneler boyunca tıbbi aromatik bitkileri Anadolu’ndan yurtdışına götürdüğünü söyleyen Saraçoğlu, “O dönemde, ‘Anadolu toprakları potansiyel ekonomik değerdir’ laflarını kullandılar. Almanya şu anda 300 çeşit endemik bitkisiyle 97 milyar Euro ihracat yapıyor. Bu ihracatın yüzde 20’si Türkiye orjinlidir” dedi. İklim değişiklikleriyle birlikte ‘ne ekersen onu biçersin’ döneminin kapandığını ifade eden Saraçoğlu, “Korona çağıyla birlikte görüldü ki gıda güvenliği büyük önem kazandı. Tohum, biyolojik silahtır. Savaşlar artık silahla değil, tohumla kazanılacak.” diye konuştu. 

İHRACATTAKİ PAYIMIZI ARTIRABİLİRİZ
Saraçoğlu’ndan sonra söz alan GETAT Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı ise, Türkiye’de GETAT macerasının 2011 yılında başladığını ifade ederek, “77 tane uygulama merkezimiz, bin 680 ünitemiz, yaklaşık 6 bin 800 sertifikalı hekimimiz var. Hekim arkadaşlarımızın GETAT uygulamaları alanlarına yöneldiğini gözlemliyoruz. Dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili 120 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediliyor. Türkiye, bu pastadan 200 milyon dolarlık bir ihracat payı alıyor. Örneğin Ege bölgemizde de oldukça fazla sayıda tıbbi ve aromatik bitki bulunuyor. Araştırma geliştirme çalışmalarıyla ürün noktasında çok önemli işler yapabiliriz. Çünkü geleneksel bilgimiz de hammaddemiz de var” açıklamasında bulundu.  Medipol Üniversitesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı ve GETAT Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mahmut Tokaç da geleneksel tıpla ilgili yanıltıcı reklamların halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Yachan Li’nin de DSÖ’nün GETAT Strateji Raporu’nu paylaştığı ilk panelin ardından Ülkemizde Endemik Zenginlik, Klinikte Uygulamalar ile Bilimsel Akademik Çalışmalar oturumlarında GETAT faaliyetleri konunun uzmanlarınca değerlendirildi. 
 

 
Petrol fiyatlarında son durum!
 
CHP'li Sertel: TRT'nin parası yandaşa aktarılıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkulan oldu... İlk vaka açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit ...
İzmir'de 2 günlük eylem... Aile hekimleri iş bıraktı!
İzmir’de aile hekimleri yönetmeliğin geri çekilmesi ve çalışma koşullarının ...
Haftalık Covid-19 tablosu açıklandı
Türkiye'de 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635 kişinin testi pozitif çıktı, ...
 
DSÖ: Covid-19 vakaları 110 ülkede artıyor, salgın henüz bitmedi
DSÖ'den Covid-19 salgınına ilişkin yeni bir uyarı geldi. Örgüt 110 ülkede ...
Bilim insanlarından yeni virüs uyarısı!
Bilim insanları domuzlardan bulaşan ve MRSA olarak bilinen ölümcül süpervirüsün ...
İzmir'de 2 günlük eylem... Aile hekimleri iş bırakıyor!
Türk Tabipler Birliği’ne bağlı İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu bugün ...
 
Bakan Koca: Koronavirüs artık grip öneminde
Koronavirüs vakalarında son 2 haftada 3 kattan fazla artış olduğunu açıklayan ...
Bilim Kurulu Üyesi tarih verdi: Yeni pik ne zaman?
Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin kaldırılması sonrası ...
Haftalık Covid-19 verileri açıklandı: Vakalarda artış!
Sağlık Bakanlığının haftalık Covid-19 verilerine göre, 13-19 Haziran'da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva