HABERLER>SAĞLIK
1 Kasım 2021 Pazartesi - 14:16

Bilim Kurulu Üyesi değerlendirdi: İşte İzmir'in korona tablosu…

İzmirli Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Profesör Doktor Alper Şener, kent genelindeki vaka ve yoğun bakım oranlarını  Ege'de Sonsöz'e değerlendirdi.  Vakaların plato haline geldiğini belirten Şener, "Yoğun bakımlar İzmir'de tabiri caizse doldur boşalt şekilde gidiyor. Stabil bir durum söz konusu var" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi değerlendirdi: İşte İzmir in korona tablosu…

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Dünya genelinde yapılan aşılama çalışmalarına rağmen yüksek ölüm oranlarına neden olan koronavirüs salgını ülkemizde de etkisini hız kesmeden sürdürmeye devam ediyor.

İzmir'de de yüzde 80.1'inin aşılanması oranına ulaşılırken, İzmirli Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Profesör Doktor Alper Şener, 'uzaktan eğitim' ve 'maske' konuları hakkında Ege'de Sonsöz'e konuştu.

Kent genelindeki vaka durumu hakkında değerlendirmelerde bulunana Şener, "Şu an da İzmir'de genel anlamda bir pik olmadı. Ancak düşme trendinde de değil, yükselme trendinde de değil.  Plato yapmış durumda şu anda. Yoğun bakımlar İzmir'de tabiri caizse doldur boşalt şekilde gidiyor. Stabil bir durum söz konusu var. Bizim için yüz güldürücü olan durum en azından pik yapmıyor ve yatak sıkıntı yaşamıyoruz. Vaka sayıları artınca de bu böyle gidecek anlamına gelmiyor. Bir pik yaşanması durumunda vaka sayısı artarsa yine yoğun bakım ve sağlık sistemi tıkanır" dedi.

HASTALARIN YÜZDE 90'I YA HİÇ AŞI OLMAMIŞ YA DA HATIRLATICI DOZUNU YAPMAMIŞ KİŞİLER
Yoğun bakımlarda bulunan vatandaşların yaş ortalaması ile ilgili de bilgi veren Şener, "Yüzde 90'ı ya hiç aşı olmamış ya da ikinci dozu bitmiş ancak hatırlatıcı dozunu yaptırmamış yaşlı hastalarda oluşuyor. Yüzde 10'luk grup ise baktığımızda 20-30 yaş arası hastalar yer alıyor. Gebe hastalar arasında son dönemlerde bir kıpırdanma söz konusu. Ancak bizim kendi görev yaptığımız yeri olan İKÇÜ'yü söylemek gerekirse yarı yarıya durumda. Yani yoğun bakımların yarısı yaşlı hasta grubu, yarısı 20 ila 45 yaş arası hasta grubu" diye konuştu.

MASKEDEN VAZGEÇMEMİZ LAZIM
Kapalı alanlar dahil olmak üzere birçok alanda insanların maske kullanımını azaltmasını da eleştiren Şener, "Aşılanan herkes sanki maskenin atılacağını düşünüyor. Ancak aşı ile maske birbirine eş değer değil. Bunun ne dezavantajı oluyor? Aşılanmaya karşı enfekte hastalar gelmeye başlıyor ve bu nedenle de aşıya güven düşüyor. Aşılama şu anda virüs gücü yüksek olduğu için bulaşı dört dörtlük olarak engellemiyor. Bu nedenle maske kullanımı devam etmeli. Solunum yolları virüsleri yaygın olarak görülmeye başlandı. Zaten bu süreçte sadece koronavirüs salgınından değil, diğer solunum yolu rahatsızlıklarından da koruyacak. Maskeden vazgeçmemiz lazım" dedi.

BİREYSEL KORUNMA TEDBİRLERİ ALINMASI LAZIM
Son dönemlerde sıkça gündeme gelen 'yüz yüze eğitime ara mı verilecek' söylemlerine 'tedbir alınmalı' diyerek cevap veren Şener, "Yüz yüze eğitime ara verilmesine gerek yok. Çünkü yüz yüze ara verilmesi, şu an bulaştırıcı gücü bu kadar yüksek olan virüste, aşısız grupta tek başına etkisi olacağını düşünmüyoruz. Eğer çocuk grubu aşılı olsaydı, ekstra olgu sayısını azaltmak için kapatmak gerekebilirdi, ancak şu anda 12 yaş altı çocuklarda aşı yapılmamış olduğu için bireysel korunma tedbirleri alınması lazım. Gençler aslında burada dürüst olmuyor.  Sosyal medyalardan 'Okullar tatil olsun, uzaktan eğitim olsun' diye paylaşım yapıyorlar, ancak baktığımızda uzaktan eğitim olduğunda da evlerde durmadı gençler. Zaten bunu yapıyorlarsa neden bu hastalık düşmedi?" ifadelerini kullandı.

HERKES KENDİ ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMAK ZORUNDA
Alınması gereken önlemler konusunda ders süreleri ve öğretmenler arasındaki aşılanma konusuna dikkat çekerken, "Bunun önüne geçilebilecek durumlar ders saatlerinin kısaltılması. Yani 40 dakika olan ders süresi 20 dakikaya düşürülmesi gerekli zaten bununla ilgili Sağlık Bakanlığımızın sitesinde gerekli öneriler mevcut. Ancak her okul kendi şartları doğrultusunda buna uyamıyorlar. Özellikle aşısız eğitimci kalmaması lazım. Öğretmenlerde ciddi bir grup hala aşılanmamış durumda. Devlet kendi üstüne düşen görevi yapmasına rağmen, vatandaş kendi üstüne düşen görevi yapmıyorsa, devletin ekstra yapabileceği bir şey kalmıyor. Herkes kendi üstüne düşeni yapmak zorunda" dedi.

 
İzmir'de sır gibi cinayet: 'PUBG' detayı
 
Erdoğan, Biden ile görüştü: F-16 konusu gündemde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türeci: Birkaç yıl daha virüsle uğraşacağız
Onaylanan ilk corona virüs aşısını geliştiren Alman şirketi BioNTech'in ...
Sağlık için sahne alıyorlar!
İzmir'de uzman doktorlarla bir avukatın yer aldığı rock müzik grubu "The ...
Aşı karşıtları için 'izole edilsinler' önerisi
Covid-19 salgınıyla mücadelede aşılama tüm hızıyla sürerken, aşı karşıtlarına ...
 
Beş kupalı şampiyonlar!
29-31 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı 2. Uluslararası ...
Bakan Koca açıkladı: Okullar kapanacak mı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
Ege Çocuk Acil yenilendi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ...
 
Son 24 saatte 201 can kaybı, 23 bin 948 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 347 bin 362 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 948 ...
Aynı aileden 15 günde koronadan 4'üncü ölüm
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde aşı olmayan ve corona virüse yakalanan Yumurtaş ...
Küresel emisyonlardaki artış alarm veriyor
Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 78'inden sorumlu yaklaşık 135 ülke ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva