HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Mart 2016 Pazar - 10:28

Bergama'da madene geçit yok

Bergama'da ki iki ayrı bölgeden altın çıkaran ve bir süre önce Kayyum'a devredilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'ye 2009'da verilen iki ayrı Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararının iptali için açılan dava kapsamında, keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.

Bergama da madene geçit yok

İZMİR - Bergama Belediyesi, EGEÇEP, TMMOB’a bağlı odalar gibi kurumların davacı olduğu altın madeni ile ilgili keşfe İzmir 3. İdare Mahkemesi heyeti, Ankara’daki üniversitelerden oluşturulan bilirkişiler ve avukatlar dışında Bergama, İzmir, Foça, Dikili gibi yerlerden yaşam savunucuları da katılmak istediler. Mahkeme Başkanı keşfe taraflar ve bilirkişiler dışında vatandaşların ve basın mensuplarının katılmasına izin vermedi.

YÖRE HALKINI DAĞ BAYIR YILDIRMADI
Bilirkişi heyeti ilk olarak Ovacık Altın Madenine geldi. Burada çevre ilçelerden ve Bergama'dan gelen çevreciler kısa bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklaması Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel tarafından okundu. Daha sonra ise Kozak'ta Gelintepe Mevkii olarak bilinen dağlık alana gidildi. Ulaşımı yağmur, çamur ve bozuk dağlık yolu nedeniyle zor olan keşif alanına yöre halkı da katıldı. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı alanda yöre halkı tarafından bilirkişi heyetine yönelik protesto gösterileri de yapıldı.

Bilirkişi heyetinde 5 bilim insanının yer aldığını ve bu işlemin 7 yıl önce olması gerektiğini belirten Çevre Avukatı Senih Özay maden önünde yaptığı açıklamada; "7 yıl önce gelmesi gereken bu 5 profesörün ne anlatacaklarını merak ediyoruz. Çünkü 7 yıl boyunca burada yapılan yapıldı. Geç gelen adalet 'adalet' değildir. İçeride dolaştık, manzara korkunç" dedi. Madenin kapatılması gerektiğini savunan ve keşfe Peyzaj Mimarları Odası adına uzman olarak katılan Prof. Dr. Ümit Erdem ise "Bunlar burada böylece kalabilir. Böyle bir hatanın resmi diye gelen gidene gösterilir. Başkaları bu işe girmemesi için bir örnek teşkil eder. Aksi takdirde bu ölüm makinesi devam eder" dedi.



BERGAMALILAR YILMAYACAK
Keşif sonrası Gelintepe Mevki adı verilen dağlık alanda Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç tarafından konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Başkan gönenç açıklamasında; "Bergama'da 20 yılı aşkın süredir karşı karşıya olduğumuz siyanürlü altın madeni işletmeciliği ve bu yolla bireysel zenginlikleri uğruna çevreyi ve sağlıklı yaşam hakkımızı yok eden anlayış, tüm vahşiliğiyle yoluna devam etme çabası içerisindedir" dedi.

Başkan Gönenç; "Bergamalılar olarak yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizi ve direnişimizi, başta Kozak Yaylası'nın talanına ve yeni zehir depolarının yapılmasına engel olmak için sürdüreceğiz. Tüm bilimsel verilere, bilirkişi raporlarına ve yargı kararlarına karşı yıllardır engel tanımayan altın madenciliği lobisi, Bergamalıları yıldıramayacak. Cerrahtepe'den Efem Çukuru'na kadar, tüm çevre ve yaşam hakkı savunucularıyla birlikte dayanışma içinde geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Tüm Bergamalıları, çevre ve yaşam hakkı savunucularını yanımızda görmek bizim en büyük gücümüz olacaktır" dedi. Başkan Gönenç Ayrıca; "Bergama Belediyesi olarak gerek hukuki süreçte, gerekse kamuoyu ile birlikte örgütlenecek sivil mücadele platformlarında var olacağımızı, yasal ve demokratik çerçevede yaşam hakkımızı sonuna dek savunacağımızı ve bu yoldaki kararlılığımızı tüm kamuoyuna bir kez daha belirtmek isterim" dedi.

HUKUKA AYKIRI
Ovacık Altın Madeni önünde davacı vekilleri tarafından yapılan bilgilendirmede davaların; faaliyetlerin insan ve çevre sağlığı için risk oluşturduğu ve ÇED sürecinin yönetmeliğe aykırı olarak yürütüldüğü, projenin çalışma alanı çevresinde orman köyleri ve yaylalar bulunduğu, cevherin Ovacık Altın Madenine taşınmasının altyapıya yük getirecek olup, orman varlığının zarar göreceği, orman üzerinde yaratılacak çevresel etkinin değerlendirme dışı bırakıldığı, kaynak ve yeraltı sularına etkisinin doğru değerlendirilmediği, ekonomik açıdan kamunun zarara uğratılacağı, isletmecinin ekonomik çıkarının kamu menfaatinden üstün tutulduğu, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarının yok sayıldığı, hukuka aykırı olduğu iddialarıyla iptali istenildiği belirtildi.

Keşifte davacı vekilleri olarak Çevre Avukatı Senih Özay, Kozak Yaylası Çevre koruma Derneği adına Av.Faruk Orman, TMMOB Ziraat Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri Odaları adına Av.Arif Ali Cangı, Çağdaş Hukukçular Derneği ve EGEÇEP adına Av.Berrin Esin Kaya, Av. Akın Savaş Ataç, Bergama Belediyesi adına Av.Serdar Sinan, Av. Selen Akman Genç, DEV-Maden-Sen adına Av.Cem Erkat, TMMOB Çevre Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odası adına Av. Emre Baturay Altınok, Av.Selen Akman Genç, TMMOB Jeoloji Mühendisleri ve Metalurji Mühendisleri Odaları adına Av. Mehmet Horuş ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası adına Av. Hayati Küçük yer aldılar.

 
Üç denemede de Midilli'ye geçemediler
 
Hacı ve Memduh Boydak kardeşler tutuklandı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Mart 2016 Pazar 15:31

Ovacık' da altın çıkıyor ancak etrafındaki meyve ve zeytin ağaçları kötü etkilendi ama olsun altın çıkıyor. Meyve sebze önemli değil. Birileri zengin olsun cebini doldursun daha önemli. Kozak bilindiği üzere çam fıstığı ile geçinen bir yer. Oraya da maden lazım. Ne yapacaksın çam fıstığını !

Yorumu oyla      11      5  
6 Mart 2016 Pazar 15:27

alllah türkiyeye 4 mevsim ve bereketli toprak vermiş.bunları işlemeyi öğrenelim.altını çıkar sat sonra doları cebe koy git ithalat yap.son model araba cep telefonu ithal et parayı çarçur et.bu ülke yabancıların getirdiği sıcak paraya faiz vermese zaten zengin oluruz.doğayı katletmeye orayı burayı eşmeye gerek kalmaz.

Yorumu oyla      11      5  
hulya 6 Mart 2016 Pazar 13:53

Sakın altını çıkarttırmayın!AB ülkeyi bölmek için halen vargücüyle uğraşıyor. Ülkede içsavaş çıkıp ABden yatırım için gelecek(Alman,İngiliz,Fransız...yatırımcılar size sormadan o altını çıkaracak siz de cebizinize girecekken onların cebine gidecek altına bakacaksınız.Kolay gele...Nasıl bir vatansever olduğunuzu da bir düşünün.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sokakta hayat var
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen “İzmir Uluslararası Kukla Günleri", sadece ...
Konaklı kadınların el emeği göz doldurdu
Konak Belediyesi'nin semt merkezlerinde kurs gören kadınlar, 8 Mart Dünya ...
Karşıyaka'da kaldırım işgaline dubalı çözüm
Karşıyaka Belediyesi, son iki ayda sokaklara yaklaşık bin adet kaldırım ...
 
Büyük festival yola çıktı: İzmir’de kadının adı var!
7. Kadın Festivali Kültürpark'ta düzenlenen etkinliklerle başladı. Açılış ...
İzmir o afişleri konuşuyor: Sana ne!
Karşıyaka Belediyesi’nin Dünya Emekçi Kadınlar Günü için ‘Sana ne’ hazırladığı afişler ses getirdi.
Buca'da 'çam kese böceği' mücadelesi!
Buca Belediyesi, oksijen kaynağı çam ağaçlarını saran ve kurumasına neden ...
 
Karabağlar’da gün kadınların günü!
Atatürkçü Düşünce Derneği Karabağlar Şubesi’nin ikincisini düzenlediği ...
Karşıyaka'da moloz teyakkuzu!
Karşıyaka Belediyesi, kentin çeşitli noktalarına kaçak moloz dökerek görüntü ...
Bornova’nın emekçi kadınlarına 8 Mart izni
Bornova Belediyesi’nde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva