HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ağustos 2011 Cumartesi - 13:01

Başkanlar istediğini aldı, sıra yeni hamlede!

Kocaoğlu ile sorun yaşayan ilçe belediye başkanları amaçlarına kısmen ulaştı. Birçok isteklerini elde eden başkanlar “Sorun Kocaoğlu ile değil, bürokratlarla” diyerek, yeni hamlelerin sinyalini verdi.

Başkanlar istediğini aldı, sıra yeni hamlede!

Can Özlü/Egedesonsöz - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile sekiz ilçe belediye başkanı arasında bir süredir devam eden kriz, Kocaoğlu’nun son açıklamaları ile tatlıya bağlandı. Aziz Başkanın önüne 14 maddeden oluşan rapor koyan başkanlar, istediklerini kısmen aldı. Başkan Kocaoğlu, Çin ziyareti süresince tartışmaların nedenini düşünme fırsatı bulduğunu ve ortak çözüm formülü üreteceklerini söyledi. Kocaoğlu’nun “uzlaşma komisyonu” önerisine başkanlar cephesinden de zeytin dalı geldi. Başkanlar, Kocaoğlu’nun ‘aday değilim’ açıklaması ile ilgili olarak da “daha erken” yorumunu yaptı.
 
İSTEDİKLERİNİ ALDILAR
Krizde gelinen nokta itibariyle; ilçe belediyelerin yetkilerini kısıtlayan imar yönetmeliği meclis gündeminde yer almayacak. Reklam- tabela gelirlerini Büyükşehir Belediyesi’ne bağlayan önerge de kabul görmeyecek. Büyükşehir Belediye Meclis toplantıları bundan sonra ayda 3 gün yapılacak, komisyon üyeleri, ilgili önergeleri meclis üyeleri ile paylaşacak ve önergeler mecliste madde madde okunacak. Alınacak kararlarda ilçe belediye başkanları ve bürokratlarına da görüş sorulacak. Büyükşehir Belediye bürokratları, sorulması halinde ihtisas komisyonlarına anında bilgi verecek. Başkanvekili ve sözcüden oluşan grup yönetimi, daha da genişletilerek fonksiyonlu ve aktif hale getirilecek. Kocaoğlu meclis toplantıları öncesi, belediye meclis üyelerine bir saat vakit ayıracak. Meclis üyelerinin, kendi bölgelerinden getirdikleri sorunları tek tek dinleyecek. İlçe belediye başkanlarının en çok şikayet ettiği konuların başında gelen komisyon başkanları e üyelerinin seçilmesi konusu da netleşti. Bundan sonra ihtisas komisyonu başkan ve üyelerini sadece Başkan Kocaoğlu değil tüm grup yönetimi belirleyecek.
 
SORUN YASANIN YORUMLANMASINDA
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, atılanın iyi niyetli bir adım olduğunu söyledi.  Yaşanan sorunun kökeninde, Büyükşehir Belediye Yasası’nın olduğuna dikkat çeken Başkan Karabağ “Yasada Büyükşehir Belediyelerine tanınan haklar, zaman için ilçe belediyelerin aleyhine yorumlanmaya başlandı. Gelirlerimizin yüzde 40’ına otomatikman el konurken, yatırım yapmamız nasıl mümkün olabilir? Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında koordinasyon olmalı. Yatırımlar ortak yapılmalı ve ilçe belediyeleri de bu sürece dahil edilmeli. Yasa Büyükşehir Belediyesine yetki veriyor olabilir, tamam ama bu durumu aşmak belediye başkanının duruşu ve tavrı ile ilgili bir şeydir. Avrupa’da bunun bir örneği yok. Büyükşehir Belediye Başkanı ile aynı siyasi görüşte olmamızla ilgili bir durum değil bu. Şahsi ve yorum biçimi ile ilgili bir konu. Yasadan doğan sıkıntıları yönetmelikle aşmaya çalışacağız. Amacımız hizmet etmek. Kimse koltuğunu mezara götüremez. Geldiğimiz nokta iyi bir nokta” dedi. Kocaoğlu’nun aday olmayacağı ile ilgili açıklamalara da yorum getiren Karabağ, “Adaylık meselesi kendi taktiridir. Seçim öncesi kötü bir operasyon süreci yaşadı. Baya yıprandı, yoruldu. Belediye başkanlığı zor iştir ama kesin karar vermek için daha çok erken” diye konuştu.
 
ADAYLIK KONUSU ERKEN
Buca Belediye Başkanı Tatı da, Kocaoğlu ile yaşanan sıkıntının iletişim eksikliğinden kaynaklandığı ve gelinen noktada bunu aşmak üzere olduklarını belirtti. Tatı “Bizim yapmak istediklerimizle ilgili olarak Aziz Başkan’ın yanlış yönlendirildiğini söyledik hep. Art niyetimiz hiçbir zaman olmadı. Araya giren aracılar süreci kötüye götürdü. Biz bu yola beraber çıktık ve 2014’e kadar da birlikte götüreceğiz. Aday olmama kararı da çok erken ve duygusal verilen bir karar. Seçimlere daha çok var. Biz kendisinden memnunuz” ifadelerini kullandı.
 
“BAŞKANI DEĞİL, BÜROKRASİYİ ELEŞTİRDİK”
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise Kocaoğlu ile yaşanan sıkıntılı sürecin geride kaldığını belirterek “Aklın yolunun bir olduğunu herkes gördü. Birkaç bürokratın, başkana yanlış bilgi vermesi nedeniyle bu noktaya gelindi. Haklı olduğumuz anlaşılmış durumda. Aziz Başkan, 14 maddeyi doğru bulduğunu ve uygulamada kolaylıklar göstereceğini söyledi. Biz de söylemlerimizin arkasındayız. “Teraziyi akıl tutacak” diye bir söz vardır. İzmir’de de akıl terazisini CHP’liler tutacak. Kocaoğlu’nun verdiği sözlerin samimi olup olmadığını uygulama aşamasında göreceğiz” dedi. Adaylık konusu ile ilgili de değerlendirmede bulunan Solak “Aday olmak herkes gibi onun da hakkı. Çalışkan, dürüst bir insan. Şahsi olarak da bir problemimiz yok. Bizim en büyük sorunumuz bürokratlarlaydı. Bu sorunu kendi üzerine alıyor. Biz bürokrasiyi eleştiriyoruz” diye konuştu.
 
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de gelinen nokta itibariyle mücadelelerinde haklı olduklarının kanıtlandığını söyledi. Kürüm “Ortak imza ile karara bağladığımız 14 madde var. Aziz Başkan da maddeleri kabul ettiğini ve bundan sonraki süreçte birlikte çalışmak istediğini söyledi. Biz mücadelemizde haklıyız. Amacımız hizmetin yollarını açmak. Bu süreç rayına oturdu. Toplantılarımız devam edecek. İlçelerimize hizmet etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
BÜROKRASİ TALEBİ
Başkan Kocaoğlu’ndan istediklerini alan başkanlar, CHP Genel Merkez’inden gelen desteği de arkalarına alarak yeni adımlar atacak. Kocaoğlu’nun buzları eriten açıklamaları ile keyfi yerine gelen başkanlar, sorun “Başkanla değil, bürokratlarla” diyerek yeni hamlelerin de ipucunu verdi. Başkanlar bundan sonraki süreçte, sorun yaşadıkları bürokratlar ile ilgili kararlar alacak. Özellikle imar ve hukuksal konularda problem yaşayan başkanlar, bürokrasinin yeniden yapılandırılması için çaba gösterecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kasabalı 16 Ağustos 2011 Salı 23:26

bir ilin bütün ilçelerine eşit adil hizmet edilmiyorsa ilçe belediye başkanının başarısız olması için o ilçeye bir çivi bile çakılmıyorsa o ilçe kaderine terk edilmişse o ilçe başkanlarıda bu yanlışlığa isyan etmişse hele bütün bu haksızlıklara rağmen ilçe belediye başkanı halkçı çalışkan ve dürüst bir belediye başkanıysa ve bu haksızlıklara baş kaldırmışsa ve bu başkaldırı sonucunda büyükşehir belediye başkanı kadrosunu deniştirmişse demekki bu belediye başkanları haklıdır sizinleyiz

Yorumu oyla      12      7  
bornovalı 14 Ağustos 2011 Pazar 12:53

aziz bey kötüde sizmi iysiniz hanginizin yanında siyasetten gelen bir bürokrat var hepiniz birbirinden beter sizi oraya atayana nediy,elim beter olun o koltuklardan ayrılınca size selam verecek adam bulamayacaksınız savaş yaptıklarınızla zaferi paylaşmazsanız birdaha savaş yapacak asker bulamasınız

Yorumu oyla      15      6  
belediye başkanı adayı olacağım 14 Ağustos 2011 Pazar 12:10

Geçen gün evde boş boş otururken aklıma belediye başkanları düştü.bende düşünmeye başladım.eğrisiyle büğrüsüyle düşündüklerimi sesli yazayımda sizde dinleyin.hiç bir şey yapmamak belediye başkanlığında aranan namzetse ben o işi çok iyi yaparım.ağzımda laf yapar.ilk yazlık alırım.sonrada yazlığa belediyenin imkanlarını kullanırım.bol bol işçi alır ve çıkartırım.bana küfür edenleri yanıma çeker benim için çalışanları yanımdan uzaklaştırırım.başarısızlıklarımı hep başkalarına yüklerim.halkımın fakir olduğuna bakmam arabaların kralına binerim.ihalaleri şeffaf olacak derim.kapalı kapılar ardında hep benim istediklerim olur.karun kadar zengin olurum .emekli maaşım bankada hiç dokunmam.eskileri durmadan tamir edip tasarruftan söz ederim.ama hiç eski arabalara binmeyi sevmem.hiç bir evrağa imza atmam banane.atan mutlaka birini bulurum.atmazsada kendi bilir.sürerim fizana.telefonlara bakmam.ne konuşayımki.ayağıma çağırır konuşurum.sonra dinlemeye takılırım mazallah.her yerde üst kurarım.halkımda onların içinde olduğumu zanneder.halbuki ben kendi işlerime bakarım.banane halktan banane fakirden yetim hakkından ben anlamam.dışarda bol bol taşaron şirketlere iş veririm ama aynı işi yapacak işçilerim belediyede yatsınlar.sonra nasıl para kazanacağım.ben boşunamı belediye başkanı oldum .5 yıl çabuk geçiyor. küplerimi doldurmaya bakarım.akrabalarımı ve yandaşlarımı ve meclis üyelerinin çocuklarını birde muhtarların çocuklarını işe aldımmı.ben bu belediyeyi yönetirim..hiç icraat yapmadığım için biraz halk isyan eder onlarda umrumda olmaz.halk alışık zaten benim gibi liderlere.seçiliriz ondan sonra kimseyi tanımayız.tabii bu anlattıklarım mizansel böyle bir zamanda hiç böyle bir belediye başkanı yada başkanları olabilirmi.?Allahtan izmirde böyle belediye başkanları yok.olsa ilk ben isyan ederim çünkü ben halkım.biz isyan etmeye hep alışığız.ama bizi yönetecek gerçek liderler bulmakta hep sınıfta kalmışızdır.nasip 2014 de.yanlışları düzeltmek bizlerin ellerindedir.

Yorumu oyla      14      6  
İLYAS 14 Ağustos 2011 Pazar 10:57

İSYAN...ASİ...BAŞKALDIRI.. LİDERLİK..ÖNE ÇIKMA...KELİMELERİ BİR AMAÇLADIR.AMA SONUÇDADA..SÜRGÜN...İDAM..HİÇE SAYMA..HÜÇRE..KELİMELERİDE BİR AMAÇLA SONUCA ULAŞTIRAN NİYETLERDİR..SONUÇLARI YAŞAYARAK GÖRECEGİZ..SAYGILAR..

Yorumu oyla      12      5  
neyi aldılar? 14 Ağustos 2011 Pazar 02:01

PARDON İSYANCI BAŞKANLAR NEYİ ALDILAR?

Yorumu oyla      14      7  
sayın altımdaki yorumcu 13 Ağustos 2011 Cumartesi 17:34

alkışlanacak yer bulsak alkışlıyacağız.çok şükür iki buçuk yıldır ellerimiz birbirine vurmayı bekliyor.menfaatimiz sadece vatandaş olup hizmet beklemek.ihalelerden anlamayız biz.

Yorumu oyla      25      8  
13 Ağustos 2011 Cumartesi 15:40

Gerekli gereksiz sürekli saldırı yorumları okuyorum. Yorumların yanlı olduğu ve kişisel çıkar amaçlı olduğu kanısındayım. Eleştirilecek yerde eleştirin alkışlanacak yerde alkışlayın lütfen.

Yorumu oyla      20      11  
buca belediyesi çalışanı. 13 Ağustos 2011 Cumartesi 15:28

Ben bir belediye çalişanı olarak Cemil şeboyu mumla arıyorum bu kadar adam ayıran ilçe belediyesi varmıdır bilmiyorum.

Yorumu oyla      25      14  
cunda 13 Ağustos 2011 Cumartesi 15:09

BaŞKANLAR BUNDAN SONRAKİ TOPLANTILARINI SITKI KÜRÜMÜN CUNDADAKİ YAZLIĞINDA YAPSINLAR:.YAKIŞIRRRRRR

Yorumu oyla      30      14  
13 Ağustos 2011 Cumartesi 14:42

Başkanlar bürokrasiden şikayetçilermiş. neden zaten chp de siyaset yapan önce seçileyim diye herkesle iyi geçinir seçildikten sonrada kimseyi tanımaz oluyorsunuz .gücü eline alan telefonlara bile çıkmıyor bunu bütün başkanlarda yapıyor ama unutmayın zaman hızlı geçiyor sizide soran olmıyacak koltuk gücü 5 yıla sınırlı birdaha siz okoltuklarda olmıyacaksınız çünkü önseçim olursa işiniz zor

Yorumu oyla      24      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki yıldır ihtiyaç sahibinin yanında
Aliağa Belediyesi’nin kullanılabilecek durumdaki ev eşyası, araç-gereç ...
Kocaoğlu’ndan Somali’ye yardım çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açlık ve sefaletin yaşandığı ...
Bornova’da futbol yeniden yükseliyor
Bu yıl Bölgesel Amatör Lig’de üçüncü lige çıkma mücadelesi verecek olan ...
 
Kocaoğlu Çin'den yatırım müjdesiyle döndü
İzmir’in yeni vagonlarını üreten CSR firmasının yatırım için hızlı bir ...
Bayraklı'dan 30 bin TL'lik araç tasarrufu
Bayraklı Belediyesi, Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan hurda araçları ...
Gaziemir'de bereketli ramazan akşamları
Gaziemir Belediyesi, ilçedeki 16 mahallenin tamamında iftar veriyor. Yemeğin ...
 
Tatı muhtarlarla iftarda buluştu
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, ilçedeki mahalle muhtarı ve eşleriyle ...
Kocaoğlu'ndan şok karar: Aday değilim
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çarpıcı açıklamalar yaptı. ...
Karşıyaka Belediyesi önlemini aldı
Karşıyaka Belediyesi doğal afetleri en az zararla atlatmak, olası bir ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva