HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Eylül 2020 Perşembe - 22:23

Başkan Soyer Büyükşehir'in tarım vizyonunu anlattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6. İzmir İş Günleri kapsamında düzenlenen “Koronavirüs salgını sürecinde tarım ve gıdanın gelecek vizyonu: Zorluklar, beklentiler ve yeni fırsatlar” konferansına katıldı. Başkan Soyer hızla artan işsizlik ve yoksulluğu, tarım ve üretim odaklı politikalarla azaltma fırsatının olduğunu vurguladı.

Başkan Soyer Büyükşehir in tarım vizyonunu anlattı

89. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında, Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde ve İZFAŞ'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 6. İzmir İş Günleri’nin ikinci konferansı “Koronavirüs salgını sürecinde tarım ve gıdanın gelecek vizyonu: Zorluklar, beklentiler ve yeni fırsatlar” başlığıyla yapıldı.  Fuar İzmir’de düzenlenen çevrimiçi konferansa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin üstlendiği konferansta Başkan Tunç Soyer, üretimin önemine dikkat çekti. Küresel salgın döneminde tarımın, ülke ekonomisi açısından kıymetinin anlaşıldığını ifade eden Soyer, “Uzun yıllardır tarım sektöründe, küresel olarak çok katı bir tektipleştirme politikasına şahit oluyoruz. Çiftçilerimiz topraktan kopuyor, artan maliyetler ve pek çok sebeple üretemez hale geliyoruz” dedi.

Başkan Soyer son 16 yılda Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 500 bin hektar arazinin tarım dışına çıktığını söyledi. Bu rakamın son 30 yıl için 5 milyon hektar araziye ulaştığını açıklayan Soyer, bunun içerisinde özellikle buğday ekim alanı olan 3 milyon hektarın yok olduğunu, bunun da buğday ve saman ithalatı ile sonuçlandığını anımsatarak, “Tüm sorunlara rağmen gayreti ve emeği ile üretmekten vazgeçmeyen özellikle küçük ölçekli üreticiyi destekleyerek üretime yönelik ilgisini diri tutmalı ve üretim heyecanını artırmalıyız. Bunu başarmak için ise mutlaka ama mutlaka planlı üretim modelini gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.

“Üreticinin rekabet gücü arttırılmalı”
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de salgınla birlikte tarım ve gıda sektörünün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Bu nedenle tarım alanında yatırım fırsatlarının sağlanması gerektiğini ifade eden Kestelli, yine üreticilerinin rekabet gücünün artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Ayşın Işıkgece ise sertifikalı tohumun önemine dikkat çekti. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini çünkü bu tohumlarla ürün verimliliğinin arttığını söyleyen Işıkgece, bunun için de üreticilerin bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

“Hazine üzerinde oturuyoruz”
Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce de Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından zengin olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye 11 bin adet biyoçeşitlilik türe ev sahipliği yapıyor. Aslında bir hazine üzerinde oturuyoruz.”

The Climate Reality Derneği Türkiye Temsilcisi Ergem Şenyuva Tohumcu koronavirüs salgınında gıda kadar, gıdaya ulaşma konusunda da sorunlar yaşandığını belirtti. Bu dönemde ulaşım ve lojistik gibi konuların zaman zaman durduğunu kaydeden Tohumcu, bu alanlar üzerinde çalışma yapmasının gerekliliğine değindi.

Gıda alanında hizmet veren Kök Projekt Şirketi'nin kurucu ortağı Shirley Kaston da salgınla birlikte gıdaya ulaşmak kadar, güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimin öneminin de bu süreçte ortaya çıktığını belirtti.

 
Atina Hükümeti'nden NATO görüşmesine yalanlama
 
Kamyonetle araç kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü 4 yaralı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sıkıldık. 4 Eylül 2020 Cuma 09:08

belediye işleri ile ilgilen yaa

Yorumu oyla      3      3  
ibrahim 4 Eylül 2020 Cuma 08:19

tarım vizyonu yanında birde asli görevi olan şehir vizyonunu anlatsa, hatta anlatmayla kalmayıp bir an önce birşeyler yapmaya başlasa daha iyi olacak sanki.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal'dan AK Parti Grubu'na 'hibe' yanıtı: Hükümetten farklı düşünmüyoruz!
AK Parti Grup Sözcüsü Abdullah Aktaş Bayraklı Belediyesi'nin hibe politikalarını ...
Uluslararası İzmir İş Günleri başladı
89. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen 6. Uluslararası İzmir ...
Grand Plaza A.Ş.'de istifa kararı!
Grand Plaza A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kılıç görevinden istifa etti.
 
'Hack4Mobility Ideathon İzmir' kazananları ödüllerini aldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Açık İnovasyon Derneği işbirliğiyle düzenlenen ...
Zabıta Haftası’na baklavalı kutlama
Vatandaşlarımızın sağlık, huzur ve güveni için Kuzey Ege’nin parlayan ...
Başkan Batur: Karikatür müzesinden vazgeçmiş değiliz!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karikatür Müzesi'nin yakında faaliyete ...
 
Toplu ulaşıma İEF ayarı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 Eylül Cuma günü açılacak 89’uncu İzmir Enternasyonal ...
Ödemiş'te 98. yıl gururu
İlkkurşun direnişi ile Ulusal Kurtuluş Mücadelesine adını yazdıran Ödemiş’in ...
Bergama’da sokak hayvanları sahipsiz değil
Bergama Belediyesi bünyesinde bulunan Veterinerlik Birimi sokaktaki canların ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva