HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Ekim 2021 Cumartesi - 20:51

Başkan Soyer: Alevilik ve İzmir sanki birer musahip gibidir

İzmir’de düzenlenen 2. Alevilik – Bektaşilik Günleri kapsamında kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Alevi kültürü ile İzmir kültürünü birbirine benzeterek “Alevilik ve İzmir sanki birer musahip gibidir” dedi.

Başkan Soyer: Alevilik ve İzmir sanki birer musahip gibidir

EGEDESONSÖZ – Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı ve İzmir’de ikincisi düzenlenen Alevilik – Bektaşilik Günleri’nde ‘Aşkla Semah Dönenler’ etkinliği kapsamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kürsüye çıktı.

Etkinliğin ilk günü şehir dışında olmasından dolayı katılamadığını belirten Başkan Soyer, bugün burada yer almanın çok güzel olduğunu dile getirerek, “Çok değerli canlar, bu akşam sizlerle beraber olmanın gururunu yaşıyorum. Dün akşam da sizinle beraber olmayı çok isterdim ama olmadı. Bu akşam sizlerle olmak çok güzel, burada cem olmak çok güzel. Az sonra aşkla semaha duracak kardeşlerim; sizlerle aynı havayı solumak çok güzel. Birlik aşkına kardeşlik aşkına, doğa aşkına, semah dönmek çok güzel” dedi.

Semah kültürünün büyük bir miras olduğuna değinen Başkan Soyer, bu etkinlikle birlikte Alevi kültürünün güzelliğini dört bir yana göstermek istediklerini dile getirdi. Başkan Soyer, “Semah Anadolu’dan bize kalan bir büyük miras. Semah; kadın ve erkeğin birliği, karşıtların beraberliği, insanın ikrarı. Ne mutlu ki aşkla semah dönenler buluşmasına bu akşam ev sahipliği yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığıyla gerçekleşen Alevilik Bektaşilik Günleri’ni kadim Alevi kültürünü yaşamak, anlatmak, yaşatmak ve güzelliğini dört bir yana göstermek için yapıyoruz” diye konuştu.

ALEVİ RİTÜELLERİ HAK İLE HALKIN BULUŞTUĞU YERDİR
Başkan Soyer, bu üç günlük etkinlikte neler olacağına değinerek, “Bu üç günlük etkinliğimizde dünyanın pek çok yerindeki Alevi Bektaşi toplulukları ve sivil toplum kuruluşlarıyla burada buluştunuz. Bu akşamki buluşmamızda farklı Alevi toplulukları semah dönecek ve biz de onlarla birlikte yüzümüzü iyiliğe, birliğe ve kardeşliğe döneceğiz. Değerli canlar; birazdan canlı izlemenin gururunu yaşayacağımız semah ve Alevilik’in tüm diğer ritüelleri, insan-ı kamile ulaşma çabasının bir parçasıdır. Alevi ritüelleri Hak ile halkın buluştuğu yerdir. Her türlü adaletsizlik ve baskı karşısında direniştir. Dün ve bugün Alevi Bektaşilik Günleri kapsamındaki uluslararası alevi ritüelleri sempozyumunu düzenledik. Dünyanın farklı yerlerindeki Alevi ritüelleri üzerinde çalışanların buluştuğu bu sempozyum, Alevilik öğretisinin özündeki ışığa ayna tuttu ve tüm dünyaya yansıttı” dedi.

ALEVİLİK VE İZMİR SANKİ BİRER MUSAHİP GİBİDİR
Alevilik ile İzmir arasındaki benzerliğe değinen Başkan Soyer, “Değerli dostlar, alevi kültürünün doğasında sevgi, dayanışma ve dürüstlük vardır. İzmir’in mayasında da çok ses, çok renk ve çok nefes vardır. Bu nedenle Alevilik ve İzmir sanki birer musahip gibidir. Alevilik, İzmir’in özünü çoğaltan bir ruhtur. İzmir ise Aleviler’in gönüllerince yaşadıkları bir yuvadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir’de yaşayan herkes gibi Alevileri’nde kendi kimlikleriyle inanç ve ritüelleriyle özgürce yaşaması için çalışıyoruz. Cemevleri’nin resmi imar planlarında ibadet olarak tanımlanması, bu duruşumuzun bir göstergesidir. Farklılıklarımızı birer ayrışma ve korku unsuru değil, güçlü bir toplum yaratmanın temel koşulu olarak görüyoruz. Burada bulunan her birimizin bu düşünce ve kararlılığa sahip olduğunu çok iyi biliyorum. İkinci Uluslararası Alevilik ve Bektaşilik Günleri için İzmir’e gelen dostlarımızı canı gönülden selamlıyor, etkinliğimizin düzenlenmesine katkı koyan başta hocamız olmak üzere tüm canlara teşekkür ediyorum ve diliyorum ki gelecek yıl daha büyüğünü daha görkemlisini hep beraber başaracağız. Hepinizi aşkla selamlıyorum. Yardımcımız hak ola” dedi.

AYSAL: İZMİR'İ AŞKLA SEVİYORUZ
Destekleri için Başkan Soyer'e teşekkür eden 2. Uluslararası Alevilik-Bektaşilik Günleri Akademik Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Aysal, “İzmir hoşgörü, farkındalık kenti. Başkan Tunç Soyer bir farkındalığa daha imza attı. ‘Cemevlerine yasal statüyü vereceğiz’ dedi ve bir sonraki meclis toplantısında bu oldu. Teşekkür ediyoruz. Biz Aleviler olarak İzmir'i sizin sloganınızla seviyoruz, aşkla seviyoruz. Biz kendimizi İzmirli olarak tanımlıyoruz, bu vatanın öz evladı olarak tanımlıyoruz” dedi.
Etkinlik sonunda CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Köksal Yıldırım Başkan Tunç Soyer'e geçen yılki Alevilik-Bektaşilik Günleri’nde çekilen bir fotoğrafı; Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ve İzmir Alevi Bektaşi Platformu adına Mustafa Arslan bakır işleme bir tabloyu hediye etti. Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Gülizar Cengiz ise Başkan Soyer'in eşi Neptün Soyer'e iletilmesi adına “Fatma Ana Eli” adlı bir hediye sundu.


Program kapsamında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde bugün (3 Ekim Pazar) 20.00’de “Aşkla Deyişler” etkinliğinde Alevi müziğinin önemli icracılarından Erdal Erzincan ve Ender Balkır sahne alacak.

 
Manisa'da devrilen tırın sürücüsü ağır yaralandı
 
'Salgının tahribatları gün yüzüne çıkıyor'
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Can eryazgı 4 Ekim 2021 Pazartesi 00:05

Aleviliğe don biçmeye çalışmayın. Adam hizmetin lansmanını yapacak tabi. Yok o kültürden buraya çok göç varmış yok öyleymiş böyleymiş.. Boş terane yapıp, havlamanın alemi yok. Herşeyden önce insan olmayı öğrenin yorum yapan ezikler!!

Yorumu oyla      2      4  
BALKAN 3 Ekim 2021 Pazar 11:57

TARİHİNDE HEP BALKANLIK OLAN İZMİRİM. İZMİRLİLER İYİ GÜNLER...

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 3 Ekim 2021 Pazar 10:20

Baskan dediğn ayrımcılık yaratmaya calısmaz bütünlüğü bir araya getirmeye çalışır... verdiği demeç kışkırtıcı ve çok tehlikeli

Yorumu oyla      3      3  
Hamit GÜLEÇ 3 Ekim 2021 Pazar 07:06

Alevilik sanki bir dinmiş gibi,bir mezhepmiş gibi anlatıyorsunuz.altı üstü bir tarikat.bektaşi tarikatı olsada olur olmasa da olur.fazla anlam yüklemeyin yani.alevilerde müslümandır.yazık etmeyin.

Yorumu oyla      3      3  
Kskli 3 Ekim 2021 Pazar 06:12

Çok fazla bu.kültürden Izmire göç eden insan yaşaması bu kenti onlarin onlar gibi yapmaz Izmir de ona benzemez Mardinden cok Mardinli yaşıyor bu kentte ne yapalim Sn. Soyer.

Yorumu oyla      3      4  
Vatandaş 2 Ekim 2021 Cumartesi 22:40

Azîz KOCAOĞLU döneminde bütün ilçelerde kültür merkezleri yapıldı,ve alevilik konusunda çok yararlı işler yaptı,bir tek eksiği sosyal medyada hiç boy göstermedi sadece işini yaptı,demekki başarılı çalışmaların eserleri ortada...

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZDENİZ’de kış dönemi başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZDENİZ A.Ş. deniz ulaşımında kış ...
Çeşme'de köpeklere özel 5 'Pati Park' daha
Alaçatı’da açtığı köpeklere özel ‘Pati Park’ın büyük ilgi görmesi üzerine ...
Karşıyaka’da festival heyecanı başladı!
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Karşıyaka Ayaküstü ...
 
Konak'a 'Avrupa Diploması' ödülü
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Avrupa Konseyi tarafından başarılı ...
Dev zirveye katılacak... Başkan Soyer, Macaristan yolcusu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Konseyi Yerel ve ...
İzmir’in her yerinde spor vardı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Gençlik ve Spor Kenti ...
 
Bornova'da kitap bağışına kahve hediye
Bornova Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Bornova Kitap ...
Menemen Meclisi'nde 4 saatlik 'Seyrek' maratonu: Başkanvekili Pehlivan satışın gerekçelerini açıkladı!
Menemen'in Seyrek Villakent Mahallesi'nde mülkiyeti belediyeye ait olan ...
Başkan İduğ'dan Büyükşehir'e sitem: Gide gele canım çıktı!
Ayakkabıcılar Sitesi'ndeki görüntülerle ilgili eleştirilere yanıt veren ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva