EGEDESONSÖZ- Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, SonsözTV’de yayınlanan Günaydın Ege programına konuk olarak katıldı ve Gazeteci Fatih Yapar ile Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.
Başkan Oran kent gündemi ve Çeşme’de gerçekleştirdikleri projeler hakkında açıklamalarda bulundu.
2 DÖNEM BAŞKANLIK İÇİN GELDİM
Başkanlık süresi boyunca sürekli olarak halkın arasında olduğunu belirten Oran, “Ben oturmaya gelmedim, bazen şikayetler geliyor makamda oturmuyorsunuz sizi bulamıyoruz diye. Ben sokaktayım, esnaflayım, pazardayım, kahvede vatandaşlayım. Amacım Çeşmelileri mutlu etmek, onlar için çalışıyorum. Çeşme’de insanların işini aşını büyüteceğim. Ben iki dönem için geldim, üçüncü dönemi yapmayacağım. Ama o iki dönemde öyle bir başkanlık yapacağım ki herkes mutlu olacak. Çeşme’de bana kimse Ekrem Başkan demez, ‘Bizim Eko’ derler, ben onların Eko’suyum. Ben 10 yılın hayalleri gerçekleştirmek için yeterli olduğunu düşünüyorum. Zor bir durumda devraldım Çeşme Belediyesi’ni. Kısa bir sürede insanları mutlu ettiğimi düşünüyorum. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için 10 yılın yeteceğini düşünüyorum. Yerimizi 10 yılın ardından gençlere bırakmalıyız. Kimse bu koltuklarda kalıcı değil, kalkmasını da bilmek gerekiyor” dedi.
ÇEŞME’DE KİMSE CHP’YE RAĞMEN SEÇİM KAZANAMAZ
İlçe yönetimi anlamında tecrübeli olduğunu ifade eden Başkan Oran, “Çeşme’de 10 yıl meclis üyeliği yaptım. Bu işin mutfağından geliyorum. Başkan vekilliği de yaptım. 3 dönem de ilçe başkanlığını onurla yürüttüm. İlçe başkanıyken de makamımda oturmadım, hep sokakta halkla birlikteydim. Ben geçen dönem aday adayıydım, o zaman diğer arkadaş aday gösterilince hemen onu aradım arkasında olduğumu, destek vereceğimi söyledim. Ben partiliyim, sokaklarda afiş dağıttım, direklere bayrak astım. Ancak ben diğer adaylardan beklediğim desteği görmediğimi söyleyebilirim. Hatta bir önceki başkanımız seçmeni yanıltmak için bir sürü ifadelerde bulundu ancak seçmenimiz yine Eko’suna sahip çıktı. Kimse Çeşme’de CHP’ye rağmen seçim kazanamaz” diye konuştu.
İLK 10’A GİRECEK BELEDİYE BAŞKANIYIM
Çeşme’nin çok önemli bir ilçe olduğunun altını çizen Oran, “Ben şikayet etmek üzere bir yerde değilim. Çeşme turizmde Türkiye’nin göz bebeği. Türkiye’de 10 belediye say deseler o ilk 10’a girecek belediyenin başkanıyım. Devraldığımda bazı şeyler iyi değildi ancak ilk 5 yıl içinde Çeşme’nin değerlerini koruyarak ilçeyi hak ettiği yere muhakkak getireceğim. Çeşme’den bahsediyoruz herhangi bir yerden değil. Çeşme benim ailem, ekonomik koşullardan dolayı hizmet edemiyorum diyemem, herkes elini taşın altına koyacak ve ilçeyi hak ettiği yere getireceğiz. Belediye Başkanlığına ne yapacağız diye değil, nerede kalmıştık diye geldik. Meclis üyesiydim ben, işi biliyorum. Alaçatı Belediyesi’nin kapatılmasının ardından orada kapanan hizmet binasını yeniden hizmete açarak Alaçatı’ya iade-i itibarda bulunduk. Evlendirme dairesi hariç her birim orada hizmet halinde. Alaçatı Belediyesi 1873 yılında kurulmuş, belediyecilik kültürü çok köklü, o belediye yeniden açılana kadar biz emanet olarak bu işi yürüteceğiz” açıklamasını yaptı.
TOKİ ARTIK ÜVEY EVLAT DEĞİL
TOKİ konutlarında yaşanan sorunların giderilmesi için gereken çalışmaların yapıldığını söyleyen Başkan Oran, “TOKİ’nin altyapı sorununu da Büyükşehir ile birlikte bu kış mutlaka çözeceğiz. TOKİ ile de görüştük, dirençten vazgeçtiler ve oradaki aboneleri tek tek abone yaparak İZSU ile birlikte bu sorunu ortadan kaldıracağız. TOKİ artık üvey evlat değil, geçmişte ne olursa olsun geride kaldı. TOKİ’de oturan vatandaşlarımızla kucaklaşacağız hatta gündüz bakım evini de ilk olarak TOKİ bölgesine açacağız. Ben geldiğimde Çeşme’de çevre koruma şube müdürlüğü yoktu, iki çevre mühendisini işe alarak hemen birimimizi kurduk. Çevre ve ses kirliliği ile bu birimimiz ilgileniyor. Bu birim sayesinde bu sorunları kontrol edeceğiz. Bakanlıktan yetki devrini de aldıktan sonra denetimlere başlayacağız” ifadelerini kullandı.
ÇEŞME’DE SIKINTILAR BU SEZON BİTECEK
Büyükşehir ile birlikte iyi bir işbirliği halinde olduklarını söyleyen Oran, “Tunç Soyer ile biz çok güzel bir ekibiz. Tunç Başkanımızın çok büyük bir desteği var Çeşme’ye. Çeşme’nin altyapı problemi büyük fakat İZSU, Tunç Başkanımızın direktifiyle Çeşme’ye gereken değeri veriyor ve içme suyu hattımız büyüyor. Önümüzdeki sezona çok daha iyi bir hale geleceğiz. Bizim başaramadığımız bir iki konu vardı. Haşere ile mücadelede başarısızdık çünkü önceki dönemde bir önlem alınmamıştı. Büyükşehir belediyesi ile birlikte şimdi bu işi yapıyoruz. Çeşme’de bu yıl ilaçlama Büyükşehir tarafından yapılacak. Haşere sıkıntıları bitecek bu yıl. Park ve bahçeler ile ilgili sıkıntılarımız vardı. Park yapmak önemli değil, onlara bakmak önemli. Biz de parklarımızı bakımlı hale getireceğiz. Bahçe atıklarının atılması konusunda vatandaşlarımızla birlikte çalışacağız ve toplama alanları yapacağız. İnşaat atıkları ile ilgili de sıkıntılar vardı, hafriyat döküm sahamız yoktu ancak Büyükşehir Belediyesi döküm sahası yaptı ve bu sorun da bu yıl yaşanmayacak” dedi.
ÇEŞME’DE ALTERNATİF İŞLETMELER AÇIYORUZ
Çeşme’nin pahalı olduğu algısının doğru olmadığını ve alternatif işletmeler açtıklarını belirten Başkan Oran, “Bizim Tekke Plajı’nda 30 yıldır olan tesisimiz vardı. O tesisimizde güvenlik görevlileri kalıyordu. Biz orayı düzenleyip modernize ettik. Modern biz restoran haline geldi. Plaj kafeteryası yazın işlemeye devam edecek. Şimdi orada tüm vatandaşlarımız yıl boyunca orada yemeklerini yiyebilecekler. Biz Çeşme’de alternatif işletmeler açıyoruz. İsteyen istediği fiyata yemek yer içer. Çeşme meydanında biz 2 liraya çay satıyoruz. Kalenin önündeki kiracımız ile sözleşmemizi bitirdik, düzenlemelerimizi yapıyoruz. ÇEŞTUR şirketimizi sosyal belediyecilik anlayışına göre çalıştıracağız. Çok uygun fiyatlarla hizmet veriyoruz. Böylece esnafımızın fiyatlarını da yeniden değerlendirmeleri konusunda fikir oluşturacak” diye konuştu.
45 BİN NUFÜSLÜ ÇEŞME BELEDİYESİ’NDE 3 BİN CV BEKLİYOR!
İşsizlik sorunun Çeşme’yi de etkilediğini ifade eden Oran, “Çok büyük bir işsizlik sıkıntısı var. 45 bin nüfuslu Çeşme’de belediyede 3 bin CV var. İşe alım yaparken Çeşmelileri seçmeye özen gösteriyorum. Çeşme’de sezon iki buçuk yıla sıkışmış durumda. Kısa sezonu aşmamızın yolu turizmde çeşitliliği sağlamakla olur. Termal turizmi, sörf turizmi ve festivaller turizmi ile olacak. Çeşme Festivali Türkiye’de festival nedir bilinmezken yapılıyordu. Biz bu festivali yıllar sonra yeniden yaptık. 18-22 Eylül tarihleri arasında bu festivali yaptık ve yine bu tarihlerde yapacağız. Tam turizm bitti derken bu festivalle ilçeyi canlandıracağız. Balkan Festivalimizde de yine müzik, kültür, sanat ve gastronomi turizmi canlandı. Çeşme’de kongre turizmini başlatacağız. Öyle bir merkezimizin olmadığı söylenebilir ancak artık Avrupa’da binalarda geri dönüşüm diye bir şey var. Ilıca’da 2 bin 500 metrekare zemine oturan bir binamız var. Faik Başkan onu yaptı bıraktı orada, milyonları oraya gömdü, bunun da hesabının sorulması gerekiyor ancak o ayrı. Muhittin başkan da onu izledi. Şimdi Eko Başkan orayı yeniden hayata geçirecek. Çeşme Kültür Merkezi hayata geçtiği zaman, konserler, baleler, kongreler gelecek ve Çeşmeli işletmelerimiz kazanacak. 2022 yılında bina dönüştürülerek açılmış olacak. Ilıca’da çok büyük bir poliklinik açıyoruz. Ilıca yeniden hareketlenecek” ifadelerini kullandı.
BİZ CAMİ YIKSAK KAYYUM ATARLAR!
Turizm Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Oran, “Çeşme Fastivali’ne bakanlık büyük bir destek verdi. Çeşme’de 5 bin kişiye bale izlettirdik. Bakanlığımız bizi destekleyecek. Bizim Çeşme Köyümüz var. Orası ilk Türk yerleşimlerimizden. Biz bir cami yıksak bize kayyum atarlar. Çeşme Köyümüzdeki bir tarihi camimiz halka ve her şeye rağmen yıkılıyor. Biz oraya sahip çıkıyoruz. Orası ile ilgili istimlak problemleri de var. Bakanlığa yazı yazdık istimlak problemleri için yetki istedik ve Bakanlığa tahsis edilmesini istedik. Kazılar devam ediyor çünkü o bölgede. Ildır’da Yeni Ildır’ı kurmak zorundayız. Ildırlı vatandaşı o kazılardan korumak zorundayız. Ilıca plajı için hükümet ile görüşmelerimiz sürüyor. Ilıca plajı bize tahsis edildi biz de orayı çok iyi bir şekilde dizayn ettik hatta kumumuz bile plajda kalsın diye ayak yıkama yerleri yaptık. Şimdi valimizle görüşmelerimizi yaptık ve birkaç tane plajımızı daha bu şekilde alacağız. Çeşme’de sörf bitmek üzereydi. İlgisizlikten dolayı bu hale gelmişti ancak şimdi Çeşme Belediyesi bu konuya çok önem veriyor. Sörf ve yelken konusunda çok önemli isimlere sahibiz. Önemli şampiyonalara ev sahipliği yapmıştık önceki yıllarda. Belediyemizin yelken kursunu açıyoruz, tenis şubemizi açıyoruz. Çeşmeli gençlerimize mutlaka kültür ve spor olanakları sağlayacağız. Bakanlığımızın Golf sahası ile ilgili bir projesi var biz de bunu destekliyoruz” açıklamasını yaptı.
BELİRLENEN TARİHTEN SONRA İNŞA EDİLEN YAPILARA GÖZ YUMMAYIZ!
İmar affı konusunda değerlendirmelerde bulunan Oran, “Çeşme’de yaklaşık 800 tane belge iptali var. Yapmayın göz yummayacağız diye uyarıyoruz. Belirlenen tarihten sonra yapılmış yerler var. Ben Çeşme’nin malını kimseye yedirmem. Sen gelip oraya 2-3 tane konteynır koyacaksın ve Çeşme’nin malını yiyeceksin, yok öyle iş. Bu konuda çok kararlıyız. Ben partiliyim ama partizan değilim. Bana oy atanın işini göreyim atmayanın görmeyeyim diye bir şey yok. Kanun neyse herkese uygulanacak. İmar barışı devlet tarafından verilen bir haksa herkes yararlanabilir ancak tarihinden sonra yapılanlar için de kim olursa olsun izin vermeyiz” dedi.
BALIĞI ÇEŞME’DE İŞLEMELİYİZ
Çeşme’de balıkçılığa desteklerinin artacağını belirten Oran, “Benim 6 tane su ürünleri kooperatifim var. Onlara soğuk hava deposu projem var ve hızla yürüyor. Şimdi çipura zamanı. Ilıca’da çipura 40 lira almayanı dövüyorlar ama yazın aynı balık 100 lira. Balık varken fiyat uygun ama yokken fiyat uçuyor. Bizim bu balığı işleyip katma değer katmamız gerekiyor. Balıkçılık turizmini de canlandırmamız gerekiyor. Balıkçı barınağı yetkisi bizde değil. Ilıca’da Ekim ayında bir etkinlik yaptık ve amatör balıkçılık anlamında önemli bir etkinlik oldu. Kıyıdan karaya balıkçılık anlamında yaptığımız etkinliğimize çok sayıda vatandaş katıldı” diye konuştu.
YENİ VETERİNER POLİKLİNİĞİ YAKINDA AÇILACAK
Sokakta yaşayan can dostlar için de gerekli yatırımların yapıldığının altını çizen Başkan Oran, “Benim 3 tane köpeğim var, ben bir hayvan severim. Ancak köpeklerden korkanlar da var, onlar için bir şey yapamayız. Barınaklarımızı iyileştirmek için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Veteriner polikliniğimizi tamamlıyoruz, tam teşekküllü, ameliyathanesi dahil güzel bir proje olacak. 2 veteriner 2 teknisyen olacak o merkezde. Başkanlık dönemimden beri 800-850 tane kısırlaştırma yaptırdım. Sanki diğer komşu ilçelerden bize transfer oluyor gibi de geliyor bize” ifadelerini kullandı.
DEVLET ÇEŞME HASTANESİNE ŞEFKAT GÖSTERMELİ
Çeşme’de sağlık alanında sıkıntılar olduğunun altını çizen Oran, “Çeşme Devlet Hastanemizin çok eksiği var. Kalp Damar Cerrahı başhekimimiz var ama kardiyoloğumuz yok. Ameliyathanemiz yok. Yani biri kalp krizi geçirdiğinde 1 saat mesafedeki Dokuz Eylül Hastanesine gönderiliyor. Allah yazdıysa kurtuluyor yoksa yapacak bir şey yok. Kardiyoloji bölümü olmayan bir turizm merkezini ben nasıl olur anlamıyorum. Yazın bizim 1 milyon nüfusumuz oluyor. Devletimizin Çeşme Devlet Hastanesi’ne şefkat göstermesi lazım” açıklamasını yaptı.
ALAÇATI SAĞLIK OCAĞI YAPIMINI BAZI KİŞİLER YAVAŞLATIYOR
Alaçatı’da sağlık ocağı ile ilgili çalışmaların engellediğini öne süren Oran, “Alaçatı’da bir sağlık ocağımız var. Yazın inanılmaz bir nüfus oluyor ve hastalansanız bulunduğu konuma araba ile ulaşmak imkansız. Orada bir bağışçı bulduk, belediyenin yanındaki otopark olarak kullanılan alanı sağlık ocağı olarak tahsis edelim dedik. Oradaki sağlık ocağını da hizmet binası yapalım dedik. O işte bir yavaşlama gördük, sanki yerel yöneticiler, bazı parti yöneticileri tarafından bir yavaşlatma söz konusu olduğunu duyduk. Ben CHP’li bir başkanım ama orada yapılacak sağlık ocağını da sırtlayıp götürecek değilim. Ben Çeşme’de herkesin belediye başkanıyım. Partiliyim ama partizan değilim” dedi.