HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ekim 2022 Çarşamba - 15:28

Başkan Kılıç’tan ‘Buca Cezaevi Planı’ için öneri: Ya takas ya kamulaştırma!

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Buca Cezaevi'nin planlanma süreci ile ilgili olarak "uzlaşı" çağrısında bulundu. Başkan Kılıç açıklamasında "Burasını yeşil alana çevirmek için işbirliği yapmak lazım. Yasal olarak büyükşehir belediyemiz yeşil alan yaptığında bunun karşılığında anlaşma olmazsa mahkemede sorun çıkabilir. Burada yeni kadastral plan yapılması için mülkiyet sahibinin muvafakatiyeti olmadan yaptıklarımız çok sorunlu olabilir hukuken. Mülkiyet sahibi ile de anlaşarak karşılığında bir takas, kamulaştırma olabilir" dedi.

Başkan Kılıç’tan ‘Buca Cezaevi Planı’ için öneri: Ya takas ya kamulaştırma!

EGEDESONSÖZ- Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programda Buca Cezevi’nin yıkıması ve yeniden planlanması ile ilgi yaşanan plan tartışmaları gündem oldu.

TAMAMININ YEŞİL ALAN OLMASINI İSTERİM
Buca Cezevi’nin yıkımı ve planlama süreci ile ilgili yaşanan tartışmalara değinen Başkan Kılıç alanın tamamının yeşil alan olmasının daha faydalı olacağını belirterek “Benim fikrim açık... Buradan açıkça söylüyorum. Ben de buranın Buca'ya yeşil alan olarak kazandırılmasını, Hasanağa Bahçesi tarzında bir rekreasyon alanı olarak kazandırılmasını istiyorum. Ben buranın tamamının böyle olmasını isterim. Tüm Buca’daki yeşil alanların 10 katına çıkmasını isterim. Hangi belediye başkanı böyle bir alanın tamamının yeşil alan olmasını istemez. Bununla ilgili hiçbir çekince yok” dedi.

BÜYÜKŞEHİR “YEŞİL ALAN” YAPARSA VE ANLAŞMA OLMAZSA HUKUKEN SORUN ÇIKAR!
Alanın planlanması ile ilgili süreçte işbirliğine gidilmediği sürece sorunun giderilemeyeceğini kaydeden Başkan Kılıç, arazinin yeşil alan kalması için takas formülü önerdi. Başkan Kılıç, “Şu an hali hazırdaki durum nedir ona bakmak lazım. İş birliğine gidilmediği sürece sorunun çözümü mümkün değil. Burası kadastral bir parsel değil, uzun süre önce planlamaları yapılmış bir alan. Bu planların hiçbirinde tamamı yeşil alan olarak görülmüyor. 1997 yılında ilk planlama yapılmış, 2003 yılından bu planlar değişmiş. Ben burada Cemil Şeboy başkanın ya da Rahmetli Piriştina’ın suçu olduğunu düşünmüyorum. Bu teşvik cezaevi kalksın diye yapılmış olabilir. O zamanın koşullarına göre yapılmış bir planlama…  Şu andaki hali hazırda plan var ve 25 bin metrekarelik alana 1,5 emsalli bir kütle oturtulmuş ve milli eğitim arazisinin yer aldığı bir alan var. Mülkiyet sahibi Adalet Bakanlığı şimdi ise İller Bankası lehine bir rant oluşmuş durumda... Burasını yeşil alana çevirmek için işbirliği yapmak lazım. Yasal olarak büyükşehir belediyemiz yeşil alan yaptığında bunun karşılığında anlaşma olmazsa mahkemede sorun çıkabilir. Burada yeni kadastral plan yapılması için mülkiyet sahibinin muvafakatiyeti olmadan yaptıklarımız çok sorunlu olabilir hukuken. Mülkiyet sahibi ile de anlaşarak karşılığında bir takas, kamulaştırma olabilir” şeklinde konuştu.

PARTİM NE DERSE ONU YAPARIM
Partisi tarafından süreç ile ilgili ne karar verilirse uyacağının altını çizen Başkan Kılıç, “Benim grubum ne derse onu yaparım. Ben aynı zamanda partiliyim. Grubum ne karar verirse ona uyarım. İnceleyeceğiz, koşullarına bakacağız. Ben hukukçuyum. Bizde dosya gelip tam incelenmeden bir şey yapılmaz. Kamusal anlamda Buca Belediyesi ve Buca halkının menfaatleri dışında bir durum oluştuysa tabii ki itirazımızı yapacağız. Ancak dosya incelemeden olmaz. Bizim genel itibari ile tavrımız, buranın tamamının rekreasyon alanı olması yönünde. Bununla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye başkanımız gereğini yapacaktır. 1/5000’lik yetkinin Büyükşehir’de olmasından dolayı başkanımız gereğini yapacaktır. Bizde bize düşen bir şey olursa onu yapacağız. Bu en doğal durum… Vatandaşın lehine oluşacak bir durum varsa Buca’nın en büyük sorunu trafik… Adnan Kahveci Caddesi’ni trafiğe açtığımızda göreceksiniz tepkileri. Buca’yı tam ortadan bölen bir yol. Yolun tam ortasında pazaryeri var ve onu kaldırıyoruz farklı bir yere taşıyoruz. Yolu açmak için hali hazırdaki mülk sahibi ile istişare yapmak bence çok iyi bir durum. Kentteki kimsenin istediği bir durum değildi cezaevi. Ortadan kalkmalıydı ve kalktı. Şimdi yol açıyoruz ve buraya yeşil alan mı yapalım diye tartışıyoruz. Bence gayet iyi bir durum… Tartışmadan nasıl gerçeği bulacağız. Bu tür tartışmalar güzel. Burada muhalefet iktidar oturacak. İnsanoğlu her zamanen uygun yolu bulur. Hem yasalar hem işbirliği hem de mantık çerçevesinde yapılacak her çalışma vatandaş için faydalı olur. İller Bankasından muvafakat alınacak ve yol açılacak. Hizmette siyaseti bir kenara bırakırsanız kent yöneticileri çok ciddi anlamda konulara eğiliyor. CHP'den de tüm vekillerimiz çok ciddi mücadele verdiler ve büyük bir kitle ortadan kalkmış oldu. AK Parti’den de vekiller çok ciddi bir mücadele verdi ve kentin çok büyük sorunlarından biri ortadan kalktı. Vatandaş için yol açılıyor, pazaryeri yapılıyor. Kütle ortadan kalktı… Bu çok güzel bir şey değil mi?” ifadelerini kullandım.

NE OLMUŞTU?
Cezaevinin yıkımının ardından planda "AVM alanı" olarak geçen arazi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi alanın yeşil alan ve otopark olarak planlanması için çalışma başlatacağını duyurmuş ve meclis gündemine getirilen öneri İmar Komisyonu'nda görüşülmesi için gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, cezaevi için alınan AVM alanı kararının dönemin CHP'li Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi tarafından hazırlandığını, AVM alanı ibaresinin plandan kaldırıldığını, alanın rezerv alan ilan edildiğini ve bu karar sebebiyle planlamanın yasal olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Baknalığı tarafından yapılabileceğini belirtmişti.

Bakanlığın yeni planlamasında ise 42 bin 336 metrekarelik ticaret ve konut alanı, 7 bin 819 metrekarelik ilkokul alanı, 2 bin 607 metrekarelik belediye hizmet alanı, 13 bin 496 bin metrekarelik yol ve otopark alanı, 20 bin 500 metrekarelik açık ve yeşil alan belirlendi.  Ticaret ve konut alanı için 1,65 emsal, okul ve belediye hizmet alanı için 1 emsal, yeşil alan için 0,05 emsal yapılaşma hakkı tanındı.

 
Turhan Çömez İYİ Parti'ye katıldı
 
Muğla'da akrabasını av tüfeğiyle öldürmüştü... Tutuklandı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
laf çok, icraat yok 13 Ekim 2022 Perşembe 03:19

Ayıp olmasın diye biraz yeşil de eklemişler ama AVM'yi kaldırmışlar.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 12 Ekim 2022 Çarşamba 16:36

Mahmut avm yaptırmadık diye 8 katlı yapılaşma için övünüyordu bakalım yeşil alana destek verecek yürek var mı?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de iki ilçe Gediz Elektrik mağduru... 12 saatlik kesinti!
Gediz Elektrik’in kazı çalışmaları sırasında patlayan su borusu İzmirlileri ...
Çiğlili çocuklar eğlenerek öğrendi!
Çiğli Belediyesi tarafından, çocukların kişisel gelişimine destek olmak ...
Başkan Eriş krizin boyutunu anlattı: Ödemiş'te 35 bin inek kesime gitti!
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, girdi maliyetlerinin artması sebebiyle ...
 
Soyer'den 'üst düzey' tarım brifingi... Brüksel'de İzmir zirvesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Birliği kentlerinin ...
Bayraklı’da dönüşümün parolası: Kooperatifleşme modeli
Mahalle ziyaretlerini sürdüren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ...
Bornova'da milyarlık bütçe onay aldı... İduğ'dan 'yatırımlar uzaydan gelmedi' çıkışı!
2023 yılı bütçe görüşmelerini gerçekleştiren Bornova Belediyesi'nde AK ...
 
Ahmet Güneştekin'in 'Gâvur Mahallesi' sergisi İzmir'de
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark’ta ressam Ahmet Güneştekin’in “Gâvur ...
Karabağlar'da 'kız çocukları'na psikolojik destek
Karabağlar Belediyesi Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu, 11 Ekim ...
Karşıyaka'da miniklere çağrı: Birlikte yönetelim!
Karşıyaka Belediyesi tarafından, ilçe yönetiminde çocuklara doğrudan söz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva