HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Şubat 2023 Pazartesi - 14:18

Başkan Kılıç ‘gördüklerim felaket’ dedi: Travma süreci yaşıyorum

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonrası BucaKut ekipleri ile bölgeye giden Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç,  yaşananları ‘felaket’ olarak yorumlarken, “Ben bile travma süreci yaşıyorum. Gelen ekiplerin halini düşünemiyorum bile. Gelen ekip psikiyatri tedavisi alacak” dedi.

Başkan Kılıç ‘gördüklerim felaket’ dedi: Travma süreci yaşıyorum

EGEDESONSÖZ – Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Kılıç gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'yi derinden sarsan ve Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem için çalışmalar hız kesmeden devam ederken, bölgeye İzmir’den ilk giden ve uzun bir süre alanda kalan belediye başkanı olan Kılıç, izlenimlerini anlattı.

ARAÇ VE TESİSATLARIMIZ ÇOK SAĞLAM
BucaKut’un yapısı hakkında bilgi veren Kılıç, “Çok zordu... Bayraklı'da çok büyük bir deprem yaşadık. Deprem öncesinde bir arama kurtarma ekibi kurma düşüncemiz vardı. Deprem ile birlikte bunun olmazsa olmaz düşüncesine kapıldık ve sonrasında BucaKut oluştu. Bu ekip belediyede çalışan personellerin gönüllülük esası ile oluşturduğu yapı. Çok fazla eğitim aldılar, AFAD ve AKUT ile birlikte çalıştılar. 2 yıl sonra da AFAD'dan akredite olan bir ekip haline geldi. Bizim BucaKut araç ve tesisat anlamından çok sağlam. 4 arama kurtarma aracımız var. 1 tanesi daha hazır durumda. Orada arama kurtarma protokolleri var. Onların hepsi araçlarımızda var. 40 kişilik grubumuz var. Yedeklerle birlikte 50-60'a çıkıyor. Bunlarda hastalık, mazeretler olabiliyor... Depremin olduğu gün 06:45'te ben belediyeye geldim ve 36 kişilik Buca Kut ekibimiz yola çıkmaya hazır haldeydi. Depremden 4-5 saat sonra tüm ekip olarak yola çıktık. Çok yoğun bir tipi vardı... 7-8 saat belki yollarda kaldık, çok zorlu yollar vardı” ifadelerini  kullandı.

İKİ AY SONRA EĞİTMEN OLACAKLAR
Ekiplerde artış olup olmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Kılıç, “Bu tür arama kurtarma ekipleri dar ve çekirdek kadrodan oluşur. Büyüttükçe istenilen verimi elde edemeyebilirsiniz. Ekibimiz bir iki ay sonra eğitmen durumuna geçecek. Mahallelerde, belediyemizdeki gönüllü olanlara eğitim verecekler” diye konuştu.

HER YER YIKILMIŞ DURUMDA
Yıkım yaşanan kentlerde yaşadıklarını anlatan Kılıç, “İlk resmi görevlendirilmemiz Osmaniye'ydi. Girer girmez zaten bunu anlıyorsun. Her yer yıkılmış durumdaydı. Osmaniye'nin yeni kentleşen ve eski kentleşen bölgeleri var. Biz eski kentleşen yere girmişiz... Çok korkunçtu. Her yer yıkılmış durumdaydı. AFAD bize bir enkaz verdi, sokak numarasından gitmeye çalışıyoruz, ancak mümkün değil.  Gittiğimiz yolların hepsi yıkılan yapılardan kaynaklı kapalı. En son yürüyüşe geçtik. Elektrik su yoktu, insanlar ateş yakıyordu yollarda... Herkes bir beklenti içinde. BucaKut ekibi giderken arkadan bağıranlar oluyor buraya gelin niye buraya gelmiyorsunuz diye... Biz resmi görevli olduğumuz için bize verilen enkaza gitmek zorunda kalıyoruz. Gerçekten çok zor ve kötü. Osmaniye'yi gördük gerçekten felaketti. Sonrasında ben Hatay'ı gördüm... Ayakta bina yoktu. Felaket bir durumdaydı” dedi.

EĞER YOLLAR AÇILSAYDI…
‘Geç kalındı’ yönündeki eleştirileri değerlendiren Kılıç, “Doğu illerinde 7 metre kar yağıyor ama yollar yine açılıyor. Bu yollar da tipiye rağmen açılabilirdi. Eğer yollar açılsaydı daha erken müdahale edilebilirdi. Ancak gerçekten bu deprem çok büyük bir deprem…  Bunu sadece tek bir il yaşamadı. 10 il ve bunların ilçeleri hepsi felaket durumdaydı. İskenderun mesela... Bir cadde var, sağlı-sollu tüm binalar yıkılmış durumdaydı. Ben orada bir koordinasyon eksikliğini gördüm. Oraya giden arama kurtarma ekipleri, yardım TIR'ları, bunların koordineli bir şekilde ihtiyaç sahipleri ya da enkaz altındaki kurtarılmayı bekleyen depremzedelere ulaşılmasında eksiklik vardı. BucaKut'tan biliyorum,  aynı anda 10 ilde büyük deprem olacak  diye bir planlama ve hazırlık yok. Bunu koordine edecek bir yapı olmalı. Ancak böyle bir şeyi tabii ki kimse bekleyemezdi. Orası kıyamet alanı gibiydi. Biz merkezleri konuşuyoruz ancak, köyleri ve beldeleri düşünseniz bir de... Gidiyorsunuz her yer enkaz sadece” ifadelerini kullandı.

BEN BİLE TRAVMA SÜRECİ YAŞIYORUM
Arama kurtarma ekiplerinin psikolojik olarak tedavi göreceğine vurgu yapan Kılıç, “Ben bile çok kötü şeyler gördüm. Ancak ekibi düşünemiyorum. Sürekli bir enkazdan 30-40 tane cenaze çıkartıyorlar onlar. Bende bir kaç tanesinde yardımcı oldum, başlarındaydım. Ben bile travma süreci yaşıyorum. Gelen ekiplerin halini düşünemiyorum bile. Gelen ekip psikiyatri tedavisi alacaklar” dedi.

 
Erdoğan, depremden etkilenen Hatay'da
 
HDP'li Semra Güzel'in tahliye talebine ret
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı 22 Şubat 2023 Çarşamba 09:27

Sayın belediye başkanı,tüm ülke değil dünya milletleri travma yaşıyor,kişisel bütçenizden kaç lira bağış yaptınız? Masraflar belediyeden dolaştınız geldiniz...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efes Tarlası Bakkalı'ndan depremzede üreticilere destek!
Efes Tarlası Bakkalı depremden etkilenen üreticilere destek oluyor. Türkiye’nin ...
Hatay’da yaraları sardılar... Torbalı'nın kahramanları evlerine döndü!
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından bölgede arama ...
Bina tespit çalışmaları sürüyor... Çiğli'nin hedefi 'dirençli kent'!
Çiğli Belediyesi, 2021 yılında “Dirençli Kent” hedefiyle başlattığı Yapı ...
 
Mera İzmir'den depremzedelere destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “Mera İzmir” projesine dahil olan üreticiler ...
Bornova'dan oyuncak ve kitap bağışı kampanyası!
Bornova Belediyesi depremzede çocuklar için oyuncak ve kitap bağışı kampanyası ...
İzmir, Yarbaşı’nın fıstığıyla üreticiye destek olacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Osmaniye programı kapsamında ...
 
Acil Çözüm Ekipleri Osmaniye’de... Büyükşehir yaraları sarıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Osmaniye programı kapsamında ...
Başkan Soyer köy enstitüsünü örnek gösterdi: Demir yok, çimento yok ama akıl var
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremden etkilenmeyen Osmaniye ...
İZSU'dan afetzedelere abonelik kolaylığı!
İZSU, İzmir’e yerleşen afetzede vatandaşlardan güvence bedeli, sayaç bedeli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva