HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Nisan 2022 Cumartesi - 14:40

Başkan Gümrükçü'den 'grev' tepkisi: Siyasi oyunlar içinde olanları biliyoruz!

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, toplu iş sözleşmeleri sırasında anlaşmaya varılamayan ve 7 Nisan tarihinde greve çıkan ÇİBEL A.Ş işçilerinin her zaman yanında olduklarını ancak bu sürece dışarıdan müdahale edildiği bilgisini paylaştı. İlgili sendikanın başka bir ilçe belediyesinde yüzde 20'lik zammı kabul edip, Çiğli'deki tüm yolları kapamasını anlamlandıramadıklarını ifade eden Gümrükçü, "Çiğli emekçisinin haklı taleplerini fırsata çevirip, siyasi oyunlar içinde olanları da biliyoruz" dedi.

Başkan Gümrükçü den  grev  tepkisi: Siyasi oyunlar içinde olanları biliyoruz!

EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediyesi iştiraklerinden olan ÇİBEL A.Ş'de çalışan ve 836 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamayıp, sendikanın greve gitmesi hakkında Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DİSK'e bağlı Genel İş 8 No'lu şube ile SODEMSEN arasında geçen toplu iş sözleşmesi süreci hakkında bilgi veren Başkan Gümrükçü, anlaşmayla birlikte işçilere sundukları haklardan bahsetti. Ekonomik koşullar doğrultusunda verdikleri teklifin kamuoyuna "sefalet ücreti" olarak yansıtılmasına tepki gösteren Gümrükçü, "SODEMSEN ile belediyemizde örgütlü olan DİSK'e bağlı Genel İş 8 No'lu Şubesi arasında uzun zamandır devam eden Toplu İş Sözleşme (TIS) görüşmelerinde uzlaşmaya varılamamıştır. Bunun sonucunda Çiğli Belediyesi emekçileri, grev kararı almıştır.

Aşağıda açıklayacağımız belediyemizin sözleşme teklifininin, kamuoyuna "sefalet ücreti" olarak anlatılması ve sözleşmeye dair yorum yapanlar için açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Bu açıklama bir ön bilgilendirme amaçlıdır.

Çiğli Belediyesi ÇİBEL Şirketi'nde hali hazırda en düşük işçi maaşı net 6.000 TL'dir. Bu maaşa net 2.137 TL artış önerilmektedir. Böylece en düşük işçi maaşı ortalama net 8.137 TL olmaktadır. Buna yıllık ikramiye ve yan haklar da dahil edildiğinde net 9.700 TL olmaktadır.

ORTALAMA MAAŞ 11 BİN TL OLACAK
En yüksek grubun işçi maaşı ise hali hazırda net 8.000 TL'dir. Bu maaşa net 2.300 TL artış önerilmiştir. Böylece en yüksek grubun işçi maaşı ortalama net 10.300 TL olmaktadır. Bu rakama yıllık ikramiye ve yan haklar dahil edildiğinde net 11.900 TL olmaktadır. Sonuç olarak yaptığımız teklifin sonucunda Çiğli Belediyesi'nde ortalama maaş 11.000 TL olacaktır.

Belediye tarafınca ikinci yıl ücret zammı için de, her türlü risk ve olasılık göze alınarak enflasyon (TÜFE) önerilmiştir. Buna karşın sendika, (ÜFE+TÜFE)/2 + 2 şeklinde, farklı bir formülasyon önermektedir. Bugünün koşullarında enflasyon (TÜFE) %661 iken sendikanın önerdiği formül %90'a denk gelmektedir. Bu teklifle, Çiğli Belediyesi'nde 2023 yılı için ortalama maaş yaklaşık 20.000 TL civarına tekabül etmektedir" ifadelerini kullandı.

BU KARAR DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR!
Aynı sendika'nın 8 Nisan tarihinde, İzmir'de bir başka belediyede ikinci yıl için yüzde 20 zam oranına imza attığına dikkat çeken Gümrükçü, "Çiğli'de enflasyonu dahi kabul etmeyerek grev yolunu seçmiş, ikinci yılda anlaşma sağlanamaması üzerine sözleşmenin 1 yıllık yapılması önerisini de reddederek tüm seçenekleri kapatmış, hiçbir farklı seçenek ve öneriyi de kabul etmeyeceğini belirtmiştir. Bu karar düşündürücüdür!

Bugüne dek pandemi koşulları ve ardından yaşanan ekonomik krize rağmen hizmetlerimizi ve emekçilerimizin ödemelerini hiçbir zaman aksatmadık. Evet, Ülkemizde her geçen gün derinleşen ekonomik kriz olduğu bir gerçektir. Fakat bu enflasyonist ortamın ve krizin sorumlusu Çiğli Belediyesi değildir. Unutulmamalıdır ki ekonomik kriz, bütün kurumları etkilemektedir. Emekçilerimiz gibi Çiğli Belediyesi de mağdur olan taraftır. Çiğli halkının, tarafımıza vermiş olduğu yetki çerçevesinde geçmişten gelen yüklü borçlara, iller bankasından her ay yapılan yaklaşık %40 kesintiye rağmen tasarruf tedbirleri uygulayarak ve gelir artırıcı çalışmalarla kamu görevimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bütün bunların yanında krizle birlikte belediyemizin giderleri de artmasına rağmen masadan kalkan taraf olmamaya özen gösterdik ve öyle de oldu" dedi.

EMEKÇİLERİN HAKLARINI FIRSATA ÇEVİRENLERİ BİLİYORUZ
Toplu iş sözleşmesi üzerinden Çiğli Belediyesi'ne yönelik bir operasyon yapıldığını aktaran Başkan Gümrükçü açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası'nın (SODEMSEN) yetkilileri ve şirket yöneticilerimizin bütün iyi niyet ve çabalarına rağmen bu duruma gelmesine üzüldüğümü belirtmek isterim. Çiğli emekçisi de Çiğli halkı da kıymetlimizdir. Pandemi döneminde olduğu gibi iki elin parmaklarını geçmeyen Çiğli dışından gelen şebeke'yi de yandaş basın ile işbirliği içinde olanları da biliyoruz. Değişime direnenleri de kurumumuz içinde feodal ilişkileri kullanmaya çalışanları da biliyoruz. Çiğli emekçisinin haklı taleplerini fırsata çevirip, siyasi oyunlar içinde olanları da biliyoruz.

ÇİĞLİ'YE ZARAR VERMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Bu kenti sırtında taşıyanları da bu kentin sırtından geçinenleri de biliyoruz. Biz kenti sırtında taşıyanlarız ve bu bilinçle sabahın altısında bizimle mesaiye başlayan emekçilerimizin hakkını teslim ediyoruz. Siyaseten zarar vereceğini düşünenler bilsinler ki seçim arifesini fırsat bilerek yapacakları ile Çiğli halkına ve emekçilerine zarar vermelerine asla izin vermeyeceğiz.

Çiğli Belediye Başkanı olarak bir kez daha altını çiziyorum ki; alın teri ve emek bizler için kutsaldır. İşine sahip çıkan, emeğiyle çalışıp, Çiğli halkına hizmet eden hiçbir arkadaşımızın kaygılanmasına gerek yoktur. Emekçilerimizden ricam Çiğli dışından gelenlerin güzel Çiğlimizi karıştırmalarına izin vermeyin. Halkımız da verdiğimiz sözlerden geri adım atmayacağımıza emin olmalıdır. Çiğli halkından grev günlerinde yaşanacak aksaklıklar nedeniyle anlayış beklediğimi belirterek hak arama mücadelesi veren sendikalardan da bütün alanlarda aynı kararlılıkta mücadele etmelerini talep ediyorum."

 
Denizli'de kaza: 2 ölü, 1 yaralı
 
E-ticaret yatırımlarla 560 milyar lirayı aşacak
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Işık 10 Nisan 2022 Pazar 11:30

40 yıllık Türkiye Denizciler Sendikası ilk grevini bir müddet önce İzdeniz'de yapmıştı. 1984-89 yılları arası (Burhan Özfatura zamanı)İzmir Büyükşehir belediyesinde eshot şoförleri eylem olarak saçlarını sıfır numaraya vururken 1993 yılında Yüksel Çakmur zamanında tamda Fuar zamanı günlerce belediye otobüsleri seferlere çıkmadı. Çevre ilçelerden gelen özel otobüsler çalışmıştı.

Yorumu oyla      3      3  
Cagatay Özelce 9 Nisan 2022 Cumartesi 19:44

Belediye başkanım cok güzel konuşmuşsunuz

Yorumu oyla      2      3  
menemenli 9 Nisan 2022 Cumartesi 18:48

işçiler grevde utku bey de buyuksehirde grup başkanvekilliği kovalasın

Yorumu oyla      3      4  
alo 9 Nisan 2022 Cumartesi 16:34

seçilmeden önce mangalda kül bırakmıyordun

Yorumu oyla      3      4  
Saruman Genç 9 Nisan 2022 Cumartesi 15:31

Çiğli belediye baskanim olayi çok güzel anlatmışsınız

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan’dan 3 yıl mesajı: Emanetiniz olan bu görevi...
31 Mart 2009 yerel seçimlerinin sonra mazbatasını almasının ardından üç ...
Karşıyakalılar dev iftar sofrasında buluştu!
Dünya Romanlar Günü’nde Örnekköy Mahallesi’nde Karşıyaka Belediyesi tarafından ...
Ödemiş harekete geçti... Temiz bir çevre için!
Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre bırakmak için ...
 
Beydağ meclisinde 'Faaliyet Raporu' görüşüldü
Beydağ Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısı, Belediye Başkanı Feridun ...
Sengel, 'Kendi söküğümüzü diktik' dedi... Selçuk'ta dayanışma yılı!
Selçuk Belediyesi nisan ayı meclis toplantısında, 2021 yılı Faaliyet Raporuna ...
Beydağ'da budama çalışmaları tam gaz devam
Beydağ Belediyesi tarafından parklarda bulunan ağaç budama çalışmaları hızla devam ediyor.
 
Başkan Yetişkin 3 yılını anlattı... Omuz omuza sosyal belediyecilik!
Geçmişten günümüze yaşayan tarihi, doğası, denizi, verimli tarım alanları, ...
Cumhur Yetişir’in adı yaşadığı sokakta ölümsüzleşti
Konak Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle aldığı kararın ardından Dünya ...
Kars’tan Soyer’e teşekkür: Susuz sizin sayenizde...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuraklıkla mücadele eden Kars’ın Susuz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva