HABERLER>EKONOMİ
13 Mart 2021 Cumartesi - 08:10

Başkan Girgin isyan etti: Duyarsızların yaptıkları herkese mal oluyor!

Kademeli normalleşme adımlarıyla alınan kararlar doğrultusunda hafta içinde uygulanan saat kısıtlamasından kaynaklı esnafın yeterli verim elde edemediğini söyleyen Başkan Semih Girgin, tekrar kapanma getirilmesinden endişe duyduklarını belirterek, “Duyarsızların yaptıkları herkese mal oluyor. Birkaç kişi sorumluluğunu yerine getirmiyor ama olan bana oluyor, esnaf kapatılıyor. Şu an en büyük korkumuz cumartesiyi kapatalım demeleri, bunun karşısında da ne diyebiliriz ki?” dedi.

Başkan Girgin isyan etti: Duyarsızların yaptıkları herkese mal oluyor!

Menduha Ceylan/ EGEDESONSÖZ- 1 Mart tarihinde gerçekleşen kabine toplantısının ardından alınan kararlar neticesinde iller kategorilere ayrılarak kademeli normalleşme başlatılmıştı. Bu doğrultuda İzmir, turuncu renkli kategoride yer alarak cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırılmış ve restoran, kafe gibi işletmelerin akşam saat 19.00’a kadar açık olması kararı verilmişti.

Koronavirüsün Türkiye’de tespit edilmesinden itibaren 365 günün geçmesi üzerine konuşarak kademeli normalleşmeyi değerlendiren Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Şu virüs de bir bitse havai fişekler patlatacağız” diye konuştu.

“HAFTA İÇİNE DÖNDÜĞÜMÜZ ZAMAN GERÇEKLERLE KARŞILAŞTIK”
İlk cumartesi olması dolayısıyla insanların kent merkezinde büyük yoğunluklar oluşturduğunun, Kemeraltı Çarşı’sının da bu yoğunluktan nasibini aldığını vurgulayan Başkan Girgin, diğer günlerde kademeli normalleşmenin esnafa belirgin bir gelir kaynağı olmadığını şu sözlerle açıkladı:

“Cumartesi günü bir kalabalık söz konusuydu ancak o yoğunluk diğer günlere yansımadı. İlk Cumartesi olması dolayısıyla bir korkumuz vardı. Kahvaltı yapmak veya alkol kullanmak isteyen, arkadaşlarıyla biraz oturup sohbet etmek isteyen kesim Kemeraltı’nı biraz hareketlendi. Çarşı da bir kalabalık vardı ancak bu kalabalık işe yansımadı. Belli yerler kalabalıktan nasibini aldı fakat her yer için bunu söylemek mümkün değil. Hafta içine döndüğümüz zaman gerçeklerle karşılaştık, beklediğimiz düzeyde bir kar sağlanamadı. Burada kime sorsanız esnaf aynı şeyi söyler. Bunda en büyük etken saat 7’de kapanma olması, Kemeraltı için yemek yiyen kesim olan belediye çalışanları ve beyaz yakalar buraya gelemiyor. Normal şartlarda yapmamız gereken işlerin altındayız.”

Normalleşmenin hemen ardından Türkiye’de gerçekleşen vaka artışlarının vatandaşlarda tekrar bir kapanma korkusu oluşturduğunu söylerek esnafın artık demoralize olduğuna dikkat çeken Başkan Girgin, “Bütün Türkiye ve tüm iş kolları için tekrar kapanma sonumuz olur. Bir daha kapanmak esnafı bitirir. Biz zaten demoralize olduk, tekrar kapanmamak için yetkilerin de vatandaşların da yerine getirmesi gereken görevleri var. Müşterilere de esnafa da büyük sorumluluklar düşüyor. Birinin bu çarkta bir şeyi bozması herkesi mahvedecek. Burada herkesin kurallara uyması gerekiyor. Ben kendi başıma kurallarıma uyuyorum, denetleniyorum ama bu iş artık eğitim ve kültürden geçiyor. Aşının bir an önce hızla uygulanması lazım. Bunu da yapamazsak artık olmaz çünkü insanları evde tutamıyorsunuz artık.  Herkes kendince haklı, esnafın borçları var, devlet yerinizde oturun biz size destek verelim demediği sürece nasıl olacak bu iş?” diye sordu.

“DUYARSIZLARIN YAPTIKLARI TÜM HERKESE MAL OLUYOR”
Tekrar bir kapanma olursa öncelikle cumartesi günlerini kapatarak olacağı tahmininde bulunan Başkan Girgin, hafta sonu oluşan yoğunlukta çıkacak sorunların cefasını kurallara uyan vatandaşların çekeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Cumartesileri kapatalım diyebilirler şimdi, bundan korkarım. Hafta içi mantıken dükkanların açık olmasıyla normalde 10 liraya iş yapan 3- 5 liralık da olsa iş yapıyor. Az yapıyor ama işini döndürüyor. Cumartesi günü çalışan ve memurlar evde olduğu için herkes kendini dışarı atıyor. Bu sefer de ister istemez bu yoğunluğun sorumluluğunu herkes yaşıyor. Şu an en büyük korkumuz cumartesiyi kapatalım demeleri, bunun karşısında da ne diyebiliriz ki? Geçen hafta insanların sorumsuzluğunu gördük. Akın akın sanki pandemi yokmuş gibi her yer doldu taştı. Sanki bir yıldan beri hiç sorun yaşamıyoruz gibi herkes gitti, gezdi. İnsanların cebinde bu kadar mı para vardı, çıkacak böyle dışarı harcayacak? Tamam, bizim insanlarımızın en büyük sıkıntısı şu an duygusal olarak beslenmiyor olması. İnsanlar dışarı çıkıp kendini göstermek istiyor, arkadaşlarıyla biraz sohbet etmek istiyor ama totalde de sağlığın elden gitmesi var. Duyarsızların yaptıkları tüm herkese mal oluyor. Birkaç kişi sorumluluğunu yerine getirmiyor ama olan bana oluyor, esnaf kapatılıyor. Aşılanmanın çok hızlanması lazım ki artık sorumsuzların cezası bize ödetilmesin. Çarşı da görüyorum, adam maske takmamış, kadının maskesi boynunda… Adama tak maskeni desem kavga eder benimle, ‘sana ne’ der, böyle bir toplum olur mu ya? Uyardığında ‘sen kimsin’ diyor, ‘ben hayatımı riske atıyorsun’ dediğiniz zaman da adam kavga ediyor.”

 
Yünler kooperatiften… Örgü ustası kadınların işi hazır!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Onun yıldızı hiç sönmedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sezon öncesi turizm personeline aşı yolda!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı turizm sezonu öncesinde sektörde çalışan ...
Hat krizi istifa getirdi! Oda başkanı görevi bıraktı
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz görevinden istifa ederken ...
1 yıldır tek öğrenci yok… Yurt işletmecilerinde Kılıçdaroğlu umudu!
Sektörün sıkıntılarını ve 6 maddelik beklentileri içeren rapor hazırlayan ...
 
Yıl sonu enflasyon ve dolar kuru beklentisi yükseldi
Merkez Bankası Beklenti Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde ...
Reform paketi netleşiyor: Borçlar ertelenecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonların merakla beklediği ekonomiye ilişkin ...
Bakan Pekcan duyurdu: İmzalar atıldı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Eximbank, ihracatın finansmanı için Özbekistan’daki ...
 
Cahit Berkay ile mahkemelik olmuştu… O davadan beraat etti!
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı mekanlarda çalınan müzik ...
Rekabet Kurulu, İzmir'deki firmalara ceza yağdırdı!
Rekabet Kurulu'nun İzmir merkez ve çevre ilçelerinde yer alan limanlara/limanlardan ...
Bakan'dan 'Xiaomi' açıklaması: Önümüzdeki ay satışa çıkıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Çinli teknoloji devi Xiaomi'nin Türkiye'deki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva