HABERLER>POLİTİKA
7 Nisan 2023 Cuma - 08:39

Başkan Engin’den iki başkana ‘matematik’ göndermesi: Allah siyaseti yönetmez!

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, AK Parti ve MHP İzmir İl Başkanları’nın anketler ve oy hesaplamaları ile ilgi yaptığı “Allah’ın matematiği ayrıdır” çıkışlarına yanıt verdi. Başkan Engin, “Biz siyaseti dini değerlerle yapamayız. Allah siyaseti yönetmez. Bizim elimizde somut veriler var” dedi.

Başkan Engin’den iki başkana ‘matematik’ göndermesi: Allah siyaseti yönetmez!

EGEDESONSÖZ- Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Ülke ve kent gündemine dair sorulara yanıt veren Başkan Engin, ilçede devam eden projeler, seçim sathında mahallinde yaşanan gelişmeler ve parti içi konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

PİR SULTAN ABDAL PARKI’NIN TEMELİ ATILIYOR
İlçede devam eden projeler hakkında konuşan Başkan Engin, “Narlıdere’de çeşitli nedenlerle 4 yıldır projelendirme ve ihale süreçleri iptal edilen Pir Sultan Abdal Parkı’nda önemli yol kat ettik.  2 ay önce kazı çalışmalarını bitirdik, yarın Sayın Soyer ile temelini atacağız. Yaklaşık 25 bin metrekare, yeşil alanlar, çocuk alanları, yeme içme alanları olacak. Klasik bir yeşil olsun istemedik. Alış-veriş, yeme içme ihtiyaçları sağlansın, yürüyüş yapabilsin vatandaşlar istedik. Ciddi bir ihtiyacı karşılayacak” dedi.

ÖNEMLİ MARİNA YETKİLİLERİ GÖRÜŞMEYE GELİYOR
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Sahilevleri bölgesinde yapılması planlanan marina projesi ile ilgi olarak ise “Marina’da ÇED süreci devam ediyor. Yapmayı düşündüğümüz nikah sarayını iptal ettik. Genel seçimden sonra ÇED çıkar sanırım. Yap-işlet-devret modeli ile olacak. Önemli marina yetkilileri bizimle görüşmeye geliyor. Çevreci, İzmir ekonomisine katkı koyan bir çalışma olacak. Dünyada ve Türkiye’de kalkınmış turistik ilçelerde marina var. Bazı vatandaşlarımızın tepkisi var. Dip kazısı yok, dolgu var. Her marinada olabilir. Yapılar olacak tenis kortlar, alışveriş üniteleri olacak” ifadelerini kullandı.

SECCADE TARTIŞMASI: VATANDAŞIMIZ PRİM VERMEZ
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı bir ziyarette seccadeye bastığı fotoğrafların gündem olması ile ilgili olarak değerlendirme yapan Başkan Engin, konunun siyasi bir karşılığın olmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu’nun farkında olmadan böyle bir olay yaşandığının altını çizen Engin açıklamasında “Sayın genel başkanımız bir ziyarete gidiyor ve halı rengi ile seccade rengi aynı. Bende ziyaretlere gidiyorum. Yere neden bakayım ben mesela bir ziyarette. İbadet yeri olsa ayakkabılarınızı çıkarırsınız. Vatandaşımız buna prim vermez. Vatandaşımız kötü yönetime, kutuplaşmaya, depremdeki yanlışlara bakacaktır, aileler yurtdışına gidip istikbalini orada kurmaya çalışan çocuklara bakacaktır. Bu ülkenin namuslu, ahlaklı devlet adamının böyle bir şey yapması düşünülebilir mi? Bunun bu ülkeye kendilerine faydası yok. Bunu yapanların hepsi pişman. Etnik mezhepsel konular yüzünde ülke çok şey kaybettik. Ülkemiz parasını ve zamanını, dünyadaki onumunu kaybetti. Bu konular tartışılarak mı lider ülke oluruz? Ümmetin lideri mi olacaksın, kendi ülkenin lideri ol önce… Bu söylemlerin 20 yıl önce bunun karşılığı vardı ama şimdi yok. İnternetin sihirli değneği her yere giriyor. Her evde bu var. Her yerden bilgi alabiliyor. Bir iftira atıldığı zaman gerçek bilgi oradan çıkıyor. İnsanlar daha rahat bilgilenebiliyor artık. Bu eskiden zordu. Şimdi eve internet giriyor ve bir genç ailesini uyarıyor. Bu kavgalara uymayın, bu ülkenin biz geleceğiz diyorlar. İnsanlar, gençler artık insanın mezhebini, kökenini sormuyor. Böyle bir şey yok artık. Siyasetçiler bunu fark etmesi lazım” şeklinde konuştu.

BİZ SİYASETİ DİNİ DEĞERLERLE YAPAMAYIZ, BİZİM ELİMİZDE SOMUT VERİLER VAR
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ile AK Parti İzmir’in yeni il başkanı Bilal Saygılı’nın Millet İttifakı’nın alabileceği oy konusunda yapılan matematiksel hesaplamalara ilişkin olarak sarf ettikleri “Allah’ın matematiği ayrıdır” çıkışlarına matematik hesaplaması ile yanıt verdi. Engin açıklamasında “2014 seçiminde Erdoğan, 51,7 oy aldı. Dolar 2,5 TL… 2018’de Erdoğan 51,7 oy aldı ve dolar 4 TL… Avrupa ile temaslar var, deprem yok, yoğun bir sermaye akışı var, halen Türkiye’de ekonomik canlılık var, işsizlik bu kadar değil. Konut kredisi alabiliyorsun. Şimdi orta sınıfını ayda bırak 10 bini, 20-30 bin alabilen bir kişinin 1,5 milyona araba alma şansı yok. Şimdi artık en büyük anket bu… O partinin başbakanın 6’lı Masa’da olması, dönemin en iyi ekonomi mimarı o masada… MHP’den ayrılan, ulusalcı, milliyetçi, devlette görev yapmış isimler ve Akşener’in arkadaşları bu masada… Saadet de bu masada… 2018’den sonra yeni 5 milyon seçmen var. O yıllarda toplumun yüzde 35’i kırsaldayken yüzde 20’si şimdi kentlerde yaşıyor. Şehirli ve genç bir toplumuz. Kavga, gerilim istemiyoruz. Dindarların, Kürtlerin, ülkesi ile ilgili milliyetçi hassasiyeti olamlara yeni bir kapı açtı Kılıçdaroğlu. Biz siyaseti dini değerlerle yapamayız. Allah siyaseti yönetmez. Bizim elimizde somut veriler var. Depremde 10-12 milyonluk nüfus hareketi oldu, 6-7 milyon seçmen var. Dönenler de var. Çadır yok halen. Bunun hesabını Kılıçdaroğlu’nu soracaklarsa diyeceğim yok. 250 belediyemiz bölgeye yüzlerce TIR gönderdi. Narlıdere’den sadece 30 TIR gönderdik. AK Parti’ye, MHP’ye oy veren vatandaşa güveniyorum. Neden versin oy? Soğan 25 lira ise neden versin? Ev-araba hayalinin yok olduğu ülkede neden oy versin? 1,5 yılda kur korumalı mevduattan 10 milyar dolar faiz ödemişiz. Bu para yine vatandaştan çıktı. Belli bir kitle zengin oluyor. Yüzde 5 en fazla… Yüzde 95’e yok. Kredi alamıyorsunuz. Kendi bankama gidiyorum şirketim için 6 ay kredi verebiliyorum diyor. Nereden bu parayı ödeyebilirim ben? Halbuki miktar da çok değil… Borç vereceğim diyor, devlete olan borcunu öde diyor. Faizle kredi vereyim diyor, faizle borç vereyim diyor banka... Elektrik, doğalgaz faturaları uçmuş, işyerlerine taban kira fiyat uygulaması getirilmemiş. Bu esnaf ne yapacak? Esnaf buna rağmen AK Parti mi diyecek? Bu verilerle bakarım ben olaya. Bu hükümet yeniden hükmet olacaksa kendi bakanlarını başarılı olduğunu söylüyorlar demektir. Onların yerinde olsam tarımı, depremi, turizm, savunmayı çok iyi yönettik demesi lazım değil mi? Hiç birini bakan yapmayacağım diyor. Bu inandırıcı mı? Benim bakanlarım başarılıydı, iktidar olacağım, aynısına devam edeceğim dedi mi? Hayır. Bu sürdürülebilir değil. Cumhurbaşkanı olarak kazanıyorsan aynı bakanlarla gidersin” değerlendirmesini yaptı.

İKİ YILDA NORMALE DÖNERİZ
Seçim vaatleri üzerinden açıklama yapan Başkan Engin, maaşlarda yapılan bazı iyileştirmeler üzerine de yorum yaptı. Engin ifadesinde “ekonomisi üzerinden yapılan çalışmaların fayda etmeyeceğini dile getiren 8-10 milyon öğrencimiz var, işsizimiz çok. 20-30 bin atama yapacağım diyor. Devletin harcamaları artıyor, peki gelir nerede, yeni gelir alabiliyor musunuz? Hayır. Ya borç ya para basıyorsunuz. ENAG’ın enflasyon raporu yüzde 127,5…Emekliye verilen yüzde 30-40 zamla mı ekonomi düzelebilir? 2,5 milyon emeklinin maaşının 7 bin 500’e çıkardınız. Öğretmen, doktor emeklisine yine 7 bin 500 TL veriyorsunuz. Onların da hakkı değil mi? Ben denge gözetmiyorum. Bundan sonra ödeneğe bakmam, bunlar seçmen diyorlar. Böyle yönetilir mi sosyal sistem? Bu sürdürülebilir değil ki… Üretim yok, yatırım gelmiyor, borç alıyorsunuz. Kılıçdaroğlu döneminde ise yeni krediler gelecek, hatta fonlarla deprem konutlarını da bedava yaparız. Kaynak belli.  Bu hükümetin dış kaynağı yok, üretimi yok, vergi toplayamıyor. Para basıkça enflasyon oluşuyor. Cebinizdekinin iki katını alıyor. 8,5 gösterge faizi var. Bankaya gidin yüzde 17-20 veriyor. 30 veriyor. Hani 8,5 faiz nerede? Anketlere değil matematiğe bakalım. Herkes cüzdanındaki durumunu biliyor. Özel okullar 150-200 bin TL’den başlıyor mesela… Bu sürdürülebilir değil. Nereyi tutsak, elimizde kalıyor. İki yılda bu ülke toplanır. 6 ayda hissederiz, iki yılda normale döneriz. Vatandaş ne diyecek? Umutları olan insanlar umut göremiyor” açıklamalarını yaptı.

HİÇBİR SİYASETÇİ TERÖRİSTLE PAZARLIK ETMEZ
6’lı Masa’da yaşanan gerilim ve HDP’nin cumhurbaşkanlığında Millet İttifakı’na destek vermesi konusunda Cumhur İttifakı’ndan gelen eleştirilere yanıt veren Başkan Engin, PKK’nın bazı üst düzey yöneticilerinin Millet İttifakı lehine yaptığı açıklamalar ilgili ise “Bunların alıcısı var mı? Herhangi bir örgüt muhatabımız değil. HDP, 6’lı Masa’da hükümette olmayacak. Bu kesin… Onlar da gelelim demedi zaten. Genel başkanımız herkesi ziyaret etti. Biz bir şey istemiyoruz. Protokoldeki özgürlükler, hukuk devleti olsun, kayyumlar olmasın dediler. Aday çıkarmayacaklarını söylediler. Hiçbir siyasetçi teröristle pazarlık etmez. Yaparsa hukuk devletinden bahsedilmez. Hangi saikle söylediler bilmiyorum. Her seçimde bu tür şeyler İmralı’dan, Kandil’den geliyor. Bunları duyarız hep. Bazen mevcut yönetim için Tayyip Erdoğan için demokrat, devrimci diyorlardı. Her dönmem diyebilirler. 6’lı Masa’yı ve Kılıçdaroğlu’nu bağlayan bir şey yoktur. Kılıçdaroğlu özgürlük, demokrasi, hukuk devleti ve birlikte yönetmeyi vaat ediyor. Meral Hanım’ın adaylık itiraz vardı. Seçmen gördü ve dedi ki bir arada kalın. Bu erken uyarıydı. 6’lı Masa’da artık kimse bozgunculuk yapamaz. Biz PKK ne dedi, onda değiliz. Bizim 2 bin 500 sayfalık ortak mutabakat metnimiz belli, bakanlıklar kime verilecek belli. Onların, iktidarın ittifakının ne dediği belli değil? Kadın meselesi, Kürt meselesi, ülkenin bölünmez bütünlüğü ve diğer meselelerde ne dedikleri belli değil. Ortak mutabakatta ülkeyi 5 yılda nasıl yöneteceğimiz yazıyor. Orada öyle bir şey de yok” dedi.

7+7 MİLLETVEKİLİ OLMAZ, ÜSTÜ OLUR!
Uzun yıllar CHP içerisinde siyaset yapan Başkan Engin, aday adaylığı konusunda da değerlendirmeler yaptı. İki bölgeden 7+7 milletvekilinin üzerine çıkılacağına inandığını kaydeden Engin, “Tarihin en önemli seçimine gidiyoruz. Adayların iyi oy getirmesi lazım. Görevleri iyi yapması lazım... Siyasete emek vermiş olması lazım… Listenin bunları gözeterek oluşacağına inanıyorum. Genel merkezimiz çabalıyor. Milletvekillerimiz, PM üyelerimiz var, onları da değerlendirecektir. Benim beklentim iki ayrı bölgede 8’er veya 9’ar civarında… 9+9 olabilir, 8+8 olabilir ama 7+7 olmaz.  Bunun üzerine çıkmamız lazım ki seçimi kazanalım. İktidar oy kaybediyor. Oylar en büyük partilere gider. Her halükarda diyelim ki 18 vekil çıkardık, tıpkı geçmişte olduğu gibi listeye giremeyen arkadaşlarımız yine parti için çalışacak. Benim de başıma geldi. Aday adayı oldum, az oyla kaybettim, ön seçimde 5’inci oldum, listede istenilen yere giremedim. Bunu makul karşılamak ve önce ülke demek gerek. Şimdiki arkadaşlarımız da bunu yapacaktır” şeklinde konuştu.

KONTENJAN KEYFİ OLMAZ
4 partinin aldığı CHP'nin ortak listesi ile seçime katılması kararı sonrası kontenjan milletvekili gösterilmesi konusunun parti içinde bir tartışmaya yol açıp açmayacağı noktasında gelen soruya yanıt veren Engin “Kontenjan keyfi olmaz, ihtiyaçtan karşılanır. Kişiler önemlidir, 6’lı Masa’nın bir arada kalmasını sağlayacak uzlaşma mutlaka aranır” dedi.

ASLANOĞLU’NUN ÖNERİLERİ MUTLAKA DİNLENECEKTİR
İl başkanının yükümlülükleri hakkında da değerlendirme yapan Engin “İl başkanı partiyi derler, toplar. Taraf tutmaz, tüm kaynaklarını parti için harcar. Aslanoğlu da bunu yapıyor. Adaylık süreci ile ilgili karar genel başkan ve parti meclisinindir. İl başkanının eleştirileri, önerileri dikkate alınır her zaman. Fikirlerine önem verilecektir” şeklinde konuştu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ülkedeki yüzde 60’ın adayı  olduğunu kaydeden Engin şunları söyledi:

“Önemli bir seçim, bu dönemde umut aşılamamız lazım. Deprem, ekonomik zorluklar, işsizlik, adaletsizlik, evsizlik, enflasyon var. Onlar için yeni bir iktidar kurcağız. Keyfi değil ortak akılla, liyakati gözeterek ülkeyi yöneteceğiz. Partililerimizin çok çalışıp fedakarlık göstermesi lazım. İnce ile çok polemiğe girmemiz lazım, 6 parti ile uyumlu çalışmamız lazım. Rakibimiz çünkü onlar değil. Rakibimiz hükümet… Cumhurbaşkanlığı için ayrı seçim büroları olacaktır. Toplumun ortak adayıdır Kılıçdaroğlu. Sadece CHP’nin değil. Nüfusun yüzde 60’ını kapsayan ortak adayımız ve böyle bir oy alacaktır. Uzlaşma ve birleştirme ve umut yaymamız lazım. Bunun olacağına inanıyorum”

 
Karaburun Belediyesi karşı çıkmıştı... İstinaf’tan Tiny House kararı!
 
Piyasa değeri 2,5 milyon lira... Ölüm içkisi baskını!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 7 Nisan 2023 Cuma 19:48

Ali engin seçim gecesi tv ekranlarından yanıldığını görecektir

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBMM Başkanı Şentop'tan İsrail'e tepki
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ...
Kılıçdaroğlu: Yerimiz bellidir, Filistin'in yanıdır
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'in Gazze'ye saldırısını kınadı. ...
Evli misin, kapalı mısın, hangi burçsun? 'Sorulmayacak sorular kanunu çıkaracağım'
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
 
Bakan Akar: Mehmetçiğin moralini bozmayın
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Kimse herhangi bir fitne fesada sebebiyet ...
MHP’nin İzmir milletvekili listesi belli oldu!
14 Mayıs seçimlerine günler kala MHP'nin milletvekili aday listesi belli ...
TBMM Genel Kurulu tatile girdi
TBMM Genel Kurulu, 14 Mayıs milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının ...
 
Bakan Akar ABD'li mevkidaşıyla görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ...
HDP'den karar... Sözlü savunma vermeyecek
HDP'den yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nde 11 Nisan'da görülecek ...
İnce ile görüşmenin perde arkası
Muharrem İnce ve CHP hattında yaşanan 'teklif' polemiği sürüyor. Eski ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva