HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2021 Perşembe - 16:11

Başkan Batur da 'emsal tartışması'na girdi: Teknolojiyle 150 kat bile bina yapılır!

Meslek odalarının emsal konusunda dava sinyali hakkında değerlendirmelerde bulunan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Teknik olarak hepimiz onu biliyoruz. Depreme dayanıklı bina yapmak zorundayız. Deprem olup bina yıkıldığında altyapıya bakılacak mı? Önce güvenilir bina yapıp sonra altyapı sorununu çözeceğiz. Başka çaremiz yok. Dönem böyle bir dönem, depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz" dedi.

Başkan Batur da  emsal tartışması na girdi: Teknolojiyle 150 kat bile bina yapılır!

EGEDESONSÖZ - İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde meydana gelen ve kent genelinde 79 bin bağımsız birimde az,orta ve ağır olmak üzere çeşitli hasar kayıtları olmasına neden olan deprem sonrasında, depremzedeler emsal artışı çağrısında bulunmuştu. İlk olarak Bayraklı Belediyesi'nden yüzde 10 artış olarak geçirilen, sonrasında ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde parselde yüzde 20, adada yüzde 30 olarak revize edilen emsal artışı kararı sonrası odalardan 'dava' sinyali gelirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise kent genelinde orta ve ağır hasarlı binaların tümü için emsal artışı kararının uygulanabileceği önergeyi meclise sunacağını duyurmuştu.

Emsal artışı ile ilgili yaşanan tartışmalar hakkında SonSöz TV'de Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur ise dava sinyali veren odalara tepki gösterdi.

ÖNCE GÜVENİLİR BİNA YAPIP SONRA ALTYAPI SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
Odaların emsal artışı kararına itiraz edeceği söylentileri hakkında 'dayanıklı bina' vurgusunda bulunan Başkan Batur, "Az hasarlılar ile ilgili bir karar yoktu. Onlar az hasarlı zaten.  Biraz da korumamız lazım. Az hasarlıya verilmesi gibi bir şey yok. Bugün bu karar alınacak.  Allah korusun, bir şey olunca olacak bu. Diğer türlü her tarafa yaparsak korumacılık anlayışının önüne geçiyor. Önümüzdeki süreç ne gösterecek, göreceğiz. Teknik olarak hepimiz onu biliyoruz. Depreme dayanıklı bina yapmak zorundayız. Deprem olup bina yıkıldığında altyapıya bakılacak mı? Önce güvenilir bina yapıp sonra altyapı sorununu çözeceğiz. Başka çaremiz yok. Dönem böyle bir dönem, depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz" dedi.

İLK ETAPTA TUNÇ BAŞKAN DOĞRU BİR KARAR VERDİ
İzmir'in en büyük dezavantajının yapı envanterinin yaşlı olduğuna dikkat çeken Başkan Batur, "Deprem kaçınılmayacak bir gerçek. Geçtiğimiz gün yine oldu. İzmir deprem kuşağının tam göbeğinde olan bir yer. İzmir'in en büyük şanssızlığı; yapı envanterinin çok eski olması. Bizim 1968’de yapımı olan apartmanlarımız var. Deprem gerçeği var ve başımıza geldi. O zaman biraz daha kentle ilgili kararlar alma ihtiyacı hissettik.  Depremin karşısında alacağımız en önemli önlem; depreme dayanıklı güvenilir bina üretmek. Depreme dayanıksız binalardan kurtulmak. Çünkü onlar yıkıldığında tabut görevi görecek. Biz depreme dayanıklı binalar yapmak mecburiyetindeyiz. Apartman bölgelerinde dönüşüm yapalım, diyenler var. Kaç senede yapılıyor? Biz 300 hektarlık alanda başladık, 2 senedir sürüyor. Gerçekleri söylemeliyiz. Depremler gelir geçer ancak revizyon imar planı bitmez. Bu konuda Tunç Başkan doğru karar verdi ilk etapta. K bölgeli… " diye konuştu.

İNŞAATI SON TEKNOLOJİYE GÖRE YAPARSANIZ BİR ŞEY OLMUYOR
Yüksek kat yapılmasının deprem konusunda bir tehdit oluşturmadığını Bayraklı'daki gökdelenler üzerinden örnek gösteren Batur, "Bakanlık ve tüm parti grupları ile görüşülerek K alanları ilan edildi. Bayraklı’da yıkılan binaların yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 kat inşaat vermeye başladı. Orada bir mülkiyet hakkı, vatandaşın talebi var. En azından aynısı yapılabilirdi. Yüksek binalar var orada ancak çatlak bile yok. İnşaatı son teknolojiye göre yaparsanız bir şey olmuyor" dedi.

BÖYLE BİR ŞEY OLABİLİR Mİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yatay mimari' vurgusunun proje alanlarındaki kat sayısının düşürülmesi konusunda etkili olup olmadığını sorulmasına da yanıt verirken, "Bir kişi karar veriyor,  diğerleri uyguluyor. Böyle bir şey olabilir mi? Teknoloji var sonuçta. Teknoloji kullanıldıktan sonra 150 kat bile yapılabilir. Sonradan akla geldi, kent silueti. İlk bozudular, sonra akıllara geldi" ifadelerini kullandı. Emsal artışı kararı talebinde depremzedelerin haklı olduğunu belirten Batur, "Tunç Başkan mecliste böyle bir çalışma yapacağını bize söyledi. Depremzedelerin haklı bir feryadı vardı. Haklı olarak hem depremi yaşayıp hem üzerine para ver, demek doğru değildi. Parsel bazında yüzde 20, ada bazında da yüzde 30 olmak üzere Bayraklı'da çıktı" diye konuştu.

ÖNCE BİZ AFET YAŞAYANLARI KURTARMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜK
Başkan Batur, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in gündeme getireceğini duyurduğu emsal artışı ile ilgili Konak'ı da örnek vererek, şunları söyledi:

"Tunç Başkanın özel kalemi aradı bizi. 4 belediye başkanını çağırdı, oturduk konuştuk. Bir kere bu afetten zarar gören, Konak'ta 47 ağır hasarlı bina var, orta hasarlı 56 tane var. Önce biz afet yaşayanları kurtarmamız gerektiğini düşündük. Bütün kentte ağır ve orta hasarlı olan, depremden etkilenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rapor hazırlanan binaların aynı haktan yararlanması için bugün gündeme gelecek."

BU BİR TERCİH
Deprem süreci sonrasında önlerinde iki tercih bulunduğunu dile getiren Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremde bina yıkılsın mı, yoksa altyapı işleri ile mi uğraşalım? Bu bir tercih.  Herkes bu fikirde. AK Parti Grubu da bu karara karşı değildi zaten, onlar İzmir genelinde uygulansın, dedi. Bu durumda en fazla bir ya da iki kat artacak. Siluet mi vardı? Çin Seddi vardı. Çin Seddi’nin üzerine bir tane daha kule konacak. Kimse birbirini kandırmasın. Yeniden plan yapılsın falan… Bizler gelir geçeriz, bunlar bitmez. Bizim en büyük sıkıntımız, demiri gitmiş, deniz suyu temelleri tahrip etmiş durumlar var. Odalar o zaman çözüm getirsin kısa sürede ama bizim beklemeye tahammülümüz yok. Vatandaşın da tahammülü yok. Çözümü neyse otururuz masaya, karar veririz."

10 YIL ÖDEMESİZ OLARAK, VADELERE BÖLÜNMÜŞ BİR KREDİ İMKÂNI SAĞLANMALI
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kredi konusunda şu açıklamalarda bulundu:

"Kredi konusunda devletin her türlü katkıyı sunması lazım. Şu anda bir şey görülmedi zaten. Ben alandaydım hep. 1 ay içinde, çadırda yatan depremzede kalmamıştı. Hepsine kol kanat gerildi, rakamsal boyutta katkı sunuldu. 37 milyon- 40 milyon civarında yardım yapıldı. Devlete de bir şey mi diyelim, demeyelim. Rezerv alanda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak alan için de kredi kolaylığı getirilmeli. 10 yıl ödemesiz olarak, vadelere bölünmüş bir kredi imkânı sağlanmalı. Bu insanlar bir afet yaşadı. Gerçek mağdurlar depremzedeler. Onların desteklenmesi gerekiyor. Depremzede emekli, evi yıkılmış biz bu katsayıyı vermezsek ne olacak? Yapamayacak birinin hissesi elinden alınacak. 3 bin TL emekli maaşı olan Ayşe teyze mi verecek o rakamları? Kim verecek?"

 
Esra Hankulu'nun ölüm nedeni belli oldu
 
Gülistan Doku davasında yeni gelişme
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOKAK 15 Ekim 2021 Cuma 08:16

Sayın başkan biraz daha zorlarsanız 151 kat bile yapılır bence...

Yorumu oyla      4      3  
Burhan ateş 14 Ekim 2021 Perşembe 21:32

Teşekür ederim başkanım tüm depremzedeleradına

Yorumu oyla      2      4  
TC misafir 14 Ekim 2021 Perşembe 18:57

Abdül Batur 150 kat bina yapılı yapılmasına da o binada kaç kişi yaşar? nüfus yoğunluğu ne kadar artar? hizmetlerde aksama olur mu? artan nüfus karşısında yollar yeterli kalır mı? artan nüfusun su ihtiyacını karşılayacak rezervin var mı? artacak olan nüfusun katı atıklarını depolayacak alanların mevcut mu? şehrin trafoları elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede mi? Hava kirliliği nüfus artışı karşısında olumsuz yönde etkilenir mi? 150 katlı binayı yap bunları da sonra düşün şehirde yaşayanlar da çilesini çeksin. Önce binayı yapıp altyapıyı sonra yapacakmış akla bak! Önce şehir her şeyiyle planlanır ve buna göre altyapı yapılır, verilecek hizmetler ve merkezleri belirlenir ve buna göre yapılaşma başlar. Abdül Batur'a göre binayı yaparız gerisine sonra bakarız sonra bir bakmışız alsancak narlıdere arası arabayla 2 saat olmuş nasıl? Abdül Batur haklı olarak eleştirmiş "bir kişinin talimatıyla olmaz" diye ama daha geçen hafta emsal artışı talimatını senin genel başkanın verdi buna ne diyeceksin? Madem bir kişinin talimatının yanlış olduğunu düşünüyorsun peki neden emsal artışı talimatını savunuyorsun? Abdül Batur'un kafası altınyol trafiğine dönmüş belli ki.

Yorumu oyla      4      3  
ST 14 Ekim 2021 Perşembe 18:40

Yüksek bina yapılacak yer var, yapılmayacak yer var. Şehirlerde silüet de önemli, alt yapı da önemli. Bunları önemsemeden şehircilik olmaz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da muhtarlardan yardım dayanışması
İzmirli iş adamları, dernek başkanları, mahalle muhtarları ve belediye ...
Çiğli’de yapı stoğu eğitimleri tamamlandı
Çiğli Belediyesi tarafından, ilçedeki yapıların fiziki durumlarını olası ...
Karşıyaka’nın dev bütçesine onay!
Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı için 558 milyon 200 bin liralık bütçesi ...
 
Büyükşehir’den 'grev' açıklaması: Sendika yüzde 31’i reddetti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ, Türk-İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası ...
Menemen'de parklar yenileniyor
Menemen Belediyesi, çocukların eğlenceli vakit geçirmeleri için mahallelerde ...
Karşıyaka'da emsal artışına vize!
Bayraklı Belediyesi'nin ardından deprem nedeniyle en fazla hasarlı yapıların ...
 
Narlıdere'de Gece Yolcuları ile yaza veda
Yeni dönemde kültür- sanat etkinliklerini artıran Narlıdere Belediyesi, ...
Sebze ve Meyve Hali'ne 12 milyon liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Kaynaklar'daki Sebze ve Meyve Hali'nde ...
Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırması İzmir’de başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere dirençli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva