HABERLER>DÜNYADAN
21 Mart 2023 Salı - 20:49

Başbakan Meloni: Kemer sıkma dönemi sona erdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, uluslararası arenada karmaşık bir dönemden geçildiği böyle bir zamanda, Avrupa Birliğinin (AB) kıtada güvenliği sağlamak, ekonomiyi korumak ve küresel dengelerdeki değişikliklere hazır olmak gibi zor görevleri olduğunu söyledi. Meloni, AB’de uygulanan ekonomi politikalarıyla ilgili olarak, "2023 içinde bütçeyle alakalı yeni hedeflerimiz olmalı. Geçmişte istikrara çok fazla dikkat gösterildi, şimdi artık büyümeye daha fazla dikkat vermemiz gerekiyor. Kemer sıkma dönemi sona erdi" diye konuştu.

Başbakan Meloni: Kemer sıkma dönemi sona erdi

Brüksel'de 23-24 Mart'taki AB Liderler Zirvesi öncesinde Meloni, parlamentonun üst kanadı Senatoya zirve gündemindeki konuları ve İtalyan hükümetinin bu konulara yaklaşımına dair bir konuşma yaptı.

Meloni, İtalya'nın elinde Avrupa'da başrol oynamak üzere pek çok kartı olduğunu ifade ederek, "Gelecek konseyin gündeminde, Ukrayna, göç ve enerji konuları var ki bunlar AB'nin öncelikleri arasında yer alıyor. Uluslararası sistemin içinde bulunduğu bu karmaşık dönemde AB, muhtemelen son yılların en zor görevlerine çağırılıyor. Bunlar; Ukrayna'da Rus saldırganlığıyla ortaya çıkan tehdit karşısında kıtanın güvenliğini garanti etmek, ekonomik dokuyu korumak ve küresel dengelerde ortaya çıkabilecek radikal değişikliklere hazır olmak. AB, bunlara zamanında etkili ve stratejik yanıtlar vermeye çağrılıyor" diye konuştu.

Akdeniz'de daha fazla masum insanın ardından göz yaşı dökmek istemediklerini dile getiren Meloni, düzensiz göçmen akınında yoğunluğun artmasının uluslararası koruma hakkına sahip olanları ya da kotalarla gelenlere de zarar verdiğini söyledi.

Meloni, ülkenin güneyindeki Cutro'da 26 Şubat'ta yaşanan ve en az 88 kişinin öldüğü göçmen teknesi faciasını hatırlatarak, "Avrupa Komisyonu Başkanı’na, AB Konseyi Başkanı’na bu konuda daha fazla bekleyemeyeceğimizi yazdım. Vicdansız insan tacirlerinin düzenlediği bu seyahatlerde bir sonraki kazayı çaresizce bekleyemeyiz. İtalya'nın deniz sınırları, AB'nin de dış sınırlarıdır. Bütün kıtanın güvenliğini ilgilendirir." ifadelerini kullandı.

Meloni, "Varsayımsal olarak herhangi bir göç hakkından önce, hiçbir insan daha iyi hayat vaadiyle göç etmeye zorlanmamalıdır. Avrupa ve Batı'nın son yıllarda kusurlu biçimde ihmal ettiği husus tam olarak budur." dedi.

Düzensiz göçle mücadele kapsamında AB'nin 2016'da Türkiye ile göç anlaşması yaptığını hatırlatan Meloni, "İnsan kaçakçılığıyla güçlü bir şekilde mücadele etmek istiyoruz. Bunlar; göçmen botlarının hareket etmesini durdurmak, menşe ülkelerle işbirliği, geri dönüşleri artırmak, bu amaçlar için uygun kaynakları ayırmak olabilir. Bu hususlar, AB liderlerinin önüne koyacağımız önceliklerimiz. Menşe ve transit ülkelerle işbirliğini uygun kaynaklarla güçlendirmek gerekiyor. Artık Akdeniz'den gelen akınlara da eşit şekilde önem verilmesi gerektiğine inanıyorum." yorumunu yaptı.

"Rus saldırganlığının gıda güvenliğine de yansımaları oldu"
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda, Ukrayna'ya desteklerini yineleyen Meloni, uluslararası hukuka saygıyı sağlamak için Moskova üzerindeki baskıyı sürdürmenin esas olduğunu kaydetti. Meloni, İtalya'nın Ukrayna'nın yeniden inşasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirterek, "26 Nisan'da Roma’da düzenleyeceğimiz imar konferansı üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Başbakan Meloni, adil barışa yönelik müzakere yolunun henüz olgunlaşmadığını ama inatla takip ettiklerini kaydetti. Konuşmasında Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının uzatılmasına da değinen Meloni, "Bunu destekliyoruz çünkü Rus saldırganlığının gıda güvenliğine de yansımaları oldu" dedi.

"Kemer sıkma dönemi sona erdi"
Meloni, AB’de uygulanan ekonomi politikalarıyla ilgili olarak, "2023 içinde bütçeyle alakalı yeni hedeflerimiz olmalı. İstikrar ve büyüme arasında daha fazla dengeye ihtiyacımız var. Geçmişte istikrara çok fazla dikkat gösterildi, şimdi artık büyümeye daha fazla dikkat vermemiz gerekiyor. Kemer sıkma dönemi sona erdi" diye konuştu.

Enerji güvenliği konusunun da AB Liderler Zirvesi’nin önemli bir konusu olduğunu dile getiren Meloni, "Otomobillerin karbon emisyonlarına yönelik düzenlemelere ve binaları daha verimli hale getirme gibi önerilere karşıyız. Bizi yeni stratejik bağımlılıklara maruz bırakma riski taşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Meloni, hükümet olarak ulusal çıkarlarını savunmaları için askeri harcamalara yönelik ödenekleri artırma sorumluluğunu da üstlendiklerini dile getirdi. (AA) 

 
NATO ülkelerinin savunma harcamaları 1,17 trilyon dolara çıktı
 
Diyarbakır'da bir kişi evini ateşe verip kaçtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
NATO ülkelerinin savunma harcamaları 1,17 trilyon dolara çıktı
NATO ülkelerinin 2022'de yaptığı savunma harcamaları önceki yıla göre ...
Afganistan'da 6,5 büyüklüğünde deprem
Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) tarafından yapılan açıklamada, ...
Çin lideri Cinping, Moskova'da Putin ile görüştü
Rusya'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiren Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ...
 
Amazon, 9 bin kişiyi daha işten çıkaracak
ABD'li e-ticaret devi Amazon, gelecek haftalarda 9 bin çalışanını daha işten çıkaracağını duyurdu.
Türkiye'ye 1 milyar euro deprem yardımı
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen Uluslararası ...
Rusya, Volkswagen'in tüm varlıklarını dondurdu
Mahkeme, Rusya merkezli otomobil üreticisi GAZ'ın Volkswagen'in Ağustos ...
 
Polonya'da, Ukraynalı mülteci sayısı 10,5 milyonu aştı
Ukrayna'dan Polonya'ya giren mülteci sayısı 20 Mart itibarıyla 10 milyon 500 bini aştı.
BBC'den çalışanlarına TikTok yasağı!
İngiliz devlet medyası BBC, şirket telefonlarını kullanan personelin Çin ...
Venüs'te aktif bir yanardağ tespit etti
1990'ların başında NASA'nın Magellan uzay aracı Venüs'ten veri toplayarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva