HABERLER>POLİTİKA
1 Haziran 2017 Perşembe - 15:20

Balbay TEOG'daki başarının sırrını sordu

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay TEOG sınavındaki tam puan alan öğrenci sayısının binlere ulaşmasını Meclis gündemine taşıdı.

Balbay TEOG daki başarının sırrını sordu

Balbay Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, ‘Bu yıl önceki yıllara oranla tam puan alan öğrenci sayısında büyük yükseliş var. Kimi kolejler ve özel kurumlar tam sayfa ilanlarla 700-800 hatta binin üzerinde öğrencilerinin tam puan aldıklarını duyurmakta. Bu olağanüstü artışın, büyük başarının arkasındaki gerçek nedir? Bir yılda hangi tür reformlar yapıldı ve öğrenciler bu sıçramayı yaptı?’ diye sordu.

Balbay TEOG’a ilişkin şunları söyledi:

“2016 – 2017 eğitim öğretim dönemi Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) için öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük  ve İngilizce derslerinden sınav oldular. Bu sınav sonuçları 31 Mayıs 2017 tarihinde açıklandı. Örneğin, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü  TEOG  sınav sonuçlarına göre Batman ilinde 60 öğrencinin 120 sorunun tamamını doğru yaptığını, bunlardan 16 öğrencinin aynı okuldan ve 10 öğrencinin de bu okuldaki aynı sınıftan çıktığını duyurdu. Ayrıca okulun 15 öğrencisinin 120 sorunun 119’unu doğru yaptığı ifade edildi. Kimi kolejlerde tam sayfa ilanlarla tam puan alan binlerce öğrencileri olduğunu duyuruyor. Burada bir terslik yok mu? Ya her okul kendi öğrencilerine bir kolaylık sağladı. Yada örgütlü kimi yapılar organize bir şekilde bir çalışma yürüttü. Bakanlığın tüm bu kuşkuları giderecek bir çalışma yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir.”

Balbay öğrencilerin başarısını gölgelemek ismediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğitim uzmanları her ders için zorluk, kolaylık, yoruma dayalı, bilgiye dayalı, konular arası ilişkilendirmelere dayalı, kimi seçeneklerin yanıltıcı özellikler içerdiği, soruların bilimsel düşünmeye teşvik ettiği yada yoruma dayalı günlük hayatımızdan örnekler içerdiği gibi çok çeşitli tespit ve değerlendirmeleri var. Şimdi bu kadar tam puan almış öğrencinin uzmanlarca ortaya konan kriterlerden etkilenmeden aynı düşünmüş aynı cevapları vermis olmaları kuşku verici değil mi? Eğer hiçbir şaibe yoksa bu öğrencilerimizi, okul ve öğretmenlerimizi ayrıca kutlamamız, onlara teşekkür etmemiz gerekmez mi?” diye konuştu.

BAŞARI SIRALAMASI VERİLMİYOR
Milli Eğitim Bakanlığının son yıllarda sınavlardaki başarı sıralamalarını vermemesini de eleştiren Balbay şöyle konuştu:

“Bakanlık TEOG’la birlikte üniversite sınav sonuçlarının illerimiz açısından başarı sıralamasını neden açıklamıyor? Her sınavda bir başka ilimiz ve başka başka okullarımızın başarısı ortaya çıkıyor. Bu durum girilen sınava yönelik şaibe söylentilerine ve pek çok usulsüzlüklerin olup olmadığı kuşkusunu yaratıyor. Bakanlık buna meydan vermemeli. Her sınav için illerimizin başarı sıralamasını düzenli olarak kamuoyuna duyurmalı” dedi.

Balbay Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:

-Bu yılki olağanüstü artışın, büyük başarının arkasındaki gerçek nedir? Bir yılda hangi tür reformlar yapıldı ve öğrenciler bu sıçramayı yaptı?

-Öğrencilerimizin başarılarını gölgelememekle birlikte, TEOG 1’de örneğin Batman – Atatürk Ortaokulu’ndan bir öğrencinin birinci gelmesine karşın, TEOG 2’de ilin 60 öğrencisinin, aynı okuldan 16, aynı sınıftan 10 öğrencinin birinci gelmesinin arkasındaki sır nedir?

-Yine aynı sınıftan 5 öğrencinin 119, 6 öğrencinin 118 ve okuldan da 15 öğrencinin 119 soruyu doğru yapması kuşku verici değil midir?

- Eğitim uzmalarının yukarda belirttiği pek çok faktör aynı okul öğrencilerinin seçenek tercihlerinde hiç mi farklı etki göstermemiştir?

- Bu sonuçlar sınavlarda bir usulsüzlük yapılmasından mı yoksa öğrencilerin başarısı mı olduğunu ortaya çıkarmak için inceleme/değerlendirme yapacakmısınız?

- Ülkemizde yapılan çeşitli sınavlara ilişkin soru - cevap hırsızlığı ve kopya skandalları sonucu hak gaspları yaşandığı olumsuz örnekler varken, ortaöğretim düzeyinde yapılan TEOG’a varsa böyle bir şaibenin karışması öğrenci ve veliler ile eğitim camiasını nasıl etkileyecektir?

- Batman öncelikli ve diğer illerimizde farklı yapılar tarafından böyle bir organizasyon olup olmadığına ilişkin bir çalışmanız sözkonusu olacak mı?

- Sonuçlara göre illerimiz açısından başarı sıralaması nedir?

- TEOG tarihinde böyle emsal başkaca başarılar mevcut mudur?

 
Jandarmadan FETÖ'ye 10 ayda 222 operasyon!
 
Yarbay Songül Yakut annesinden gizlemiş!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Rahmi Uysal 1 Haziran 2017 Perşembe 16:58

Hem devlet hemde özel okullarda yöneticilik yapmış bir emekli eğitimci olarak benden önce davrandınız sizi tebrik ediyorum.Hatta bu konuda bir sponsor bulunursa gönüllü olarak araştırma yapmak istiyorum.Bunun nedeninin ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğu kanaatındayım.Mutlaka yanıtlanması gerekir Bir yılda olağanüstü değişimin nedenini bilmek kesinlikle aktarılacak bir konu değildir.Açıklama gelirse benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’deki o ihracın perde arkasında ne var?
Karşıyaka üyesi Nafize Taşkıran’ın, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Boztepe’nin, ...
CHP'li Bakan: Gençlerimiz umutsuzluktan intihar ediyor
Okullardaki eğitim ortamlarının yetersizliğinin gençlerin ergenlik bunalımlarını ...
Başbakan Yıldırım'dan şehitler için taziye mesajı
Başbakan Yıldırım, Uludere'de meydana gelen helikopter kazası sonrası ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taziye mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 askerin şehit olmasına ilişkin, "Terörle mücadelede ...
Tezcan: AK Parti FETÖ'yü devlete yerleştirmiştir
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Bülent Tezcan, Meclis 15 Temmuz ...
Bakan Kaya: İçeride tiyatro yaşanıyor
15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunanların yargılandığı davayı izleyen ...
 
CHP'den sel eleştirilerine yanıt: İzmir'i bırak, Ankara'ya bak!
İzmir’de aşırı yağışlar nedeniyle birçok yer olumsuz etkilenirken AK Parti’den ...
Bakan'dan ABD'ye: Bu adımlar son derece...
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'ye yaptığı silah sevkiyatıyla ...
CHP'li Bayır: Bas cezayı, kes ağacı, yap üstüne villayı!
Üretim Reform Paketi, TBMMKomisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Komisyonun ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva