HABERLER>GÜNCEL
27 Ocak 2022 Perşembe - 10:30

Bakanlıktan yeni SİT kararları… İzmir’e bir antik liman daha!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dikili’de antik kent limanı kalıntıları ile ve Bergama’da kültürel varlıkların bulunduğu bölgeleri birinci derece arkeolojik SİT ilan ederken Urla da Klazomenai Antik Kenti’nden kalma anıtsal mezarlık duvarının bulunduğu parselin derecesini kısmen düşürdü.

Bakanlıktan yeni SİT kararları… İzmir’e bir antik liman daha!

EGEDESONSÖZ- Resmi Gazete’de yer alan ilanlara göre İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklenirken, bazı parsellerin SİT dereceleri değiştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yaptığı incelemeler sonucunda Bergama ve Dikili’de iki bölgeyi birinci derece arkeolojik SİT ilan edilirken İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da Urla’da Klazomenai Antik Kenti’ne komşu bir parselin SİT derecesini değiştirdi.

DİKİLİ
Bakanlığa bağlı uzmanların Dikili İsmetpaşa Mahallesi'ndeki Kabakum Yolu bölgesinde yaptığı incelemeler sonucunda antik liman kalıntıları bulundu. Hazırlanan rapor sonucunda liman kalıntıları bulunan alan birinci derece arkeolojik SİT ilan edildi.

Resmi Gazete’de yer alan kararda “İzmir İli. Dikili İlçesi. İsmetpaşa Mahallesi, Kabakumyolu Mevkii sahilinde, tapulama harici alanda, deniz içinde kalan ve geç antik döneme tarihlenen üç bölümlü iskele şeklinde liman kalıntısının, antik dönem sonrasındaki tektonik hareketler sonucunda meydana gelen topoğrafik değişikliklerden sonra bile antik dönemden beri süregelen limancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğüne işaret eden mimari bir buluntu olması nedeniyle; söz konusu liman kalıntısının bulunduğu alanın 1. (Birinci) Derece Arkeolojik Sit olarak ekli 1/25000 ölçekli haritada sınırları ve koordinatları belirtildiği şekliyle 2863 sayılı yasa kapsamında tescil edilmesine, ekli sit fişinin uygun olduğuna, karar verildi.” ifadelerine yer verildi.

BERGAMA
Bergama Okçular Mahallesi’nde bazı parsellerde yapılan incelemeler sonucunda ise kültür varlıkları bulundu. Bakanlık 5 parseli birinci derece arkeolojik SİT ilan ederken bu parsellere komşu 2 parsel ise üçüncü derece arkeolojik SİT ilan edildi.

Kurulun kararı şu şekilde: “İzmir ili, Bergama ilçesi, Okçular mahallesinde tespit edilen kültür varlıklarının yer aldığı; 102 ada 101-102-103 parseller ve 101 ada 250 parselin bir bölümü ile 101 ada 248 parselin tamamını kapsayan alanın 1.(Birinci) Derece Arkeolojik Sit, 101 ada 241 ve 247 parsellerin tamamını kapsayan alanın 3. (Üçüncü) Derece Arkeolojik Sit olarak ekli 1/2000 ölçekli kadastral haritada belirtildiği şekliyle 2863 sayili yasa kapsamında tescil edilmesine, ekli sit fişinin olduğuna, karar verildi.”.

URLA
İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da Urla İskele Mahallesi’nde yer alan özel mülkiyetteki ikinci derece arkeolojik SİT statüsündeki 2 parselin derecelerinin düşürülmesi amacıyla yapılan başvuruları değerlendirdi. Klazomenai Antik Kenti döneminde nekropol (mezarlık) alanı olarak kullanılan bir parsel için yapılan talep kabul edilmezken peribolos (anıtsal duvar) bulunan parselin bir kısmı SİT derecesi düşürüldü.

Kararda “İzmir İli, Urla İlçesi, İskele Mahallesinde bulunan, tapunun eski:989 ada, 2 ( yeni: 4685 ada, 2) parselinde özel mülkiyette, "2. derece arkeolojik sit" alanında ve koruma amaçlı imar planı uygun bulunan alanda kalan taşınmazda yapılan kazı çalışmaları sonucunda; açığa çıkan kalıntı ve buluntular ile Kazi Başkanı görüşleri doğrultusunda; alanın Klazomenai antik kentinin arkaiki dönemde yoğun bir şekilde kullanılan "nekropol alanı" olması nedeniyle 989 ada, 2 parsele yönelik sit derece değişikliği isteminin uygun olmadığına, ancak; 989 ada, I parseldeki gömülerin sınırlarını tanımlayan peribolos duvarı dışında, parselin kalan bölümünde korunması gerekli taşınmaz kültür varlığına rastlanılmadığı anlaşıldığından, parselin sit derecesinin; "3. derece arkeolojik sit" olarak değiştirilmesi isteminin uygun olduğuna, parselin tapu kütüğüne "3. derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, parselin güney doğusunda kalan mezar çevirme duvarının yerinde korunmasına ve bu alanda hiçbir inşaii ve fiziki uygulamada bulunulmamasına, parselin kalan bölümünde yapılaşmaya gidilmesi durumunda; koruma amaçh imar planı değişikliğinin ve açığa çıkan duvar kalıntısının yapılaşma alanı dışında bırakacak şekilde hazırlanacak olan projesinin iletilmesinden sonra konunun değerlendirilebileceğine” ifadeleri yer aldı.

 
Başkan Tekin sanayici ile buluştu
 
Kabe ziyareti için metaverse projesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocukların 'oyun' tartışması vahşetle bitti!
Adana'da iki çocuğun oyun tartışması korkunç bitti. 15 yaşındaki O.T., ...
Başkan Soyer ‘dava açtım’ demişti... Kritik proje bakanlık kantarında!
Küçük Menderes Enerji Şirketi tarafından Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nün ...
Hablemitoğlu suikastında yeni gelişme!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2002 yılında suikasta kurban giden tarihçi ...
 
Ece Erken'in eşi silahlı saldırıda öldürüldü
Beşiktaş Kulübü'nün eski yöneticilerinden ve sunucu Ece Erken'in eşi Avukat ...
Milli Güvenlik Kurulu toplanacak
Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bugün Beştepe'de yapılacak. ...
Ece, 7'nci kattan düşerek can vermişti... Daha önce intihara kalkışmış!
İzmir'in Konak ilçesinde, 7'nci kattaki evinin balkonundan düşerek hayatını ...
 
Erdoğan'dan 'Engelleniyoruz' iddialarına yanıt: İzmir'e ayrılan bütçe iki katına çıktı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, içlerinde İzmir'in de yer aldığı CHP'li ...
İzmir'de 3 katlı ev küle döndü
İzmir'in Konak ilçesindeki bir evde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
'Emsal' tartışmalarına İZTO da dahil oldu… Davaya müdahil olacak!
İzmir Ticaret Odası Ocak ayı olağan meclisinde depremzedeler için sevindirici ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva