HABERLER>GÜNCEL
27 Ocak 2022 Perşembe - 08:38

Başkan Soyer ‘dava açtım’ demişti... Kritik proje bakanlık kantarında!

Küçük Menderes Enerji Şirketi tarafından Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nün sınırları içinde yapılmak istenan JES, GES ve RES projesi bakanlık önünde. Proje alanı Tahtalı Barajı’nın koruma alanında kalırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şirketin arama ve işletme ruhsatlarının iptali için dava açtığını duyurmuştu.

Başkan Soyer ‘dava açtım’ demişti...  Kritik proje bakanlık kantarında!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin İzmir’in Seferihisar Orhanlı Köyü ile Menderes Yeniköy arasında kalan mevkiide yapmak istediği ‘37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak [Rüzgâr Enerji Santrali (3,6 MWe/1 Türbin), Güneş Enerji Santrali (2 MWe/3,65 ha)] Tesisleri’ ile ilgili kritik kararını açıklayacak.

Bakanlığın sitesinde yer alan duyuruya göre; ÇED raporu 22 Şubat 2022 günü yapılacak İnceleme-Değerlendirme Kurulu toplantısında ele alınacak. Kurul ya projeyi kabul etmeyerek ‘ÇED olumsuz’ kararı verecek ya da projenin nihai halini şekillendirecek. Projenin toplam maliyeti 490 milyon TL olacak. Projenin işletme ömrünün ise 30 yıl olması bekleniyor. 

51 bin metrekare üzerine kurulması planlanan proje kapsamında 23 adet jeotermal kaynak kuyusu açılması, 1 adet rüzgar enerji santralinin dikilmesi ve 17 bin 21 güneş enerji panelinin kurulması planlanıyor. Yapılması planlanan JES ve GES’in orman alanı üzerine kurulması hedeflenirken RES’in ise tarım ve askeri yasak bölge üzerine kurulacak olması dikkat çekti. Yine bazı kuyu alanları zeytin bahçelerinin içinde açılacak.

TAHTALI BARAJI HAVZASINDA
Küçük Menderes Havzası sınırları içerisinde kalan proje alanının büyük bir kısmı aynı zamanda İzmir kentine içme-kullanma suyu temininde kullanılan ve işletmede olan Tahtalı Barajı'nın ‘Uzun Mesafeli Koruma Alanı' ve barajı besleyen yüzey sularına ait ‘Dere Mutlak Koruma' alanları içerisinde yer alıyor.

RUHSATIN İPTALİ İÇİN DAVA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde şirketin arama ve işletme ruhsatının iptali için dava açtıklarını duyurmuştu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Soyer, "Bu gördüğünüz doğa harikası köy, Orhanlı Köyü. Zeytin ürünleriyle meşhur köyümüzün toprağı, suyu ve doğası JES’e kurban edilmek isteniyor. Ruhsat iptali için dava açtık. Şehrimizin bir karış toprağına zarar gelmesine izin vermeyeceğim.” demişti.

Dava sürecine gerekçe olarak, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği ve 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı plan hükümleri kapsamında baraj havzalarında jeotermal arama ve işletme faaliyetlerinin izin verilecek faaliyetler arasında yer almaması gösterildi. Dilekçede jeotermal enerji santralı (JES) projelerinin içme suyu havzalarında tehdit yaratacağı açıklandı.

İZSU, bir kısmı Tahtalı Barajı uzun mesafeli koruma alanı ve uzun mesafeli dere mutlak koruma alanında kalması nedeniyle Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Müh. İnş. AŞ tarafından alınan jeotermal arama ruhsatının iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bilirkişi inceleme aşamasına gelen bu davanın yanı sıra yine baraj havzasında kalan işletme faaliyetine izin verilmemesi için de İZSU Genel Müdürlüğü tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

 
Nedim ATiLLA yazdı... Işıktan aydınlığa
 
Kıdemde yeni dönem! Nasıl hesaplanacak?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hablemitoğlu suikastında yeni gelişme!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2002 yılında suikasta kurban giden tarihçi ...
Ece Erken'in eşi silahlı saldırıda öldürüldü
Beşiktaş Kulübü'nün eski yöneticilerinden ve sunucu Ece Erken'in eşi Avukat ...
Milli Güvenlik Kurulu toplanacak
Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bugün Beştepe'de yapılacak. ...
 
Ece, 7'nci kattan düşerek can vermişti... Daha önce intihara kalkışmış!
İzmir'in Konak ilçesinde, 7'nci kattaki evinin balkonundan düşerek hayatını ...
Erdoğan'dan 'Engelleniyoruz' iddialarına yanıt: İzmir'e ayrılan bütçe iki katına çıktı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, içlerinde İzmir'in de yer aldığı CHP'li ...
İzmir'de 3 katlı ev küle döndü
İzmir'in Konak ilçesindeki bir evde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
 
'Emsal' tartışmalarına İZTO da dahil oldu… Davaya müdahil olacak!
İzmir Ticaret Odası Ocak ayı olağan meclisinde depremzedeler için sevindirici ...
Şükürer özür diledi: Muhacir ve mübadil İzmirlileri incitmek istemedim
İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) ve ESİAD Yüksek ...
21 yaşındaki işçi akıma kapılarak can verdi!
İzmir'in Urla İlçesinde bir elektrik  şirkettinde çalışan 21 yaşındaki ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva