HABERLER>ENERJİ
4 Nisan 2022 Pazartesi - 12:35

Bakanlık planlarda değişikliğe gitti... RES ve GES'ler işlenecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı plan notu değişikliğine göre bundan sonra belirli bir kapasitenin üstündeki yenilenebilir enerji kaynakları da 1/100.000’lik İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planlarına işlenecek.

Bakanlık planlarda değişikliğe gitti... RES ve GES ler işlenecek!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle açılan dava sonucunda Danıştay 6. Dairesi 30 Ekim 2020 tarihinde “Çeşme ilçe sınırlarını içeren kısmı ile bu plana yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin, "Rüzgar Enerji Santrallerinin planda gösterilmemesi" hususuna yönelik kısmı yönünden, dava konusu işlemin iptaline” kararı vermişti.

Mahkeme kararı üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği yaptı. Askıya çıkarılan imar planlarına göre hidroelektrik santrallerde 10 MW, rüzgar enerji santrallerinde 50 MW, biyokütle enerji santrallerinde 10 MW, jeotermal enerji santrallerinde 20 MW, güneş enerji santrallerinde proje alanı 20 hektar veya 10 MW ve üzeri kurulu gücündeki tesisler için çevre düzeni planlarına işlenecek ve bu tesisler için plan değişikliğine gidilecek.

Yine plan değişikliğine göre Orman Kanunu hükümleri kapsamında bu santrallerin öncelikli olarak orman niteliğini kaybetmiş alanlarda gerçekleştirilmesi esas alınacakken tarım arazilerinde yapılacak olan tesislerde ise Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri kapsamında tarım dışı amaçla kullanım izninin alınması zorunlu olacak.

Plan notu değişikliğinin tamamı şu şekilde:
-6831 sayılı “Orman Kanunu” kapsamında kalan alanlardaki yatırımların gerekli izinler alınarak öncelikli olarak orman niteliğini kaybetmiş alanlarda gerçekleştirilmesi esastır.

-Tarımsal üretim amaçlı korunması esas olan 5403 sayılı Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında kalan tarım arazilerinde yapılacak olan yatırımlarda 5403 sayılı Kanun hükümleri kapsamında “tarım dışı amaçla kullanım izni”nin alınması zorunludur.

-Çevre düzeni planında plaj-kumsal, sazlık-bataklık alan, jeolojik sakıncalı alan, jeolojik özellikleri nedeniyle korunacak alan, sulak alanlar, sulak alan koruma bölgeleri, içme ve kullanma suyu koruma kuşakları ve yaban hayatı koruma geliştirme sahalarında kalan alanlarda yapılacak uygulamalarda üniversitelerin ilgili bölümlerince faaliyetin çevreye olabilecek olası etkilerinin ve alınacak önlemlerin açıklandığı ekosistem değerlendirme raporu hazırlanması zorunludur. Bu alanlarda ilgili mevzuat hükümleri ve ekosistem değerlendirme raporu doğrultusunda uygulama yapılacaktır

-Planlama bölgesi içerisinde bulunan kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi/turizm merkezi, özel çevre koruma bölgesi, milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, sit alanı gibi özel kanunlara tabi alanlarda 5346 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilecek yenilenebilir enerji projelerine ilişkin alt ölçekli planlar, ilgili mevzuatlar ve ilke kararları çerçevesinde, alanın statüsüne uygun olarak Kültür Ve Turizm Bakanlığı Veya Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce onaylanır.

-Alt ölçekli planların jeolojik-jeoteknik etüt raporlarına uygun olarak hazırlanması zorunludur.

-5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanuna uygun olarak yapılması planlanan yenilenebilir enerji üretim tesislerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan alınacak izin kapsamında, bölgesel ölçekli yatırım kararı niteliği taşıyan hidroelektrik santrallerde 10 MW, rüzgar enerji santrallerinde 50 MW, biyokütle enerji santrallerinde 10 MW, jeotermal enerji santrallerinde 20 MW, güneş enerji santrallerinde proje alanı 20 hektar veya 10 MW ve üzeri kurulu gücündeki tesisler için çevre düzeni planında değişiklik yapılması zorunludur. Kurulu gücü bu değerlerin altında olan projelerde imar planı süreçleri, bu planda belirlenen kriterlere uygun olarak ilgili idaresince sonuçlandırılır.

-Bu plan kapsamındaki arkeolojik, tarihi, kentsel ve kentsel arkeolojik sit alanlarında (planda gösterilmiş ya da gösterilememiş), Kültür Ve Turizm Bakanlığı ve bakanlığa bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınmış kararlar ile bu plandan önce onaylanmış koruma amaçlı imar planları yürürlüktedir.

-Bu plan kapsamındaki doğal sit alanlarında (planda gösterilmiş ya da gösterilememiş), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez ve Bölge Komisyonu tarafından alınmış kararlar ile bu plandan önce onaylanmış koruma amaçlı imar planları yürürlüktedir

 
Büyükşehir'den mezarlık sorununa neşter!
 
Menemen'de sokaktaki can dostlar için etkinlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu ayın zam şampiyonu motorin oldu
Tüketici fiyatları bazında 2022 yılı Mart ayında fiyatı en fazla artan ...
Rüzgardan elektrik üretimi rekor tazeledi
Türkiye'nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi dün 203 bin 69 megavatsaatle ...
Acil durum petrol rezervleri kullanıma açılacak
Uluslararası Enerji Ajansının 31 üye ülkesi, ikinci kez acil durum petrol ...
 
Elektrik faturanız 116 TL'nin üzerindeyse... Serbest tüketici olma fırsatı!
Yıllık elektrik tüketimi 1100 kilovatsaatin (kWh) üzerinde olan tüketiciler, ...
Yorgancılar'dan 'zam' yorumu: Enflasyonu arttıracak!
1 Nisan itibariyle geçerli olacak doğalgaz zammına yönelik konuşan Ege ...
Sanayi abonelerinin elektrik fiyatlarına zam
Elektrikte sanayi abonelerinin 1 Nisan'dan itibaren geçerli olan tarifesine ...
 
Bu geceden itibaren benzine indirim geliyor
Benzine bu gece yarısından itibaren 80 kuruş indirim gelmesi bekleniyor.
Petrol fiyatlarında düşüş sürüyor!
1 Nisan 2022 Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu? Uluslararası piyasada ...
Alman enerji devi halkın kantarına çıkacak!
Alman rüzgar türbini üretici Enercon tarafından İzmir, Manisa ve Balıkesir ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva