HABERLER>İŞ DÜNYASI
18 Mayıs 2023 Perşembe - 08:33

Bakanlık onay verdi… Kyme’ye bir darbe daha!

Habaş’ın Kyme Antik Kenti’nin sınırları içerisinde kurmak istediği kireç ocağı fabrikası ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED’ süreci işletmeden onay verdi.

Bakanlık onay verdi… Kyme’ye bir darbe daha!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir sanayi bölgesi olan Aliağa’daki tesisler yarattıkları hava kirlilikleri ile canlı yaşamına verdikleri zararların yanı sıra bölgedeki antik kentler için de tehlike oluşturuyor.  Nemrut Körfezi’nde yer alan ve çevresindeki fabrikaların, limanların baskısı altında kalan Kyme Antik Kenti’nin sınırları içerisine yeni bir tesis daha geliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi Şirketi’nin yaptığı başvuru sonucunda antik kentin sınırları içerisinde kurmak istediği işletme ile ilgili kararını verdi. Bakanlık proje için ‘ÇED’ sürecini işletmeye gerek duymadı. Proje için ‘çevresel etki değerlendirme gerekli değildir’ kararı verdi.

Bakanlığın yaptığı duyuruda “İlimiz Aliağa ilçesi Çakmaklı Mahallesi, Pınartepe Mevkii (61 Ada, 6 Numaralı Parsel) üzerinde HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan "930.750 ton/yıl Kapasiteli Kireç Fabrikası " projesi için hazırlanan ve Müdürlüğümüze sunulan proje tanıtım dosyası incelenmiş, değerlendirilmiş ve söz konusu proje için ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince 12/05/2023 tarih ve E-2023138 numaralı belge ile "Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir" kararı verilmiştir.” denildi.



KYME ANTİK KENTİ’NİN SINIRLARINDA
Şirket ilçenin Çakmaklı Mahallesi sınırları içerisinde kalan 61 ada 6 parsele yıllık 930 bin 75 ton kapasiteli kireç fabrikası kurmayı planlıyor. 88 milyona mal olacak işletme İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda 2. ve 3. Derece Arkeolojik SİT sınırları içerisinde yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasında “Planlanan kireç fabrikası kapsamında üretilecek olan ürünler, lokasyon olarak yakın çevrede bulunan HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş.’nin diğer üretim tesislerinde üretilen ürünler ile beraber piyasaya sürmede avantaj sağlayacaktır. Projenin planlandığı arazinin HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş’ne ait olması ve bölgenin sanayi açısından yoğun kullanımlı bir bölge olması sebebiyle proje için başka bir alan alternatifi değerlendirmeye gerek duyulmamıştır.” ifadeleri yer aldı.

HADDAHANE İÇİN DE ONAY ALMIŞTI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz aylarda Habaş’ın yine Kyme Antik Kenti sınırlarında kurmak istediği soğuk haddehane tesisi ile ilgili ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı vermişti. Yine yakın zamanda şirketin antik kentin sınırları içerisinden geçirmek istediği boru hattının imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun bulunarak askıya çıkarılmıştı.



KYME ANTİK KENTİ HAKKINDA
İzmir İli, Aliağa İlçesi Kent Merkezi’ne 6 km mesafede yer alan Namurtköy sınırı içinde ve Çandarlı Körfezinin güneyinde kalan Kyme Antik Kenti, Batı Anadolu’da Aiolis Bölgesinde yer alan 12 Aiol kentinin en önemlilerinden birisidir. Kent, Nemrut Körfezi olarak adlandırılan alandaki iki tepe ve aralarındaki vadide kurulmuştur. Deniz kıyısında yer alması ve bir limana sahip olması sonucunda kentte ticaret gelişmiş ve önemli bir yer tutmuştur. Kyme kenti, M.Ö. 7 yy’dan M.S. 3. yy’a kadar kendi adına sikke basmıştır, bu da kentin gelişmişliğinin ölçütü olarak görülmektedir. Özellikle şarap ve zeytinyağı ticareti ile uğraşan kent, uzun bir süre limanlarından vergi almamış, bu sayede de birçok tüccarı kente çekebilmiştir.

 
Montana'da TikTok tamamen yasaklandı
 
Bergüzar Korel 7 sene sonra ekranlara dönüyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Mayıs 2023 Perşembe 09:56

Bu bakanlık hangi partiye bağlı? Partini söyle senin ne olduğunu söyleyeyim. Seçim zamanı bu işlem geçersizdir. Derhal iptal edilmeli. Bakanlığın görev süresi dolalı çok oldu.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
390 yıl hapsi isteniyordu... Demirtaş, beraat etti!
İhaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma ...
Bakanlık'tan sevindiren karar... Karagöl kurtuldu!
Karagöl Tabiat Parkı’na açılmak istenen patlatmalı kalker ocağının ÇED ...
Dijital Gelecek Zirvesi gelenekselleşecek
BASİFED’in Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği Dijital Gelecek ...
 
Bakanlık onay verdi… Folkart’tan 1,8 milyarlık yatırım!
Folkart’ın Alsancak Limanı yakınlarındaki projesinin kapasite artışına ...
İzmir’den Tel Aviv’e 'ticaret' köprüsü
İzmir Ticaret Odası, “Gelinlik, Damatlık ve Abiye” sektöründe faaliyet ...
THY'den 28 Mayıs kararı: İade ve değişiklik hakkı!
Türk Hava Yolları, 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri ...
 
EGİKAD ile KAGİDER’den iyi niyet protokolü
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği ...
Meyve sebze ihracatçılarının en büyük pazarı Rusya
Yaş sebze meyveden demir ve demir dışı metallere, tekstilden toprak sanayiine, ...
Nisan ayında 235 milyon dolarlık ihraç yapıldı
Türkiye, nisan ayında 235,7 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç etti. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva