HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2023 Salı - 19:20

Bakan Özer'den özel okul fiyat artışları açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okullarda 2023 ücret artışı konusunda "Sadece TÜFE-ÜFE oranlarına bakmayacağız. Çünkü 2023 yılında enflasyonun düşme beklentisi çok yüksek. Velilerimizi, velilerimizin çıkarlarını koruyacak şekilde yeni oranı inşallah yarın (4 Ocak) belirleyeceğiz ve kamuoyuna duyuracağız" dedi.

Bakan Özer den özel okul fiyat artışları açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okul ücretlerine ilişkin "Velilerimizin çıkarlarını koruyacak şekilde yeni oranı inşallah yarın (4 Ocak) belirleyeceğiz ve kamuoyuna duyuracağız." dedi.

Bakan Özer, Kızılcahamam TOKİ Çağatay İlkokulu Açılış Töreni'nin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, özel öğretim kurumlarının tüm temsilcileriyle birlikte bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Özer, "Tabii sadece TÜFE-ÜFE oranlarına bakmayacağız. Çünkü 2023 yılında enflasyonun düşme beklentisi çok yüksek. Velilerimizi, velilerimizin çıkarlarını koruyacak şekilde yeni oranı inşallah yarın (4 Ocak) belirleyeceğiz ve kamuoyuna duyuracağız." diye konuştu.

YÜZDE 300'E VARAN ZAM
TÜİK'in açıkladığı verilere göre özel okulların zam tavan oranı yıllık ortalama TÜFE+ÜFE rakamın yarısının 5 puan fazlası olabiliyor. Buna göre de 2022'de adeta füze gibi fırlayan enflasyon yüzünden bu oran 105.5 olarak hesaplanıyor. Kaldı ki kimi okullar aynı çatı altında ilkokuldan orta okula geçen öğrencilerin öğrenim ücretlerine yüzde 300'e varan oranlarda zam açıkladı. Ancak bu konuda da son sözü bakanlığın vereceği ifade ediliyor.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre okul yönetimleri bir önceki yılın ortalama (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla % 5 oranında ek yaparak artış yapabiliyorlar. 2022'de 12 aylık ortalama TÜFE rakamı yüzde 72,31 ÜFE ise 128,7 çıktı. Bu iki oranın toplamın 2 bölümüne 5 puan eklendiğinde özel okulların yasal zam tavanı ortaya çıkıyor. Yani yüzde 105. Ancak ne özel sektörde ne kamuda çalışanların gelirleri 2022'de bu oran da artmadı. En yüksek artış asgari ücrette o da yüzde 100'ü zor buldu. Bugün açıklanan memur zamlarında da yıllık gelir artışı sadece yüzde 77 olabildi. Kaldı ki özel okul öğretmenlerinin bile bu zam oranlarının yakınından bile geçmediği ortadayken özel okulların velilerine duyurduğu kayıt paraları şaşkınlık yarattı.

HESAPTA ORTALAMA FARKI
Üstelik 19 Şubat 2020'de Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği değişikliği ile bu ücret artışı formülü bir gecede veli aleyhine özel okulların lehine olacak şekilde değiştirilmişti. 2014'de çıkarılan yönetmelikte (TÜFE+ÜFE)/2 +%5 nin sadece 'yıllık' değişim oranı baz alınıyordu. 2020'de sessiz sedasız özel okulların talebi ile değiştirilen madde bir anda 12 aylık 'ortalama' enflasyona çevrildi. Böylece okullar zam tavanını daha da yükseltme imkanı buldu. Bugün 2020'deki değişiklik olmasa zam tavanı resmi rakamlarla yüzde 105,5 değil yüzde 85.5'te kalacaktı. Çünkü baz etkisiyle düşen enflasyon yıllık değişimde TÜFE, yüzde 64.27'ye ÜFE de yüzde 97,7'ye gerilemişti. Ancak yönetmelikteki o ince hesaplı değişimle yine veliler zarara uğramış oldu.

 
Bakan Nebati'den yeni yılın ilk mesajları!
 
Bornova Meclisi’nde gündem hurdacı cinayeti… Doğanlar’a ‘konteyner’ formülü! 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çavuşoğlu, Suriye'deki muhalif gruplarla görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı El-Maslat, ...
'Sahte doktor' Ayşe Özkiraz hakim karşısında
Kamuoyunda 'sahte doktor' olarak bilinen 21 yaşındaki Ayşe Özkiraz, ilk ...
Gizli buzlanma Mardin'de 6 can aldı!
Mardin'de 6 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin de yaralandığı faciada, ...
 
Sözleşmeli personele kadro düzenlemesi Meclis'te
Sözleşmeli personele kadro getirecek yasa teklifi AK Parti grubunda imzaya açıldı.
Büyük Manavgat orman yangını davasında karar
Büyük Manavgat yangınında ilçe merkezindeki 28 Temmuz 2021 tarihinde orman ...
Amasra'daki maden kazası incelemesinde sona doğru
Amasra'da 42 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası ile ilgili yeni ...
 
Müstakil evde çıkan yangında 1 bebek öldü
Sakarya'da büyük bir acı yaşandı. Kentte müstakil bir evde çıkan yangında ...
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi ...
Selzedelere 90 milyon lira destek ödemesi yapıldı
Antalya'nın Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde selden zarar gören vatandaşlara ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva