HABERLER>EKONOMİ
18 Nisan 2023 Salı - 15:37

Bakan Nebati'den KGF açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin nebati deprem felaketi öncesinde açıkladıkları KGF paketlerinin hacminde artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttiklerini belirterek "Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz" diye konuştu

Bakan Nebati den KGF açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlık olarak deprem felaketinin ilk gününden bu yana vatandaşların yaralarını sarmak için birçok adım attıklarını belirten Bakan Nebati "AFAD’a bugüne kadar 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı gerçekleştirdik. Depremzede vatandaşlarımıza ve hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına nakdi yardımlarda bulunuyoruz. Hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. Ayrıca, hane başı 15 bin lira Taşınma Destek Ödemesi gerçekleştirdik. Doğal Afet Sigortası kapsamında bugüne kadar yaklaşık 19.6 milyar lira hasar ödemesinde bulunduk. Toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz. Daha şimdiden 100.000’den fazla konutun inşasına başladık. Bu süreçte, Bakanlık olarak gereken tüm finansman desteğini kesintisiz şekilde sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

KONTEYNER BAŞINA 30 BİN TL DESTEK
Kalıcı konutlar inşa edilene kadar, bazı geçiş dönemi çözümlerini devreye aldıklarını belirten Bakan Nebati deprem bölgesi için aldıkları ilave tedbirler hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Çalışanları konteynerlerde ikamet eden KOBİ’lerimize konteyner başına 30 bin lira olmak üzere 10 konteynere kadar destek veriyoruz. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimiz için toplam 20 milyar lira kefalet limiti olan Deprem Bölgesi İşletme Giderleri Destek Paketi ve Deprem Bölgesi Yatırım Destek Paketi’ni ivedilikle hayata geçirdik. Bu paketler kapsamında hâlihazırda toplamda 9.5 milyar liralık kredi hacmine ulaşılmış olup yararlanma imkânının halen devam ettiğini buradan tüm işletmelerimize hatırlatmak isterim. Deprem felaketi öncesinde açıklamış olduğumuz KGF paketlerinin hacminde de artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttik. Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz."

FATURALAR SİLİNDİ
Ayrıca, yakın zamanda kurulan Katılım Finans Kefalet A.Ş. üzerinden de deprem bölgesine özel paketleri uygulamaya aldıklarını belirten Bakan Nebati depremde evi ya da işyeri yıkılan, acil yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilen vatandaşların geriye dönük ödenmemiş tüm elektrik ve doğal gaz faturalarını sildiklerini hatırlattı.

ÇİFTÇİ KREDİLERİ 1 YIL FAİZSİZ ERTELENDİ
Depremden en çok etkilenen kesimlerden biri olan çiftçilerin sorunlarına en doğru çözümleri üretebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile tam bir koordinasyon içinde olduklarını söyleyen Bakan Nebati sözlerine şöyle devam etti:

"Bölgede faaliyet gösteren çiftçilerimizin kredilerini 1 yıl süreyle faizsiz erteledik. Büyükbaş için 500 lira, küçükbaş için 50 lira yem desteği sağladık. Mazot ve gübre desteğimizi nakdi olarak vermeye başladık. Deprem bölgesindeki illerimizde sertifikalı tohum desteğimizi yüzde 100 artırdık. Hububatta dekar başına 50 lira olan desteğimizi de 100 liraya çıkardık. Hayvanları telef olan çiftçilerimizin hayvanlarını birebir telafi etmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor."

'KAHRAMANMARAŞ ÖNCELİĞİMİZDİR'
Kahramanmaraş’ta esnafın ve çiftçinin her daim yanında olduklarını söyleyen Bakan Nebati şehre yönelik destekleriyle ilgili olarak "2022 yılında Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren 4 bin 523 esnaf ve sanatkârımıza Halk Bankası vasıtasıyla yaklaşık 1.1 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi kullandırdık. Aynı dönemde 8 bin 955 tarımsal üreticimize Ziraat Bankası vasıtasıyla yaklaşık 2.6 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi imkânı sağladık. Depremin temel merkezi olan Kahramanmaraşımız desteklerde önceliğimizdir. Bugün de depremde zarar gören altyapıyı tadil etmek için Tarım ve Orman Bakanımız ve Belediye Başkanımızla bir araya geldik" açıklamasında bulundu.

Bakan Nebati ilerleyen dönemde birinci önceliklerinin depremden etkilenen tüm illeri eskisinden çok daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırmak, depremzede vatandaşlara huzurlu yuvalarının anahtarlarını bir an evvel teslim etmek olduğunu sözlerine ekledi.

 
Trabzonspor'un yeni teknik direktörü belli oldu
 
Erdoğan: Emperyalist düzene biz dur dedik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuyruklar oluştu… İzmir’de dövize hücum!
Döviz kurunda, ibrenin yukarıya doğru yükselmesi sebebiyle vatandaşlar ...
Rezervasyonlar beklentilerin altında… Çeşme’ye bayram yok!
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, bayram tatilinin üç gün olması nedeniyle yapılan ...
İzmir’de ezber bozan deprem önlemi… Yastık altına veda, kollara merhaba!
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Depremin ardından ...
 
Ete yine zam geldi... Karkasa 16, kıymaya 30 TL!
Geçen hafta 209 lira olan dana karkas fiyatı, 225 liraya çıkınca, bir ...
Yenilenmiş cihazların kapsamı genişledi
Ürün yenileme merkezlerinin cep telefonu ve tabletle sınırlı olan faaliyet ...
Hükümetin kamu işçilerine yeni zam teklifi belli oldu
700 bin kamu işçisinin zam pazarlığı devam ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün ...
 
Bakan Yanık: 371,9 milyon TL kaynak aktardık
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 'Vefa Projesi' kapsamında ...
Bütçe Mart'ta 47 milyar lira açık verdi
Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri martta 286 milyar 821 milyon ...
AK Partili İnan'dan sahada mesajlar: Gençler için var gücümüzle çalışacağız
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Milletvekili Adayı Eyyüp Kadir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva