HABERLER>EKONOMİ
30 Aralık 2014 Salı - 19:21

Bakan Elvan’dan marinalar için uzlaşı çağrısı

İzmir Ticaret Odası’nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Başkan Kocaoğlu’na yat limanları konusunda uzlaşma çağrısı yaptı. Elvan, “Bakanlık bunları iptal etti, yapmak istemiyor’ derseniz biz üzülürüz. İzmir’de denizciliği, kruvaziyeri, yat limanlarının sayısını artırmak istiyoruz” dedi.

Bakan Elvan’dan marinalar için uzlaşı çağrısı

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, İzmir’de planladıkları 9 yat limanından ikisinde sorun yaşadıklarını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na İnciraltı ve Karşıyaka Yat Limanları konusunda uzlaşma çağrısı yaptı.

- ELVAN’DAN KRİTİK MESAJLAR: TASFİYE, TÜNEL VE LİMAN…
 
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu ve İlknur Denizli'nin katıldığı İzmir Ticaret Odası'nın Genişletilmiş Özel Meclis Toplantısı'nda konuşan Elvan, İnciraltı ve Karşıyaka’da yapılması planlanan yat limanlarıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını söyledi.


 
‘SİZİN KADAR İZMİRLİYİM’
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in yat limanlarıyla ilgili açıklamalarını eleştiren Elvan, “Bir milletvekili tarafından yat limanı ile ilgili uygunsuz ifadeler kullanılıyor. Aziz Bey’in uzlaşmacı bir yönü olduğunu biliyorum. Bir şeyler yapmak istiyorsak burada birbirimizi eleştirerek mesafe alamıyoruz. ‘Ben siyasi olarak nasıl prim alabilirim’ düşüncesiyle hareket ediliyorsa, bunun anlamı o işin yapılmasını istemiyorum demektir. İzmir’de yapmayı planladığımız 9 yat limanından sorunlu olan ikisi. O sıkıntıyı nasıl çözeceğimizi birlikte konuşalım. ‘Bakanlık bunları iptal etti, yapmak istemiyor’ derseniz biz üzülürüz. İzmir’de denizciliği, kruvaziyeri, yat limanlarının sayısını artırmak istiyoruz. Ben de bu manada sizin kadar İzmirliyim. Bu yapılan iş bu ülke için yapılan bir iş” diye konuştu.
 
‘YAT LİMANLARINI YAPMAYA HAZIRIZ’
Yat limanları hakkında detaylı bilgi veren Elvan, Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’nı 4-5 ay sonra açacaklarını, Doğanbey Payamlı’da ÇED’i revize edeceklerini belirtti. Karaburun’da yat limanı yapılacak yerin fok üreme alanı olduğunu dile getiren Elvan, izinleri almalarının halinde sürece devam edeceklerini söyledi. Elvan, “Yeni Foça’da yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıktık. Teklif gelmedi. Dedik ki biz inşaatı kendimiz yapacağız. Kendi bakanlığımızın bütçesine koyduk. Hiçbir bir sıkıntımız yok. Şifne Yat Limanı ve Çeşmealtı’nda yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkacağız. İnciraltı problemli. Burayla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yat sayısının fazla olduğu itirazı üzerine proje revize edildi. Tarım Bakanlığı önce olumsuz bakmış, Bakanlığımız müdahalesi ile uygun görüş alınmış. Proje alanı çift kabuklu üreme alanı olduğu için ÇED süreci durdurulmuş. Yeni imar planı sunulmuş. 1. derece doğal SİT alanı olduğu için Bakanlıktan uygun görüş alınmamış. İnciraltı’nda böyle bir problemimiz var. Taraflar bir araya gelip konuşalım. Ya alternatif yer bulalım ya da çözmek için neler yapabiliriz, onu konuşalım. Yoksa iptal edilmesi gibi bir husus söz konusu değil. Biz yatırım programında bunlara ödenek tahsis etmişiz. Bu parayı İzmir için harcamak istiyoruz” dedi.
 
Karşıyaka Yat Limanı ile ilgili Büyükşehir tarafından yat limanının Mavişehir tarafında gerçekleştirilmesi konusunda görüş verildiğini dile getiren Elvan “Mavişehir’in Gediz Sulak Alan Koruma Bölgesi’nde olması demek bunu yapamazsınız demek. Eğer bizim bunu Mavişehir’de yapabilecek hukuki yapı oluşturmamız mümkünse bunu yapalım diyorum. Ama Karşıyaka’da bu yönüyle ilgili sorunumuz yoktu. Mavişehir’e giderek bir anlamda yat limanı yapamayacağımız bir alana bunun yönlendirilmesi söz konusu... Bakanlık olarak ‘şu şu projeleri iptal ettik, yapmayacağız’ demiyoruz. Yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.


 
‘FUAR YOLUNDA BAŞKANLA ANLAŞIRIZ’
Gaziemir’deki yeni fuar alanının otoyol bağlantısı konusunda açıklama yapan Elvan, “Arkadaşlara kentsel yenileme alanına yönelik yapacağınız kavşak daha uzun vadeli ise ve bunun 15-20 yıl ileriye yönelik düşünüyorsak, lütfen önceliği belediyelerinize verin diye talimat verdik. Onu konuşuruz. Başkanla anlaşırız” dedi.
 
Çandarlı Limanı’nı küçültmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirten Elvan, bu konudaki haberlere tepki gösterdi. 12 milyon TEU’luk limanın 4 milyon TEU’ya düşürüldüğü yönünde haberler çıktığını vurgulayan Elvan, “Oradaki kapasitemiz 12 milyon TEU olacak. 4 milyon TEU olmayacak. Ama 12 milyon TEU’luk limana teklif gelmediği için bunu 3 aşama yapalım dedik. Birinci aşamada 4 milyon TEU olacak. Gerekirsek 2 milyon TEU’luk, gerekirse 1 milyon TEU’luk çıkın dedim” diye konuştu.
 
PROBLEM ATIŞMASI
Toplantı boyunca Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile karşılıklı konuşan Bakan Elvan, Körfez’de tekne park kurulması önerisi konusunda topu belediyeye attı. Kocaoğlu ise izin verilmesi durumunda yapmaya hazır olduklarını söyledi. Bunun üzerine Elvan, “Biz çok problemli mi görünüyoruz?” dedi. Elvan’a yanıt veren Kocaoğlu ise “Ne biz ne siz problemliyiz. İzmir’e, Türkiye’ye çalışıyoruz” diye konuştu.
 
'İZMİR 2000 ÖNCESİ İHMAL EDİLDİ'
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2000 yılı önceki yıllarda İzmir'in ihmal edildiğini dile getirdi. Demirtaş, "Sizden önce İzmir'de çevre yolu yoktu. 51 kilometrelik yolun sadece 11 kilometresi yapılmıştı. Çeşme Limanı ro-ro limanı olarak hizmete girdi. Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile İZBAN devreye alındı. Adnan Menderes Havalimanı İzmir'e yakışmıyordu. Şimdi yolcu kapasitesi 25 milyona çıkarıldı. Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nı 1992'den beri takip ediyorum. Süleyman Demirel'in Başbakanlığı döneminde gündemimizde İstanbul-İzmir Otoyolu vardı. Ama o dönem başlayamadı" dedi.
 


İzmir'deki mevcut projeler için destek isteyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Kronik sorunumuz 250 metre genişlikte, 11 metre derinlikteki liman yaklaşım kanalının yapılması. 50 milyon dolarlık proje. Çıkan dolgunun bir kısmı ile Körfez'de ada yapılması projesi var. İzmir'e çok yakışacaktır. 23 yıldır söylüyorum. İzmir Alsancak Limanı'nı büyütme imkanı var. Daha çok kruvaziyer geminin yanaşması için Alsancak Limanı'na iki parmak iskele yapılmalı, hangarlar terminal binası haline getirilmeli. Çevre Yolu'nun Aliağa, sonra Bergama ve Çandarlı'ya bağlanması ve Çanakkale Köprüsü ile taçlandırılması gerekiyor. İzmir-Ankara ve İzmir-İstanbul otoyolları ile İzmir-Ankara Hızlı Treni hızlandırılmalı. Pasaport Yat Limanı müthiş bir cazibe merkezi olacak. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye'nin 2. aktarma merkezi olmalı. Türk Hava Yolları yeni hatlar açmalı."
 
TCDD'nin İzmir'de hazine gibi yerlere sahip olduğunu belirten Demirtaş, "Basmane'deki eski gar turistik bir otel olabilir. Alsancak Gar içinde güzel yerler var. Siz de İzmirli de kullanamıyor. Kordon'daki viyadük ayaklarının kaldırılmasını istiyoruz. Yıkılması konusunda talimat verirseniz seviniriz. İTOB ve Pancar OSB'nin otoyola bağlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.


 
KAPI KAPI DOLAŞIN
Bakan Elvan Ticaret Odası’ndaki oturumun ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Burada teşkilata seslenen Elvan, “Teşkilat önümüzdeki seçim döneminde kapı kapı dolaşsın. Bizler insanı seven insanlarız. Dilimizde asla sertlik, saldırı yok. Bu anlayışı İzmir de görmelidir. Verdiğimiz sözlerin arkasında duracağız. Ne söz verdiysek yerine getiririz” dedi.

İl Başkanı Bülent Delican ise Bakan Elvan’a hizmetleri için teşekkür ederken nazar duası hediye etti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
engin 31 Aralık 2014 Çarşamba 10:27

sayın Demirtaş şöyle söylemiş. "Sizden önce İzmir'de çevre yolu yoktu. 51 kilometrelik yolun sadece 11 kilometresi yapılmıştı.İzmirli hemşerilerime soruyorum.Bu bilgi doğrumudur?

Yorumu oyla      14      5  
İzmirli 31 Aralık 2014 Çarşamba 10:08

Yat limanı Çiğli'ye yapılmalıdır. Yatların trafiğin ve kalabalığın içinde ne işi var? Yatlar, çevresi güzel, bol yeşil alan ve ferah bölgelere yapılır. Üstelik bir tarafı Kuş Cenneti olan Çiğli bir tarafı mavişehir ile prestij bölgesi. Pasaport ve karşıyakada yat limanı olmaz.

Yorumu oyla      12      6  
nasıl 31 Aralık 2014 Çarşamba 10:01

İnciraltında AGA Çok ,Kimse Dokunamıyor Bile Bölgeye Adaletli olsa Bi kere 20 küsür katlı Otel Var Balçova da Aynı şekilde katlı otel var şimdi üçkuyularda gelicek avm rezidans buyrun size Şeytan üçgeni :) Aradaki Bölgeye Kurşun DÖktürelim Bari Gözmü Vardır ? Nazarmı vardır Anlamadım :) Saygılar İyi Seneler :)

Yorumu oyla      11      6  
sak 31 Aralık 2014 Çarşamba 09:10

Ekrem Demirtaş iş başında.Hırdavatçılıktan gelme ama uzmanlığı yağcılık .

Yorumu oyla      15      6  
31 Aralık 2014 Çarşamba 01:40

adnan menderes in kapasitesi 30 milyon oldu. 25 iç, 5 milyon dış.

Yorumu oyla      11      5  
Hükümet Güven vermeli 30 Aralık 2014 Salı 22:16

Özel İdare Mallarının İzmirlilerden kaçırılmasından sonra; ben hükümete olan tüm güvenimi kaybettim. Hükümet İzmirlilerin güvenini kazanmak istiyorsa kaçırılan bu mallar gerçek sahipleri olan İzmir'in yerel yönetimlerine geri verilmelidir. Bu yapılmadığı sürece anlatılanların hepsi göz boyama olarak kalır.

Yorumu oyla      15      5  
Ali turan 30 Aralık 2014 Salı 22:10

Sayın bakanım inciraltı konusunda uzkaşın..izmir yeni uzlaşıyı görmeye hasret..

Yorumu oyla      16      7  
izmirli 30 Aralık 2014 Salı 21:43

O değil otogar metrosu için 2014 bütçesine de 2015 bütçesine de para kondu bu paralar nereye gitti onu merak ediyom.

Yorumu oyla      20      5  
izmirli 30 Aralık 2014 Salı 21:35

Otogar ve buca metroları soruldu hızlı treni anlattı.Yani metroları geçiştirdi.Metroyu unutun mesajı verdi dolaylı olarak.

Yorumu oyla      20      5  
Mustafa Y 30 Aralık 2014 Salı 21:13

sn.demirtaşa basmane garı hala gar olarak işlevi varken, bunun kaldırılmasını ve garın otel yapılmasını mı öneriyor, saçmalık.ancak izmire yat limanı şart, bayraklıyı da unutmasınlar ama şehir merkezi eski liman bölgesi olan pasaport-gümrük arası mutlaka yat limmanına dönüştürülmeli, izmir yat turizminden de payını almalı.

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! 2015 yılının asgari ücreti belli oldu
Asgari ücret 2015 yılının ilk 6 ayında net 949 TL, ikinci altı ayda 1000 TL olarak belirlendi.
Elvan’dan kritik mesajlar: Tasfiye, tünel ve liman!
İzmir’de yatırımları inceleyen Bakan Elvan Torbalı’da önemli açıklamalar ...
Dokay küresel ilkeler sözleşmesini imzaladı
DOKAY, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (United Nations ...
 
Bakan Yıldız’dan elektrik ve doğalgaz açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ...
Bakan Elvan İzmir’e denetime geldi: İZBAN mesajları
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı İzmir’de bir günlük yoğun bir ...
Vergi raporu: İzmir 5 verdi 1 aldı!
Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre İzmir yılın ilk 11 ayında ...
 
Yılbaşı alışverişi için 5 altın uyarı!
Yeni yıla sayılı günler kala alışveriş çılgınlığı tüm hızıyla devam ediyor. ...
Yorgancılar’dan gelir tuzağı uyarısı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası, 2015 bütçesini 12 milyon 250 bin lira olarak ...
Bakan Elvan’dan İzmir’e ‘yatırım’ çıkarması
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı İzmir’de bir günlük yoğun bir ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva