HABERLER>SPOR
13 Kasım 2015 Cuma - 14:57

AYM’nin kararı sonrası ‘Passolig’ tartışması!

Anayasa Mahkemesi'nin Passolig hakkında aldığı karardaki "Türkiye Futbol Federasyonu, e-bilet işini başka bir kuruma devredemez" kararı ilk günden beri büyük polemik konusu olan Passolig'i tartışmalı hale getirdi.

AYM’nin kararı sonrası ‘Passolig’ tartışması!

Hürriyet yazarı Kenan Başaran'ın yazısı şöyle:  Anayasa Mahkemesi, dün taraftarları çok yakından ilgilendiren bir karar aldı. Yüksek mahkeme, elektronik bilet yani e-bilet'in devam etmesi yönünde karar verdi. Ancak mahkeme çok önemli bir karar daha aldı. Buna göre Türkiye Futbol Federasyonu, e-bilet işini bir başka kuruma devredemez! Bu iptal Passolig'i de tartışmalı hale getirdi.
 
Taraftar Hakları Dayanışma Derneği'nin (TarafDer) açtığı davada Ankara 16. Türketici Mahkemesi, bazı konuları Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
Neydi bunlar? 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nın 5. maddesinin 4 ve 11. fıkrasının (c) bendinin Anayasaya aykırı mı, değil mi?
4. fıkra, artık sportif müsabakaların e-bilet ile izleneceğini ve bunun hangi koşullarda olacağını hükme bağlıyor.
11. fıkranın (c) bendiyse federasyonlara e-biletin satış, reklam ve pazarlama haklarını düzenliyor ve bunları 3. kurumlara devretme hakkı tanıyor.
Yüksek mahkeme 4. fıkraya dokunmadı. Yani "E-bilet sistemi devam edecek. Bunda anayasaya aykırı bir durum yok" dedi.
Ancak, e-biletin satış, pazarlama ve reklam haklarını 3. kişilere kullandırma yetkisini ise, anayasaya aykırı buldu.
Somutlarsak; davayı açan taraftarlara göre mahkeme açıkça şunu dedi: Türkiye Futbol Federasyonu, sen bu e-bilet işini Passolig firmasına veremezsin.
 
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Bu kısmi iptale göre TFF'nin gerçekleştirdiği Passolig ihalesinin iptal edilmesi gerekir.
 
BİR KARAR, ÜÇ AYRI YORUM VAR
Diğer yandan kanunun 5. maddesinin 11. fıkrasının (b) bendi e-bilet ile satış hakkını kulüplere veriyor. (a) bendiyse federasyona kontrol, denetim ve kişisel bilgileri saklamayı emrediyor.
Bu durumda üç ayrı yorum ortaya çıkabiliyor. Bu görüşler ise şöyle:
1. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla federasyon e-bilet ihalesi yapamaz ve dolayısıyla Passolig'in derhal sonlandırılması lazım.
2. Passolig sistemi etkilenmez. Çünkü mevcut uygulamada Passolig'in kullandığı kişisel bilgiler federasyondan alınanlar değil, bizatihi insanların banka müşterisi olarak verdiği bilgiler.
3. Kanun e-bilet satış hakkını kulüplere veriyor. Dolayısıyla her bir kulüp kendi e-bilet satışını yapacak ve bu noktada istediği bir firmayla anlaşabilir. Bir kulüp isterse Passolig ile yeni bir anlaşma yapıp devam edebilir.
 
Fakat bu işi kulüpler yaparsa bu kez de kulüplerin kişisel bilgileri 3. kişilere verip vermeyeceği yeniden hukuki tartışma konusu olacak. Ticari menfaat ortadan kalkarsa kulüpler kendilerine bir partner bulur mu, bu da soru işareti.
Bu görüşlerden hangisinin geçerli olacağı Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının açıklanmasıyla netlik kazanacak. Gerekçeli karar sadece federasyonlara mı kısıtlama getiriyor yoksa kulüplere de mi getiriyor? Bu sorunun cevabı Passolig için de taraftar için de hayati önemde olacak.
 
GÖZLER 9 ARALIK'TAKİ DAVADA
Diğer yandan Passolig davasında hukuki süreç bitmiş değil. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra gözler 9 Aralık'ta 16. Ankara Tüketici Mahkemesi'nde görülecek davada olacak.
 
Mahkeme, yüksek mahkemenin kararı doğrultusunda Passolig uygulamasının sonlandırılması yönünde karar verebilir.
Öncesine göre eli güçlenen TarafDer de ilk etapta Passolig'in durdurulması için ihtiyadi tedbir kararı verilmesi talebinde bulunacak.
Tüketici mahkemesinden çıkacak her türlü karar için tarafların temyiz hakkı bulunduğunu da hatırlatalım.
Keza Passolig'e karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının saklı olduğu da bir kenara not edilmeli.
 
6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'nun Anayasaya aykırı bulunmayan 5. maddesinin 4. fıkrası:
 
(4) Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulur. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturulur. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yerine uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye'ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilir. Bilet satışları kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapılabilir. Spor müsabakalarına, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilir. Spor müsabakasına izleyici olarak girecek kişilerin kontrolünü ev sahibi kulüp yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük ev sahibi olmayan müsabakalarda, müsabakaya katılan her iki kulüp; milli müsabakalarda ise, ilgili federasyon tarafından yerine getirilir.
 
Anayasaya aykırı bulunan 5. maddenin 11. fıkrasının (c) bendi:
c) Elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında ilgili federasyonlar yetkilidir. Merkezi pazarlama ve bilet satışından elde edilecek gelirler kulüplere ait olup federasyon ya da yetki verdiği üçüncü kişiler nezdinde oluşacak bu gelirler kamu kurum ve kuruluşlara ilişkin alacaklar hariç olmak üzere haczedilemez, devir ve temlik edilemez. Federasyonlar bu fıkra kapsamında belirtilen yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebilir.

 
AK Parti İzmir’de flaş istifa!
 
Flaş! İlhan Cihaner dahil 14 sanığa beraat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaf-Kaf’ta eski kaptan menajer oluyor
PTT 1'inci Ligi'nde Göztepe derbisini kazanarak zirve yarışında umut tazeleyen ...
Altınordu ders verdi!
PTT 1'inci Ligi'nde İzmir'i temsil eden 3 ekipten biri olan Altınordu, ...
Göztepe’de Gökhan’ın kulübe sırrı ortaya çıktı!
Göztepe’nin sezon başında en flaş transferlerden biri olarak Kayseri Erciyesspor'dan ...
 
Muslera insansız hava aracını da yakaladı!
Uruguay-Ekvator maçında insansız hava aracı sahaya düştü. Drone, Galatasaray'da ...
Şota Arveladze: Arçil yedi, hesabı ben ödedim
Sözleşmesinin feshedilmesinin ardından akşam saatlerinde Trabzon’dan ayrılan ...
Altınordu’da Yener şoku!
PTT 1'inci Lig takımlarından Altınordu'da Yener Arıca'dan gelen haber, ...
 
Türk basketbolunu sarsan ölümde korkunç şüphe
ABD'nin New York kentinde cesedi bulunan ABD asıllı Türk basketbolcu Ali ...
Şota ikiz kardeşi Arçil'in kurbanı oldu!
Trabzonspor'da görevine son verilen Şota Arveladze'nin görevine başarısız ...
Trabzonspor’da flaş gelişme: Bir dönem kapandı
Trabzonspor Teknik Direktörü Şota'nın sözleşmesi feshedildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva