HABERLER>EGE
12 Şubat 2021 Cuma - 12:04

Aydın'da heyecan verici keşif: Türkiye'de benzeri yok!

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, Adnan Menderes Üniversitesi ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü iş birliğiyle, Mastaura Antik Kenti içinde 4 ay önce başlatılan çalışmalarla, Roma'daki Kolezyum'un (amfitiyatro) benzeri bulundu. Temizlenerek gün yüzüne çıkarılan Kolezyum'un tam yuvarlak olması nedeniyle Türkiye'de benzersiz olduğu bildirildi

Aydın da heyecan verici keşif: Türkiye de benzeri yok!

Roma mimarisinin dünya üzerindeki en iyi örneği kabul edilen Kolezyum'un bir benzeri Aydın'ın Nazilli ilçesindeki 1800 yıllık Mastaura Antik Kenti'nde ortaya çıktı.

DHA'nın haberine göre zeytin ve incir bahçelerinin arasında toprak altında günümüze kadar korunarak geldiği öğrenilen Kolezyum'un ortaya çıkarılması arkeoloji dünyasında heyecan oluşturdu.

Mastaura Antik Kenti içinde bulunan Kolezyum'da arena olarak kullanıldığı dönemde çeşitli sporlar yapıldığı tahmin ediliyor.

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Nazilli Belediye Başkanı İYİ Partili Kürşat Engin Özcan, Aydın Müze Müdürü Abdurbari Yıldız ve Mastaura Antik Kenti Kazı Başkanı Aydın Adnan ve Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sedat Akkurnaz, alanda incelemelerde bulunarak, gazetecilere bilgi verdi.

'ROMA'DAKİ KOLEZYUMA BENZETİYORUZ'

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, "Mastaura Antik Kenti'nin bir arenasının keşfini yaptık. Anadolu'da benzersiz sağlam olarak ayakta duran yapılardan biri. Yunanistan'ın doğu kanadındaki, Roma dönemindeki tek yapı ve bu yönüyle de benzersiz bir yapı. Biz bunu Roma'da bulunan kolezyum yapısına benzetiyoruz. Müze müdürlüğü koordinatörlüğünde çalışmaya başladık. Birkaç ay içerisinde ciddi bir yol aldık. Nazilli Belediyesi'nin de çok ciddi destekleriyle yapıyı temizledik. Ortaya çıkardığımız şu anki çalışmanın durumu bizi çok mutlu etti. Toplam 70 dönüm civarında arazi kamulaştırması var ve bu süreç hızlı bir şekilde ilerliyor. Birkaç ay içinde kamulaştırma da tamamlanmış olacak. Bahar aylarında daha yoğun bir çalışma olacak ve kısa sürede bu yapıyı tamamen ortaya çıkaracağız. Şu an ana hatlarıyla gözler önüne çıktı. Nazilli turizmi açısından da ciddi bir potansiyeli barındıracak bir yer olacak. Buranın kesin tarihlendirme çalışmaları devam ediyor ancak tahmini 1800 yıllık bir yapı olduğunu düşünüyoruz. Burası bir spor alanı ve arena. Diğer antik kentlerde tiyatrolarımız var ancak onlar yarım ay şeklinde. Bu yapının benzersiz oluşunun nedeni tam yuvarlak olması. Göz önüne Roma'daki kolezyumu getirebilirsiniz. Yuvaklar yapı tiyatrolardan farklı olarak spor müsabakalarının yapıldığını anlatıyor. Tahminen burada vahşi hayvan veya gladyatör dövüşleri gibi dönemim çeşitli spor oyunlarının yapıldığını düşünüyoruz" dedi.

'AYDIN OLARAK ÇOK ŞANSLIYIZ'

Aydın Müze Müdürü Abdulbari Yıldız da Yaklaşık 4 aylık bir temizlik çalışması yürüttük. Türkiye'de bilinen 3 amfitiyatro var. Biri Antalya'da, biri Bergama'da üçüncüsü ise budur. Ayakta kalan dünyanın ender amfitiyatrolarından biri olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle Aydın olarak çok şanslıyız diye konuştu.

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ise, Burayla ilgili tarihte ve günümüzde çok fazla çalışma yapılmamıştı. Çok fazla kaynakta yoktu. Çok geniş bir alan ve çok ciddi çalışması yapılmasını tespit ettik. Nazilli için yapabileceğimiz şeylerden birisi de buydu ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Barajda 1 kilometre uzunluğunda ağ ele geçirildi
 
Kırmızı et fiyatlarında artış var mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Barajda 1 kilometre uzunluğunda ağ ele geçirildi
Manisa'nın Soma ilçesindeki Sevişler Barajı'nda balık avlamak amacıyla ...
Muğla'da 'change oto' operasyonu: 11 gözaltı
Muğla'nın Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerinde, çalıntı araçların, ...
Ayvalık'ta hortum çıktı!
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde çıkan hortum sonucu çok sayıda evin çatısı ...
 
Uyuşturucuyla yakalandılar, gözaltından kaçamadılar
Manisa'da uyuşturucu ile yakalanan 2 kişi gözaltına alındı.
Kısıtlamayı ihlal ettiler, 40 bin lira ceza yediler
Muğla'da kumar oynayan ve Kovid-19 tedbirlerini ihlal eden 10 kişiye 40 bin lira ceza yazıldı.
Yunanlıların geri ittiği düzensiz göçmenler kurtarıldı
Bodrum'da Türk kara sularına itilen bottaki 7 düzensiz göçmen kurtarıldı.
 
İstanbul'da aranan zanlı, Muğla'da yakalandı
İstanbul'da cinayet ve silahla yaralama suçlarından aranan zanlı, Muğla'da yakalandı.
'Ekstrem sporları seviyorum, o da bana ayak uydurmaya çalıştı'
Fethiye'de kayalıktan düşerek karnındaki bebeğiyle ölen kadının eşi hakim ...
Manisa'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu 5 kişi yaralandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva