HABERLER>GÜNCEL
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 11:52

Asırlık haritalara dijital kalkan!

İzmir Milli Kütüphanesi arşivindeki aralarında asırlık eserlerin de bulunduğu harita ve şehir planları, dijital ortama aktarılarak internet üzerinden erişime açılacak.

Asırlık haritalara dijital kalkan!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile İzmir Milli Kütüphanesi arasında, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemine ait harita ve planların dijital ortama kopyalanmasıyla ilgili protokol imzalandı.

Üniversitenin Medya ve İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi stüdyolarında yüksek çözünürlükle fotoğraflanmaya başlanan eserler, dijital arşive kaydedilmeye başlandı.

Kütüphane arşivindeki en eskisi 1850 yılına ait yaklaşık 700 harita ve şehir planı, zarar görmemeleri için yüksek hassasiyetle işleme alınıyor.

Eserlerle ilgili araştırma da yürüten akademisyenler, Osmanlıca, Fransızca, Almanca ve Yunanca eserlerin Türkçe çevirisini yaparak dijital arşiv oluşturuyor.

SAVAŞ VE ŞEHİR HARİTALARI
Projenin Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya, AA muhabirine, İzmir Milli Kütüphanesinin çok önemli koleksiyonlara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Kütüphanedeki harita ve şehir planları koleksiyonunda nadide eserler bulunmasına rağmen fazla tanınmadığını aktaran Akkaya, bu eserleri dijitalleştirerek kütüphanenin internet sitesinde tüm ilgililere sunmak üzere proje başlattıklarını kaydetti.

Bu çalışmanın tarihe ilişkin yeni araştırmaları tetiklemesini umduklarını dile getiren Akkaya, şunları kaydetti:

"1850'li yıllardan Cumhuriyet dönemine kadar uzanan bir harita çeşitliliği söz konusu. Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi, ekonomik ve kültürel tarihinin yaşandığı iklime bağlı olarak haritalar geliştirilmiş. Osmanlı-Yunan savaşı (1897) ile Osmanlı-Rus (1877) savaşlarının anlatıldığı haritalar var. Şehir planları biraz daha güncel, Cumhuriyet döneminden sonra ortaya çıkmış. 1950'lerin başından itibaren önemli şehir planları var. Sadece İzmir'e özgü değil, farklı şehirlerin de haritaları var."

Akkaya, üniversitelerin eğitim kurumu olma dışında toplumun kültürel sürekliliğini de sağlamak gibi bir görevi bulunduğunu aktardı.

Dijitalleşmenin önemine vurgu yapan Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koleksiyonların, raflarda kaldığı sürece bilinirliği çok fazla değil. Bugünkü kuşağın elektronik pratiğini dikkate alırsak haritaların dijital platformda erişilebilir olması çok önemli. Eğer bilgiye erişemiyorsanız yok hükmündedir. Biz de onu erişilebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Birkaç haftaya kadar dijitalleşmenin tamamlanmasını planlıyoruz. Proje kapsamında basılı bir katalog da hazırlamayı planlıyoruz."

"HARİTALAR BİZİ HEYECANLANDIRDI"
Projede görev alan Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Mahmut Halef Cevrioğlu, gördüğü haritaların kendisini heyecanlandırdığını anlattı.

Haritaların çok değerli olduğunu belirten Cevrioğlu, "Haritalardan bir kısmı Milli Savunma Bakanlığı tarafından biliniyor. Daha önce herhangi bir katalogda bulunmayan haritalar da var. Bu haritalara kütüphanelere gidip ulaşabiliyorduk. Bu projeyle artık dijital ortamda ulaşılabilecek. Münferit haritaların da dijitalleşmesi yeni ufuklar açacaktır." diye konuştu.

Dijitale kopyalanan eserler arasında 1854 Anadolu Haritası, 1855 Kırım Haritası, Osmanlı İmparatorluğu'nun Rumeli topraklarını gösteren 1872 tarihli harita, Osmanlı Devleti'nin Basra Körfezi'ne kadar alanını gösteren 19. yüzyıl haritası, 1902 yılına ait Philipson'un Batı Anadolu haritaları ve Erkan-ı Harbiye'nin 1900-1910 yılları arasında üretmiş olduğu pek çok Anadolu haritası da yer alıyor.

 
Fuar İzmir’de zeytinyağı müzayedesi yapılacak
 
Ehliyetsiz sürücü serbest... 145 gündür yaşam mücadelesi veriyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 uçak İzmir'e konuşlandı... Yangınlarla savaşacaklar!
10 uçak İzmir'e konuşlandı... Yangınlarla savaşacaklar!
Havalimanında tören: Türkiye şehitlerini uğurluyor!
Pençe Kilit Operasyonu’nda çıkan çatışmada şehit olan 5 askerin naaşı, ...
Kadını cep telefonu ile çeken tacizciye dayak
İstanbul Beylikdüzü'nde bir kadın, durakta beklediği sırada cep telefonu ...
 
İzmir'in karşı konulamaz 15 lezzeti!
İzmir'in karşı konulamaz 15 lezzeti!
MGK yarın toplanacak... Gündemde neler var?
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın toplanacak.
Deniz Baykal'a kaset kumpasında gelişme!
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile bazı eski MHP'li yöneticilerin ...
 
İzmir'de bir FETÖ baskını daha!
İzmir'de FETÖ'ye yönelik operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı
Finans uzmanı dolandırıcıların kurbanı!
Tele-dolandırıcıların son kurbanı, Türkiye'de bulunan bir Japon bankasının ...
Bakan Akar: Kilidi kapatacağız!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe Kilit Operasyonu bölgesinde 5 ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva