HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ekim 2023 Çarşamba - 09:08

Araştırmacı Yaldız, memnuniyet oranını açıkladı… Soyer aday olsa seçimi kazanır mı?

Tunç  Soyer’in, öyle sanıldığı kadar başarısız, bitik bir başkan olmadığının altını çizen İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, “Aday olsa seçimi kazanır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “ Tunç Bey’in Z kuşağı ve kadınlarla güçlü diyaloğu var. Belli yapılarla olan sorunları, seçim kaybettirecek boyutta değil. Şu andaki adaylar söz konusu olduğunda, Tunç Bey’in seçimi kaybedeceğine dair bulguya rastlamadım. Tunç Soyer’den çok memnunuz, diyenlerin oranı yüzde 35’in üzerinde.”

Araştırmacı Yaldız, memnuniyet oranını açıkladı… Soyer aday olsa seçimi kazanır mı?

EGEDESONSÖZ – İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, SONSÖZ TV’de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığının henüz açıklanmış olmamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Yaldız, “Kılıçdaroğlu kurultayda kazanırsa, Tunç Soyer’in başkan adaylığına kesin gözüyle bakabiliriz. Şu anda ortada adı geçen adaylar söz konusu olduğunda söyleyebilirim ki, Tunç Bey’in seçimi kaybedeceğine dair bir bulguya, kendi cephemde rastlamadım. Tunç Soyer’den çok memnunuz diyenlerin oy oranı, yüzde 35’in üzerinde” dedi.

ÇERÇİOĞLU’NUN ADAYLIĞININ AÇIKLANMASI GELENEĞE DÖNÜŞTÜ
Ümit Yaldız, “Aydın’da Özlem Çerçioğlu’nun adaylığı açıklandı, Tunç Soyer’in adaylığı neden açıklanmadı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Aydın’da Özlem Çerçioğlu’nun başkan adaylığı erken açıklandı. Bu bir geleneğe dönüştü. Geçmişte de öyle oldu. Orada sanıyorum Özlem Çerçioğlu-Bülent Tezcan ikilemi var. Bülent Tezcan, değişimci, orta vadeli hisse senedi alanlardan! Bir sonraki turda İstanbul trenine binecek. İzmir’de böyle bir şey var mı? Tunç Soyer, Kemal Kılıçdaroğlu konusunda net tavır koyan bir siyasetçi en başından beri. Ondan daha net bir tavır koyan başka bir belediye başkanı daha görmedim. İzmir’de değişimci biri var mı? Bildiğim kadarıyla bir Murat Bakan var, birkaç belediye başkanı var”

Tunç Soyer’in siyaseten riskleri olsa da Kılıçdaroğlu’nu desteklediğinin altını çizen Yaldız, “Tunç Soyer, İstanbul il başkanlığı seçimlerinin sonucunu görmeden ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ dedi. Bu çok önemli bir şey. Kurultayın kazananı Kemal Kılıçdaroğlu olursa, Büyükşehir adayı olarak Tunç Soyer’in atanmasına kesin gözüyle bakabiliriz. Siyasette hiçbir zaman kesin diye bir şey yoktur, az da olsa bir ihtimal vardır. Şu anda Kemal Bey’in yanında olmak aslında riskli bir şey. Orta vadede belki Tunç Bey kendi ayağına sıkmış olabilir. İstanbul treni hareket ettiğinde binemeyebilir. Bugünkü tavrın bir bedeli olabilir. Riskli bir karar aldı, bir tercihte bulundu. Bu durumda Kemal Bey, Tunç Bey’i boşa düşürse, Kemal Bey ayrıca tartışılır. Burada Tunç Soyer seçilebilir mi meselesi var. Tunç Soyer başarılı bir belediye başkanı mı? Aday olsa seçilebilir mi? Ortada Ümit Özlale dışında bir aday olmadığı için bizim bunu, bir araştırma şirketi olarak değerlendirmemiz pek mümkün değil. Ama Tunç Soyer, sanıldığı kadar başarısız, bitik değil; bilhassa 35 yaş altı olan Z kuşağı diye tanımladığımız yerdeki gençlerle İzmir’in kadınlarıyla kurduğu güçlü bir diyalog var. Sorunları olan bölgeler, ilçeler, kesimler var elbette. Belli yapılarla sorunları var. O sorunların, Tunç Soyer’e seçimi kaybettirecek kadar büyük olduğunu düşünmüyorum.  En önemlisi, Tunç Soyer’in kimle yarışacağı önemli. İktidar partisi kimi aday gösterecek, İYİ Parti belki aday değiştirecek!  AK Parti de bu süreçte boş durmadı.  4,5 yıldır Tunç Soyer’i hedef alan açıklamalar yaptılar. Belli kitleler üzerinde etkili oldu. Şu anda ortada adı geçen adaylar söz konusu olduğunda Tunç Bey’in seçimi kaybedeceğine dair bir bulguya, kendi cephemde rastlamadım. Tunç Soyer’den çok memnunuz diyenlerin oy oranı, yüzde 35’in üzerinde.”

HALİL ARDA’YI O PAYLAŞIMINDAN DOLAYI KUTLUYORUM
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın “Demokrasinin beşiği CHP’nin Genel Başkan adaylığı için yola çıkan Sayın Özgür Özel’e başarılar diliyorum” şeklindeki paylaşımını ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, Özgür Özel’in safında yer almasını da değerlendiren Ümit Yaldız, şu yorumlarda bulundu:

“Halil Arda’yı yaptığı açıklamadan dolayı kutluyorum. Vefalı bir açıklama. Çünkü Özgür Özel, kendisine kefil olmuştu. Nitekim Özel, İyi ki ben Halil Arda’ya kefil olmuşum, demişti. Arda’nın açıklaması, tutarlı bir açıklama. Kendisine ve İzmir’e yakışan bir tavır. Halil Arda da görüyordur, Özgür Özel’in seçim kazanma konusunda ciddi sorunlar yaşayabileceğini…  Riskli ama tutarlı bir açıklama. Bir de Cemil Tugay meselesi var. Kurultayda kim kime oy verecek? Diyelim ki Özgür Özel aday oldu. Sadece Cemil Tugay mı oy verecek Özgür Özel’e? Milletvekillerinin doğal delege olduğunu düşünürsek, Murat Bakan oy verebilir, Deniz Yücel beğeniyormuş o oy verebilir, başka vekiller de oy verebilirler.  Özgür Özel’de, kitleleri heyecanlandıran, arkasından sürükleyecek, güven veren bir lider profili görmüyorum.  Özgür Özel, her siyasi partinin ihtiyacı olan enerjik, hitabeti güzel, mutlaka oyunda olması gereken önemli bir aktör. Lider mi? Henüz değil. Arkasından yürünebilecek bir lider değil, şu an itibariyle. Daha sonraki süreçte lider olarak karşımıza çıkabilir.”

CEMİL TUGAY, KURULTAY DELEGESİ OLUNCAYA KADAR ARSLANOĞLU TARAFINDAYDI
“Karşıyaka Belediye Başkanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştum. Beni şaşırtan şu oldu: Cemil Tugay’ın, il kongresinden önce Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen konuşmalar yaptığını söylediler. Cemil Tugay’dan aldığımız gazla gittik, Şenol Arslanoğlu’na oy verdik, dediler. Cemil Bey, kurultay delegesi seçilinceye kadar Kemal Kılıçdaroğlu yanlısı olarak göründü. Bunun aksine bir açıklaması, tavrı yok. İçeri girdikten sonra rengini değiştirdi. Bu ona siyaseten başka anlamlar, başka sıfatlar yükler. Bir kısmı, burada söyleyemeyeceğimiz sıfatlar olabilir. Kurultay delegesi seçildikten sonra o adaya, bu adaya oy vermesi kendisini bağlar. Demokratik hakkıdır. Ama bir irade beyan etmemiş olsaydı! Cemil Bey, Özgür Özel yanlısı bir açıklama yapmış olsaydı, Şenol Arslanoğlu listesine girebilir miydi? Kesinlikle giremezdi. Demek ki Arslanoğlu’nun listesine girmek için gerçek düşüncesini gizledi. Bu süreç onu Truva atı yapar. Bir TV’de şunu söylemiştiniz (Fatih Yapar’ı işaret ederek...) : İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemal Kılıçdaroğlu’na giderek İzmir’de istediğim tek ilçe belediye başkanı Cemil Tugay’dır, dediğini açıkladın. Bu da zaten kamuoyuna yansımıştı. Demek ki Cemil bey iki şey görmüş olabilir. Birincisi, o gün kendisini belediye başkanlığına getirenlerin bugün aynı güçte olmadığını görmüş olabilir. İkincisi; o gün kendisini belediye başkanlığına taşıyan kişilerin, artık kendisini buraya taşımayacağını görmüş olabilir. Üçüncü bir olasılık göremiyorum. Çok başarılı, efsane bir belediye başkanlığı yapmış olsanız, Karşıyaka halkı sizi bağımsız aday olarak da seçecek olsa, hiç tavır geliştirmenize gerek kalmaz. Araştırmalarda da zaten bunu göremiyorum. Karşıyaka halkı, Cemil Tugay’ı 10 numara 5 yıldız bir yere koymuş değil. Karşıyakalılar için Cemil Tugay diye bir siyasi aktör var mı yok mu, ölçemiyorum.”

EKONOMİK GÖSTERGELER KÖTÜYKEN AK PARTİ’DE ADAY BOLLUĞU HAYRA ALAMET DEĞİL
AK Parti’deki aday bolluğunu da değerlendiren Ümit Yaldız, “Ekonomik göstergeler bu kadar olumsuzken, AK Parti’deki bu aday bolluğu hayra alamet değil. Bu ancak muhalefetin yetersizliğiyle açıklanabilir” ifadesini kullandı:

“Eşyanın tabiatına aykırı bir durum var. 22 senelik bir iktidar var. Öyle ya da böyle yorgun. Biz bu programı ekonomi gündemiyle açsaydık, diğer meselelere giremeden bir saatte biterdi. Çünkü ekonomik açıdan tablo hiç de iç açıcı değil. Her geçen gün daha da kötümser bir tarafa gidiyor. İşverenlere ciddi yükler biniyor, dar gelirliler, emekliler, zam zam diye inliyorlar. Öğrencilerin barınma sorunları var. Geçen yıldan kalan sorunların hiçbiri çözülmüş değil. Ekonomi yönetimi, daha rasyonel yönetiliyor ancak ekonomistler, ekonomi o kadar çok hastalanmış ki, hangi doktor gelse, hangi ilacı verse, çare olamaz, diyorlar. Ekonomik göstergeler bu kadar olumsuzken AK Parti’deki aday bolluğu hayra alamet değil. Bu ancak muhalefetin yetersizliğiyle açıklanabilecek bir durumdur. Muhalefet, demek ki AK Parti’deki tablodan daha içler acısı halde. İktidar partisindeki tablo, görece daha umut verici ki, ortada bu kadar çok aday var. Ticaret Odası başkanının, Sanayi Odası başkanının, rektörlerin, milletvekillerinin adları geçiyor. Şebnem Bursalı var, Ceyla Bölünmez Çankırı var. Bakarsınız Alpay Özalan da aday olur! Atilla Kaya’nın adı geçiyor. Mehmet Kasapoğlu konuşuluyor. Hamza Dağ, baştan beri konuşuluyor. AK Parti’deki bu aday bolluğu, burada hala umutların kesilmediği anlamına gelir. AK Parti’deki kariyer yolculuğu kaybetmişler açısından değişkenlik gösteriyor. Diyelim ki bugün İzmir Büyükşehir adayı olarak buradasınız, yarın kaybetseniz bile bakan olabilme ihtimaliniz var, bir kurulda görev alma ihtimaliniz var. AK Parti, çarkının içine aldığı kişileri kolay kolay sistemin dışına atmıyor, bir şekilde değerlendiriyor. Bu da oradaki cazibeyi artırıyor. AK Parti içinde, bir kariyer planlaması için de bir basamak olarak düşünenler de vardır muhakkak, aday olarak... Kişisel anlamda çıtayı yükseltmek isteyenler de vardır. Tabii ki bu durum hepsi için geçerli olamaz.”

 
15 ilde Kahramanlar Operasyonu: 37 gözaltı
 
'Eski bakan örgüte bilgi sızdırıyordu'
YORUMLAR
Toplam 26 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Işık 4 Ekim 2023 Çarşamba 19:53

altan dalton(avarell) kavallar Mavişehir'de değil ancak varoşlarda ve köylerde çalar. Odunu koysak seçtiririz diyen lider kim? Kopyala yapıştır yorum yapmak için mi trollük yapıyorsun aldıklarının hakkını ver avarell.

Yorumu oyla      2      5  
Adınız:Gerçekler 4 Ekim 2023 Çarşamba 17:22

Aday olursa mümkün değil kazanması

Yorumu oyla      8      4  
Mustafa 4 Ekim 2023 Çarşamba 16:05

İzmirlilere bir de Akp iktidarından ne kadar memnun olduğunu sorsanıza sıkıyorsa !

Yorumu oyla      4      5  
GÖZTEPELİ 4 Ekim 2023 Çarşamba 15:38

40 YILDIR İZMİRİN İÇİNE ETTİLER RANT RANT RANT DEĞİŞİM ŞART

Yorumu oyla      9      5  
bakar kör olmak 4 Ekim 2023 Çarşamba 15:25

Okuduğunu anlama sorunu mu var? "Çok memnunum" diyen kesim yüzde 35, memnunum diyen değil. Yani yüzde 35 zaten alıyor, memnunlarla beraber bu oran daha da artar diyor. Çoklu adayın girdiği bir seçimde yüzde 40 alan birisi seçilirse bu oldukça yüksek bir orandır. CHP adayının eğer ki İyi Parti ve HDP aday çıkarırsa yüzde 40-45 arası oy alacağını düşünüyorum. AKP de 30-35 arası alır.

Yorumu oyla      4      10  
Hüseyin 4 Ekim 2023 Çarşamba 14:54

Matematiği göre 100-35= Mutsuz Kesim %65 çok yüksek bir rakam.Değişim Şart.

Yorumu oyla      11      5  
izmirli 4 Ekim 2023 Çarşamba 13:57

yüzde 35 memnun..yani yüzde 65 memnun değil..o halde başkan ve yönetimi başarısız demektir..35 lik kesimde sokağa çıkmayan evinde oturan emekli kesimidir..şehirdeki sorunlar dağ gibi..izmirde değişim zamanı geldide geçiyor..bu seçimde takım tutmaktan vazgeçin sayın hemşehrilerim lütfen..

Yorumu oyla      12      6  
Koltuk sevdası 4 Ekim 2023 Çarşamba 13:31

Altan haklısın; AKP kimi gösterse gidip tıpış tıpış oyunu vereceksin. Konser arıyorsan da Menemen'e bak.

Yorumu oyla      7      5  
Ayşe 4 Ekim 2023 Çarşamba 13:24

Chp İzmire hiç bir katkı sağlamıyor.Yeter artık gitsinler.İzmir köy olmaktan ,çıksın

Yorumu oyla      12      8  
Muharrem 4 Ekim 2023 Çarşamba 12:53

Chp li olarak bi daha oy vermek gelmiyor izmirin şu halini gören zaten oy vermez yüzde 35 hayal chp için hele soyer için imkansız dede den chpli olarak buz artık bu partinin memlekette hayırlı iş yapamayacağını anladık izmir gitti chp ''den çoktan kim gelirse gelsin chp gelmesin istiyoruz

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen Meclisi'nde yüksek tansiyon... 'Arazileri FETÖ aldı' iddiası!
Olağan meclis oturumunu gerçekleştiren Menemen Belediyesi'nde CHP’li Meclis ...
Balçova'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve CHP İlçe Örgütü Ankara'da CHP ...
Başkan İduğ mecliste konuştu: Her şeyi belediyeden bekleyen anlayış doğru değil!
Bornova Belediyesi Meclisi’nde AK Partili Meclis üyeleri Başkan İduğ’u ...
 
Aliağa Belediye Meclisi gerçekleştirildi
Aliağa Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan toplantısı, Belediye Başkanı Serkan ...
Sünger Kent İzmir'in dört bir yanında!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuraklıkla mücadele için hayata geçirdiği ...
İzmir’de kış tarifesi zamanı… Baykuş seferleri başladı
İZDENİZ’den yapılan açıklamada kış tarifesine geçilmesi sebebiyle vapur ...
 
Alaçatı Wind Fest açılış kortejiyle başlıyor!
Alaçatı Wind Fest, 4 Ekim Çarşamba günü saat 20.00’de ülke bayraklarıyla ...
Başkan Batur, geleceğin mimarlarıyla buluştu
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen Konak ...
KODA yeni sezonu alkışlarla açtı
Türkiye’de bir ilçe belediyesi tarafından kurulan ilk kadrolu oda orkestrası ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva