HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ekim 2023 Salı - 14:43

Sünger Kent İzmir'in dört bir yanında!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuraklıkla mücadele için hayata geçirdiği Sünger Kent İzmir projesinde 5 bin bina için 5 bin ücretsiz yağmur suyu deposunun dağıtımı başladı. Başkan Tunç Soyer, “Düşen her bir damla suyu, düştüğü yerden alıp, akıp gitmesini engellemek zorundayız. Kuraklıkla mücadelede projemize paydaş olan herkese teşekkürler” dedi.

Sünger Kent İzmir in dört bir yanında!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Su Yönetimi Mümkün” vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen Sünger Kent İzmir projesi kapsamında önemli bir aşamaya gelindi. Sürdürülebilir yağmur suyu yönetimini hedefleyen çalışma için 5 bin binaya 5 bin ücretsiz yağmur suyu deposunun dağıtımı başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yağmur suyunu depolayıp doğal su döngüsüne kazandırdığımız Sünger Kent projemiz kapsamında depo dağıtımımıza başladık. Düşen her bir damla suyu, düştüğü yerden alıp akıp gitmesini engellemek zorundayız. Kuraklıkla mücadelede projemize paydaş olan herkese teşekkürler” dedi.
 
Yağmur suyu akışının yüzde 70 azaltılması hedefleniyor
Sünger Kent İzmir projesiyle, yağmur suyu hasadına yönelik bir teşvik sistemi uygulanarak 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu dağıtımı ile İzmir’e 10 bin yağmur bahçesi kampanyası sürüyor. Projeyle İzmir’in 5 yıl içerisinde sünger bir kent olarak inşa edilmesi ve kentsel alanda yağmur suyu akışının beş yıl içerisinde yüzde 70 oranında azaltılması planlanıyor. 

Türkiye'nin en kapsamlı yağmur suyu hasadı ve su odaklı yeşil dönüşümlerini esas alan projenin en önemli özelliği kentte yaşayan tüm vatandaşların katılımına açık olması. Yağmurun bir damlasının bile israf edilmemesi amacıyla atılan adımlarla doğadan ilham alan, iklim krizi ve susuzlukla mücadele eden bir kent oluşturulması hedefleniyor.
 
Filtre deposu için başvurular yakında
Sünger Kent İzmir projesinin kırsal ayağı “Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı” çalışması da sürüyor. Projeyle, Küçük Menderes Havzası’nda besleme kuyuları, sızdırma sarnıçları ve göletleri kurularak yağmur suyu hasadına başlandı. Bu kapsamda Ödemiş ilçesinde 1 sızdırma göleti ve Bayındır’da 2 sızdırma tüneli inşası devam ediyor. Ayrıca ova genelinde dağıtılması planlanan 2 bin filtre deposu için başvurular yakında başlıyor.

Yağmur suyu hasadı ile ova üzerine düşen yağmur suyunun buharlaşmadan yeraltında depolanması amaçlanıyor. Proje ile yeraltı su seviyelerinde önemli yükselimler sağlanması hedefleniyor. Böylece çiftçi ve üreticilerin enerji maliyetleri düşecek ve milyonlarca lira tasarruf sağlanacak.
 
12 durakta uygulama var
Kent genelinde yağmur suyu hasadı ile ilgili farkındalık ve bilinçlenmeyi artırmak adına da çeşitli lokasyonlarda farkındalık projeleri hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Halkapınar, Bornova ve Evka-3 metro istasyonlarında bulunan toplam 12 durakta çatı üzerine düşen yağmur suyunun hasat edilerek yeşil alanlarda kullanılmasına yönelik uygulamaların imalatına başlandı. Bunun yanı sıra Işıkkent Mezarlığı’nda mevcut drenaj sisteminde yapılan revizyon ile Türkiye’de ilk defa bir mezarlık alanında yağmur suyu hasadı yapılıyor. Proje ile drenaj sisteminden bir depoya aktarılan yağmur suları ayrı bir hat ile mezarlıktaki yıkama ve sulama işlerinde kullanılabilecek.
 
Yeşil altyapı teknikleri ile su baskınları önlenecek
Diğer yandan yeşil altyapı tekniklerini kullanarak su baskınlarının önlenmesi amacı ile çeşitli kentsel alanlara yönelik hazırlanan pilot uygulama projeleri de hızla hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Gaziemir-İzelman Yeşil Otoparkı, Buca Yağmur Hendekleri, Buca Taşkın Parkı, Bornova Metrosu Yeşil Refüjü ve Bayraklı Yağmur Parkı pilot projeleri uygulama aşamasına geldi, kısa sürede yapım aşamasına geçilecek.

 
'Olan kanuna uymuyorsun, anayasa yapalım diyorsun'
 
Spil'in başı dertte!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yav he he 4 Ekim 2023 Çarşamba 11:52

Hollanda'da en son belediyeler yağmur-kanalizasyon hatlarını ayırmak için para bulmaya çalışıyordu; alttaki AKP'li arkadaşa göre de yağmur suları baraja gidiyormuş. Ha ha ha ... 30 sene İstanbul'u yönettiniz; yağmur sularını neden barajlara taşımadınız?

Yorumu oyla      2      3  
CHP 3 Ekim 2023 Salı 21:03

Sen İZSU nun patlayan sularını zamanında yaptır İnan çok daha tasarruf sağlarsın... birde sonrasında bu batmış İzbeton zamanında asfalt atsa başka hiç Bir şey istemiyoruz senden

Yorumu oyla      2      5  
Partili 3 Ekim 2023 Salı 20:56

Şaka gibi hangi Akıl.. bizim paralarımız bu..kamu parası ..dalga geçme Tunç soyar kendi paran olsa bir kuruş vermez, harcamazdin İzmir''in CHP en başarısız başkanısın sen ve bürokratların İzmir seni 1 dönem daha çekemez..

Yorumu oyla      3      5  
Saçmalamak bedava olunca 3 Ekim 2023 Salı 19:08

Hollanda'nın altyapısı mükemmel(!) olduğu için en son "yeşil çatı" uygulaması yapıyorlardı. Hollanda halkının en çok şikayet ettiği konuların başında sel geliyor.

Yorumu oyla      2      3  
hasan gürsel altuğ 3 Ekim 2023 Salı 17:53

saçmalak bedava olunca .ulan belediye bütçesiyle avrupaya geziye gidiyorsunuz bu gezilerde hollanda da kırmızı sokakta gezeceğinize şehrin alt yapısını incelesiniz sokaklardaki sular nasıl barajlara deşarj ediliyor göreceksinizde

Yorumu oyla      3      5  
Komedi 3 Ekim 2023 Salı 17:27

Hasan Bey haklı. 50 milyara bu iş yapılır. Çerez parası

Yorumu oyla      2      3  
Saçmalamak bedava olunca 3 Ekim 2023 Salı 16:40

Ulan her binadan boru çekip, baraja nasıl su taşısınlar? Bir şeyi de eleştirmeyin.

Yorumu oyla      4      4  
izmir 3 Ekim 2023 Salı 15:53

o suları depo yerine yeni bir alt yapı ile şehrin belli yerlerinde yeraltı depolarında biriktirip daha sonra buradan pompalarla barajlara iletilmesi en doğru iştir.

Yorumu oyla      3      5  
hasan gürsel altuğ 3 Ekim 2023 Salı 15:14

O kadar saçma bir proje ki anlatamam.Yapılması gereken yağmur sularının denize akıp gitmesini önleyip bu suların barajlara deşarjını sağlanması. Bunun önemini geçtiğimiz günlerde İstanbul da gördük.6 aylık yağan yağmur 1 günde yağdı lakin bölgede ki barajların su seviyesi yüzde 1 arttı.

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de kış tarifesi zamanı… Baykuş seferleri başladı
İZDENİZ’den yapılan açıklamada kış tarifesine geçilmesi sebebiyle vapur ...
Alaçatı Wind Fest açılış kortejiyle başlıyor!
Alaçatı Wind Fest, 4 Ekim Çarşamba günü saat 20.00’de ülke bayraklarıyla ...
Başkan Batur, geleceğin mimarlarıyla buluştu
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen Konak ...
 
KODA yeni sezonu alkışlarla açtı
Türkiye’de bir ilçe belediyesi tarafından kurulan ilk kadrolu oda orkestrası ...
Ödemiş'te hayat durdu!
Ödemiş'te hayat durdu!
Bucalı çınarlar kenti geziyor... İlk durak Şirince!
Buca Belediyesi, ilçede ikamet eden 50 yaş üzeri vatandaşlar için ücretsiz ...
 
Başkan Vekili Pehlivan'dan 2023 raporu... Menemen'e yatırım yağmuru!
Menemen Belediyesi’nin, Cumhuriyetin 100. Yılında ilçe genelinde yürüttüğü ...
Usta şair Ataol Behramoğlu'ndan '100'üncü yıl' sürprizi
Bayraklı Belediyesinin bu yıl 2’nci kez düzenlediği Bayraklı Uluslararası ...
Gaziemir’de meclis çıkışı yüksek tansiyon!
Parti içinden eleştirilerin yöneltildiği Gaziemir Belediye Başkanı Halil ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva