HABERLER>POLİTİKA
1 Aralık 2023 Cuma - 09:35

Araştırmacı Yaldız’dan Cumhur İttifakı’nın adaylık panoraması: Anketlerden Hamza Dağ çıkıyor!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, Cumhur İttifakı’nın İzmir adayı konusunda yaptıkları araştırmalarda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın ön plana çıktığını belirterek “Vekillik döneminde İzmir’in sorunlarının çözümü noktasında imzaların atılmasında, hastanelerin yapımında, tarım alanlarının işleyişinde, sanayi alanlarının belirlenmesinde Hamza Dağ faktörü vardı. Son dönemde yaptığımız anketlerde Cumhur İttifakı için potansiyel isim sorduğumuzda Hamza Dağ ismi çok güçlü bir şekilde önümüze çıkıyor. Hamza Dağ'ın doğru isim olduğunu düşünüyorum" dedi.

Araştırmacı Yaldız’dan Cumhur İttifakı’nın adaylık panoraması: Anketlerden Hamza Dağ çıkıyor!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, SONSÖZ TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde Cumhur İttifakı’nın aday belirleme süreci ve öne çıkan isimler vardı.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan temayül yoklamasından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın önde bitirdiğine dair çıkan haberler hakkında konuşan Yaldız, Dağ’ın AK Parti açısından doğru aday olduğunu düşündüğünü söyledi.

HAMZA DAĞ İSİMİN DOĞRU İSİM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Cumhur İttifakı’nın adayı konusunda yapılan araştırmalarda Dağ’ın önde çıktığını söyleyen Yaldız, “Hamza Dağ’ın ne kadar önde çıktığı veya ne kadar oy aldığı belirsiz ama önde olduğu söyleniyor. Hamza Dağ gözünü İzmir’de açmış bir siyasetçi. Erdoğan’a oldukça yakın bir pozisyonda duruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamza Dağ’ın bu kentte neler yapacağını bilir. Tarlada izi olanın, harmanda sözü olur. O yüzden İzmir harmanında sözü olacaktır. Adaylık konusunda anketlerde de Hamza Dağ önde çıkıyor. İntegral‘de yaptığımız anketlerde de Hamza Dağ son 5 yılda İzmir’deki tüm milletvekilleri arasında Hamza Dağ daima listenin birinci sırasında yer alıyordu. Milletvekili yaptığı süre boyunca Hamza Dağ hiç ikinci sıraya düştüğünü hatırlamıyorum. Sadece AK Parti’nin değil CHP belediyelerinin de yanında olan bir vekildi. Başarılı bir milletvekili kariyeri vardı. Muhalefet vekillerinin cumhurbaşkanlığı sisteminde başarılı olması söz konusu değil. Vekillerin soru sormaktan başka bir şey ellerinde gelmiyor. Yeni sistem adeta vekilleri çökertti. Milletvekilliği döneminde İzmir’in sorunlarının çözümü noktasında imzaların atılmasında, hastanelerin yapımında, tarım alanlarının işleyişinde, sanayi alanlarının belirlenmesinde sürekli Hamza Dağ faktörü vardı. Son dönemde yaptığımız anketlerde Cumhur İttifakı için potansiyel isim sorduğumuzda Hamza Dağ ismi çok güçlü bir şekilde önümüze çıkıyor. Ben Hamza Dağ isimin doğru isim olduğunu düşünüyorum” dedi.

BENCE ÖZGENER ÇOK İSTEKLİ DEĞİL
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener isminin de adaylıkla ilgili dillendirilmesi hakkında yorum yapan Ümit Yaldız, “Mahmut Özgener ismi doğru görünen bir profil… Kentin demografisine uygun isim ama aktif siyaset içinde olan bir isim değil. Özgener, seküler ve beyaz Türkleri daha az rahatsız edecek bir profil… İzmir’in merkezi ile dış ilçeleri arasında belirgin farklılaşmalar var. Merkezde CHP yüksel oy alırken dışarıda yani çevre ilçelerde muhafazakâr ve milliyetçi oyların arttığını görüyoruz. 2014’te MHP’nin dış ilçelerden aldığı oylarda göz önünde… Ve bu ilçelerde hükümetin yatırımları burada arttırmış durumda... AK Parti’nin dış ilçelere daha fazla yoğunlaşacağını düşünüyorum. Cumhur İttifakı’nın 2019 yerel seçimlerinde pek çok ilçede burun farkıyla kaybettiğini biliyoruz. Menderes, Torbalı, Menemen buralarda bile burun farkıyla kaybettiğini gördük. Merkezde ise CHP’nin hâkimiyeti söz konusu…  Bu yüzden Hamza Dağ yüksek oy aldığı yerlerde daha fazla etki yaratır. Özgener adaylığı çok isteyecek ve çalışmalar yapacak ki teşkilatta yoğun destek versin. Ama böyle bir durum söz konusu değil. Bence Özgener çok istekli değil” şeklinde konuştu.

KASAPOĞLU’NUN DEZAVANTAJLARI ANKETLERE YANSIYOR
“Milletvekili ve eski bakan Mehmet Kasapoğlu’nun ismi çok geçiyordu. Sizce aday gösterilir mi?” sorusuna ise Yaldız, “Kasapoğlu’nun ismi çok konuşuldu. Hatta ikinci en büyük aday olarak görünüyor. Manisa-Kulalı olması kendisini ön plana çıkarıyor. Ama Hamza Dağ’ın da Ege bölgesinde güçlü ilişkileri var. Kasapoğlu da cumhurbaşkanına yakın bir profil…  Kasapoğlu’nun daha önceden Gençlik ve Spor Bakanlığı yapması bu bakımdan gençlerle daha iyi ilişki kurabileceği için ön planda tutuluyor. Kasapoğlu siyasette ve İzmir’de yeni bir isim. Kasapoğlu’nun dezavantajları araştırmalarda bu yansıyor, İzmir toplumu ve AK Parti açısından pek bir karşılığı yok gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

ARTIK İYİ PARTİ TRENDİNİ KAYBETMİŞ BİR PARTİ
İYİ Parti’de son günlerde yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirme yapan Yaldız şunları söyledi:

“Yaptığımız saha çalışmaları İYİ Parti’nin yüzde 6-7’lere gerilemiş olduğunu gösteriyor. İYİ Parti lideri şu an töhmet altında ve aday gösterdiği iş adamlarının arkalarına bakmadan kaçtığını görüyoruz. Eskişehir’de, Gaziantep’te ve birçok yerde böyle para sorunlarının olduğunu hatırlıyoruz. İYİ Parti’de taşların yerinde oturmasını bekliyoruz. Eğer taşlar oturmazsa dağılma olabilir. İYİ Parti, CHP desteğiyle ayakta durdu ve vücut buldu. Kendi adaylarını 81 ilde çıkarması kendileri için doğru bir seçimdi.  CHP’yi bölmek için AK Parti ile yapılan bir anlaşma mı, yoksa kendilerini bulma çabaları mı, tam olarak çözemedim. Tam bu soruların yanıtını ararken parti içinde yaşanalar patlaklık verdi. Kılıçdaroğlu olmayınca CHP’ye geri dönüşlerini görüyoruz. Bugün için İYİ Parti’nin CHP’den transfer ettiği oyların CHP’ye geri döneceğini görüyoruz. Aday çıkarsa bile beklediğinin çok çok altında oy alan bir parti olur. Artık İYİ Parti trendini kaybetmiş bir parti. Anadolu’yu karı karış gezen Akşener, şimdi savunmaya geçen bir lidere dönüştü. Türkiye’de siyaset liderlerle yapılır. Liderlerde güç varsa partiler ayakta durur yoksa dağılır. İYİ Parti şu an hiç iyi bir konumda değil”

 
'Mükemmel güneş sistemi' keşfedildi!
 
Dolar/TL'de zirveye yakın seyir
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MEGAKÖY 2 Aralık 2023 Cumartesi 14:02

İZMİR BIKTI CHP DEN ALIN ARTIK İZMİRİ....

Yorumu oyla      3      3  
MEGAKÖY 2 Aralık 2023 Cumartesi 14:01

İZMİRİ ARTIK AK PARTİ YÖNETMELİ.....HER YER ÇÖP ÇUKUR ÇAMUR

Yorumu oyla      3      3  
Lombak 2 Aralık 2023 Cumartesi 13:55

İzmirliler zor işlere bulaşmaz. Kenardan izlerler.

Yorumu oyla      2      3  
ülker 1 Aralık 2023 Cuma 21:27

Bence,Sn.Atilla Kaya olmalı

Yorumu oyla      3      4  
izmirli 1 Aralık 2023 Cuma 15:08

chp izmirli bir aday bulmak zorunda..

Yorumu oyla      3      3  
efe 1 Aralık 2023 Cuma 10:31

kurtarın izmir chp den

Yorumu oyla      10      18  
vatandaş 1 Aralık 2023 Cuma 09:55

Anlaşılan CHP den Buğra olacak gibi.

Yorumu oyla      9      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş insanı Kayacan, Balçova için yola çıktı
İş insanı Semra Aksakal Kayacan, CHP‘den Balçova Belediye Başkanlığı‘na aday adayı olduğunu duyurdu.
CHP'nin Meclis'teki ‘Adalet Nöbeti’ sona erdi
CHP’nin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında ...
İzmir adaylığı için istifası gündemde... İmamoğlu, Gökce için ne dedi?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir ...
 
Cemal Enginyurt: Fatih Terim tefecilikten içeri alınmalı
Demokrat Partili Cemal Enginyurt, Seçil Erzan’ın yargılandığı fon dolandırıcılığı ...
CHP İl Başkanı Aslanoğlu’ndan Özel’e ziyaret
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Genel Başkan Özgür Özel’i ziyaret etti.
Libya tezkeresi, TBMM'de kabul edildi
Türk askerinin Libya'daki görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkere TBMM'de kabul edildi.
 
Araştırmacı Yaldız’dan adaylık yorumu: Koku sorunu çözülmeseydi Soyer masada olmazdı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in körfez temizliği ve koku ...
'Ben de karşısında dururum' dedi... 'Özgür Özel fatura kesmek niyetinde değil'
CHP İzmir 24. Dönem Milletvekili ve eski Genel Başkan Yardımcısı Alaattin ...
Büyükşehir bürokrasisinde çifte istifa... Bayraklı'ya talip oldular!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ulaş Aydın, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalplerde yaşıyor!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Zurnanın ‘zırt’ dediği yer!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İzmir’in Vahşi Batı’sı: Katırcı Yanni belası
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Attends-nous PARIS
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva