HABERLER>SAĞLIK
20 Ekim 2015 Salı - 14:12

Anti-bakteriyel ürünler sağlığınıza zarar veriyor!

Anti bakteriyel ürünler size diğer ürünlere kıyasla üstün bir hijyen sağlamıyor, üstüne üstlük sağlığınıza da zarar veriyor.

Anti-bakteriyel ürünler sağlığınıza zarar veriyor!

Söz konusu temizlik olduğunda insanlar her zaman en etkili ürüne sahip olmak arzusunda olurlar. Üstünde 'anti-bakteriyel' ibaresi bulunan ürünlerin bu konuda diğerlerine göre insanların öncelikli tercihi olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Fakat bilim insanları bu algının yanlışlığını kanıtladı; Bilimfili'nin haberine göre anti bakteriyel ürünler size diğer ürünlere kıyasla üstün bir hijyen sağlamıyor, üstüne üstlük sağlığınıza da zarar veriyor.

Grip sezonu olsun ya da olmasın, elleri düzenli olarak yıkamak iyi fikirdir çünkü bu şekilde patojenler vücuttan uzak tutulabilir. Fakat genel olarak bütün mikroplara karşı bir antipati olduğundan, birçok insan yanına taşınabilir bir dezenfektan almadan evden ayrılmıyor. Evlerde anti-bakteriyel sabunlar, deterjanlar ve görünen bütün mikropları öldürmek için diğer ev ürünleri stoklanıyor. Aslına bakarsanız, marketlerdeki birçok sabunun etiketinin bir yerlerinde “anti-bakteriyel” yazılıdır. Hatta anti-bakteriyel kaplama süngerler ve doğrama tahtaları bile satın alabilirsiniz. Ancak tüm reklam ve tüketici yönlendirmelerine rağmen biz bu ürünleri satın almanızı önermiyoruz. Neden mi?
Mutfak tezgahınızı anti-bakteriyel bir yüzey temizleyicisi ile temizlediğinizde, bu ürün geride bakteriyi hedef alan aktif bileşiklerden bırakabilir. Bütün bakterileri yok etmediği gibi, hangilerinin sizi hasta edebileceğini de bilmez. Anti-bakteriyel ürünlerde kullanılan en bilindik madde; ilk olarak hastane zeminlerini fırçalamak için geliştirilen bir bileşik olan triclosandır.



Triclosan, bazı antibiyotiklere benzer bir biçimde bakterileri hedef alan özel bir engelleyiciye (inhibitör) sahiptir. Yani, triclosana maruz kalan mikrop populasyonları, sıktığınız anti-bakteriyel şeyin adı her ne ise ona karşı kendilerini korumak için mutasyonlar geliştirmeye devam edebilir ve hatta antibiyotiklere karşı çapraz direnç geliştirebilir. Kısacası, yaygın şekilde triclosan kullanımının antibiyotiklere dirençli bakterilerin ya da multi-strain dirençli bakterilerin gelişimini hızlandırdığı da söylenebilir.
Triclosan (ve triclosan ilgili diğer bileşikler) insan sağlığına zarar vermiyor gibi görünebilir, ancak triclosanın laboratuvar hayvanlarında hormonal görevleri engellediğini ortaya koyan çalışmalar mevcut. Diğer küçük ölçekli çalışmalar ise alerjiyi artırıcı etkiye katkı sağladığını ve bakteri, algler ve balıklar gibi sucul türlerin yaşamlarını da olumsuz etkileyen çevresel bir zararlı olduğunu ortaya koymuştur. 2010 yılında, Avrupa Birliği gıda ile temas eden ürünlerde triclosan kullanımını yasaklamış ve aşamalı olarak da kozmetik ürünlerinden triclosanı dışarıda tutmaya çalışıyor.

Öte yandan, anti-bakteriyel sabunların sıradan sabunlardan daha iyi temizlediğine dair de herhangi bir delil mevcut değil. Bununla birlikte; çok sayıda gastroenteroloji probleminde olduğu gibi grip ve soğuk algınlığına sebep olan virüslere karşı da etkin bir karşı koyma sergilemiyor. Hatta delil yokluğu o kadar göze batar bir hale gelmişti ki; 2013 yılının sonlarında US Food and Drug Administration (FDA), üretici firmalar için ürettikleri anti-bakteriyel sabunların sıradan sabunlardan daha etkili olduğunu ıspatlamaları gerektiği ya da önümüzdeki birkaç yıl boyunca raflardan ürünleri çekmeleri gerektiği duyurusunda bulundu.

Aksine, tek anti-mikrobiyal ürünler olmayı hak eden alkollü el dezenfektan jelleridir. Alkol; proteinleri ve hücre zarlarını bozan ve çok sayıda bakteri, mantar ve bölgede bulunan virüsleri öldüren son derece etkili bir anti-septiktir. Çünkü, mikroplar temasla bozunurlar ve direnç problemini geliştirecek herhangi bir risk söz konusu değildir hatta sık sık kullanımı da toksikliğe sebep olmaz. Dolayısıyla, eğer hastaneye giderseniz, cildinize nüfuz etmesi muhtemel herhangi bir süper mikrop yayılımını önlemek için her fırsatta elinizi dezenfekte etmeniz önemlidir.

Öte yandan alkol en iddialı durumda olsa da, devamlı olarak alkol temelli dezenfektan kullanımının hastalık engelleme noktasında basitçe elleri yıkamaktan daha etkili olduğuna dair tartışma da devam ediyor. Ve elbette ki, sıradan el yıkamada elleri ovuşturmak yalnızca mikropları öldürür, tamamen bir temizlik sağlamaz. Ve iş temiz kalmaya geldiğinde, en iyi yöntem; düz sabun ya da deterjan kullanmak ve ardından suyla iyice arındırmaktır. Bu yöntem; ellerden mutfak yüzeylerine kadar her türlü temizlik için geçerlidir.
Dolayısıyla anti-bakteriyel müdahale alkol-temelli olmadıkça, manasız anti-bakteriyel ürünleri kullanmaktan kaçınmak en iyi yoldur. Bu ürünler sizi sağlıklı tutmaz ve hatta çok daha güçlü mikropların oluşmasına katkı sağlar.

 
Flaş! Davutoğlu’nun İzmir programında bir değişiklik daha
 
Dede cinneti: Gelini ve torununu öldürüp intihar etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan kapsül deterjan uyarısı
Dünyada her yıl 16 bin çocuk, kapsül deterjan yuttuğu için zehirleniyor. ...
Kaçak Brezilya tavuğuna dikkat: Nasıl ayırt edilir?
Türkiye pazarına bir süredir Brezilya'dan kaçak tavuk geliyor. Giriş noktası ...
Müezzinoğlu’ndan İzmir mesajları: Odaya yanıt ve Atatürk çıkışı
Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını yapan Bakan Müezzinoğlu ...
 
İzmir Tabip Odası'ndan şok iddia: Bitmeyen hastaneye açılış töreni!
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, 19 Ekim Pazartesi günü Sağlık ...
İzmir’de canlı yayınla 5 ameliyat!
İzmir Üniversitesi Hastanesi'nde dünyaca ünlü Prof. Dr. Giampietro Gubbini'nin ...
Minik Serçe’nin annesinin durumu ağır
Ünlü sanatçı Sezen Aksu'nun İzmir'de geçen pazar günü evinde rahatsızlanarak ...
 
Kış öncesi cilt bakımına dikkat!
Kış öncesi sağlık ve güzellik için cilt bakımı yapılmasının önemli olduğunu ...
Hamilelere sonbahar uyarısı
Kadın için doğal fizyolojik bir olay olan gebelik, beslenme konusunda ...
CBÜ'deki kök hücre başarısı yüzleri güldürdü
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi'nde başlayan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva