HABERLER>GÜNCEL
12 Aralık 2016 Pazartesi - 12:04

Anayasa teklifine Baro Başkanı bakışı: Bu madde geçerse...

Başkan Özcan, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve yürütmenin denetimine vurgu yaptı. Özcan ayrıca cumhurbaşkanı olmak için getirilen ‘Doğuştan Türk olma’ şartıyla ilgili ise, “Ben bu madde geçerse cumhurbaşkanlığına aday olamıyorum. Çünkü sonradan Türk vatandaşı oldum” dedi.

Anayasa teklifine Baro Başkanı bakışı: Bu madde geçerse...

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, AK Parti ve MHP’nin uzlaşması sonucunda 316 imzayla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan 21 maddelik yeni anayasa teklifini değerlendirdi.

Teklifin mecliste kabul edilmesi halinde gerçekleşecek değişiklikler hakkında konuşan Özcan, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve yürütmenin meclis tarafından denetlenmesi konularının önemine vurgu yaptı.

Egedesonsöz’e konuşan Başkan Özcan, ayrıca “Türkiye’de başkanlık sisteminden ziyade parlamenter sistem güçlendirilmelidir” dedi.

DENETİM VURGUSU!
Özcan, “Yeni teklifi kuvvetler ayrılığı ve parlamenter sistemi yok edecek uygulamaları içerdiği yönünde eleştiriyoruz. Özellikle kuvvetler ayrılığı prensibinin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Daha teklif aşamasında olduğu için yasalaşmış bir durum yok. Mecliste bu birçok yönden düzeltilebilir.  Meclis denetiminin kısıtlanmasını kabul edemeyiz. Bir de yargının tarafsız ve bağımsız olmasını, hukukun üstünlüğünü yok edecek boyutlara ulaşmasını kabul edemeyiz.  Bir hukukçu olarak dikkat etmemiz gereken, yürütmenin gerek yasama organı tarafından gerek yargı tarafından denetim altına alınması gerekir” diye konuştu. 



BU MADDE GEÇERSE CUMHURBAŞKANI ADAYI OLAMIYORUM

Özcan 21 maddede değişikliği öneren teklifin tümüne karşı olmadığını belirtirken, hukukçu olarak hassas olduğunu noktaların da altını çizdi. Özcan, “Teklifin hepsine toptan karşı çıkma durumumuz yok. Oturup konuşulabilir maddeler var. Ama bizim en çok üzerinde durmamız gereken koşul; hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve yürütmenin meclis tarafından denetlenmesinin ortadan kalkamamasıdır. Aksine bunların güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.  Bu şekilde geçerse yürütme daha da güçlendiriliyor. Yargı ve yasama organın denetim yetkisi sınırlandırılıyor. Cumhurbaşkanının yetkileri artıyor. 8’inci maddede gördüğüm kadarıyla şöyle bir uygulama var; cumhurbaşkanı olacak kişinin doğuştan Türk vatandaşı olması gibi bir madde var. Bu da vatandaşlar arasında eşitsizlik yaratır. Örneğin ben bu madde geçerse cumhurbaşkanlığına aday olamıyorum. Çünkü sonradan Türk vatandaşı oldum. Doğuştan Türk vatandaşı olmak konusu Mustafa Kemal Atatürk’e de şart getirilmek istenmişti. O dönemki meclis bunu kabul etmemişti” açıklamasını yaptı.

BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN ZİYADE PARLAMENTER SİSTEM GÜÇLENDİRİLMELİ
HSYK’nın yapısının değişmesiyle ilgili de konuşan Özcan, “Bunlar hep yargıyı yürütme karşısında zayıflatan uygulamalar. Bunların ortadan kaldırılması lazım. Yürütme organı denetimi daha aktif hale getirilmeli. Gerek meclis gerek yargı tarafından denetlenmeli. Demokrasilerde denetimden korkulmaması gerekir. Demokrasilerde denetim esastır. Esas olmalıdır. Bunu Amerikan Başkanlık Sistemine baktığınızda açık görürsünüz. Başkanın tüm uygulamaları gerek senato gerekse yargı tarafından açık denetime tabidir.  Bizim ülkemizde başkanlık sisteminden ziyade parlamenter sistemin güçlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Teklifin yasama aşamasına geldiğinde toplumun talepleri göz önünde bulundurularak bazı hususların düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

YENİ TEKLİFTE NELER VAR?
Teklifle Başbakanlık kurumu kaldırılıyor, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'na geçiyor. Cumhurbaşkanı hakkında vatana ihanet dışındaki suç iddiaları için de soruşturma açılabilecek. Olağanüstü hal ilan etme yetkisi de Cumhurbaşkanı'nda olacak. Teklifle seçilme yaşı da 18'e indiriliyor. Cumhurbaşkanı'nın bir veya daha çok yardımcısı olacak. Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabilecek. Bunu yasaklayan madde anayasadan çıkarılacak. En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek. Teklifin 8’inci maddesinde düzenlenen “adaylık ve seçimi” bölümüne göre Cumhurbaşkanı 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek. Mevcut Anayasa’da sadece “Türk vatandaşları arasından” deniliyordu. Değişiklikle doğuştan Türk vatandaşı olanlar Cumhurbaşkanı adayı olabilecek. Sonradan vatandaşlık alanların böyle bir adaylık hakkı bulunmayacak.

HSYK’NIN YAPISI DEĞİŞİYOR
Milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak. Ara seçimler kaldırılacak, yedek milletvekilliği sistemi getirilecek.  Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı değişiyor.  HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını meclis seçecek. HSYK seçimlerinde ilk 2 turda 5'te 3 çoğunluk aranacak. HSYK seçimleri son tura kalırsa kura yöntemi devreye girecek.

 
CHP'den terör saldırılarıyla ilgili araştırma istemi
 
İZBAN'da bakım işçisinin korkunç sonu: Telefonla konuşurken…
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Aralık 2016 Pazartesi 14:37

Baro Başkanı yanlış düşünüyor. Selanik o zaman Osmanlı toprağı yani vatan toprağı idi. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olmasına engel değildi.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEAŞ'a ait 138 hedef imha edildi
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü DEAŞ'a ...
Yürek yakan kare: 'Nasıl kıydılar yavrum sana!'
İstanbul Beşiktaş’ta Vodafone Arena Stadı yanında bombalı terör saldırısında ...
İzmir sularında ‘yasa dışı geçiş’ operasyonu
İzmir’in Çeşme ilçesinden, yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Sakız Adası'na ...
 
Beleştepe'nin ismi değişti: Şehitler Tepesi
Beşiktaş Belediyesi Meclisi aldığı kararla Beleştepe olarak bilinen yerin ...
Siirt'teki maden faciasından 'son' acı haber!
Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel maden ocağında meydana gelen heyelanda ...
İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 11 gözaltı
Operasyonda çok sayıda örgüt üyesi gözaltına alındı.
 
İstanbul saldırısından bir acı haber daha!
İstanbul Beşiktaş'ta Vodafone Arena yakını ve Maçka Parkı'nda gerçekleştirilen ...
Hain saldırı öncesi 1 hafta pusuya yatmışlar!
İstanbul Beşiktaş’ta 8’u sivil, 33’ü polis 41 kişinin şehit edildiği hain ...
HDP'ye terör operasyonları: 199 gözaltı
Türkiye genelinde HDP'nin il ve ilçe yöneticilerine yönelik terör örgütü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva