HABERLER>EKONOMİ
7 Nisan 2022 Perşembe - 09:24

Altın dönemi sona mı eriyor? Vatandaşın yeni gözdesi: Gümüş

Düğün sezonu yaklaştı ancak vatandaşlar kuyumcu vitrinlerini ancak seyredebiliyor... Altın fiyatlarındaki yükseliş, beraberinde gelen ekonomik sıkıntılarla vatandaşları çileden çıkarttı. Düğün yapacak kişilerin artık düşük gramajlı bileziklere yöneldiğini ifade eden İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, yatırım yapmak isteyenlerin odağının gümüşe kaydığını söyleyerek, "Gümüş çok cazip hale geldi. Bu süreçte külçe gümüş alarak yatırım yapanlar da çok kazançlı çıktı" dedi.

Altın dönemi sona mı eriyor? Vatandaşın yeni gözdesi: Gümüş

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ – Son zamanlarda ekonomide yaşanan aşırı dalgalanmalar, enflasyon, Ukrayna – Rusya Savaşı, gıda ve enerji piyasasındaki fiyat artışları vatandaşların cebini kötü etkiledi. Baharın da gelmesiyle birlikte düğün sezonunun yaklaştığı şu dönemlerde ekonomik kaygılar daha da artış gösterdi. Düğün masraflarının başında gelen takı geleneğinin vazgeçilmezi altın zirveyi gördü. Hal böyle olunca düğünde altın takacak vatandaşlar da ekonomik açıdan çare aramaya başladı.

Vatandaşların çözüm yollarını değerlendiren İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, vatandaşların gramı düşük; daha hesaplı altınlara, bileziklere ve setlere yöneldiğini aktardı. Yatırım yapmak isteyenlerin bu dönemde gümüşe yöneldiğine dikkat çeken Buyrukçu, "Gümüş çok cazip hale geldi. Bu süreçte külçe gümüş alarak yatırım yapanlar da çok kazançlı çıktı. Neredeyse bir yılda yüzde 120, 130 oranında kar kazandırdı" diye konuştu.

CEP YAKMAYAN ALTIN ALIYORLAR
Düğünlerde, takı merasimlerinde altının vazgeçilmez bir gelenek olduğunu söyleyen Buyrukçu, şu süreçte vatandaşların ekonomik açıdan zorlandığı için gramı düşük, daha uygun fiyatlı ürünlere yöneldiğini belirterek, “Düğünlerde takı takmak için alınan altınlar gelenekten kaynaklanıyor. Altının fiyatı ne olursa olsun bu gelenek asla bozulmaz. Ama tabii ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğimiz için vatandaşlar da altın alırken daha cep yakmayan ürünler almayı tercih ediyorlar. Gramları daha hafif setler, gramları daha düşük alyanslar almaya çalışıyorlar. Türkiye'deki ekonomik koşullardan dolayı...” sözlerini kullandı.

DÜŞÜK GRAMAJLI BİLEZİK SATIYORUZ
Gram altın fiyatlarının yüksek seyirlerde ilerlemesi vatandaşlar kadar kuyumcuları da zor duruma soktu. Vatandaşların bütçesine uygun alımda bulunabilmesi için daha düşük gramda bilezik satışına gidildiğini dile getiren Buyrukçu, bu şekilde altına olan ilginin azalmadığını ekleyerek, “Gram altınların 22 ayarları var. Onların şimdi yarım ve çeyrek gramlıkları da çıktı. Her bütçeye göre böyle önlemler alıyoruz. Altının gramı neredeyse bin liraya geldiği için mecburen böyle bir çözüm bulmalıydık. Yani vatandaş bütçesine göre 4 - 5 gramlık bir bilezik de alabiliyor, 20 gramlık bir bilezik de... Genel anlamda enflasyonun yükselişi ve diğer emtiaların da yükselişiyle beraber altın da bu hali aldı. Ancak tabii altın, yeme-içme gibi bir ihtiyaç, en güvenilir liman. Tarih boyunca kuyumculuk hep bu durumdadır ve devam edecektir. Bu nedenle altına ilgi ve alakanın çok azalacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞ DAHA CAZİP GELİYOR
Enflasyon, petrol fiyatındaki artış ve son zamanlarda Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizden sonra altın fiyatları zirveyi gördü. Bu nedenle vatandaşların yatırım amaçlı gümüşe yöneldiğini belirten Buyrukçu, “Son dönemde gümüşe ilgi çok fazla arttı. Gümüş çok cazip hale geldi. Bu süreçte külçe gümüş alarak yatırım yapanlar da çok kazançlı çıktı. Neredeyse bir yılda yüzde 120, 130 oranında kar kazandırdı. Yani gümüşün etkileri olumlu yönde... Esnafımızdan aldığımız donelere göre konuşuyorum; gümüşe ilgi had safhada... Kadınlar yine altın geleneğini bozmuyor ancak düğün takıları olarak erkekler gümüşü tercih ediyor. Yine de gümüş günlük takı olarak tercih ediliyor...” ifadelerini kullandı.

 
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
 
Aleyna Tilki'den itiraf! 'Annem benden çok konuşuluyor'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar negatif seyrediyor
Küresel piyasalarda, negatif bir seyir izlenirken, gözler bugün Avrupa ...
Rus rublesi savaş öncesi seviyeye döndü
Rus rublesi Ukrayna'nın işgali sonrası görülen sert düşüşünü telafi ederek ...
Ege'de balık bolluğu
Ege Denizi'nde, bir süredir olumsuz hava şartları nedeniyle ava çıkamayan ...
 
Ulaştırma Bakanlığı'ndan Kılıçdaroğlu'na cevap
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kılıçdaroğlu'nun bazı otoyol projelerine ...
BDDK'dan yeni düzenleme: Uzaktan açılabilecek
Yurt dışında yerleşik kişilerin tasarruflarını Türkiye'deki bankalarda ...
Mehmet KARABEL yazdı... Dereotu kral oldu!
Mehmet KARABEL yazdı... Dereotu kral oldu!
 
Rusya ile ihracatta sert düşüş
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın üzerinden 40 gün geçerken, 24 Şubat'tan ...
Kripto yasası ne zaman çıkacak?
Kripto para yasal düzenlemesi için çalışma yaklaşık 5 ay önce başladı. ...
Ramazan'ın incisi cep yakıyor... Kiloyla alma devri bitti!
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hurma satışları başladı. Vatandaşlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva