HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Şubat 2024 Cuma - 09:31

Aliağa'dan tarihi kazıya destek!

Antik dönemde “Aiolis Bölgesi” olarak anılan İzmir’in kuzeyini kapsayan bölgenin önemli antik kentlerinden Aigai'de 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılar 2020 yılından bu yana Aliağa Belediyesi tarafından destekleniyor. İmzalanan ortak hizmet protokolü ile Aliağa Belediyesi 2024 yılında da Aigai'deki arkeolojik kazılara sponsorluk desteğini sürdürecek.

Aliağa dan tarihi kazıya destek!

Manisa idari sınırları içinde olmasına rağmen coğrafi yakınlık ve ulaşımıyla Aliağa coğrafyasının bir parçası olan Aigai Antik Kentindeki bilimsel çalışmalara Aliağa Belediyesi 2020 yılından bu yana destek veriyor. Tarihi, milattan önce 8’inci yüzyıla kadar uzanan Aigai Antik Kenti, Yunt Dağı üzerinde, Aliağa yakınlarındaki Köseler Köyünde bulunuyor.
 
Halen yılda 15 bin tarih ve arkeoloji meraklısının ziyaret ettiği Aliağa- Manisa sınırında bulunan Aigai Antik kentinde devam eden arkeolojik kazıların desteklenmesini içeren protokol, Aliağa Belediyesi, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Aigai Kazı Başkanlığı arasında imzalandı. Aliağa Belediye Başkanlık makamında gerçekleşen protokol imza törenine; Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ve Aigai Arkeolojik Kazı Başkanı, Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Sezgin katıldı.


 
Başkan Serkan Acar: Aigai Bizim İçin Çok Önemli
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar,  Aigai'nin, Aliağa'yı içine alan bölgenin çok önemli bir tarihi ve arkeolojik merkezi olduğunu belirterek, “Aigai, Aliağa ile aynı coğrafyada, tarihi ve kültürel bağları olan, tarih boyunca Aliağa ve çevresiyle etkileşim içinde olan bir antik kent. 2020 yılından itibaren Aigai kazılarını destekliyoruz. Tarih ve doğa turizmini canlandırmak, köylerimizin, mahallelerimizin ekonomisini güçlendirmek ve ülkemize tanıtım ve ekonomik anlamda katkıda bulunmak istiyoruz. Protokolümüzü 2024 yılında da uzatarak arkeolojik kazılara destek vermeye devam ediyoruz. Bu ortak hizmet protokolünün Aliağamıza ve ülkemize değer katmasını diliyorum. Hayırlı olsun” dedi.
 
Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak da protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Aigai antik kentinde devam eden arkeolojik kazıların ve sponsorluk desteklerinin öneminden söz etti. Sudak, Aliağa Belediyesi’nin Aigai’ye olan ilgisi ve devam eden desteği için teşekkür etti.
 
Prof. Sezgin: Çok Güçlü Maddi ve Manevi Destek
Aigai Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin de Aigai arkeolojik kazılarına desteğin devamından ötürü Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'a teşekkür etti. Sezgin, “Bu destek sadece maddi bir destek değil, aynı zamanda yanımızda hissettiğimiz çok güçlü bir manevi destek. Bu parayla ölçülecek bir şey değil. Günümüzdeki idari sınırlar farklı olabilir ama Aigai, Aiolis’in bir parçası. Aiolis’in başkenti de Aliağa zaten. Aigai antik kentinin bölgemizin turizmine ve ülkemizin tanıtımına önemli katkıları olacak. Aliağa Belediyesi’nin kültürel mirasa, bilimsel çalışmalara büyük bir heyecanla destek vermesi bizler için çok kıymetli. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Aigai Antik Kenti
Aliağa’nın yaklaşık 15 kilometre yakınında bulunan Aigai, Herodot’un “Aiolis bölgesi” olarak bahsettiği Batı Anadolu’daki 12 Aiol kentinden biridir. Çevreye hâkim bir konumdaki kayalık bir tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, M.Ö. 8.yüzyıla kadar uzanıyor. M.S. 17 yılındaki depremde büyük ölçüde hasar gördüğü ve onarım geçirdiği, Helenistik dönemde ise önemli bir ticari merkez olduğu anlaşılan kentte 2004 yılından itibaren günümüze kadar kazı çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Sezgin Başkanlığında yapılıyor. Surları arazinin durumuna göre inşa edilmiş olan Aigai Antik Kenti’nde, surlar içinde üç katlı agora ve bu yapıyı taşıyan duvarlar, meclis binası, teras duvarlı stadyum, tiyatro ve Demeter Tapınağı gibi kalıntılar görkemli şekilde bulunuyor. Antik kent yılda 15 bine yakın arkeoloji ve tarih meraklısı tarafından ziyaret ediliyor.

 
Yolculuk uzayabilir... Gezeravcı Dünya'ya dönüyor!
 
Dolar tarihi zirvesinde... Euro 33 TL'yi geçti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cemil Demir 10 Şubat 2024 Cumartesi 07:39

Aliaga da bulunan Myrina Antik kentinde de kazilar yapılıyor. Arkeoloji sever Sayın belediye başkanı kendi ilçesindeki kazıya da yardım ediyordur umarım????

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Büyükşehir Belediyesi Nazilli 5 Eylül Caddesi’nde çalışmalarını tamamladı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, kentin birçok noktasında gerçekleştirdiği ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi Efeler Cumhuriyet Caddesi’ni baştan sona yeniliyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde trafiği hızlandıran ve sürüş ...
Büyükşehir'den can kurtaran hizmet!
Türkiye’nin arama kurtarma malzemeli özel donanımlı ambulans statüsündeki ...
 
Başkan Çerçioğlu'ndan 580 milyonluk dev proje!
Aydın Büyükşehir Belediyesi, eski ve yeni dörtyol kavşağını doğu batı ...
Başkan Soyer: İZSU ile çalışmak benim için şanstı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSU Genel Müdürlüğü yöneticileriyle ...
İzmir Şehir Tiyatroları’ndan çocuklara özel yeni oyun
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İzBBŞT) yeni çocuk ...
 
Günde 30 binden fazla yolcu... Çiğlililer tramvayı sevdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üç yıl önce temelini atarak 27 Ocak'ta ...
Karşıyaka'dan otizm farkındalığına anlamlı destek!
İlçede yaşayan her yurttaşın refahı için çalışan Karşıyaka Belediyesi, ...
Narlıdere'den kadın istihdamı hamlesi!
Narlıdere Belediyesi tarafından 2019 yılında kurulan Narlıdere Üretici ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva