HABERLER>EGE
14 Şubat 2013 Perşembe - 13:11

Alaşehir'deki jeotermal patlamalar 7 ay sonra durdu!

Alaşehir’de geçen yıl 19 Mayıs-16 Haziran 2012 tarihleri arasında meydana gelen patlamalarla ilgili yapılan çalışmalar sonuç verdi. Son patlamanın olduğu alandan yaklaşık 200 metre uzaklıkta açılan yeni kuyuda 1011 metre derinliğe inilerek, patlamanın görüldüğü kuyuya yan geçiş yapılınca patlamalar durduruldu.

Alaşehir deki jeotermal patlamalar 7 ay sonra durdu!

MANİSA - Alaşehir'e bağlı Alkan ile Çağlayan Köyü ile Piyadeler Beldesi'nin arazilerinin bulunduğu Muratlı Mevkii'nde 19 Mayıs 2012'de başlayan jeotermal patlamalar çevredekileri şaşkına çevirdi. Patlamaların özel bir firma tarafından yapılan sıcak su araması sonucunda 1000 metre derinlikte borulama esnasında yaşanan kaçak nedeniyle meydana geldiği anlaşıldı. Değişik aralıklarla 7 kez meydana gelen patlamalarda dev kraterler oluştu ve alanın çevresindeki bağlarda büyük tahribatlar meydana geldi.
 
Özel firmanın isteği üzerine ABD ve Hollanda'dan gelen ekipler, patlamaların durdurulması için çeşitli yöntemler denedi. Ancak, başarılı olamadı. Son olarak ABD ekibi ile MTA elemanlarının 3 aydan bu yana sürdürdüğü ortak çalışmayla patlamaların önüne geçen sistem uygulandı. Firma, son patlamanın olduğu yerde yaklaşık 150 metrekarelik alanı tel örgü içine aldı. Bölgeye özel güvenlik görevlileri yerleştirildi.
 
Son patlamanın meydana geldiği alandan yaklaşık 200 metre uzaklıkta yeni bir kuyu açıldı. Burada 1011 metre derinliğe inildi ve patlamanın olduğu 1000 metrelik kuyuya yan bağlantı sağlandı. Kuyudan çıkan su için özel bir havuz yapıldı. Burada depolanan su kontollü olarak Alkan Deresi'ne boşaltılmaya başlandı.

CANAVAR SUSTU
Piyadeler Belediye Başkanı AK Parti'li Ali Demir,1 9 Mayıs'tan bu yana çalışmalarla yakından ilgilenerek gerekli ekipman desteğini sağlarken, yapılan çalışma sırasında son patlamanın olduğu derinliğin daha da altına inilerek yan bağlantı yapıldığını belirtti. Demir, şöyle dedi: "Daha derinden müdahale edilince durum kontrol altına alındı. Firma santral çalışmalarına başladı. Elektrik üretimine başlandığı zaman da tamamen bitecek. Şu anda eski kuyudan su çıkıyor, ama herhangi bir tehlikesi yok. Yeni kuyu açıldığı zaman da tamamen duruyor. Çıkan su yan tarafa açılan havuzda toplanarak, Alkan Çayı'na aktarılıyor. Kesinlikle çevreye zararı yok. Demir zarar gören çiftçilerle de yakından ilgileniliyor. Çiftçilerin zararları tamamen karşılandı. 5-6 dönüm alanda tapu problemleri olanlar bekliyor. Bu sorun da giderilince onlara da ödeme yapılacak. Bağ alanları firma tarafından alındı. Bazılarının da bilirkişi incelemesinin ardından zararları tazmin edildi."
 
Alkan Köyü'nün sulama kanallarının da yıkıldığını hatırlatan Demir, "O kanallar firma tarafından yeniden yaptırıldı. Patlamalar nedeniyle yaklaşık 100 dönüm alanın zarar gördü. Patlamaların durdurulmasıyla 'canavar' sustu."
 
Alkan köylüleri de çalışmalardan olumlu sonuç alınmasından büyük memnuniyet duyduğunu anlatırken, kuyudan hala su aktığını ancak, yeni patlama olmadığını, suyun kokusundan rahatsız olduklarını söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çanakkale Belediyesi davasında gong çaldı!
Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın da aralarında bulunduğu ...
7 asırlık camide kovalı dönem!
Yatağan bağlı Turgut Beldesi'nde, 1311 yılında Hacı İlyas Bey tarafından ...
Yunanistan diye Datça'ya bıraktılar: 38 kaçak yakalandı
Datça’da jandarma tarafından düzenlenen operasyonda, yasadışı yollardan ...
 
10 dakikada yandı, 10 yılda yeniden doğacak!
Datça’da geçen ağustos ayında çıkan orman yangınlarında kül olan 20 hektarlık ...
Gediz Ovası'nda 50 bin dekar sular altında
Manisa'da geçen perşembe gününden beri etkili olan sağanak yağışlar, Gediz ...
Köyceğiz sahili Venedik gibi!
Muğla ve çevresinde cuma gününden beri etkili olan sağanak yağışlardan ...
 
Yaşlı çift soba kurbanı!
Balıkesir Çandır Köyü’nde yaşayan Medine-Nail Koç çifti sobadan çıkan ...
Dalaman Cezaevi kapasite artırdı!
Muğla’nın Dalaman İlçesi’nde, 1942 yılında kurulan 350 hükümlü kapasiteli ...
Külleri Torba Koyu’na savrulacak…
Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva