HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
12 Nisan 2014 Cumartesi - 18:51

Alaçatı'da festival coşkusu devam ediyor

5. Alaçatı Ot Festivali'ne havaların ısınmasını fırsat bilen binlerce kişi katıldı. Yemek stantları ve kortej yoğun ilgi görürken, festival konukları fotoğraf çekmek için birbiriyle yarıştı

Alaçatı da festival coşkusu devam ediyor

İZMİR  - "Arapsaçı" temasıyla bu yıl 5'ncisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali'nin üçüncü gününde havaların da güzel olmasının da etkisiyle yoğun katılım yaşandı. Yazdan kalma bir gün yaşayan Çeşme'de hafta sonu olmasını fırsat bilen çok sayıda yerli ve yabancı turist Çeşme'ye ve Ot Festivali'ne akın etti. Çeşme yoğunluk bakımından 'yaz sezonunu' aratmayan bir gün geçirirken, esnafın da yüzü güldü. Dünyanın birçok noktasından bireysel ve gruplar halinde katılımcısı olan festivalde, sabahın saatlerinde açılan yemek stantlarına ziyaretçiler, ilk andan itibaren yoğun ilgi gösterdi. Çeşmeliler tarafından kentte yetişen otlardan yapılan yöresel yemek, hamurişiler arasından en çok arapsaçı, ebegümeci enginarlı olanları beğenildi.

ANTİK ÇAĞ KORTEJİ
Festivalin konukları cep telefonu, tablet ve fotoğraf makineleriyle günün her anını ölümsüzleştirirken en büyük ilgiyi ise "Geleneksel Ot Festivali Korteji" gördü. Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal'in önlerde yer aldığı korteje; antik çağ kıyafetleriyle Alaçatı'nın eski dönemlerinde yaşayan insanları canlandıran kadınlar öncülük etti. Davul ve zurna eşliğinde ilerleyen korteje yüzlerce kişi katıldı. Kortejin ilerleyişiyle birlikte kişi sayısı da artarken, vatandaşlar antik kıyafetli kadınların fotoğraflarını çekmek için birbiriyle yarıştı.



MARKA OLACAK
Ot Festivali'ne ikinci kez katılabildiğini vurgulayan Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, "Bu yıl katılımın geçen yıla göre çok daha fazla olduğunu söyledi. Becel, "İnsanların, stantlara insanlara ilgisi muhteşemdi. İnanıyorum ki; bu festival daha da büyüyerek, Türkiye'nin önemli markaları arasında yerini alacaktır." dedi. Alaçatı bölgesinin kendi öz değerlerini öne çıkartarak oluşturulan Ot Festivali'nin otelcisinden esnafına kadar tüm kente hem ekonomik katkı sağladığını hem de sakin geçen kış sezonu sonrasında moral verdiğini vurgulayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, katılımın tahminleri bile aştığını söyledi.



ÖZ DEĞERLERDEN FESTİVAL
 Alaçatı'nın, Çeşme'nin mutfağında yıllar önce yapılan ot yemeklerinin günümüze taşındığını belirten Başkan Dalgıç, "Kendi öz değerlerimizi bugüne taşıyarak bir festival oluşurduk. Kentimizde geçmişte pişen yemekleri canlandırarak bugüne taşıdık ve insanlara sunduk. Her festivalde pişen yemekleri ve yapılışlarını bir sonraki yıl kitaplaştırdık ve geçmişten bugüne taşıdığımız kültürel değerlerimizin yarınki nesillere de miras kalmasını güvence altına aldık. Geçen yıl ki festivalimize 5 bin kişi katılmıştı. Bu yıl 10 bin kişinin katılmasını öngörüyoruz. İnsanların yoğun katılımı doğru yolda olduğumuzu en büyük göstergesidir" diye konuştu.

SOKAKLARDA OT KOKUSU
Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal ise, "Doğayı gün ışığına çıkarmak Alaçatı'nın özünde var olmuştur. Ot yemekleri ve sokaklarda ot yemekleri kokusunun dolaşması, insanların yaptığı yemekleri paylaşması bizim özümüzde var. Rum evlerinin bahçesinde fırın olur. Eskiden insanların bu fırınlarda yaptıkları otlu yemeklerin kokusu sokaklara taşardı. Bu kültürü Ot Festivali ile gençlere aktarmayı hedefliyoruz ve onların da kendilerinden sonraki nesillere aktarması için mücadele ediyoruz. Başkanımızın da destekleriyle gelecek nesillerde festivalin uluslararası olacağına inanıyorum" diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Recep İvedik 4’ rekorları alt üst ediyor
Vizyona girdiği ilk hafta seyirci rekoru kıran "Recep İvedik 4", 6.9 milyon ...
Cameron Diaz beyaz perdeye 'Seks Kasedi'yle dönüyor!
Romantik komedilerin aranan ismi Cameron Diaz, yine çok konuşulacak bir filmle geliyor.
Vizyonda 7 süper film
Bu hafta 7 yeni film sinemaseverlerle buluşuyor.
 
İzmir'de 35 yıldır kayıp asırlık piyano bulundu!
Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi’nin kurulduğu ilk yıllardan 80’li yılların ...
Kültür Bakanlığı sanatçısı Doğan İzmir’de hayatını kaybetti
Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçısı Gündoğdu Doğan yaşamını yitirdi.
Karşıyaka Opera’da iki dev konser
Karşıyaka Belediyesi Opera ve Tiyatro Sahnesi ilkbaharı konserlerle karşılıyor. ...
 
Mutfak Cadıları Karşıyakalılar'ı bekliyor
Usta tiyatrocular Bedia Ener ve Suzan Aksoy’un başrollerini paylaştığı ...
Gabriel Garcia Marquez taburcu edildi
Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez, tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.
İzmir’in çocukları ‘Sevgi Ormanı’nda buluşacak
İzmirli sanatseverler için yıl boyunca birbirinden renkli etkinlikler ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva