HABERLER>SAĞLIK
10 Mart 2023 Cuma - 10:29

Akıllı lensler gözlüktenden kurtarıyor

Katarakt cerrahisinde akıllı mercek seçiminin hastayı ömür boyu gözlükten kurtardığına dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu “Gözümüzün içindeki doğal lensimiz genellikle 40-45 yaşından sonra esnekliğini kaybetmekte ve yakın mesafeye odaklanmada yetersiz kalmaktadır. Ortalama 10-15 dakika süren operasyonda doğal lens alınır, yerine çok odaklı lens yerleştirilir. Hastalarımız ertesi gün yakın, orta mesafe ve uzak mesafeyi görmeye başlar, günlük hayatlarına dönebilir. Komplikasyonsuz geçen rutin bir cerrahi sonrasında bu lensler ömür boyu göz içinde kalır” dedi.

Akıllı lensler gözlüktenden kurtarıyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, son yıllarda popüler hale gelen akıllı lenslerle ilgili merak edilenleri açıkladı. Hacıağaoğlu, akıllı mercek olarak da bilinen akıllı lenslerin çok odaklı olduğuna dikkati çekerek, “Bu lensler tasarımları ve odak sayıları sayesinde; yakın, orta mesafe ve uzak görüş sağlamaktadır. Ameliyat sonrası gözlükten bağımsız yaşamak isteyen hastalar arasında oldukça popüler hale gelmiştir” diye konuştu. 

“TEKNOLOJİ ÇAĞI GÖRME SORUNLARINI ARTIRIYOR”
Özellikle katarakt hastaları için akıllı merceklerin büyük avantaj sağladığını belirten Hacıağaoğlu, şöyle devam etti:

“Katarakt; göz bebeğinin arkasında yer alan göz merceğinin saydamlığını kaybetmesidir. Tek tedavisi de cerrahidir. Katarakt cerrahisinde tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan modern yöntem, kataraktın fakoemülsifikasyon tekniğiyle yaklaşık 2mm’lik minik bir kesiden temizlenmesi ve yerine yapay mercek yerleştirilmesidir. İşte bu ameliyatta yerleştirilecek mercek çok odaklı seçilirse hasta yaşam boyu gözlükten bağımsız bir yaşam sürdürebilmektedir. Gözümüzün içerisinde doğuştan itibaren saydam ve esneyebilme özelliğine sahip doğal lensimiz genellikle 40-45 yaşından sonra esnekliğini kaybetmekte ve yakın mesafeye odaklanmada yetersiz kalmaktadır. Bu durum presbiyopi olarak adlandırılır. Teknolojiyle iç içe yaşadığımız bu dönemde yakın görmede zorlanan hastalar bir çözüm arayışına giriyor. Bu durumda akıllı mercekler iyi bir çözüm önerisi olmaktadır. Bu lenslerin kullanılacağı hastaların tüm muayeneleri operasyon öncesinde detaylıca yapılır. Hastada diyabetik retinopati, yaşa bağlı maküla hastalığı, glokom, keratokonus gibi ek bir göz hastalığı olmadığından emin olunmalıdır.”

“ÖMÜR BOYU NET GÖRÜŞ AVANTAJI"
Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, operasyonun acısız bir şekilde gerçekleştiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Gözler damla anestezisi ile uyuşturulur. Operasyon sırasında ağrı, acı hissedilmez. Gerekli durumlarda sedasyon veya genel anestezi tercih edilebilir. Göz içindeki esnekliğini yitirmiş doğal lens alınır ve yerine çok odaklı göz içi lens yerleştirilir. Rutin bir işlem ortalama 10-15 dakika sürmektedir. İki gözün operasyonları farklı günlerde yapılır. Hastalarımızın gözü operasyon günü bandaj ile kapatılır, ertesi gün kontrolde açılır. Hastalarımız ertesi gün yakın, orta mesafe ve uzak mesafeyi görmeye başlar, günlük hayatlarına dönebilir. Komplikasyonsuz geçen rutin bir cerrahi sonrasında bu lensler ömür boyu göz içinde kalır. Takıp-çıkarılması söz konusu değildir. Kullanılan lens materyali göz içinde ömür boyu aynı şekilde kalmaktadır, yenilenmesine gerek olmamaktadır. Akıllı mercekler, operasyon sonrası erken dönemde hastalarda birtakım şikayetlere yol açabilmektedir. Bu şikayetler arasında ışık hassasiyeti, ışıklarda parlama, yansıma sayılabilir. Sıklıkla erken dönemde görülen bu hassasiyet nöroadaptasyon dediğimiz hasta uyumu sonrasında birkaç ay içerisinde azalmakta veya kaybolmaktadır.” (DHA)

 
Türkiye'nin sanayi üretimi arttı
 
AK Parti İzmir'de ilçe başkanları istifa etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversitenin kararını mahkemeye taşımışlardı… Profesörlere mahkemeden kötü haber!
Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi yönetimin aldığı ...
Bakan Koca'dan salgın açıklaması: Söz konusu değil
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hatay'da şebeke suyunun içme suyu olarak ...
Prof. Dr. Alper Şener uyardı: Covid-19 yok gibi ama...
İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ...
 
Koca: Erken Uyarı Sistemi tüm bölgede devrede
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden ...
Bakan Koca uyardı: Şebeke suyunu içmeyin!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, afet bölgesinde salgın hastalık belirtisi ...
Uzmanı uyardı: Bu belirtiler varsa dikkat!
Vertigo yani baş dönmesi; hareket olmamasına rağmen, kişinin kendisinin ...
 
Deprem sonrası travmalara dikkat!
Deprem gibi felaketlerden sonra görülebilen ikincil travmanın ne olduğu ...
‘Merdiven altı’ kliniklere dikkat: Alerjik reaksiyon görülebilir
Ciltteki yaşlılık belirtilerinin önüne geçmek için gerçekleştirilen botoks ...
Bakan duyurdu: Çocuklara ruh sağlığı desteği!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Özel Çocuklar Destek Sistemi' mobil uygulamasıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva