HABERLER>GÜNCEL
26 Eylül 2013 Perşembe - 11:26

Torbalı’da yeşil duyarlılığı gerçek, gerisi siyaset!

Ayrancılar’da yöre halkının direnişi mezarlık genişletmesi için gerçekleştirilen ağaç katliamını durdururken alan da tam anlamıyla bir siyaset arenasına dönüştü!

Torbalı’da yeşil duyarlılığı gerçek, gerisi siyaset!

EGEDESONSÖZ – Gezi Parkı eylemleri ile birlikte ülkenin tamamını saran yeşil duyarlılığı İzmir’in Torbalı ilçesinde de hayata geçti, yöre halkının direnişi bir katliamın önüne set çekti.



1988 yılında dönemin hükümeti tarafından Ayrancılar’a, 100 dönümlük bir mezarlık alanı tahsis edildi. İzmir-Aydın asfaltı kenarında bulunan ormanlık alana, yaklaşık 10 yıl önce definler başladı. İzmir’deki Gaziemir başta olmak üzere mezarlıklar yetmeyince, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü çareyi Ayrancılar’daki mezarlığın genişletilmesinde buldu. Mevcut alanın yeterli olmaması nedeniyle çevre düzenlemesi kapsamında 300 ağaç kesildi.



Kesimler hızla devam ederken bölge halkı ayaklandı. Hafta başında kesim alanında kadın-erkek, genç-yaşlı eyleme başlayan halk kesimi durdurmayı başardı. Vatandaşlar kesimlerin devam etmesi ihtimaline karşı ağaç diplerinde nöbete tutmaya kadar varan bir kararlıkla eylemleri sürdürüyor.

SORUMLU KİM?
Bu arada ağaç katliamının sorumlusunun hangi kurum olduğu konusunda da tam bir çıkmaz yaşanıyor. Büyükşehir Belediyesi ile Orman İşletme Müdürlüğü topu birbirlerine atıyor. Konu hakkında önceki gün DHA’ya açıklama yapan Muhtar Veysel Yeşilyurt durumu şöyle özetliyor: "Büyükşehir Belediyesi, mezarlığı düzenlemek için Orman İşletme Şefliği’ne yazı yazmış ve vasfını yitirmiş ağaçların kesimini talep etmiş. Ama burada tamamen bir katliam yapılmış. Mezarlıklar Müdürlüğü’nü arıyorum, ’Orman İşletmenin hatası’ diyor, Orman İşletmeyi arıyorum, ’Bize söylenen bu’ diyor. Kimse bu durumu üstlenmiyor"

SİYASİ ARENAYA DÖNÜŞTÜ!
Ayrancılar’da büyük ses getiren ve kesim durduran eylem alanı, yöre halkının isyanıyla birlikte bir siyasi arenaya da dönüştü. Bölgede katliama ilk tepki MHP cephesinden geldi. MHP Torbalı Belediye Başkan aday adayı Yurdadoğ Mutlu ilçe teşkilatı da bir basın açıklaması yaparak eylemcilere destek verdi.

CHP İl Genel Meclis Üyesi ve Belediye Başkan aday adayı Hakkı Güney ve AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı İdris Cesur akabinde alana giderek katliama tepki gösteren diğer isimler olurken, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da Twitter hesabından bir mesaj yazarak, Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği ağaç katliamına tepki gösterdi.

İZBAN İÇİN DE KESİM YAPILMIŞTI
Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 ay önce İZBAN çalışmaları kapsamında, Torbalı Kent Merkezi’nde köprüye büyük oranda engel olan 24 ağacı kesmişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın izniyle yapılan kesimler kapsamında bölgede 16 fıstık çamı, 8 demir ağacı kesilmiş ve bu durum büyük tepkilere yol açmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
konuk 26 Eylül 2013 Perşembe 15:46

Belediye bunu hep yapıyor...Şirinyer Parkı'na AVM yapmaktaki ısrarını sürdüren Kocaoğlu'nun yönetiminden çevreci yaklaşım beklemek çok yanlış...

Yorumu oyla      13      6  
miisafiir 26 Eylül 2013 Perşembe 14:06

belediye gidin ormanın köküyü kazıyın dememiş ki.ömrü dolmuş ağaçları kesin demiş.

Yorumu oyla      13      7  
private35 26 Eylül 2013 Perşembe 13:21

değerli akp li yorumcular 5 haber sonra ağaçlı yol avm ihalesi hakkında da yorumlarınızı hükümete karşı yapmanızı bekliyorum.

Yorumu oyla      14      6  
private35 26 Eylül 2013 Perşembe 13:15

gezide mesele bir ağaç yüzünden polisin orantısız zor kullanması ve sonucunda meydana gelen açıklamalara karşı bir özgürlük olayı olarak bakılabilir ama bu durum bir ağaç katliamıdır.Sağlam olanı kesmek günahtır, yazıktır. Kurumlar arası böyle bir atışmanında yaşanıyor olması ayıptır.Köylüye helal olsun.Bize taşına toprağına vatanına sahip çıkan insan lazım,Atatürk neden köylü milletin efendisidir demizş düşünmek lazım.

Yorumu oyla      13      6  
miisafiir 26 Eylül 2013 Perşembe 13:10

ibb burada kestiği pardon taşıdığı:)) ağaç kadar 2 milyar ağaç ekecekmiş:))

Yorumu oyla      13      5  
TC misafir 26 Eylül 2013 Perşembe 12:21

gerek yerel gerekse genel tüm yönetimlerin bu konuda hassas olmaları gerekir. Torbalı, Ağaçlı yol ve Gaziemir taş ocağı bu yönetimlerin yüz karasıdır ve siyaset üstü bir konudur. "bizim gezi parkı, sizin torbalı" diye bir yaklaşım da son derece yanlıştır sonuçta o yeşil alanlar hepimizin.

Yorumu oyla      18      7  
İZMİRİM BEN 26 Eylül 2013 Perşembe 12:00

Mesele ağaç değil arkadaş sen hala anlamadın mı? diye başlayan ve devam eden ideolojik yaklaşımların olduğu çok açıktır. Biri yapınca çılgınca çığırtma, diğeri yapınca pısma, bu nasıl sevda. Ağaç aynı ağaç, neden biri kesince kıyameti koparıyorsun, diğeri kesince de siniyorsun? katı ırkçı statüko sizi çok mu korkutmuş, korkudan mı bağırıyorsunuz. Eminim çoğunuz beni yine anlamayacaksınız. Ne dediğimi bir kaç yıl sonra anlayacağınıza şimdi anlamaya çalışsanız, ülkemize yararlı işler yaparsınız...

Yorumu oyla      19      8  
Murat 26 Eylül 2013 Perşembe 11:44

Değerli dostlarım acaba CHP li hangi vekil oraya gidip "ayıp beyler" diyecek. Bence asla olmayacak çünkü kesenler onlar. Ben bunların samimiyetine nasıl inanayım. MHP liler kadar samimi olamadınız.

Yorumu oyla      23      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Cezaevinde kaçan PKK’lılar yakalandı
Bingöl M Tipi Cezaevi’nde tünel kazarak kaçarak firar eden 18 PKK'lıdan ...
Bira içerken 5 metrelik duvardan düştü!
İzmir’in Bornova İlçesi'nde, duvar üzerinde oturup bira içerken dengesini ...
İlk dava: 1.72 promil alkole 2 yıl hapis istendi
‘Alkol Yasası’nda yapılan düzenlemenin ardından savcılıklar harekete geçti. ...
 
Yolcu otobüsünde 500 pompalı tüfek!
Gaziantep'te yolcu otobüsünde yapılan aramada 500 pompalı tüfek bulundu.
28 Şubat'ta 'Türkçe Ezan' gündemi!
28 Şubat davasında açıklanan MGK tutanakları, 16 yıl önceki toplantıda ...
Bingöl'de 18 PKK'lının firarında büyük ihmal!
Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nden 4’ü hükümlü, 14’ü tutuklu 18 PKK’lının ...
 
Gül Ruhani ile ilk kez görüştü: İran'a büyük övgü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amerika Birleşik Devletleri'nde, İran'ın yeni ...
Taksim alt geçidinde ilk ölümlü kaza
Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yeni yapılan altgeçitte virajı ...
Doğan: Bugün olsa yine imzalarım
28 Şubat davasında ifade veren dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Çetin ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva