HABERLER>EKONOMİ
23 Kasım 2017 Perşembe - 15:43

Kuru üzüme Fakıbaba dopingi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bir dokunuşu ile kuru üzümde 180 milyon liralık bir katma değer yaratıldığını, sektörün birçok üründe piyasayı düzenleyecek bu tür dokunuşlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Kuru üzüme Fakıbaba dopingi

Ege İhracatçı Birlikleri’nde İzmir Medya Platformu ile bir araya gelen ve sektörün mevcut durumunu gazetecilere anlatırken iyi bir planlama ile Türk ürünlerinin hak ettiği değerden satılmasını istedi. Bir çok ürünün dünyadaki piyasa değerinin çok altında iç ve dış piyasada alıcı bulduğundan yakınan Celep, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bu yıl kuru üzüm için yaptığı küçük bir çıkışın 180 milyon liralık bir katma değerin oluşmasına neden olduğu dile getirdi.

Bakan Fakıbaba’nın sezon başında "Kuru üzüm fiyatı 4 liranın altına düşmeyecek" sözleri ile üzüm fiyatlarının 3- 3.5 liraya düşmesinin önlendiğini anlatan Celep, şöyle dedi:

"Sayın bakanımızın küçük bir dokunuşu ile 180 milyon liralık bir katma değer oluştu. Üstelik TMO sadece 4 bin 800 ton kuru üzüm alarak bunu başardı. Eğer bir 2-3 bin ton daha mal alsaydı yüzde 10 daha yukarı çıkardı. Bu sayede üreticimiz ve sanayicimize olan katma değer 200 milyon Türk Lirasını bulurdu. Bu tür dokunuşları diğer alanlarda da görmek istiyoruz."

İNGİLTERE İLK SIRADA
Kuru meyve ihracatında çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 54, kuru kayısının yüzde 16, kuru incirin ise yüzde 15’lik paya sahip olduğunu ifade eden Celep, şöyle dedi:

"2016 yılında kuru meyve ihracatımız, Türkiye genelinde bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 7’lik artış kaydetse de değer bazında maalesef yüzde 3’lük düşüş kaydetti. İhracatta en önemli pazarlarımızdan İngiltere ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Almanya ve Hollanda takip ediyor. Kuru meyve sektörünün geleneksel ihraç pazarı olan Avrupa Birliği, ihracatımızda halen yüzde 65’lik payla ilk sırada yer alıyor. 2017 yılı ihracat tahminimiz; miktarda 500 bin ton, değerde ise 1 milyar 400 milyon dolar düzeyindedir. 2012 - 2016 yılları arası Türkiye Geneli Kuru Meyve ihracatımız miktar bazında 410 - 470 bin ton arasında, değerde ise 1,3 milyar dolarla 1,45 milyar dolar arasında değişiyor."

DÜNYADA KURU MEYVEYE İLGİ ARTIYOR
Tüm dünyada her geçen gün artan, sağlıklı gıdaya yönelik tüketici bilinci dolayısıyla kuru meyvelere ilgi giderek arttığına da dikkat çeken Celep, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede, ülkemizde üretimi mümkün olan kuru ve kabuklu meyvelerin tamamına ait plantasyonların ve üretimlerinin üretim bölgelerinde artırılması gerekmektedir. Bu meyanda, ürün çeşitliliğinin artırılması, kuru erik, kiraz-vişne, ceviz, badem gibi ülkemizde yetiştirilen ancak üretimi ihtiyaca cevap vermeyen ürünlerin plantasyonlarının artırılması, bu alanlardaki işletme yatırımlarına destek verilmesi, bu amaçla, 2B ve verimsiz orman arazilerinin ilgili bölgelerde üreticilere tahsis edilmesi çok önemlidir. Üretim miktarının tek başına artırılması yeterli değildir. Ürün kalitesini artırmak, kalıntı miktarını düşürerek ürünleri insan sağlığına daha uygun hale getirmek gerekmektedir." (DHA)

 
İzmir'de sağlık camiasının acı kaybı
 
Özdilek İzmir AVM'de 16. yıl coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
 Ege-Koop’a 'Şeker' gibi destek
Ege-Koop ile Şekerbank arasında kredi protokolü imzalandı. Yönetim Kurulu ...
Yolcu alana da yolcuya da ceza!
İstanbul Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bu yıl Uber ve Scotty ...
İzmir, rüzgar enerjisinin başkenti oldu
Türkiye'de lisanslı rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) illere göre dağılımına ...
 
Karaburun'daki o manzara sinirlendiriyor... Daha da sinirleneceksiniz!
İzmir Valiliği tarafından Karaburun’un Mordoğan Mahallesi’nde bulunan ...
Şok açıklama... İzmir'de sahte altın alarmı!
Altın fiyatlarının artmasıyla beraber fırsat kollayan dolandırıcılar, ...
Tire Süt Kooperatifi binlerce firmayı solladı... Oskar'ı kaptı!
Projeleri ve ürünleriyle kooperatifçilik alanında Türkiye çapında örnek ...
 
Ege İhracatçı Birlikleri'nde yeni atama
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcılığı görevine Serap Ünal ...
İZSİAD 'İyilik'te buluştu
MaviBahçe AVM’de henüz üç ay önce hizmete girmesine rağmen İzmirliler’den ...
Dolar ve euroda yeni tarihi rekor!
Dolar kuru uluslararası piyasada en yüksek 3.9830 seviyesini görerek tarihi rekorunu yeniledi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva